Tujina

V Italiji že sedem smrtnih žrtev, trgovine skoraj izropane

Milano, 24. 02. 2020 19.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.L./STA/A.K.
Komentarji
1061

V Italiji so zabeležili že sedmo žrtev koronavirusa. Po zadnjih podatkih je v bolnišnici v Lombardiji umrl tudi 62-letni moški. Okuženih je 219 oseb, med njimi dermatolog z milanske poliklinike. Na severu Italije so zaprte šole, univerze, bari in številna podjetja. Prav tako so v nekaterih trgovinah pošle zaloge nekaterih osnovnih potrebščin in sredstev za razkuževanje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dodatni ukrepi na Goriškem
    03:38
    Iz 24UR: Dodatni ukrepi na Goriškem
  • Iz SVETA: Izredne razmere v Italiji
    04:09
    Iz SVETA: Izredne razmere v Italiji
  • Iz 24UR: Izredni ukrepi
    03:32
    Iz 24UR: Izredni ukrepi
  • Iz 24UR ZVEČER: V Italiji izredne razmere
    02:58
    Iz 24UR ZVEČER: V Italiji izredne razmere
  • Iz 24UR ZVEČER: Ukrepi v Novi Gorici
    03:43
    Iz 24UR ZVEČER: Ukrepi v Novi Gorici

Novi koronavirus je v Italiji tako samo danes zahteval štiri smrtne žrtve. Najprej je umrl 84-letnik, ki se je zdravil v bolnišnici v Bergamu v Lombardiji. Kasneje je vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli sporočil, da je peta žrtev 88-letni moški iz kraja Caselle Landi v Lombardiji.

Zatem pa je v Brescii umrla bolnica z rakom, ki so jo v bolnišnico prepeljali v nedeljo. Pozneje so italijanske oblasti zanikale, da je smrt posledica koronavirusa. Šesta smrtna žrtev, o kateri poroča Ansa, je 80-letni moški z Milana.

Po poročanju italijanskega portala Corriere della Sera je za posledicami okužbe z novim koronavirusom umrl tudi 62-letnik iz mesteca Castiglione d'Adda v Lombardiji. Umrl je v bolnišnici. Bil je na dializi in trpel zaradi več kroničnih stanj, poročajo italijanski mediji.

Štiri današnje in skupno šest od sedmih žrtev so iz Lombardije, ki je žarišče novega koronavirusa v Italiji.

Koronavirus v Italiji
Koronavirus v Italiji FOTO: AP

Znova je močno naraslo število okuženih, po zadnjih podatkih jih je že 219, daleč največ v Lombardiji. O prvem primeru poročajo tudi iz 1,3-milijonske prestolnice Lombardije Milana, kjer so prisotnost koronavirusa potrdili pri dermatologu s tamkajšnje poliklinike.

V iskanju 'pacienta nič'

Italijanskim okuženim je skupno, da nihče od njih ni bil na Kitajskem, to pa je podatek, ki zelo skrbi epidemiologe, virologe in infektologe, poroča Corriere della Sera. Nikakor namreč ne uspejo ugotoviti, kje se je virus začel širiti oziroma kdo je "pacient nič", torej prvi okuženi. Iščejo obolele, ki so bili v kontaktu z osebami, ki so se vrnile iz Vuhana, a za zdaj neuspešno. Prvi "osumljenec", podjetnik iz mesteca Castiglione d’Adda, je bil na testih negativen.

Preverili so tudi 60-letnika, ki živi v bližini kraja Vo Euganeo. Moški, ki je kazal simptome bolezni, sicer ni bil v Vuhanu, je pa pred nekaj tedni obiskal središče lombardijskega izbruha virusa. Oblasti so ugibale, da bi bil lahko prav on tisti, ki je virus prinesel v Vo Euganeo, nam najbližji od enajstih krajev, ki so jih povsem zaprli. Zapustiti ali obiskati jih je mogoče le s posebnim dovoljenjem, vse dostope varuje policija, če bo treba, pa bo na pomoč priskočila tudi vojska. Tam živi okoli 50 tisoč ljudi, oblasti so vse pozvale, naj ne zapuščajo domov, če to ni zares nujno. Po zadnjih podatkih so testi pokazali, da 60-letnik ni okužen s koronavirusom. 

