Tujina

V Italiji umrla moški in ženska, izredne razmere v Furlaniji-julijski krajini

Rim, 22. 02. 2020 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Italiji je v bolnišnici na območju Padove umrl 78-letni moški, za katerega je bil usoden novi koronavirus. Prav tako je bil koronavirus usoden za žensko iz Lombardije. V Italiji so doslej v severnih deželah Veneto in Lombardija potrdili že 53 primerov okužb s covid-19. Italijanski premier Conte zagotavlja, da je situacija pod nadzorom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Inkubacijska doba: 27 dni?
    02:51
    Iz 24UR: Inkubacijska doba: 27 dni?
  • Iz 24UR: Kaj pa varnostni ukrepi v Sloveniji?
    02:22
    Iz 24UR: Kaj pa varnostni ukrepi v Sloveniji?
  • Iz 24UR: V Italiji dva mrtva
    03:13
    Iz 24UR: V Italiji dva mrtva
V Italiji so uvedli stroge ukrepe, da bi preprečili širjenje novega koronavirusa.
V Italiji so uvedli stroge ukrepe, da bi preprečili širjenje novega koronavirusa. FOTO: AP

78-letnik, ki je umrl, je bil sicer v bolnišnici deset dni zaradi z virusom nepovezane bolezni, je sporočil italijanski minister za zdravje Roberto Speranza. Druga žrtev pa je starejša ženska iz Lombardije.

Italijan je s tem tudi prvi Evropejec, za katerega je bil usoden novi koronavirus, ki je po zadnjih podatkih zahteval 2345 življenj, okuženih pa je že več kot 77.000 ljudi. Večina žrtev in okuženih je na Kitajskem, kjer je virus tudi izbruhnil. 

Prva evropska država, ki je zabeležila primer smrti zaradi novega koronavirusa, je bila sicer Francija, tam je konec preteklega tedna umrl kitajski turist.

V Italiji ukrepi za zajezitev širjenja virusa

V Italiji so medtem oblasti na območjih, kjer se pojavljajo okužbe, odredile zaprtje šol, drugih javnih prostorov, zaprli so tudi lokale in odpovedali prireditve. Italijanski premier Giuseppe Conte je dejal, da je "vse pod nadzorom" in poudaril, da vlada sledi strogim varnostnim ukrepom.

Vir okužb naj bi bil 38-letnik iz Codogna pri Milanu, ki se je okužil med druženjem s prijateljem, ki se je vrnil s Kitajske. Moški je na intenzivnem oddelku lokalne bolnišnice. Sicer pa so tudi pri njegovi soprogi, ki je v osmem mesecu nosečnosti, potrdili prisotnost novega koronavirusa.

V bolnišnici, kjer se zdravi, je sicer okuženih tudi več zdravnikov in medicinskih sester, oblasti pa še naprej testirajo in v karanteno pošiljajo ljudi, ki so bili v stiku z 38-letnikom. V kraju Lodi je po podatkih Anse pravzaprav v karanteni 50.000 ljudi. Oblasti sicer zagotavljajo, da počnejo vse, da bi zajezile širjenje virusa.

Minister za zdravje Roberto Speran je dejal, da oblasti ugotavljajo, kdo bi potencialno lahko prišel v stik z virusom. Kot pravi, je to najbolj učinkovit način za zajezitev širjenja okužbe.

Pojavljajo se vprašanja o dejanski inkubacijski dobi virusa.
Pojavljajo se vprašanja o dejanski inkubacijski dobi virusa. FOTO: AP

Glede na podatke iz petkovega biltena Svetovne zdravstvene organizacije je Italija tako postala država z največ primeri koronavirusa v Evropi. V Veliki Britaniji so jih potrdili tri, v Nemčiji 16, v Franciji pa 12.

Izredne razmere v Furlaniji-julijski krajini

Zaradi koronavirusa so v italijanski deželi Furlaniji-Julijski krajini, ki meji na Slovenijo, popoldne razglasili izredne razmere. Ukrep bo veljal do 31. julija, je medijem pojasnil podpredsednik dežele Riccardo Riccardi. Tako so se odločili zaradi bližine Veneta, da bi lahko pravočasno sprejeli vse preventivne ukrepe, poroča televizija Telefriuli.

Zaostrovanje razmer v Južni Koreji

Še posebej se zaostrujejo razmere v Južni Koreji, kjer je število novih primerov okužb v zadnjih 24 urah poskočilo za kar 229. Po novih podatkih je zdaj tam okuženih 433 ljudi.

Primeri so povezani s širjenjem virusa znotraj verske skupine, najhuje pa je v mestih Daegu in Cheongdo. 

