Tujina

'Politiki je uspelo dokazati, da prostora za novinarje ni več'

Bruselj, 05. 03. 2021 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.Š., U.Z., STA
Komentarji
1523

V skupini Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije so se v javnem spletnem pogovoru seznanili z razmerami na področju medijske svobode v Sloveniji. Lesjak Tuškova je opozorila, da pritisk na medije postaja koordiniran in sistematičen, napadi na novinarje pa osebni, brezsramni in brezobzirni obračuni. "Politiki je uspelo dokazati, da prostora za novinarstvo ni, da imamo samo desničarske in levičarske aktiviste. Ni več mogoče preiskovati, ne da bi se dejstva izpodbijala, normalna razprava ni več mogoča," pa je opozoril preiskovalni novinar Lenart Kučić.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Svoboda medijev v Sloveniji
    02:22
    Iz 24UR: Svoboda medijev v Sloveniji
  • Iz SVETA: Na sklep bo treba še počakati
    03:54
    Iz SVETA: Na sklep bo treba še počakati
  • Preiskovalni novinar Lenart Kučić o medijih v Sloveniji
    06:14
    Preiskovalni novinar Lenart Kučić o medijih v Sloveniji

Vodja skupine, evropska poslanka iz Nizozemske Sophie in 't Veld (Renew), je uvodoma zavrnila informacije, da naj bi vabilo premierju Janezu Janši in ministru za kulturo Vasku Simonitiju poslali tik pred zdajci. Pojasnila je, da so vsa vabila poslali 24. februarja, nato pa ugodili zahtevi Janše po njegovi fizični udeležbi in da je razprava javna. Kasneje so bili obveščeni, da danes z ministrom za kulturo ne bosta mogla priti v Bruselj. Dejala je, da bodo njuno željo, da bi bil pogovor 26. marca v živo v Bruslju, skušali uresničiti, a morajo najprej ugotoviti, ali bo to izvedljivo prav na ta datum. Udeležbo na tem srečanju je že napovedal varuh človekovih pravic Peter Svetina. Iz njegovega urada so namreč danes sporočili, da se današnjega pogovora ne bo udeležil, saj je v korespondenci z Evropskim parlamentom sprejel in potrdil udeležbo na pogovoru v Bruslju 26. marca.

Veldova je še izpostavila, da je njihova skupina za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic (DRFMG), ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), ni sodišče, temveč izvajajo nadzor in torej zbirajo informacije. Izmenjava mnenj je le ena oblika, možen je tudi obisk v državi, ko bodo to dopuščale razmere. Glede vabila Janše Evropskemu parlamentu, naj se pridruži Evropski komisiji, ki jo jo je pozval, naj obišče Slovenijo, da ugotovi stanje v medijih, pa je dejala, da je parlament neodvisen in sam izvaja obiske, če se za to odloči.

V pogovoru, v katerem so sodelovali predstavniki iz Slovenije in Evropske komisije, so člani skupine izražali zaskrbljenost nad razmerami ter pričakovanja v ukrepanje komisije.
V pogovoru, v katerem so sodelovali predstavniki iz Slovenije in Evropske komisije, so člani skupine izražali zaskrbljenost nad razmerami ter pričakovanja v ukrepanje komisije. FOTO: AP

Predstavnik Evropske komisije iz direktorata za temeljne pravice in pravno državo Emmanuel Crabit je spomnil, da je komisija že v prvem letnem poročilu o stanju vladavine prava iz septembra lani v Sloveniji kot zaskrbljujoče izpostavila spletno nadlegovanje novinarjev, pa tudi pomanjkanje človeških in finančnih virov Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos). Sedaj komisija pripravlja novo poročilo, v tem okviru pa aprila načrtujejo obisk držav, verjetno virtualno glede na razmere, je dejal. V novem poročilu bodo podali oceno o razvoju razmer. Glede transparentnosti lastništva medijev je izpostavil pomen nove direktive o avdiovizualnih medijih. Napovedal je tudi, da bo komisija letos objavila priporočila o varnosti novinarjev. Na več vprašanj članov skupine glede mehanizmov za zagotavljanje medijskega pluralizma in svobode, pa je med drugim omenil konkurenčna pravila in državne pomoči, večkrat pa izpostavil pomen letnih poročil o vladavini prava. 

Direktor Centra nevladnih organizacij Slovenije (CNVOS) Goran Forbici pa je izpostavil spletno nadlegovanje in žalitve, vulgarnosti vladajočih s premierjem na čelu ne samo do kritičnih medijev, ampak tudi do civilne družbe ter stroge omejitve svobode izražanja in gibanja v kriznih zakonih, sprejetih v okviru pandemije covida-19. Omejitve svobode zbiranja so se še posebej šokantne zdele Sergeyju Lagodinskemu iz Nemčije (Zeleni/EFA), ki je vprašal, ali so se že obrnili na ustavno sodišče, ESČP ali Sodišče EU.

Današnji pogovor je uvod v razpravo o svobodi medijev v Sloveniji, ki bo v sredo na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.
Današnji pogovor je uvod v razpravo o svobodi medijev v Sloveniji, ki bo v sredo na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. FOTO: Dreamstime

'Preveč je front, s katerimi se novinarji vsakodnevno borimo za lasten obstoj in zaščito imena'

Predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS) Petra Lesjak Tušek je izpostavila neposredne spletne napade na novinarje in žaljenje, kot tudi to, da gre predvsem za napade na tiste v javnih medijih, torej na RTV Slovenija in STA. Opozorila je, da želijo zlomiti STA pred predsedovanjem Slovenije Svetu EU.

"To, da so oblasti danes odpovedale sodelovanje in se sklicevale na pogoj fizične pristnosti v Bruslju, najprej pa domnevno niti ne našle uradnega vabila, je le krinka za to, da se niso pripravljeni soočiti z mnenji neposredno – mnenji, ki jim nastavljajo ogledalo. Čeprav verjamem, da podobe v njem ne želijo videti. To ogledalo kaže izločevalno politiko in ne politiko, ki stavi na demokratično razpravo," je dejala.

Pritisk na medije po njenih besedah postaja koordiniran in sistematičen, napadi na novinarje pa zelo osebni, brezsramni in brezobzirni obračuni. "V ospredju je blatenje novinark kot žensk, ni nam treba naštevati dokazov, vsak dan se zlagajo kar sami." Pred mednarodnim dnevom je žensk je opozorila na vlogo žensk kot novinark.

Preveč je front, s katerimi se novinarji vsakodnevno borimo za lasten obstoj in zaščito imena, namesto da bi energijo vladali v iskanje odgovorov, ki zanimajo javnost in ki jih javnost potrebuje, je še opozorila. Mediji v Sloveniji smo v pandemiji opravili izjemno odgovorno delo in ga bomo opravljali še naprej, je zagotovila.

Cenzure v Sloveniji po njenem mnenju dejansko ni mogoče meriti. "Težko je reči, da se novinarji samocenzurirajo. Če govorimo z njimi, se prav gotovo zgodi, da določenih zadev ne preiščejo tako globoko, kot bi jih sicer. Če ne bi bilo napadov nanje, bi bilo zagotovo drugače." Nekateri novinarji so bolj izpostavljeni napadom kot drugi, je opozorila. Vprašanje je, ali bodo zaradi tega lahko vztrajali pri tem delu, ali pa se bodo odločili, da nimajo več volje nadaljevati, kajti cena je visoka – treba se je odločiti, ali je posameznik na to pripravljen. 

