Tujina

Zmaga desnice: Kam bo šla Italija pod vodstvom Melonijeve?

Rim, 26. 09. 2022 06.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Italiji se zmaga na nedeljskih volitvah tudi glede na projekcije na podlagi delnih izidov obeta desnici na čelu s postfašistično stranko Bratje Italije. Njena voditeljica Giorgia Meloni je že napovedala, da bodo vladali za vse Italijane. Melonijeva, ki je kandidirala z geslom Bog, domovina, družina, sicer pravi, da je za njeno stranko fašizem preteklost in se predstavlja kot konservativka, a temu številni ne verjamejo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Italijo bo vodila ženska
    02:42
    Iz 24UR: Italijo bo vodila ženska
  • Iz SVETA: Zmaga skrajne desnice v Italiji
    02:53
    Iz SVETA: Zmaga skrajne desnice v Italiji

 

V Italiji je okoli 50 milijonov volivcev v nedeljo izbiralo poslance obeh domov parlamenta, poslanske zbornice in senata. Volišča so bila odprta do 23. ure. 

Stranki Bratje Italije se glede na trenutne izide obeta 26 odstotkov glasov. Preostali dve stranki v desnem taboru, Liga Mattea Salvinija in Naprej Italija Silvia Berlusconija, naj bi osvojili manj, približno devet oz. osem odstotkov podpore, a skupaj naj bi trojica strank imela okoli 43-odstotno podporo in s tem večino tako v poslanski zbornici kot senatu.

Premierski položaj se tako nasmiha 45-letni Giorgii Meloni, ki je ponoči že ocenila, da so Italijani poslali jasno sporočilo v prid desni vladi pod vodstvom Bratov Italije. "Če smo poklicani, da vodimo to državo, bomo to počeli za vse Italijane," je povedala v kratkem nagovoru medijem v Rimu. Napovedala je še, da bodo delovali s poudarkom na tem, kar ljudi združuje, in ne na tem, kar jih deli.

Bratom Italije sicer po podpori sledi Demokratska stranka pod vodstvom Enrica Lette, ki se ji podobno kot na prejšnjih volitvah leta 2018 obeta okrog 19 odstotkov glasov. Poleg nje levi blok tvori še nekaj manjših strank in skupaj naj bi osvojile največ 26 odstotkov glasov. "Demokratska stranka je druga najmočnejša politična sila ter največja v opoziciji, zato ima veliko odgovornost," je v prvem odzivu na volilni izid dejala poslanka Debora Serracchiani.

Conte - drugi zmagovalec volitev

Na tretjem mestu po osvojenih glasovih je Gibanje pet zvezd nekdanjega premierja Giusepeja Conteja, ki naj bi ga podprlo okrog 15 odstotkov ljudi. Po poročanju AFP je Conte drugi zmagovalec nedeljskih volitev, saj so mu javnomnenjske raziskave napovedovale polom zaradi notranjih trenj v stranki. Gibanje pet zvezd je tudi osvojilo največ glasov na jugu Italije. 

Conte je z rezultati Gibanja pet zvezd zadovoljen. Kot je dejal, so stranki napovedovali poraz, zdaj pa je tretja najmočnejša in s tem nosi veliko odgovornost. Komentiral je tudi zmago desnice. "Če so reforme, ki jih želi desna sredina izvesti v Italiji, take kot pri (madžarskem premierju Viktorju) Orbanu, bomo to pot onemogočili. Vendar priznavamo, da je Italija zrela demokracija. Državljani so se izrazili in nagradili Brate Italije. To moramo sprejeti, desnosredinska koalicija je legitimen kandidat za vodenje države," je poudaril po poročanju italijanske diskovne agencije Ansa.

Melonijeva, ki je kandidirala z geslom Bog, domovina, družina, pravi, da je za njeno stranko fašizem preteklost in se predstavlja kot konservativka, a temu številni ne verjamejo.
Melonijeva, ki je kandidirala z geslom Bog, domovina, družina, pravi, da je za njeno stranko fašizem preteklost in se predstavlja kot konservativka, a temu številni ne verjamejo. FOTO: AP news room

Zgodovinsko nizka udeležba na volitvah

Udeležba na volitvah je bila sicer zgodovinsko nizka, nekaj manj kot 64-odstotna. S tem je bila kar za devet odstotnih točk nižja kot na zadnjih volitvah leta 2018. Od prejšnjih volitev so največ podpore pridobili Bratje Italije, ki so leta 2018 dobili 4,3 odstotka glasov. Po drugi strani sta Liga in Naprej Italija po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zabeležili svoja najslabša izida doslej, Demokratska stranka pa ostaja pri zgodovinsko nizkem rezultatu iz leta 2018.

Melonijeva bo tako po pričakovanjih vodila najbolj desno italijansko vlado po drugi svetovni vojni. Mandat za sestavo vlade ji mora podeliti predsednik države Sergio Mattarella.

V kakšno smer bo šla zdaj Italija?

