Tujina

Zelena luč aktoma o svobodi medijev in umetni inteligenci

Strasbourg, 13. 03. 2024 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropski poslanci so v Strasbourgu z veliko večino podprli akt o svobodi medijev, ki naj bi zaščitil novinarje v Evropski uniji, državljanom pa zagotovil dostop do raznolikih in neodvisnih medijskih vsebin. Hkrati so potrdili tudi akt o umetni inteligenci.

Za novo zakonodajo na področju medijev je na plenarnem zasedanju glasovalo 464 poslancev, 92 jih je bilo proti, 65 vzdržanih. Poročevalka Evropskega parlamenta za akt o svobodi medijev Sabine Verheyen je na današnji novinarski konferenci pred glasovanjem novo zakonodajo označila za pomemben uspeh za medijsko svobodo in zaščito pravic novinarjev v EU.

Poudarila je, da gre za prvo uredbo v EU na tem področju in da bo akt prispeval k zaščiti svobodnih in neodvisnih medijev. Akt o svobodi medijev med drugim predvideva, da morajo države članice zagotavljati pluralnost medijev ter ščititi njihovo neodvisnost pred različnimi interesi. Novinarje pa naj bi zaščitil pred pritiski, kot je siljenje v razkritje virov.

Uporaba vohunske programske opreme proti novinarju je upravičena le kot skrajni ukrep, če jo odredi neodvisen pravosodni organ za preiskavo hudega kaznivega dejanja, ki ga je osumljen novinar. Nova zakonodaja vzpostavlja pravni okvir za medijske storitve na notranjem trgu EU. Državljanom Unije zagotavlja pravico do dostopa do pluralnih informacij.

Postopki financiranja javnih medijev bodo morali biti pregledni in objektivni, financiranje pa trajno in predvidljivo. Da bi javnost vedela, kdo nadzoruje medije in kakšni interesi lahko vplivajo na poročanje, bodo morali vsi mediji, ne glede na njihovo velikost, v nacionalni podatkovni zbirki objaviti informacije o svojih lastnikih, tudi če so neposredno ali posredno v državni lasti.

Mediji bodo morali poročati tudi o sredstvih, ki jih bodo prejeli iz državnega oglaševanja, in o državni finančni podpori, tudi iz držav nečlanic EU. Nova zakonodaja ureja tudi odnos med velikimi spletnimi platformami in mediji. Velike platforme ne bodo več mogle brisati vsebin, ki jim ne ustrezajo, temveč bodo morale vsak poseg vanje utemeljiti.

Mediji
Mediji FOTO: Shutterstock

Evropski parlament je danes podprl tudi akt o umetni inteligenci, s katerim prvič zakonsko ureja to področje v EU. Za akt je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu glasovalo 523 poslancev, 46 jih je bilo proti, 49 vzdržanih.

Nova pravila prepovedujejo aplikacije umetne inteligence, ki predstavljajo očitno tveganje za temeljne pravice. Med njimi so biometrični kategorizacijski sistemi, ki temeljijo na občutljivih značilnostih, družbeno točkovanje ali umetna inteligenca, ki se uporablja za manipuliranje s človeškim vedenjem.

Sistemi umetne inteligence, ki veljajo za visoko tvegane in se uporabljajo na primer v kritični infrastrukturi, izobraževanju, zdravstvenem varstvu, kazenskem pregonu, upravljanju meja ali volitvah, bodo morali izpolnjevati stroge zahteve.

Modeli umetne inteligence, ki se hitro širijo, bodo morali biti skladni s pravili Unije o avtorskih pravicah, najmočnejši modeli pa bodo morali izpolnjevati dodatne varnostne zahteve. Z umetno inteligenco ustvarjene ali manipulirane vsebine, t. i. deepfakes na spletu, pa bo v prihodnje treba jasno označiti.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boogieweeed
13. 03. 2024 17.19
+6
Francoski kmeti so ravnokar pred dom senatorja, bolje rečeno pred njegovo haciendo, nametali par kupov gnoja, gnojnice, dva kadavra živali, nekaj kož. S sporočilom, ne pozabi svojih korenin in posreduj sporočilo macronu. Tak se dela la revolusjon
Boogieweeed
13. 03. 2024 17.17
+3
Če bi hoteli neodvisne medije, jim je potrebno odstranit lastnike, in vzpostavit drugačno obliko financiranja. Vse drugo je pesek u oćy. Pa se potem vprašanje ker ljudje smo/labilna emocionalna bitja. Pol pa bodo rekli najboljše da Ai to dela najbolj nepristransko. Ko bomo pa tam pa čao mimy.
bu?e24 1
13. 03. 2024 17.10
+2
A bojo assanga pol spustil wiiii ,not
FAUSTOS1
13. 03. 2024 16.54
-4
Odkar ni jj in njegovih ovac sem še kar ok ampak vragec ima mlade in tomčeva že kuje novo tiranijo sds
planinec123
13. 03. 2024 16.47
+1
V aferi Covid je dokončno jasna pluralnost in neodvisnost medijev potapljajocega se Zahoda. Sedanji akti bodo to se okrepili, Schwabov načrt se ne neha sejati zla.
Rainbow warrior
13. 03. 2024 16.30
+10
Torej to pomeni, da bodo mainstream mediji še naprej lansirali lažne novice in za to ne bodo odgovarjali.
Anion6anion
13. 03. 2024 15.46
+2
Kaj na to reče kaplarka Tomc?
Natorinkica
13. 03. 2024 15.18
+12
Evropa in Slovenija ima medije ki vsiljujejo mnenja, novinarjev svobodnih, neodvisnih raziskovalnih pa NI.
tom74
13. 03. 2024 14.42
+6
Strdki ubijajo zaradi cepiv je falseeee in tako bo vse označeno, kar jim ne bo pasalo. Resnica bo ena....Vrhunec demokracije, ko piše bruselj resnico.
Morgoth
13. 03. 2024 14.30
+11
A to pomeni, da se bomo končno poslovili od politične korektnosti?😁
Potouceni kramoh
13. 03. 2024 14.08
-7
V Sloveniji imamo Svobodo medijev že dve leti.Ta pravo Svobodo pa nam je dal gospod ki je vladal predtem, Ogrszki pasztir in diktator, Avnojski Janesz, zavetnik kriminala in koroupcije že od leta 1987 kvaliteta in tradicija.
St. Gallen
13. 03. 2024 14.29
+6
zdravkob
13. 03. 2024 14.01
+18
Močno dvomim, da je to resnična vsebina te zakonodaje. Doslej smo se naposlušali o cenzuri, prepovedi delovanja portalom, in vsem mogočem, sedaj pa kar iz neba vse nasprotno. Če to res drži kar pišete, je to vredno izčrpnega poročanja.