Profesor na ljubljanski fakulteti za družbene vede Marko Milosavljević je podprl današnjo razpravo, saj meni, da Slovenija potrebuje več mednarodnih razprav, še posebej v EU, saj so prakse v nasprotju z evropskimi vrednotami. Tudi on je opozoril, da skuša vlada vzpostaviti popoln nadzor nad STA. Pojasnil je, da je problematična tudi slovenska medijska zakonodaja, ki ne nudi nobenih rešitev za težave, ki jih imamo z lastništvom medijev in odpornostjo slovenskega medijskega prostora, ki je krhek. Omejena je tudi možnost izvoza naših vsebin v tujino. "To pomeni, da potrebujemo vlogo države, da bodo mediji lahko preživeli – zaradi krize covida, zaradi krize tiskanih medijev in širše krize novinarstva, zato bi potrebovali dodatna sredstva. V številnih državah smo videli, da so države poskusile pomagati zasebnim medijem, a  sredstva so prišla iz zasebnih rok, šlo je za donacije. V Sloveniji nimamo donatorjev iz tujine ali doma, ki bi podpirali medije. Imamo pa določene politične akterje, ki poskušajo zaobvladati medijski prostor," je opozoril in potegnil vzporednice s Srbijo in Madžarsko.

Preiskovalni novinar Lenart J. Kučić iz portala Pod črto je orisal slovenski medijski sistem z vidika lastništva, ki da vsaki vladi omogoča nadzor nad mediji in več možnosti, da ta nadzor še poveča. Predstavil je tudi analizo vzorcev napadov na Twitterju. Med drugim je povedal, da je slovenski politiki uspelo dokazati, da prostora za novinarstvo ni, da imamo samo desničarske in levičarske aktiviste. "Ni več mogoče preiskovati, ne da bi se dejstva izpodbijala, normalna razprava ni več mogoča, in to je eden največjih 'uspehov' slovenske politike v zadnjih 30 letih," je opozoril. 

Poslanka Elena Yoncheva (S&D) iz Bolgarije je izpostavila, da je bila lani Slovenija na indeksu svobode medijev na 36. mestu in da "sedaj en človek to hitro spreminja". Pričakuje ukrepanje Bruslja.

Poslanka iz Nemčije Katarina Barley (S&D) je ocenila, da so vidne vzporednice z Madžarsko, ter slovenske udeležence vprašala, ali obstaja nevarnost, da gre Slovenija v podobno smer kot Madžarska, v izolacijo v EU.

Poslanka iz Madžarske Anna Donanth (Renew) je izpostavila pomen evropskega delovanja za zaščito svobode medijev in pluralizma ter izrazila pričakovanje v dejavnost komisije. Tudi poslanka z Malte Roberta Metsola (EPP) je izpostavila pomen zaščite svobode medijev.

Gre za to, kakšne Evrope si želimo, v kakšni Evropi si želimo živeti, je na koncu poudarila Veldova, ki se je svojim sogovornikom zahvalila za udeležbo na razpravi. Odgovorila pa: v Evropi vladavine prava, svobode medijev. "Želimo, da novinarji svoje delo opravljajo varno, brez kakršnegakoli pritiska." 

Spomnimo

Za spremljanje razmer v Sloveniji se je skupina poslancev, v kateri sicer ni članov iz Slovenije, odločila po odzivu premierja Janše na članek v bruseljskem spletnem mediju Politico o stanju v slovenskih medijih. Avtorico članka je Janša na Twitterju obtožil, da ji je "bilo naročeno, da ne pove resnice".

