Tujina

V Iranu zaradi odstranitve naglavnih rut aretirali dve vidni igralki

Teheran, 21. 11. 2022 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Iranu so aretirali dve vidni igralki, ki sta izrazili solidarnost s protestnim gibanjem v državi in v očitnem dejanju kljubovanja v javnosti odstranili naglavni ruti. Hengameh Gaziani in Katajun Riahi so oblasti pridržale v okviru preiskave, ki je pod drobnogled vzela njune po njihovi oceni provokativne objave na družbenih medijih.

Protesti v Iranu
Protesti v Iranu FOTO: Profimedia

Gaziani je znana kot glasna kritičarka zatiranja protestov, ki se zadnje mesece vrstijo po Iranu, pridržali pa so jo zaradi spodbujanja in podpiranja izgredov in zaradi komuniciranja z opozicijskimi mediji, je v nedeljo poročala iranska tiskovna agencija IRNA.

52-letna filmska zvezdnica je že nakazala, da jo je tožilstvo pozvalo na zaslišanje, nato pa je na Instagramu objavila posnetek, na katerem si odstrani v državi obvezni hidžab. "Morda bo to moja zadnja objava," je zapisala pozno v soboto. "Od tega trenutka, ne glede na to, kaj se zgodi z mano, vedite, da sem kot vedno do zadnjega diha na strani iranskega ljudstva," je dodala.

Nekoliko za njo je bila v okviru iste preiskave aretirana tudi Riahi. 60-letna igralka, ki je nastopila v nizu nagrajenih filmov, je septembra dala intervju za televizijo Iran International s sedežem v Londonu, v katerem ni nosila naglavne rute. Izrazila je solidarnost s protesti in nasprotovanje obveznemu nošenju hidžaba. Konec septembra je na Instagramu objavila fotografijo, na kateri je oblečena v črno, na glavi nima rute, zraven pa je pripisala: "V žalovanju za iranskimi ženskami."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iransko vodstvo se s protesti sooča že vse od septembrske smrti 22-letne Kurdinje Mahse Amini, ki jo je pred tem aretirala moralna policija zaradi domnevnega nepravilnega nošenja islamske naglavne rute. Oblasti proteste označujejo za izgrede in obtožujejo zahodne države, da jih spodbujajo.

Protesti so se nadaljevali tudi minuli konec tedna. V kurdskem mestu Mahabad na severozahodu države je po navedbah očividcev izbruhnilo nasilje. V mesto naj bi prišle okrepljene enote policije in varnostnih sil, ki naj bi tudi streljale na protestnike, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki dodaja, da o morebitnih žrtvah ni poročil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

konc
21. 11. 2022 16.39
+2
Srednjeveška vera miru v akciji, itak. Ne razumem pa, zakaj ženske iz takih dežel, ko pridejo na primer v Evropo, še vedno hodijo zamotane v rjuhe? Dol jamrajo, da tega ne bi, tukaj jim pa ni treba, pa bodo vseeno cele zamotane. Meni je to popolnoma skregano z logiko.
Marck
21. 11. 2022 10.18
+5
Mene samo zanima, zakaj, če so tako proti vsi, pri nas še vedno vidiš te babe s temi plahtami okol zamotane?
Zmaga Ukrajini ...
21. 11. 2022 14.03
-3
Mene zanima zakaj je pri nas kljub obveznemu šolstvu, še vedno toliko bukovih in zaplankanih? Posebej izstopajo osebki (domnevno) moškega spola, ki imajo svojo bazo na Trstenjakovi.
Nightingale
21. 11. 2022 09.56
+8
Religija zavira napredek človeštva....
Zmaga Ukrajini ...
21. 11. 2022 09.32
+11
Upam, da narodu uspe čim prej strmoglaviti te primitivne opankarje, ki ga zatirajo. Iran je bil včasih spodobna in svobodna država. Zaostali so ravno zaradi teh sektaških opankarjev.
Shrimpjee
21. 11. 2022 10.05
+7
Kako strmoglavit, ko se selijo h nam se jim podrejamo in zaradi "strpnosti" se moramo mi prilagajat, njihovi kulturi. Tam te aretirajo in pretepejo če se ne držiš njihovih pravil. Evropa je zaostala,prodajamo svojo kulturo, se podrejamo muslimanom in drugim prišlekom. Kot prostitutke smo..Tujcem socialna podpora naš narod lih lih da živi.
Zmaga Ukrajini ...
21. 11. 2022 14.07
-1
Mogoče je pa s tabo nekaj narobe, da se podrejaš. Jaz se nikomur ne podrejam, in sploh nimam nobenih težav s tem. In mimogrede - Irancev je pri nas res samo za vzorec. Večina migrantov so drugih narodnosti. Daleč največ jih je iz bivše Juge, ki so tudi ljubitelji zločinca iz Kremlja. Ti so bistveno bolj problematični, kot pa tistih pet muslimanov.
Delboy Trotter
21. 11. 2022 09.00
+6
V Iranu, slika pa iz Afganistana. Iranci se ne oblačijo tako.
manga
21. 11. 2022 09.30
+1
Važno je da proameriški mediji navajajo strašljive slike ki puščajo strah in podpirajo ameriške zdraharje.
Aijn Prenn
21. 11. 2022 08.40
+10
Temu se reče POGUM.
manga
21. 11. 2022 08.19
-2
Spet Američani kuhajo demokratično župo ...