Čeprav so trgovine odprte, so police marsikje prazne. Prebivalci so namreč pokupili vse, da bi si naredili zalogo v primeru še strožje karantene. Fotografijo so posneli v Milanu.
Čeprav so trgovine odprte, so police marsikje prazne. Prebivalci so namreč pokupili vse, da bi si naredili zalogo v primeru še strožje karantene. Fotografijo so posneli v Milanu. FOTO: AP

Opustele ulice, prestrašeni ljudje, pošle zaloge nekaterih potrebščin

Življenje v severnih italijanskih deželah je zaradi izrednih ukrepov, ki so jih sprejeli v prizadevanju, da bi ustavili širjenje virusa, zastalo. Do 1. marca, morda pa tudi dlje, bodo zaprti vrtci, šole in univerze, prav tako so prepovedali delovanje nočnim lokalom, bari morajo svoja vrata zapreti najkasneje ob 18. uri. Odpovedane so maše, zaprte ostajajo cerkve, med njimi znamenita milanska katedrala, v operah in gledališčih ne bo predstav, odpadel je celo znameniti beneški karneval. Pustno rajanje so prav tako odpovedali v nam bližnjem Trstu, odpovedani so športni dogodki.

Strah pred koronavirusom je na Tržaškem povzročil splošen naval na lekarne, veleblagovnice in najrazličnejše trgovine, kjer so ljudje pokupili higienski gel za roke, razkužila in zaščitne maske. Ponekod so pošle zaloge nekaterih živil, kot je moka.

Koronavirus v Italiji
Koronavirus v Italiji FOTO: AP

Čeprav doslej v Furlaniji-Julijski krajini, ki meji na Slovenijo, uradno nimajo primera koronavirusa, so tam že v soboto razglasili izredne razmere, ki bodo ostale v veljavi vsaj do 31. julija. Trenutno čakajo na rezultate dodatnih testov za dekle iz Lignana, ki je kazalo znake okužbe. Prvi testi so bili negativni. V karanteni je 20 ljudi, večina na območju Vidma, a doslej pri noben od njih niso potrdili prisotnosti virusa.

Center za izolacijo tik ob meji s Slovenijo

Vlada Furlanije-Julijske krajine je sprejela odločitev, da bodo v prostorih nekdanje vojašnice v Miljah (Lazaret) uredili center za izolacijo. Drugi bo v kraju Tricesimo nedaleč od Vidma.

Zaradi pojava koronavirusa v naši neposredni bližini je Klemen Miklavič, župan Mestne občine Nova Gorica, sklical sestanek s predstavniki zdravstvenih ustanov, šol, otroških vrtcev, igralnic, bencinskih servisov in trgovskih centrov. Ministrstvo za zdravje je pozval, naj severnoprimorsko regijo zaradi bližine meje obravnava prednostno.

Koronavirus v Italiji
Koronavirus v Italiji FOTO: AP

Minister za zdravje Aleš Šabeder je še včeraj sicer miril, da preplah zaradi pojava koronavirusa v Italiji ni potreben. "Tam izvajajo intenzivna epidemiološka poizvedovanja in če se bo izkazalo, da so bili v stiku z okuženimi tudi slovenski državljani, nas bodo italijanski kolegi o tem takoj obvestili in bomo ustrezno ukrepali," je dejal.

O koronavirusu je razpravljal tudi Svet za nacionalno varnost. Da ga bomo prej ali slej zabeležili tudi pri nas, stroka ne dvomi.

Rajske počitnice so se končale, preden so se začele

Hladen tuš pa so doživeli turisti iz Lombardije in Benečije, ki so na Mauritius prispeli z letom iz Rima. Na izbiro so jim dali dvoje: ali greste v 14-dnevno karanteno ali se nemudoma vrnete domov. Izbrali so drugo možnost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1061)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