Današnji pogovor je uvod v razpravo o svobodi medijev v Sloveniji, ki bo v sredo na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. Sprva načrtovano razpravo o razmerah na Poljskem in Madžarskem so na pobudo evropskih socialdemokratov razširili tudi na Slovenijo.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1523)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
17. 03. 2021 11.15
Struktura slovenskih medijev se od padca komunizma pa do danes ni popolnoma nič spremenila, zato nič čudnega, da se tako obnašajo. Navajeni so bili, da jim denar daje država. V novih časih in v vseh normalnih državah si morajo novinarji prislužiti denar s svojim delom. Tam se hitro pokaže, ali si za takšno in odgovorno delo sposoben, ali ne. Novinarje s formatom pri nas lahko preštejteš na prstih dveh rok, vse drugo pa so prisesanci od prej.
MESE?AR
10. 03. 2021 16.04
+2
Pa kaj še nobeden ni skapiral, da "ogroženi" levi novinarji in mediji delajo pritisk proti vladi, ki dela dobro ampak njim pač to ni všeč. Oni delajo sami sebe za žrtve z lažmi.
zlati70
07. 03. 2021 16.50
+2
zjava dneva: Opozicijski poraženci zdravijo svoje frustracije na evropskem parketu – očitno je zelo enostavno nategniti parlamentarce in celo komisarje.“Prej kot to bi namreč lahko ugotovili, da so se politični spopadi in propaganda razklanih in polariziranih političnih prostorov z nacionalne ravni preselili še na evropsko. Lahko vidimo, da opozicijski poraženci svoje frustracije zdravijo s problematiziranjem svoje države na evropskem parketu. In lahko vidimo, da se tudi v Bruslju svoji družijo s svojimi. Očitno je namreč zelo enostavno nategniti kolege parlamentarce in celo evropske komisarje. Dovolj je, da si v istem političnem klubu, jim natrosiš nekaj floskul in takoj dosežeš “evropski odziv”,” je strokovnjak za politični marketing Sebastjan Jeretič zapisal v kolumni za Požareport. Politični analitik Sebastjan Jeretič se je v tokratni kolumni dotaknil Evropske unije in njenega neučinkovitega birokratskega aparata, ki ima po vrhu še političen problem in sicer s spopadi, preseljenimi iz nacionalne na evropsko raven. Pri Sloveniji je to vidno v luči protivladnih napadov s strani posameznih evropskih poslancev ter celo komisarjev – očitno jih je zelo lahko nategniti, da dosežeš odziv iz Evrope.Jeretič piše, da evropski poslanci in komisarji ne preverjajo dejstev, ne opravijo poglobljene analize, temveč enostavno sprejmejo, kar jim ljudje iz njihovega balončka predstavijo. To po njegovem velja tako za tuje novinarje, ki povzemajo kritike slovenskih kolegov, pa tudi za evropske politike, ki sledijo pogledom svojih ideoloških kolegov. “Banalizacija politike je zajela tudi evropski parket, čepenje v balončkih svojih somišljenikov se je preselilo tudi v Bruselj. Takšna je pač današnja družbena in komunikacijska realnost.“
zlati70
07. 03. 2021 16.43
+1
Golobičev človek razkril: Medijske protivladne objave v tujini so podkupljene z denarjem globoke države! Omrežje tranzicijske levice in z njo povezani mediji so v zadnjih dneh in tednih izvažali manipulacije in laži o slovenski demokraciji, medijski krajini in pritiskih na novinarje svetovni javnosti. Odgovorni urednik oddaje Danes ob 18h na Planet TV Mirko Mayer zapisal, da “tole se zunaj plača. Pripelješ nove oglaševalce in izraziš še takšne želje.” Močni lobiji, pravi.” Po besedah Mayerja pa omenjeni žvižgaški podjetnik pripada poslovnemu omrežju Gregorja Golobiča. Del