Tujina

V Gazi umrli humanitarni delavci: 'Prenehajte z ubijanjem civilistov'

Gaza, 02. 04. 2024 06.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.V., STA, K.K.
Komentarji
0

V izraelskem zračnem napadu so bili ubiti delavci mednarodne humanitarne organizacije World Central Kitchen in njihov voznik. Napad se je zgodil le nekaj ur po tem, ko je skupina v Gazo pripeljala hrano. Delavci naj bi bili britanski državljani, en avstralski in en poljski državljan. Organizacija je naznanila, da začasno prekinja svoje dejavnosti pomoči v Gazi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Le nekaj ur po tem, ko je organizacija World Central Kitchen po pomorski poti z ladjo uspela pripeljati hrano, ki bi pomagala več tisoč ljudem v Gazi, se je za delavce ta dostava klavrno končala. Posnetki, ki so preplavili družbena omrežja, prikazujejo trupla petih mrtvih ljudi v bolnišnici al Aqsa Martyrs v mestu Deir al-Balah v Gazi, vsi pa so nosili zaščitno opremo s prepoznavnim logotipom dobrodelne organizacije, poroča AP.

Dopisnik AFP je iz bolnišnice Al Aksa sprva poročal o petih truplih, blizu katerih so ležali trije tuji potni listi, organizacija pa je kasneje sporočila, da je bilo ubitih sedem njenih sodelavcev. Po navedbah World Central Kitchen so bili iz Avstralije, Poljske, Združenega kraljestva, Palestine ter dvojni državljan ZDA in Kanade.

Izraelska vojska se je, po poročanju AP, že odzvala, sporočili so, da preverjajo okoliščine tega tragičnega incidenta. Na tragično usodo delavcev se je odzvala tudi dobrodelna organizacija World Central Kitchen (WCK), s katere so sporočili, da bodo "delili več informacij, ko bodo zbrali vse podatke".

Ustanovitelj WCK, Jose Andres, je sicer smrti delavcev že potrdil. "Izraelska vlada mora ustaviti to ubijanje, prenehati mora omejevati humanitarno pomoč, prenehati ubijati civiliste in humanitarne delavce ter prenehati uporabljati hrano kot orožje," je zapisal na družbenih omrežjih. "To so ljudje, angeli, z njimi sem služil v Ukrajini, Gazi, Turčiji, Maroku, Bahamih, Indoneziji. Niso brez obraza, niso brez imena."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ostro so na informacijo o smrti delavke WCK, ki naj bi bila avstralska državljanka, odreagirali tudi na avstralskem ministrstvu za zunanje zadeve. "Bili smo jasni glede potrebe po zaščiti življenj civilistov v tem konfliktu," so sporočili. Avstralski premier pa je opozoril, da Avstralija pričakuje popolno sprejetje odgovornosti za smrt humanitarne delavke.

"To je tragedija, humanitarni delavci in civilisti nikoli ne smejo biti tarča," je dodala tiskovna predstavnica WCK Linda Roth.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v odzivu pozval k preiskavi in ostro obsodil izraelski napad. "Kljub vsem zahtevam po zaščiti civilistov in humanitarnih delavcev smo priča novim nedolžnim žrtvam. To kaže, da je treba nemudoma začeti izvajati resolucijo VS ZN, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja, popoln humanitarni dostop in okrepljeno zaščito civilistov," je zapisal na omrežju X.

Na incident so se odzvale tudi oblasti v ZDA. "Globoko smo zaskrbljeni zaradi napada, v katerem so bili v Gazi ubiti humanitarni delavci World Central Kitchen," je v objavi na omrežju X sporočila tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Bele hiše Adrienne Watson.

"Humanitarne delavce je treba zaščititi, ko dostavljajo nujno potrebno pomoč, zato Izrael pozivamo, naj hitro razišče, kaj se je zgodilo," je dodala.

Napad je obsodila tudi militantska skupina Hamas, ob tem pa so pozvali ZN, naj čim prej ukrepajo. "Ta zločin znova potrjuje, da okupatorji nadaljujejo svojo politiko namernega ubijanja nedolžnih civilistov, mednarodnih ekip za pomoč in humanitarnih organizacij," so zapisali v izjavi, ki jo povzema CNN.

Po besedah Mahmouda Thabeta, reševalca palestinskega Rdečega polmeseca, ki je bil v ekipi, ki je pripeljala trupla v bolnišnico, so bili delavci ravno v konvoju treh avtomobilov in so prečkali severno Gazo, ko jih je zadela izraelska raketa. Delavci naj bi bili na severu, ker so usklajevali distribucijo novo prispele pomoči in so se želeli vrniti v Rafo na jug.

WCK zagotavlja obroke regijam in skupnostim, ki jih je prizadela katastrofa. So ena izmed redkih humanitarnih organizacij, ki še dostavlja hrano v Gazo. Marca so dostavili kar 200 ton hrane v Gazo, pošiljka pa je vključevala dovolj sestavin za 500.000 obrokov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Gazo so sicer v ponedeljek prispele tri ladje s Cipra, dostavili so okrog 400 ton hrane in drugih nujnih potrebščin, ki so jih poslali WCK in Združeni arabski emirati. Pri usklajevanju obeh dobav je sodelovala tudi izraelska vojska. Po navedbah ZN je namreč velik del prebivalstva v Gazi na robu lakote, saj so izraelske sile Gazo praktično odrezale od preostalega sveta. Poleg tega pa je Izrael Agenciji ZN za podporo Palestincem (UNRWA) prepovedal dostavo na sever, tudi druge humanitarne organizacije pa so previdne. Pravijo namreč, da je pošiljanje konvojev prenevarno, ker vojska ne zagotavlja varnega prehoda.

Zunanje ministrstvo obsodilo napad na humanitarne delavce v Gazi

Tudi slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je obsodilo "še en smrtonosen napad na humanitarne delavce v Gazi". V izjavi na omrežju X s ključnikom "prekinitev ognja zdaj" je ministrstvo še izpostavilo, da je treba takoj uresničiti resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov 2728 o Gazi.

Gre za resolucijo, ki jo je Varnostni svet sprejel 25. marca s pozivom k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi med ramazanom, brezpogojni izpustitvi talcev, ki jih je zajelo palestinsko islamistično gibanje Hamas v napadu na Izrael 7. oktobra lani, ter humanitarni pomoči za prebivalce območja Gaze, ki jim grozi lakota. Pri pripravi resolucije je kot nestalna članica sodelovala tudi Slovenija.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou