Tujina

Izrael v zameno za Hamasove talce izpustil 39 palestinskih žensk in otrok

Tel Aviv, 24. 11. 2023 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.L., U.Z., STA
Komentarji
0

Po tem, ko je davi začela veljati štiridnevna prekinitev ognja, se Palestinci z območja Gaze množično vračajo na svoje domove. Kljub temu so ponekod izbruhnili spopadi med Palestinci in izraelsko vojsko, ki v času premirja ostaja v Gazi. Palestinsko gibanje Hamas je v skladu z dogovorom z Izraelom izpustilo prvih 13 izraelskih talcev. Te je na egiptovski strani prehoda Rafa prevzela izraelska varnostna služba. Poleg njih je izpustil še deset Tajcev in enega Filipinca. Izrael je medtem v zameno iz zapora že izpustil 39 Palestincev – 24 žensk in 15 mladoletnikov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Izpustili 13 izraelskih talcev
    03:19
    Iz 24UR ZVEČER: Izpustili 13 izraelskih talcev
  • Iz 24UR: Znova na svobodi
    03:20
    Iz 24UR: Znova na svobodi

 

"13 izraelskih talcev je zdaj pri izraelskih varnostnih službah," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal neimenovan izraelski varnostni vir. Po navedbah na spletni strani katarske televizije Al Jazeera je talce na egiptovski strani mejnega prehoda Rafa na jugu Gaze prevzela izraelska notranja varnostna služba Šin Bet.

Izraelska vojska je pozneje sporočila, da so izraelski talci že na izraelskem ozemlju, kjer so opravili prvi zdravstveni pregled. Po prvih podatkih so videti zdravi, med njimi pa so štirje otroci in šest starejših oseb. Vojska je dodala, da bodo vojaki izpuščene talce pospremili do bolnišnic, kjer se bodo po tednih ujetništva ponovno združili s svojimi družinami.

Televizijski kanal Al Qahera v Egiptu, ki ga predvaja izraelska televizija, prikazuje talce, ki zapuščajo reševalna vozila. Med njimi je starejša ženska, ki jo v bolnišnico spremljajo moški z medicinskimi maskami na obrazu. Posnetek prenosa v živo prikazuje več reševalnih vozil z utripajočimi lučmi, ki stojijo pred bolnišnico v Rafi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zameno je Izrael iz zapora Ofer na Zahodnem bregu izpustil 39 Palestincev – 24 žensk in 15 mladoletnikov, poroča britanski BBC. Podrobnosti za zdaj niso znane.

Marah Bakir, izpuščena palestinska zapornica
Marah Bakir, izpuščena palestinska zapornica FOTO: AP
Hamas naj bi vsak dan premirja izpustil nove skupine talcev, skupno pa 50 od okoli 240, kolikor naj bi jih borci gibanja zajeli med napadom na Izrael 7. oktobra. V zameno naj bi Izrael izpustil najmanj 150 zaprtih palestinskih žensk in otrok.

Poleg 13 izraelskih talcev je Hamas danes izpustil še deset tajskih in enega filipinskega državljana, je na omrežju X potrdil Rdeči križ, ki je sodeloval pri predaji in obe skupini talcev iz Gaze prepeljal do prehoda Rafa. Navedba Rdečega križa je potrdilo tudi zunanje ministrstvo Katarja, ki je skupaj z Egiptom posredoval pri sklenitvi dogovora med Izraelom in Hamasom. Sprva je sicer tajski premier Srettha Thavisin na omrežju X navedel, da je gibanje izpustil 12 Tajcev. Njihova izpustitev, kot tudi izpustitev Filipinca, naj ne bi bila del dogovora, v skladu s katerim se je davi v palestinski enklavi začel štiridnevni humanitarni premor v spopadih.

Po navedbah Al Jazeere je med več kot 200 talci, ki jih Hamas še vedno zadržuje v Gazi, približno polovica tujcev in dvojnih državljanov iz okoli 40 držav, vključno z Argentino, Veliko Britanijo, Čilom, Francijo, Nemčijo, Portugalsko, Španijo, Tajsko in ZDA.

Biden izrazil upanje za podaljšanje začasnega premirja v Gazi

Ameriški predsednik Joe Biden se je po izpustitvi 13 talcev iz Hamasovega ujetništva zahvalil voditeljem Katarja, Egipta in Izraela za dogovor, ki je to omogočil. Kot je dejal, je to šele začetek in ob tem izrazil upanje, da se bo začasno premirje v Gazi podaljšalo.

Biden je poudaril, da je rešitev krize na Bližnjem vzhodu in oblikovanje dveh držav sedaj pomembnejša kod kadarkoli, saj nadaljevanje poti nasilja, umorov in vojne daje Hamasu tisto, kar si želi. Dodal je, da ne dvomi, da so bili napadi Hamasa posledica pogajanj pod vodstvom ZDA za normalizacijo odnosov med Izraelom in Savdsko Arabijo.

Biden Hamasu ne zaupa in meni, da se palestinsko gibanje odziva le na pritisk, zato je izraelsko kampanjo za uničenje Hamasa označil za legitimno. Vlado izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pa je ob tem pozval, da zmanjša število žrtev v Gazi.

Vodja Hamasa: Premirje bomo spoštovali, dokler ga bo Izrael 

Vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanije je v televizijskem nagovoru izjavil, da se bo gibanje držalo dogovora z Izraelom o premirju in izmenjavi talcev za palestinske zapornike, vse dokler bo dogovor spoštoval tudi Izrael. 