slovenske javnosti se čudi, kako uspe večinskim medijem v lasti centrov moči gospodarske in politične levice izvoziti izmišljene in manipulativne afere o slovenski demokraciji in medijski svobodi v tujino. Od nastopa sedanje vlade smo bili priča mnogim pismom “zaskrbljenih” akademikov in profesorjev, ki jim je veliko bližja leva politična opcija. Za izvažanje lažnivih novic o Sloveniji je v začetni fazi skrbel predvsem novinar Blaž Zgaga. Vendar, kot je zapisal Mirko Mayer, mu je skrivnostni žvižgač Golobičevega poslovnega omrežja zaupal sledeča dejstva. Tujemu mediju poveš, da pripelješ nove oglaševalce in “izraziš takšne želje.” Zagotovi mu, da za tem stojijo močni lobiji. A na dodatno vprašanje Mayerja, zakaj to počnejo kljub svojemu bogastvu, mu skrivnosti podjetnik Golobičevega omrežja izda, da gre samo za ideološki boj.Matjaž Han razkrinkal projekt novih obrazov Gregorja Golobiča v časniku Delo Omenjeni primer le razkriva, kako daleč so iti centri moči levega omrežja, da bi jim uspelo zrušiti sedanjo vlado. Prvo so poizkušali z “ljudskimi vstajami” in konstruiranimi aferami o dobavi nujne medicinske opreme. Hitro se je izkazalo, da se razburjajo predvsem tisti, ki so bili desetletja dvorni dobavitelji slovenske zdravstvene dobaviteljske mafije. Sledili je medijska telenovela o Koaliciji ustavnega loka, a se je v letošnjem letu ob glasovanju v Državnem zboru klavrno propadla. Tako so hitro dežurni medijski lakaji Golobičevega omrežja zagnali promocijske akcije za nove stranke. V ospredju se tako že pojavljata nova obraza Jure Leben in Jože Pavlič Damijan. Le ta je v Dnevnikovem objektivu povedal, da dela le platformo za novo stranko. Kot predsednika oz. predsednico pa vidi Tomaža Vesela, Aleksandra Čeferina, Ana Roš ali Ljudmilo Novak. A vse kaže, da stari politični mački na levici ne bodo tako zlahka prepustili primata t.i. “novim obrazom.” To jim je jasno povedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ko je povedal, da se v projektih novih obrazov vedno pojavljajo posamezniki blizu Gregorju Golobiču. Golobičev podjetniški žvižgač pa je Mayerju razkril, da je izvažanje in blatenje naše države v tujino tudi maslo istega omrežja. Toliko o neodvisnih, samostojnih in kritičnih sporočilih iz tujine.
Prokleta Zima
06. 03. 2021 14.59
+3
V trenutku, ko so levaki spoznali, da jim doma nihče več ne verjame in se jim majejo tla pod nogami, so pričeli internacionalizirati svoje laži v tujini. Svoj srd kanalizirajo na Janšo in njegove volilce, ki jih imajo za bebce. Niso pa vstanju sestaviti stranko, ki bi lahko argumentirano parirala SDS-u. Fertik so.
RK
06. 03. 2021 14.11
+7
kaksna ironija....... Pivcevo valjajo 2 meseca po osrednih medijih ker je pojedla pecenko pa spila deci vina na stroske drzave. Medtem pa Jankovicu drzava odpise 9 mio pa mediji komajda omenijo. Ja mors bit pa res butast da ne ves za kaj gre v nasi ljubi Sloveniji.
NA LEVO ni OK
06. 03. 2021 14.24
+5
Pomota 29 miljončkov in ne 9 miljončkov in še mnoga druga goljufiva dejanja...pa nič od tega a ne gospa tožilka Žgajnerjeva ( namenoma) zamudila oddajo obremenilnih dokumentov...
ArkaMast
06. 03. 2021 12.27
+2
Janša se ne more udeležiti zagovora zaradi "logističnih ovir"?!?!?... a pa ne bi Snežiča prosil za nasvet. Ta nima tovrstnih težav, celo v BIH je sposoben priti kljub vsem oviram.
DemokracijaMolka
06. 03. 2021 10.39
+9