Volitve v Italiji so sicer deležne velike pozornosti v Evropi, zmaga desnice in imenovanje Melonijeve na položaj premierke utegne obrniti Italijo v smer, ki jo zastopa madžarski premier Viktor Orban. Vodja Bratov Italije sicer ne zagovarja več izstopa Italije iz območja evra kot v preteklosti, trdi pa, da mora Rim bolje zavarovati svoje nacionalne interese v okviru EU. 

Melonijeva, ki je kandidirala z geslom Bog, domovina, družina, pravi, da je za njeno stranko fašizem preteklost, in se predstavlja kot konservativka, a temu številni ne verjamejo.

Koordinator Naprej Italije Antonio Tajani je sicer dejal, da bo ime prihodnjega predsednika vlade znano po vrhu strank desnega tabora, končno besedo pa bo imel v skladu z ustavo italijanski predsednik. Ob tem je poudaril, da njegova stranka nima predsodkov do Melonijeve, poroča Ansa.

Tatjani Rojc predvidoma nov mandat v italijanskem senatu 

Italijanska senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc, ki je danes potrdila, da je bila na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Italiji znova izvoljena, je glede izida volitev v FJK dejala, da so v Demokratski stranki pričakovali, da bo volilni boj težak. V Trstu jim je še uspelo obdržati "pomembne številke", niso pa pričakovali, "da bo Melonijeva s tako lahkoto zmagala na državni ravni". "To predstavlja za slovensko narodno skupnost pomemben korak nazaj", je dejala.

Glede na to, da bo Demokratska stranka v opoziciji, je ocenila, da bo njeno delo na političnem nivoju zelo zahtevno. Morali bodo namreč biti zelo pozorni, da ne bi prišlo do krčenja pravic, ki jih imajo Slovenci v Italiji in ki so si jih priborili v vseh teh desetletjih v povojnem parlamentu. Pozorni bodo morali biti tudi predvsem na to, "da se zaradi tega ne bi skrhali dobrososedski odnosi med Slovenijo in Italijo, ki so danes na izredno visoki kakovostni ravni prijateljstva in sodelovanja", je dejala.