farobasso
25. 02. 2020 12.30
+0
Pretiravat res ni treba. Ampak da se delaš kot da se nič resnega ne dogaja ali pa se še norca delat pa tudi ni glih treba.
vomo
25. 02. 2020 12.00
+7
NESMISELNA PANIKA-SLOVENCI SMO: SLOVENCI smo in dostojanstveno umirjeno sprejmimo UKREPE, ZA ZAJEZITEV VIRUSA. NE REAGIRAJMO ENAKO KOT sosedi, ki so vdrli v trgovine IN vse pokupili tisti, ki so imeli največ denarja pri sebi. Bodimo previdni in seveda normalno jejmo normalno dnevno količino VITAMINOV, bodimo čim več na svežem zraku in nasploh začnimo bolj zdravo živeti, če do zdaj nismo. VSAKO PRETIRAVANJE OD NORMALE ŠKODUJE IN TUDI ŽRTJE VITAMINOV, Z NAMENOM DA BOMO OSTALI ZDRAVI. ŠE ENKRAT SLOVENCI SMO IN ZATO MIRNO IN PAMETNO V TEJ KRIZI, KI NI VOJNA.
zurbrigen
25. 02. 2020 14.18
-3
ti zgleda danes še nisi bil v nobeni špeceraj štacuni ane ? Pejt pogledat pa javi kaj si zapazil. LP
camaro.ccc
25. 02. 2020 09.10
+3
Joooj, poglejte starost umrlih...vsak, ki je umrl, pa naj bo rak ali katera druga bolezen, za smrt bo kriv Korona virus...
TolstojV
25. 02. 2020 08.53
+25
NIJAZ je popolnoma nesposobna institucija , prav tako tista butasta baba iz ministerstva za zdravstvo, ki očitno ne ve, da ljudje sploh ne morejo več kupiti zaščitnih mask, razkužil za roke, zaščitnih rokavic. Prav tako niso sposobni zagotoviti varnosti prebivalstva kot povedo sami zdravniki sploh nimajo navodil za varno ravnanje s bolniki niti nimajo raspiratorjev za pljuča za večje število okuženih ljudi niti karantene. Na mejo niso sposobni poslati kontejner z zdravstveno ekipo, ki bi preverila zdravstveno stanje ljudi, ki vstopajo iz Italije. Tako kot Hrvati iz katerih se delamo večkrat norca a so Slovenijo glede zaščite prehiteli po desni! Če bo izbruhnil koronavirus bo to stalo ogromno denarja, da o umrlih sploh ne govorimo! Slovenijo obvadujejo totalni bedaki v glavnem povezani sorodniki!
ticapas
25. 02. 2020 08.44
+3
evo ga ! v Izoli prvi primer
rr3
25. 02. 2020 10.16
+0
Kretenizem se ne šteje, če te pa skrbi pa pojdi ven iz bolnice, da ne bo tega primera.
En procent
25. 02. 2020 08.41
+8
No, danes grem po konzerve pa cedevite! Ker mislim, da virus bo tudi v Sloveniji! Lahko že pričnemo z odštevanjem sekund: 1312,1311,1310,1309,1308......
DuhSaSjekirom
25. 02. 2020 08.33
+4
Ma kaka maska dej nehi.
Mitch74
25. 02. 2020 08.32
+2
glej ovega
25. 02. 2020 08.23
+38
pacient "0" leži v Vuhanu kjer ima Kitajska največji laboratorij za patogene viruse.. je naključje da je ravno tam izbruhnil virus? ne.. virus so testirali na raznih živalih.. preprosta razlaga..te živali so izpustili iz laboratorija namenoma.. kdor vrjame da je virus sam nastal vrjame medijem..lp
Boris6116
25. 02. 2020 08.31
-4
Tako preprost si, da si skoraj naivno smešen. Namenoma ti nihče ne pove resnice o tebi. Virusi so pa višja znanost, tako da to prepusti strokovnjakom!
šavrin
25. 02. 2020 08.33
+14
to je točno tako. To sem omenil v enem kometarju pred dobrim mesecem: 3 leta star članek Raziskovalni novinar David Cyranoski je napisal več člankov na to temo v strokovni reviji Nature, in govori o vojaškem laboratoriju v Wuhanu. 23. februarja 2017 je išel članek z naslovom 'Inside the Chinese lab poised to study world's most dangerous pathogens, Maximum-security biolab is part of plan to build network of BSL- 4 facilities across China.' kjer opisuje kaj se dogaja v Wuhanu.
En procent
25. 02. 2020 12.49
+1
naključje je, da lih Trump par dni prej bil na neformalnem obisku.
hotchilipoper
25. 02. 2020 08.19
+11
Italijani so pokupili vse naše maske
tekač
25. 02. 2020 08.18
+16