Mediji poznajo resnico, mi "common people", pa živimo v čisto neki drugi resnici. Naša resnica je, da so do sedaj bili glavni v vladi levaki, in opozicijska desnica ni sprejemala zakonov, ker jih niti ni mogla in je zato tako kot je. Naša resnica je, da delaš celo življenje za mizerno plačo in pokojnino, da daš polovico svoje plače za davke in prispevke, potem pa ti nabijejo davke še pri plačilu položnic in ostalega, da ti je potem prihodek spet še za polovico manjši. Naša resnica je, da si primoran vzeti kredit za katerega plačaš mafijsko provizijo, vendar če je potrebna sanacija bank posledično pokrivaš z milijardami tudi to, ker so krivci pač nedotakljivi, in ker so bili vedno tisti, ki so diktirali dosedanjo oblast v Sloveniji. Veste ne rabim jaz Fajonke, da mi razlaga, kako je Janša v EU s "neke strani" diktator, če je ta stran njena stran, ki predstavlja njeno agendo, niti me ne iritirajo njegovi čivki, kateri naj bi predstavljali po tej levi logiki tako grozne pritiske medijem in svobodi govora. Veste levaki svoboda govora gre v obe smeri, informacija brez podlage in razlage pa je ponavadi laž. In to takšna laž, za katero nas ni potrebno siliti ali razsvetljevati, da jo bomo razumeli in sprejeli. Večino od nas že ve kako in kaj, tudi nasankali smo se z vašimi tujki ala, Cerar, Šarec, Erjavec, Jankovič, ... Vsi ste isti in zato je bilo isto in vi ste bili odgovorni za to in ne sedanja oblast. In da mi volivci, sedaj pod vašo taktirko ob spremstvu vaših medijev tako v Sloveniji, kot v drugje, sprejmemo vašo resnico in ne resnico, ki jo tu živimo, je pač nesprejemljivo. Novinarji pa, verjamem, da po končanem študiju komaj čakate na delo in zaposlitev, vendar če ste zaradi tega pripravljeni prodajati svojo dušo najboljšemu ponudniku, samu sebi rušite svojo integriteto in ugled, posledično pa podpirate nadaljevanje takšnega stanja, kakršnemu smo priča sedaj. Ne delati za svoje naročnike ampak za resnico, da nam je ne bo potrebno preostalim preverjati ali ignorirati. Veste kaj naj bi bila četrta veja oblasti? #podvojen komentar
bekson74
06. 03. 2021 09.57
+7
novinarji sam drek mešajo..ne vsi ampak velka večina..
ArkaMast
06. 03. 2021 12.31
-2
Ni tako pomembno kdo meša. Bolj je pomembno kdo serje.
hotchilipoper
06. 03. 2021 09.50
+3
Ne rabimo ne politike,in ne novinarjev.Oboji lažejo da se kar kadi.Oboji pa se futrajo na naš račun.
NA LEVO ni OK
06. 03. 2021 09.48
+7
Velik del slovenskega novinarstva je izoblikoval FDV, levičarsko usmerjen fax, ki trobi v isti rog globoki državi. Ker nikoli po letu 45 niso bili ogroženi in tudi sedaj niso, dobivajo pa počasi majceno konkurenco, zato zganjajo vik in krik. Resnica je lahko tudi drugačna, dragi pop-ovci in rtv-jevci.
RK
06. 03. 2021 14.07
+4
Bravo ..... Se cisto strinjam👍👍👍👍👍👍
janez horvat
06. 03. 2021 09.26
+5
Milosavljević je izjavil: "Imamo pa določene politične akterje, ki poskušajo zaobvladati medijski prostor," Dejansko pa imamo določene politične akterje, ki še iz komunizma obvladujejo medijski prostor in si tega ne pustijo vzeti.
Jimi1
06. 03. 2021 09.26
+5
Novinarji ste po po komando levicarjev se pred kratkim zagovarjali ,,sovražni govor,, oz hkrati lagali narodu o vseh se kako pomembnih receh... Bili ste trobilo ,,agende,, ,zagovarjali napadalce civilizacije, barbarizem prislekov, bili na placilnih listah Sorosa,sodelovali z levicarji ,LGBT ...v peklenskem planu uničenja EU... Če bi bilo po mojem,bi se vam sodilo skupaj z nastetimi po ,,kratkem postopku,,... Posledice vasih podlih dejavnosti bomo se dolgo čutili in občutili...