Bila je tudi kritična, ker nekateri v Sloveniji, tudi bivši premier in predsednik SDS Janez Janša, pozdravljajo zmago Melonijeve. Kot je dejala, "niso razumeli, kaj pomeni Melonijeva". "Melonijeva ni konservativna liberalna desnica, je tista skrajna desnica, ki je bila proti vrnitvi Narodnega doma v Trstu Slovencem in katere predstavniki so že objavljali, da so proti Slovencem ter da se bodo trudili, da bodo najprej krčili vsa finančna sredstva za slovensko manjšino v Italiji in tudi finančna sredstva za italijansko manjšino v Sloveniji in na Hrvaškem", je opozorila. "To pomeni, da je to absolutno nacionalistična stranka, ki je proti nam in ki Slovenije nikakor ne bo upoštevala. To naj si zapišejo dobro v spominsko knjigo," je dejala Rojčeva.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1014)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Resnica_Boli19
07. 10. 2022 21.55
+2
So mi zbrisal komentar, pa ga bom ponovno objavil. Tudi sam se videl zemljevid na družbenih omrežjih o tem kako bi kao morala izgledati Italija. Ob tem kaj se trenutno dogajal v Ukrajini in po svetu je brezveze da se Italijani ukvarjajo z odkrivanjem tople vode. Če si pa ta Melona res tako želi, naj si si vzame. Vendar kolikor poznamo Italijane kot narod iz zgodovine niso nikoli bili neki borci; po 5 minutah bi se bodisi predali bodisi zamenjali stran. Mi SLOVENCI smo preboleli to da smo zgubili Celovec in Beljak. In celo Koroško. Knežji kamen? Ni ga pri nas. Brižinski spomeniki? Ni jih pri nas. Naj bodo tudi Italijani enako zreli in prebolijo izgubo Dalmacije. Ker oni jo pa res rabijo ker cca 7000+ kilometrov obale pa res ni dovolj??? Glede Melonijeve pa nimam besed.
porota
28. 09. 2022 14.09
+0
Verjetno bodo v Italiji še zmeraj imeli več svobode do svojega mnenja, kot v komunistični Svobodi.
provni
28. 09. 2022 09.06
+0
Če bo Melonijeva uporabila politiko skrajno desno, bodo imeli Slovenci v Italiji težave, kar ni dobro.
MEDKO
26. 09. 2022 20.48
+5
Kdaj bo pa v Sloveniji prava desnica? Bi bil že skrajni čas..
Korintos11
26. 09. 2022 20.58
+7
Če desnica nastane iz trdih komunistov to ni desnica. Bo še treba počakati.
provni
28. 09. 2022 09.08
+4
SDS z večino bivših komunistov ne more biti desnica, morda skrajna desnica.
Kajtimar
26. 09. 2022 20.34
+3
res lepo - Istra in Dalmacija italijanski?! In spogledovanje z domobransko kliko v Sloveniji. Ko bo prišel čas ko to eskalira , Sloveniji edini pravi zaveznik ne bo pomagal, ker ne bo mogel ali pa ne bo hotel...in to ne bo nihče od naših ljubih sosedov.
Kollerik
26. 09. 2022 20.42
+4
Hrvaška je verjetno že na nogah zaradi ene od svežih in spornih izjav Melonijeve: “ Vedno sem bila proti pristopu Hrvatše u EU, vse dokler ne pride do vrnitve premoženja Ezulom. Da o vrnitvi Istre in Dalmacije ne govorim”
Korintos11
26. 09. 2022 20.59
+2
Do Mure Madžari, a mi Prleki bomo pa svobodni ostali?
peresni
26. 09. 2022 20.21
+1
Slovrenskim skrajnežem se zopet cedijo sline po klečeplazenju tujcem.
Kollerik
26. 09. 2022 20.29
+6
Kollerik
26. 09. 2022 20.30
+2
Sajeta5
26. 09. 2022 19.59
+8
Torej smo po novem vsi, ki smo proti mavričnim, migrantom, socialnem in ki imamo poln kufer globalistov, Ukrajine in Rusije kar fašisti?
za naše
26. 09. 2022 19.56
+1
Pa kaj se bojite kekci opranoglavi ,levnuharje se bo spet lovilo po eu. Koliko vas poznam ,vas bo večina čez noč obrnila ploščo ,kot ste jo leta 91, in boste malo pokakcani ,ampak varni .🤣🤣🤣🤣
Brakedirt
26. 09. 2022 20.36
+6
kaj se pa vi partijci toliko vzigate na desnico?
mijavci
26. 09. 2022 19.21
-1
A veš, tisto ko vidiš, da snamejo zastavo EU neprecenljivo.
Kollerik
26. 09. 2022 20.16
+2
EU je največji dosežek do sedaj. Nekateri boste to uvideli prepozno.
Sajeta5
26. 09. 2022 20.44
+3
EU se je spremenila v diktaturo Urše von Lajer in vazalstvo Amerov, ki bodo Evropo potunkali, da obdržijo mesto prvega v svetu.... Evropske vlade pa namesto, da delajo za svoje državljane kimajo kot lutke na vrvici Amerom
Kollerik
26. 09. 2022 20.57
-1
relos
26. 09. 2022 19.19
+4
prepiri in šikane na vidiku
Destra
26. 09. 2022 18.30
+2
Italija je naša zelo pomembna gospodarska partnerica. Takoj za Nemčijo in Švico našim zahodnim sosedom izvvozimo največ. Potem pa še na Hrvaško in v Avstrijo. Ni vseeno kakšen odnos bomo imeli s sosedo. In tudi predvolilna nakladanja Melonijeve bodo končala zelo podobno kot od Fajonke.
okram123
26. 09. 2022 18.24
+3
User2003936
26. 09. 2022 18.20
+2
nekako od rezije do trsta nam bodo odstopili, sicer tja posljemo balkance in razglasimo neodvisne pokrajine po zgledu albanije na kosovem.
Fedor Anton Umek
26. 09. 2022 18.01
+3
Šla bo na pravo pot!
annonQ
26. 09. 2022 17.28
+6
Večjih fašistov,kot je evropska elita v Bruslju , sploh ne more biti,
MEDKO
26. 09. 2022 20.44
+1
deželan
26. 09. 2022 17.07
+0
To, da zmaga desnica ni nič narobe. Seveda se dogaja, da se vsepovprek lepi fašistične nalepke z namenom diskriminacije bolje rečeno na krut način izločiti konkurenco. Vsekakor je fašizem nesprejemljiv in je Giorgii Meloni prav zastaviti vprašanje, kaj je menila z izjavo, da je potrebno slovensko Istro priključiti Italiji. Slovenija je priznana suverena država in je vsako poseganje po tujem ozemlju nedopustno in kršitev ustavnih načel. Za omenjeno izjavo se nam mora uradno opravičiti v nasprotnem je prav, da se jo toži pred prestojim mednarodnim sodiščem. Putler je pokazal kako se kršijo zakoni suverenosti in kako se zločinsko pobija nedolžno prebivalstvo, ker si je Putler odločil, da je tuje ozemlje njegovo.
Pep Pepo Bolcev
26. 09. 2022 16.57
-7
Kam bo sla? Ja saj vemo kam. Se dobro, da je pri nas toliko istomislecih, da jih bodo ze znali umirit, ko bodo manjsine napadali a ne domobrancki ksenofobni…
simc167
26. 09. 2022 16.36
-6
Kam bo šla Italija pod vodstvom Melonijeve? V MALORO!
Iztok Draksler
26. 09. 2022 16.42
+4
bonkintos
26. 09. 2022 16.50
+5
Iztok Draksler
26. 09. 2022 16.25
-6
sam se kr naj enga vidm da kupuje v eurospinu....
amedeo
26. 09. 2022 16.14
-5
SDS podpira stranko, ki je razglasila, da bo obračunala z Slovensko manjšino!
Iztok Draksler
26. 09. 2022 16.40
+1
Kollerik
26. 09. 2022 19.54
+3