Sedem smrtnih žrtev ob gripi in vse je izumrlo. Mask ni nikjer, skratka apokalipsa. Človeštvo je paranoično in mediji do dobra izkoriščajo naivnost ljudi in pospešujejo prodajo zdravil in zdravstvenih pripomočkov. Dobro je rekel Einstain" Vesolje in človeška neumnost sta neskončna , za prvo nisem prepričan".
Boris6116
25. 02. 2020 08.23
+10
So čisto enostavna dejstva, Covid-19 je 20x nevarnejši od navadne gripe. Covid-19 je nova mutacija virusa, kar pomeni, da ga nimamo pod kontrolo. In še najbolj pomembno, virus se bo ponovno spremenil in še v večji meri ogrožal človeštvo. To ni vprašanje, če bo, ampak kdaj bo! Zdravniki že leta opozarjajo, da je to največja nevarnost človeštva. Ko bo virus dosegel stopnjo mutacije, po kateri se bo lahko širil na večjo razdaljo, bo to 60 miljonov mrtvih.
Boris6116
25. 02. 2020 08.27
+3
Pardon, se popravljam, največja nevarnost človeštva je neumnost, ta se širi tudi na večje razdalje! :P
brabusednet
25. 02. 2020 08.15
+21
Zadnje neumno dejanje Šačirija pa je,da je Kitajcem maske poslal doma pa nikjer nobene.Fučka se mu za lasten narod in to je počel vse skozi.Bog nas obvaruj tega virusa ti naši odgovorni tako niso sposobni.Bodo pa tako vse na novo Janševo vlado zvalili to že v naprej vem.Čeprav on sedaj nima nobene besede in vpliva.
rr3
25. 02. 2020 08.20
+5
Najprej se prepričaj kdo je pošiljal maske preden odpreš usta.
Boris6116
25. 02. 2020 08.22
+4
Ah, kaj ne poveš! Niti tvoj "šarči", niti "bogči", niti "janščijavci" ti ne morejo pomagati pri omejenosti razmišljanja. Mask je dovolj in na razpolago bodo, ko bo to potrebno, ne pa sesdaj, ko ni še nobenega okuženega v Slovenioji.
grgrgr
25. 02. 2020 08.27
+2
spomin?ica2
25. 02. 2020 08.35
+5
Da bo vsem jasno, na poziv vlade smo poslali maske: Na poziv @MZZRS , k donaciji opreme Kitajski, se je odzvala slovenska podružnica podjetja Kylin Prime Group z donacijo 1.231.400 zaščitnih mask.
spomin?ica2
25. 02. 2020 08.40
+6
V ERAR ju njihova davčna številka ne obstaja. Ima pa pod4jetje sedež v Švici in je polovični lastnik hranilnice Lon. Vam je vse jasno, lastniki pa zagotovo slovenski tajkuni !!!! To ni nobeno kitajsko podjetje.
ivan.z Doba
25. 02. 2020 08.42
+2
@demenčica, Lastnik KPG je Kitajec. Da nouš preveč brihtna.
hotchilipoper
25. 02. 2020 08.13
+5
Zdaj je prilika,da italjijanom prodamo hrano
Mitja Mitric
25. 02. 2020 08.12
+5
Čudno, da se Vatikan še ni oglasil zaradi zaprtja cerkev !? Bog svoje ovčke ja varuje in ne bo pusti , da se jim kaj slabega zgodi....😇
jankoslo
25. 02. 2020 08.09
+14
Vse kaže na to, da se razmere umirjajo, število primerov se povsod v Aziji zmanjšuje. Iran je po mojem edini problem, v Italiji pa se bo tudi počasi začelo umirjati.
setisfekšn
25. 02. 2020 07.55
+15
Folk je us..e..kan!zato pa je tko na tem svet!
hotchilipoper
25. 02. 2020 07.53
+18
Tudi pri nas ni več mask v lekarnah,in pravijo,da jih tudi ne bo moč dobiti
hotchilipoper
25. 02. 2020 07.52
+10
Pustne maske so zamenjali za prave
šavrin
25. 02. 2020 07.51
+14
izjava ministra Šabedra je res bedna, razmere na mejnih območjih z Italijo imajo sedaj drugačno obravnavo od Prekmurja. Ampak ni nobenih aktivnosti v to smer, ko se bo zgodilo bodo iskali spre krivca izven njihovih vrst, res imamo izbrane nesposobneže.
Štanjkol
25. 02. 2020 08.10
+14
Skozi prekmurje pa drvijo preštevilni italijani, romuni, ukrajinci, vsi prebivalci Italije. Bog ve koliko so jih že okužili na avtocestnih črpalkah!
poserjemsenavas
25. 02. 2020 07.50
+18
Narod v gostilne pejte in se ornk razkužujte. Policaji bodo že razumeli. Preventiva pred kurativo.