Med novo okuženimi je tudi oseba, zaposlena v Samsungovi tovarni v mestu Gumi, družba je zato do ponedeljka tovarno zaprla.

Posadka in nekaj potnikov še vedno na ladji

31 potnikov in 924 članov posadke pa je še vedno na krovu ladje Diamond Princess, zasidrane ob japonski obali.

Pri Princess Cruises pravijo, da se bo izkrcavanje nadaljevalo tudi danes. Ladja bo nato šla na suho, kjer jo bodo temeljito razkužili, znova naj bi začela pluti aprila.

Kakšna je inkubacijska doba virusa?

Medtem se pojavljajo nove dileme v zvezi z inkubacijsko dobo virusa. Pri 70-letnem moškem iz kitajske province Hubej so se namreč simptomi bolezni pojavili šele 27 dni po okužbi, pravijo oblasti - kar bi lahko pomenilo, da je inkubacijska doba precej daljša od 14 dni, kot so domnevali doslej, poroča Reuters.

Če bi se potrdilo, da je inkubacijska doba daljša, bi to precej zapletlo situacijo, saj bi to pomenilo, da je bila doslej predvidena karantena - 14 dni - prekratka.

"Virus je treba zajeziti takoj"

Medtem je prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus dejal, da se časovno okno, v katerem je še mogoče zajeziti veliko epidemijo, zapira. Pozval je k ostrejšim ukrepom v boju proti virusu, potem ko so z različnih koncev sveta prišla poročila o novih primerih okužb. Med drugim pa so o petih mrtvih zaradi novega koronavirusa poročali iz Irana.