brabusednet
06. 03. 2021 09.16
+5
Bodo v Bruslju povedali,da novinarji za članek na STA dobijo 5 evrov plačila.Tako levičarji skrbijo za pošteno plačano delo.Marsikaj se bo sedaj izvedelo o medijih in lastnikih ter njihovi politični opredelitvi.Tako bodo z tem novinarji sami sebi v skledo pljunili.Me pa skrbi saj Bruselj vse bolj stoji na strani socjalizma in komunizma.Za Španske politične zapornike se sploh ne zmeni celo podpira zaprtje le teh.Kam to vodi EU sigurno bolj na stran propada.Angleži so že pobegnili in vse bolj se zdi,da bodo tudi vzhodne države EU o tem začele razmišljat.Z povezavo z Kitajsko in Rusijo bi mogoče to bilo pametno storit.
riss
06. 03. 2021 09.15
+5
Kakšen je izplen te lažnive propagande?
brabusednet
06. 03. 2021 09.04
+7
Vsi ti so levičarski lažnivci uslužbi globoke države.Pa naj v Bruslju še preverijo lastništvo medijev pop tv in ostalih levičarskih trobil.Upam,da bo Janša v Bruslju dobro raskril laži z resnico.Dokler mediji javno objavljajo,smrt Janšizmu zame ni nobenega pritiska na medije.V diktatorskih državah bi ti končali v zaporih ali celo smrtno obsodbo.V Titovih časih so za politične šale ljudi na Goli otok poslali.Danes pa ti njihovi potomci najbolj zagreti demokrati.
avitoresno
06. 03. 2021 10.00
+2
Polpismeni troli nimate kaj komentirat tega področja, pejte ven žive meje pa drevje obrezovat, sončen dan je.
mentos12
06. 03. 2021 08.55
+12
Še boste jokal hlapci levi novinkarski,ko bo EU seznanjena z vašimi lažmi,ki jih trosite doma,zdej še po svetu. Ko so pred mnogimi leti napadli novinarja Petka,ste se takrat tudi oglasili in mu stopili v bran.Ali ne dolgo nazaj,na vaših petkovih protestih,ko so novinarju Nove24ur iztrgali iz rok kamero,ste takrat tud kaj obveščal mednarodno javnost o tem dogodku. Zanima me kolk je bilo v bivši jugi novinarjev,ki so si upali pisati tudi kakšne druge stvari,ki jih partija ni zapovedala.Najbrž da ne.Sicer bi hitro tak novinar ostal brez službe ali na Golem otoku.Pa takrat niste zganjal kravala,da ste nesvobodni pri poročanju,da vlada diktatura ipd. Nazadnje bo štela samo resnica in ne vaše laži ter seveda dejanja,ki pa niso na vaši strani.
MESE?AR
10. 03. 2021 16.06
+1
Ne znajo se pogledati v ogledalo oz. ne upajo se !
ROGIBOS
06. 03. 2021 08.52
+9
Petra Lesjak Tušek očitno ne ve ,kaj govori! V kateri državi z diktaturo lahko mediji pišejo o PV takšne stvari, kot pri nas? Kje obstaja država, ko opozicijske stranke perejo umazano perilo in lažejo v tujini? Temu smo rekli pred mnogimi leti v šoli domači izdajalci! Skoraj nihče v Bruslju se ne ukvarja z tem, kot bi radi prikazali naši mediji, berite malo tuje , to jim je popolnoma postranska tema. Seveda pa je strah medijev zardi pristranskega poročanja ogromen in ko bo vsa resnica prišla na dan, ne bo nikoli več tako, kot je bilo!
nebel
06. 03. 2021 08.50
+13
Novinarji so v prvi vrsti sluge pokorni svojim lastnikom. Za borno plačilo. In za tako mizerijo so pripravljeni prodati svojo pokončnost. Potem se pa pritožujejo, da jih enkrat ljudje, drugič oblast, tretjič konkurenca ne marajo. In vsa ta pritoževanja in medsebojna obtoževanja v EU so prav otročja in samodestruktivna. Pomenite se s svojim šefom. Če bi bili bolj pokončni, bi imeli v javnosti kredit, tako pa ga žal ni in ga je vsak dan manj.
kiropraktik
06. 03. 2021 08.45
+9
Ob podpisu Marakeške deklaracije pa ste bili tiho? Vi " neodvisni novinarji!!!"