Tujina

'V Iranu zastrupljajo deklice, da ne bi več hodile v šole'

Teheran, 01. 03. 2023 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
3

V Iranu se je od novembra pa do danes s strupenim plinom zastrupilo skoraj 700 deklic, nobeno dekle ni umrlo. Več jih je imelo težave z dihanjem, slabostjo, omotico in utrujenostjo. Nekateri menijo, da gre za namerni poskus, da bi jih prisilili k zaprtju šol. Iz parlamenta so sporočili, da je pri testiranju snovi, ki so jo našli v šolah v Komu, ministrstvo za zdravje odkrilo sledi dušika, ki se večinoma uporablja v gnojilih.

V Ardabilu so hospitalizirali 108 učenk, njihovo stanje pa je stabilno, je poročala iranska tiskovna agencija Tasnim. Iranska tiskovna agencija Fars pa je poročala, da so varnostne sile zaradi domnevnih zastrupitev doslej pridržale tri osebe, potem ko je generalni državni tožilec minuli teden odprl preiskavo.

"Postalo je očitno, da nekateri ljudje želijo, da se zaprejo vse šole, zlasti dekliške," je dejal namestnik ministra za zdravje, vendar je čez nekaj trenutkov svojo izjavo že spremenil in dejal, da ni tako mislil. Začela se je tudi kazenska preiskava, je sporočil generalni državni tožilec.

Prva zastrupitev je nastopila 30. novembra, ko so v bolnišnico odpeljali 18 dijakov tehnične šole Nour v verskem mestu Qom. V zadnjem tednu naj bi bilo v štirih šolah v mestu Borujerd v zahodni provinci Lorestan zastrupljenih najmanj 194 deklet, nedavno pa še 37 učenk na dekliški šoli Khayyam v mestu Pardis v bližini prestolnice. Zastrupljena dekleta so pojasnila, da so trenutke pred zastrupitvijo zavohala vonj po mandarinah, nekatere pa po gnilih ribah. 

Šolarke v Iranu
Šolarke v Iranu FOTO: Shutterstock

V začetku tega meseca je pred uradom guvernerja v mestu Kom protestiralo najmanj 100 oseb.

"Dolžni ste zagotoviti varnost mojih otrok! Imam dve hčerki," je kričal eden od očetov. "To je vojna," je govorila ena izmed protestnic. "To počnejo v dekliški šoli v Komu, da bi nas prisilili, da deklet več ne pustimo v šolo. Hočejo, da dekleta ostanejo doma." Otroci naj bi bili po zastrupitvi več tednov utrujeni in nemočni. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 "Drage matere, jaz sem mati in moj otrok, ki je v bolniški postelji, je trenutno zelo šibek," je na družbenih omrežjih izpostavila ena od mam. "Ščipam jo, vendar ne čuti ničesar. Prosim, ne pošiljajte svojih otrok v šolo."

Notranji minister Ahmad Vahidi je aretacije zanikal. Na novinarski konferenci je pojasnil, da še vedno preiskujejo morebitne storilce, da pa niso še nikogar pridržali. Prav tako še nimajo "dokončnega poročila, da bi za zastrupitev učenk uporabili posebno strupeno snov", je dejal. Zanikal je informacijo parlamenta, da je pri testiranju snovi, ki so jo našli v šolah v Komu, ministrstvo za zdravje odkrilo sledi dušika, ki se večinoma uporablja v gnojilih.

To je povedal, potem ko ga je po številnih kritikah zaradi molka oblasti ob naraščanju števila prizadetih šol iranski predsednik Ebrahim Raisi pooblastil za primer in za obveščanje javnosti o poteku preiskave, da bi "pomirili zaskrbljenost družin".

Dekleta zastrupljena z javno dostopnimi kemikalijami

Namestnik ministra za zdravje Younes Panahi je v nedeljo na novinarski konferenci pojasnil, da so bila dekleta zastrupljena s kemikalijami, ki so povsem javno dostopne.

"Učenke ne potrebujejo invazivnega zdravljenja, nujno je, da ostanejo mirne in počivajo," je dodal. 

Zastrupitve so se zgodile predvsem v Qomu, mestu, kjer je več pomembnih šiitskih muslimanskih svetišč in versko vodstvo, ki predstavlja hrbtenico Islamske republike. Od septembra klerikalno ustanovo ogrožajo množični protesti, ki so izbruhnili po smrti mlade kurdske ženske Mahse Amini, ki jo je pridržala moralna policija, ker naj ne bi pravilno nosila naglavne rute.

Ker so Iranci množično podprli proteste, se zdaj pojavljajo ugibanja, ali so zastrupitve deklet neka vrsta maščevanja. Drugi pa mislijo, da so zastrupitve delo skrajnežev, ki želijo posnemati talibane v Afganistanu in militantno islamistično skupino Boko Haram v Nigeriji ter s tem staršem pokazati, da deklic ne pošiljajo več v šolo. 

"Ali je Boko Haram prišel v Iran?" se je nekdanji podpredsednik Mohammad Ali Abtahi spraševal na družbenih omrežjih. Iranski voditelji se sicer na veliko hvalijo s številom žensk, ki obiskuje univerze, a če ne bodo mogle končati niti osnovne šole, bo študij zanje povsem nemogoč. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exeskim
01. 03. 2023 12.49
+2
Bombastičen naslov. Bi nas želeli prepričati, da so Iranci enaki Afganistancem, kljub temu, da so njihove ženske ene najbolj izobraženih. Nizkotno!
Slava Rodu
01. 03. 2023 10.14
+3
Ne bom rekel, da to ni možno. Je pa Iran verjetno celo edina država na planetu, ki še ni pod okriljem triljonarjev haz. Saj veste, tudi libija nekoč ni bila, pa Sirija, zato se je bilo potrebno nekaj izmisliti in sesuti..