Pri WHO jih predvsem skrbijo primeri, pri katerih ni mogoče potrditi jasne povezave  z "rizičnimi dejavniki" - kot je potovanje na Kitajsko ali stik z okuženo osebo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (879)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iztok Draksler
23. 02. 2020 09.01
+1
na dolgi rok smo vsi mrtvi...to so tudi besede šaraca..ni panike ljudje....jst se nem sekiru
Ta`prav
23. 02. 2020 08.21
+12
Slovenija je ogrožena. Neposredno je ogrožen zdravstveni sistem, v primeru izbruha večje epidemije bodo ogroženi tudi ostali podsistemi države. Pa ne govorim o letih, usodni bodo lahko že naslednji tedni. Preprosto potrebujemo krizni menedžment, da poskusimo rešiti, kar se rešiti da (če se izrazim drugače,čas je da stopimo skupaj kot 91). Politika bo pač morala počakati, 30 let ni bilo narejenega nič, razen prerekanja po celi črti, pa naši, pa vaši, pa levi, pa desni, pa kaj vem še vse. Že samo, nepotrebni preplačani projekti, prirejena javna naročila, propadanje podjetij, propad bančnega sistema, nepotizem, klientelizem... so državo pahnili na rob. To se mora nehat in to takoj, drugače se bo za vse nas končalo katastrofalno. Se bo preprosto treba zavedati, da smo vsi v istem čolnu.
vertex
23. 02. 2020 07.56
+3
Od evropskih držav je s hrano samozadostna rusija
dragan krstic
23. 02. 2020 08.11
+2
Ja res je. Te dni v Sibiriji breskve obirajo.
DAEMONIUM
23. 02. 2020 07.42
+8
Mislim neverjetno se obnasamo glede grozece nevarnosti. Grozi nam bog ve kaksna epedemija, ker se sploh ni jasno kako ta virus deluje na Evropejce, ker po trenutnih spoznanjih naj bi bila okuzba bolj smrtnonosna za azijce. Ker pa smo prebrali, da ta virus tudi mutira je vprasanje kaj sele bo potem, ko se bo prilagodil na novega gostitelja, evropejca? Italijani so v Beneciji razglasili izredno stanje, da lahko drzava izvaja dolocene ukrepe (zsprtje sol, prepoved javnih zbiranj...) vprasanje ce imamo mi sploh kaj taksnega predvidenega v nasi zakonodaji? Po drugi strani pa vlada v odstopu, karantene zdravstvo izvaja kar na domu saj ne premore niti enega ustreznega prostora oz bolniske sobe in so ocenili da je bolje da se okuzi nekaj domacih kot pa vsa bolnica. Sedaj se visi kam je pripeljal kriminal ko so komunisti na leto v zdravstvu zmetali vec kot milijardo eur v zasebne na 1001 nacin od javnih narocanj naprej. Si zamislite kaksne opremljene sobe bi dobili v UKC za milijardo eur? In kdo je raziskal cisto majhen delcek korupcije v slovendkih bolnicah glede zolnih
DAEMONIUM
23. 02. 2020 07.48
+4
...v slovenskih bolnicah glede zilnih opornic? Pa je to le eden izmed nekaj tisocev kosov medicinske opreme ki se je na debelo preplaceval. In prav zaradi tega smo glede tega virusa tako pripravljeni kot smo, da izvajamo karanteno na bosanski nacin, doma a hrvatje so svojega pacienta takoj odpeljali v bolnico kjer imajo ze vse pripravljeno za prihajajoco epidemijo pa mi? Pravijo da so nabavili nafto za bagre ki bodo zeili globoke jarke za masovne pokope. No vsaj to gre rdeci oblasti od rok!
vertex
23. 02. 2020 07.59
+1
Koliko bolnic ustreznih sob ste zgradili janšisti?...nič
KungFuPanda
23. 02. 2020 08.08
+1
Okužba naj bi bila bolj smrtonosna za azijce? Od kod ti črpaš podatke? Trenutno ni še nič indicev za to. Razlog, zakaj je večja smrtnost pri Kitajcih je, ker jih je več obolelih in v bolnicah nimajo kapacitet za utrezno oskrbo (respiratorjev pri komplikacijah). Prav tako so njihove karantene bolj hiralnice, vsepovsod pa tudi nimajo dobrega zdravstvenega sistema. Ko, če bo (upam, da ne bo) razsežnost okuženih enaka tudi tukaj, potem se bo videlo, ali je res razlika.
deratizacija
23. 02. 2020 08.10
+8
Ma nehajte že enkrat s temi komunisti. Komunisti so ljudje, ki so pod pragom revščine in dajo še tistega malo kar imajo tistim, ki so v največji stiski. Kradejo tisti, ki so se pod takšno ali drugačno masko zalepili na državno korito.
deratizacija
23. 02. 2020 07.34
+21
Medtem, ko so v sosednji Furlaniji Julijski krajini Italijani sprejeli izredne ukrepe, blokirali pet mest v katerih se je pojavil virus (ni vstopa in izstopa), zaprli šole, proizvodne obrate, odpovedali prireditve, ljudi pa pozvali naj ostanejo doma, se naši na čelu z državno sekretarko MZZ grejo maškarado!
eurit30
24. 02. 2020 09.16
+1
Malo si poglej kje je na severu Italije kakšna pokrajina, preden izvajaš deratizacijo.
papi1
23. 02. 2020 07.30
+12
Zanimivo, vse je pod nadzorom, ljudje pa umirajo.
NovodobnoSuženstvo
23. 02. 2020 07.23
+15
