Tujina

V Italiji aretirali Rosalio Messina Denaro, sestro mafijskega šefa

Sicilija, 03. 03. 2023 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sestra nekdaj najbolj iskanega italijanskega mafijca Mattea Messine Denara, ki je nedavno pristal za zapahi, Rosalia Messina Denaro, je zdaj tudi sama pristala v rokah oblasti. Vodji sicilijanske mafije Cose Nostre naj bi namreč kar 30 let pomagala pri izmikanju "roki pravice". Po navedbah preiskovalcev pa je v bratovem imenu delovala kot "blagajničarka" družine, obenem pa je vodila tudi sistem komuniciranja prek t. i. pizzinov.

Rosalia Messina Denaro
Rosalia Messina Denaro FOTO: Profimedia

Rosalio Messina Denaro, sestro nedavno zaprtega sicilijanskega mafijskega šefa, so v petek aretirali na podlagi obtožb sodelovanja z mafijsko organizacijo, je sporočila italijanska policija. Njenega brata Mattea Messina Denara so po 30 letih bega pred oblastjo aretirali 16. januarja letos, poročajo tuji mediji. Po tem, ko je bil spoznan za krivega več umorov in še številnih drugih zločinov, so mafijca obsodili na večkratno dosmrtno zaporno kazen.

Preiskovalci so že dlje časa sumili, da so Messini Denaru pri begu pred roko pravice pomagali družinski člani in velika zvestoba v klanu. Aretacijo njegove sestre so tako izvedli na podlagi preiskave, ki je privedla tudi do aretacije mafijskega šefa. V Rosaliinem domu so preiskovalci odkrili ročno zapisana navodila njenega brata.

Po navedbah preiskovalcev je Rosalia bratu pomagala pri izogibanju aretacije, v njegovem imenu pa da je delovala kot "blagajničarka" družine. Obenem naj bi vodila tudi sistem komuniciranja prek t. i. pizzinov – lističev z ukazi in navodili, s čimer je mafijskemu šefu omogočala ohranjanje stikov s svojimi najožjimi sodelavci.

"Rosalia Messina Denaro je bila oseba, ki ji je šef popolnoma zaupal," je po poročanju Guardiana dejal Alfredo Montalto, sodnik, ki je odredil njeno aretacijo. "Upravljala je mrežo pizzinov, prek katerih je Denaro dostavljal svoja naročila drugim sodelavcem."

Na nekaterih pizzinih pa so karabinjerji  odkrili tudi zapise z Denarovim pogledom na življenje in njegova osebna prepričanja. Imel se je za grešnega kozla, človeka, ki ga preganjata pravica in država. "Preganjali so nas, kot da bi bili barabe, obravnavali so nas, kot da nismo del človeške rase, postali smo etnična skupina, ki jo je treba izbrisati," je pisalo na enem od takšnih lističev.

Pizzini, ki so bili skriti v hiši Denarove sestre, so bili naslovljeni na različne ljudi, vključno z domnevnimi člani mafije. Med lističi pa je bila na enem natančna dokumentacija zdravstvenega stanja brata. Matteo Denaro je bil aretiran na zasebni kliniki v Palermu, kamor je prihajal pod lažnim imenom Andrea Bonafede na zdravljenje zaradi tumorja.

Denaro je trenutno v strogo varovanem zaporu v osrednjem italijanskem mestu L'Aquila, kjer prejema prvi cikel kemoterapije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Justthewayitis
03. 03. 2023 18.59
+1
Gledam sliko…. mal je naši Alenki podobna…
Jun2
03. 03. 2023 16.57
+3
Pri nas bi bila varna mogoče bi padla tudi kašna služba v javni upravi.
Berth
03. 03. 2023 17.20
+2
Ne. Pri nas na internetu beremo skrajno neumne komentarje.
bohinj je zakon
03. 03. 2023 16.32
+9
Sposobna ženska. V našem okolju bi se verjetno dobro znajdla. Kot svetovalka, za vzdževanje zveze, blagajno ........in še bi najdlo.
Uporabnik1888402
03. 03. 2023 16.30
+4
Apoteka
03. 03. 2023 16.22
+6
Kaj pa Ivanova "sestrična",ki je imela čez gotovinske posle?
slimy12
03. 03. 2023 16.22
+4
poglejte jo gospo Denaro lol