Tujina

V Istanbulu bodo odprli center za nadzor izvoza žita po Črnem morju

Istanbul, 26. 07. 2022 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, U.B.
Komentarji
0

Združeni narodi in Turčija bodo v Istanbulu skupaj z Rusijo in Ukrajino odprli skupni center za poveljevanje in nadzor, ki bo usklajeval izvoz žita po Črnem morju. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa se namerava 5. avgusta v ruskem črnomorskem letovišču Soči sestati s svojim ruskim kolegom Vladimirjem Putinom.

Turško obrambno ministrstvo je sporočilo, da bodo skupni center za poveljevanje in nadzor uradno odprli v sredo. Slovesnosti se bo udeležil turški obrambni minister Hulusi Akar. Ruska tiskovna agencija Tass napoveduje, da se bo slovesnosti udeležila tudi ruska delegacija.

Dogovor o skupnem centru je bil sklenjen v okviru prelomnega sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč, ki sta ga sprti strani v petek v Istanbulu podpisali z ZN in Turčijo.

V silosih v Odesi je obstalo okoli 20 milijonov ton žita, ki so že pripravljene za prevoz.
V silosih v Odesi je obstalo okoli 20 milijonov ton žita, ki so že pripravljene za prevoz. FOTO: Shutterstock

Cene pšenice so le nekaj ur po podpisu sporazuma o žitu strmo padle. Ukrajinske oblasti pa so medtem v ponedeljek sporočile, da upajo, da bodo prve ladje z žitom ukrajinska pristanišča zapustile še ta teden.

Blokada pristanišč je prispevala k dvigu cen, zaradi česar je uvoz hrane za nekatere najrevnejše države na svetu postal predrag. Po ocenah ZN se skoraj 50 milijonov ljudi po svetu sooča z akutno lakoto kot neposredno posledico vojne v Ukrajini.

Erdogan skuša Turčijo, ki je v dobrih odnosih z Moskvo in Kijevom, potisniti v središče diplomatskih prizadevanj za zaustavitev že več kot pet mesecev trajajoče vojne. 5. avgusta se bo v ruskem letovišču Soči sestal z Vladimirjem Putinom. Voditelja sta se prvič po ruski invaziji srečala 19. julija ob robu vrha o Siriji v Teheranu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.