"Kar se tiče koronavirusa in pripravljenost nanj, se pristojni dnevno usklajujejo. Tako UZZRS, @MinZdravje in tudi medresorska skupina. Obstajajo tudi načrti v primeru širšega obsega bolezni. Situacijo je treba jemati resno, a brez politizacije in ustvarjanja panike!"......šarac spet serje skozi usta. A pajac misli, da ga bo njegov 3metrski zid okoli hiše rešil???? Dnevno se usklajuje tudi vlada oz. kar je od nje ostalo....pa vemo vsi kakšno posrano stanje je. Obstajajo načrti....hahahahahahahahahaha, da crkneš od smeha in ne od koronavirusa!!!!
mijavci
23. 02. 2020 07.20
+13
To po hitra pokojninska reforma, drugič če se meje zaprejo je Slovenija v dveh mesecih brez hrane v trgovinah, samooskrba je na psu, zna bit še zelo pestro, Šarec v odstopu pa se trenutno ukvarja z odpravninam v svoji vladi mu je to bolj pomembno.
DAEMONIUM
23. 02. 2020 07.20
+13
Ne vem a ima to skrivanje stevilk glede okuzenih kaj skupnega z migranti ampak me naravnost cudi da Avstrija poroca o 76 okuzenih Slovenija pa kot vedno na vseh podrocjih laze in tudi tokrat poroca o 53 okuzenih? In ce pogledamo naprej vidimo da je bil ta prispevek objavljen vceraj ob 8.37 in nato preko dneva nic dopolnjen medtem ko Avstrijci vsako uro dopolnjujejo svoje prispevke? Tudi tu se vidi kvaliteta medijev ker za levicarski medij je bolj aktualno porocari o Sisku, Vardi ali pa o izmisljenem financiranju SDS ki ima za cilj prepreciti formiranje vlade, kot pa objektivno in predvsem profesionalno obvescanje drzavljanov o dogodkih sploh pa o teh dogodkih ki ogrozajo varnost drzavljanov! "In Italien waren bis einschließlich Samstag 76 Infektionen mit dem Virus Sars-CoV-2 erfasst worden, zwei Menschen sind daran gestorben"
giiinem
23. 02. 2020 07.09
+2
notrajnc05
23. 02. 2020 07.05
+12
Brez panike, virus bo seveda prišel tudi k nam, pobral bo cca 10% najšibkejše populacije in odšel bo naprej in svet se bo še dolgo lepo naprej vrtel do naslednjega izbruha.
severnik
23. 02. 2020 07.01
+9
Ko naši mirijo ni ok, ko so naši tiho ni ok, ko bodo preventivno jutri tri mesta dali v karanteno, ni ok....ja halo? Vseeno pa upam, da imajo kakšen plan v primeru izbruha. Je pa zanimivo, da se tudi opozicija ne javi. Niti toliko, da bi kritizirala vlado. Tukaj nimajo finančne koristi, hkrati so pa volitve preblizu. Vsi politični poli so isti, eno in isto.
krava_teka_teka
23. 02. 2020 07.50
+2
Ja, volitve. Idealna priložnost, da se virus lepo razširi po naši deželi.
DAEMONIUM
22. 02. 2020 21.59
+8
V Avstriji minister za zdravstvo in notranji minister mirita ljudi da brez panike, A NASI SALABAJZERJI?? OGLASAJO SE ZA SISKA A SEDAJ KO LJUDJE OD NJIH PRICAKUJEJO DA NEKAJ POVEDO, POMIRIJO LJIDI PA SO TIHO KOT RYTI, NESPOSOBNEZI DO AMENA! Angst und Schrecken seien hingegen fehl am Platz, wie Gesundheitsminister Rudolf Anschober und Innenminister Karl Nehammer am Samstag betonten.
vertex
23. 02. 2020 07.09
-1
Tebe lahko samo jajo pomiri...politik te pomiri virus pa melje..ojoj
26277
22. 02. 2020 21.56
+5
Človečki.... si predstavljate,, da zaprejo Slo Las Vegas.... N. G..... število samomorov naraste v nebo.
upornik30
22. 02. 2020 21.52
+5
baba vanga je imela prav to leto nas bo pokopal virus
Uporabnik1540409
22. 02. 2020 21.52
+12
Šarec pravi brez panike. Imamo načrt. Možakar je res za vice pravit. Odločanje ni za njega.
Animal_Pump
22. 02. 2020 21.57
+9
Kakšen načrt...da se uni ki bi morali biti v karantenah..neovirano omrog po trgovinah sprehajajo???
DAEMONIUM
22. 02. 2020 21.51
+16
Kaj je s semenarjem oz Sabedrom? Minister za zdravstvo, ki se bi mreal sedaj vkljuciti v prvih vrstah v boj je pa izginil kot kafra?? A bo kar Sarac prevzel helebardo in poveljeval enotam zdravstva, da se odlocno zoprestavijo virusu, do zadnjega zdravnika, medicinske sestre? A bo raje tudi poniknil kot semenar?
Iztok Draksler
22. 02. 2020 21.51
+20
Opozarjanje na širjenje nevarnega virusa Šarec označuje s politizacijo in ustvarjanje panike? Halo?! V Italiji so v karanteni že 3 mesta! Z vsem spoštovanjem kar ga imam ampak...tako lahkomiselne reakcije pa tud od vas nisem pričakoval!
Ta`prav
22. 02. 2020 21.56
+3
Mene osebno je bolj zmotil zapis (ostalo je pa tako ali tako standard, tudi ni bilo kaj drugega za pričakovati) - #Obstajajo tudi načrti v primeru širšega obsega bolezni#. Se bom odzval z njihovo terminologijo mogoče bodo razumel - malomorgen.
krava_teka_teka
23. 02. 2020 07.51
+1
Christi Miles
22. 02. 2020 21.49
+9
Naši ne nardijo nič, Italijani pa pretiravajo, kot ponavadi. Džabe Gorgilijam neki drastični ukrepi, k pa imajo papučarje iz celega sveta in še derejo k njim
spomin?ica2
22. 02. 2020 21.48
+15
Šarec je padel za večno skupaj s korona virusom.Da trosi oslarije s paniko, si ŠAREC ZASLUŽI UKOR Z IZKLUČITVIJO!!!!!!!! Za večno naj gre v pna pogorišče levih!!! Da ga ni sram s temi nebulozami in kvazi načrti!! Nič nima ta vlada, še enega prostora ne za karanteno!!!Ima pa on karantensko obzidje okoli svoje kačure! Ja , on se je pa zavaroval, raja ti pa pojdi v večnost!