"Gibanje potrjuje, da se bo držalo dogovora in ga uspešno izvajalo, dokler bo tudi sovražnik zavezan temu dogovoru," je v nagovoru - prvem, odkar je davi začelo veljati štiridnevno premirje med sprtima stranema - dejal Hanije in dodal, da je dogovor plod težavnih pogajanj.

Ob tem je zatrdil, da gibanje ne bo zapustilo svojih položajev v Gazi, prav tako pa zavrača vsakršno "zunanje vmešavanje" v to, kako bo območje vodeno v prihodnje.

Izraelska vojska je medtem zapustila največjo bolnišnico na območju Gaze Al Šifa, kamor je vdrla prejšnji teden, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi. V bolnišnici naj bi sicer izraelska vojska našla podzemni predor, ki naj bi bil del podzemne mreže Hamasa, kot tudi orožje.

Kljub umiku je tiskovni predstavnik ministrstva opozoril, da so razmere v bolnišnici še vedno težke. Poleg pomanjkanja medicinskih potrebščin in škode na stavbah je uničen glavni generator, ki je bolnišnici zagotavljal elektriko.

"Prizadevamo si za nadaljnje evakuacije iz bolnišnic v najkrajšem možnem času," pa je dejal tiskovni predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Christian Lindmeier. Dodal je, da WHO "izjemno skrbi" za varnost približno stotih bolnikov in zdravstvenih delavcev, ki so po evakuaciji drugih na jug Gaze ostali v bolnišnici.

Izraelsko zunanje ministrstvo je na pogovor poklicalo veleposlanika Španije in Belgije in jima izrazilo protest zaradi komentarjev, ki sta jih podala voditelja njunih držav. Tako španski premier Pedro Sanchez kot njegov belgijski kolega Alexander De Croo sta bila ob današnjem obisku Rafe kritična do uničenja in smrti civilistov v Gazi.

Palestinci v Gazi se med začasnim premirjem vračajo na domove 

Potem ko je davi začela veljati štiridnevna prekinitev ognja, se Palestinci z območja Gaze množično vračajo na svoje domove. Kljub temu so ponekod izbruhnili spopadi med Palestinci in izraelsko vojsko, ki v času premirja ostaja v Gazi. 

Izraelska vojska naj bi se spopadla s Palestinci, ki so potovali proti severu enklave, čeprav je vojska to odsvetovala, nemška agencija dpa navaja vir blizu skrajne skupine Hamas. V spopadih sta bila ubita dva človeka, več jih je bilo ranjenih, je še dodal vir.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je sporočil, da poročila še preiskujejo. Je pa vojska danes posvarila, da ljudem ne bodo pod nobenim pogojem dovolili, da potujejo z juga na sever enklave, saj da je tisto bojno območje, kjer je zadrževanje prepovedano. Prebivalcem so še svetovali, naj izkoristijo prekinitev ognja, da si nakopičijo najnujnejše potrebščine.

Številni Palestinci so se kljub svarilom podali na pot proti severu, da bi preverili stanje svojih domov in poskušali najti svojce, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iz enklave tako prihajajo podobe množice ljudi, ki se skupaj z otroki, domačimi živalmi in imetjem podajajo na pot. Nekateri so osedlali osle, drugi so vse naložili na strehe avtomobilov.

V Gazo ob prekinitvi ognja prihaja humanitarna pomoč

Prekinitev spopadov bo prinesla nekaj olajšanja tudi za okoli 2,2 milijona Palestincev na območju Gaze, kamor bo v okviru dogovora prišla nova humanitarna pomoč. Vsak dan naj bi v Gazo prišlo več kot 200 tovornjakov pomoči in 140.000 litrov goriva, poroča Al Jazeera

Egiptovska televizija Al Kahira News je poročala, da je enklavo zgodaj dopoldne že dosegla prva pomoč. Prek mejnega prehoda Rafa na jugu enklave naj bi danes v enklavo prispelo predvidoma okoli 200 tovornjakov s pomočjo in štirje tovornjaki z gorivom.

Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) namerava izkoristiti prekinitev spopadov za redistribucijo pomoči vsem, ki jo potrebujejo.

Spopadi v Gazi pred začetkom premirja
Spopadi v Gazi pred začetkom premirja FOTO: Profimedia

Skoraj sedem tednov je izraelska vojska vztrajno bombardirala Gazo, danes pa je orožje potihnilo. Premirje naj bi glede na dogovor med Izraelom in Hamasom trajalo štiri dni, obstaja pa tudi možnost podaljšanja do deset dni.

Po koncu humanitarnega premora ter izmenjavi talcev in zapornikov se bodo spopadi predvidoma nadaljevali. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je namreč zatrdil, da bo premirje začasno in ne bo končalo vojne do dokončnega uničenja Hamasa, ki je 7. oktobra vdrl v Izrael, ubil okoli 1200 ljudi in jih okoli 240 vzel za talce.

Vojna v Gazi je v sedmih tednih terjala že skoraj 15.000 življenj, od tega jih je okoli dve tretjini žensk in otrok. Okoli 1,7 milijona prebivalcev pa je bilo razseljenih, na območju jih sicer živi okoli 2,4 milijona. Ogromni deli enklave so uničeni in številni niti nimajo več domov, na katera bi se lahko vrnili. Občutno tudi primanjkuje osnovnih potrebščin kot so voda, hrana in gorivo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja