Tujina

Izraelska vojska odkrila največji Hamasov predor v Gazi doslej

Ramala, 17. 12. 2023 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izraelska vojska je sporočila, da je v bližini mejnega prehoda Erez med ofenzivo odkrila največji Hamasov predor doslej. Kot je dodala, so odkrili nenavadno velik betonski, z železom obložen predor, namenjen prevozu avtomobilov Hamasovih borcev iz Gaze vse do meje z Izraelom. Izrael je sicer odprl mejni prehod Kerem Šalom za dostavo humanitarne pomoči na območje Gaze.

Izgradnja predora je po izraelskih navedbah stala na milijone dolarjev, gradnja pa je trajala leta, saj vključuje tirnice, elektriko, odvodnjavanje in komunikacijsko omrežje.

Ta ogromna mreža predorov, ki je razdeljena na več vej, se razteza več kot štiri kilometre med Izraelom in severnim območjem Gaze, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedle izraelske oborožene sile.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uničenje ali onesposobitev več sto kilometrov podzemnih prehodov in bunkerjev je eden od ciljev ofenzive, ki jo je Izrael sprožil, potem ko so se pripadniki Hamasa 7. oktobra podali na pohod ubijanj in ugrabitev v južnem Izraelu.

Od ponovnega začetka vojaških operacij na območju Gaze je izraelska vojska odkrila več kot 800 predorov, uničila pa jih je 500. Nekateri predori naj bi prek podzemnega omrežja povezovali prostore Hamasa. Predore naj bi izraelska vojska našla na stanovanjskih območjih, v bližini šol, vrtcev in mošej.

Izrael odprl mejni prehod Kerem Šalom za dostavo pomoči v Gazo

Prvi konvoj humanitarne pomoči, ki ga sestavlja 79 tovornjakov, je vstopil na območje Gaze, kjer so ga pričakale množice ljudi, ki si skušajo zagotoviti najnujnejše življenjske potrebščine. "Z današnjim dnem bodo tovornjaki pomoči ZN podvrženi varnostnim pregledom in napoteni v Gazo prek Kerem Šaloma," so sporočile izraelske oblasti. 

Zaradi hudega pomanjkanja hrane in osnovnih dobrin ljudje plezajo na tovornjake, ki so v Gazo vstopili iz Egipta, in si skušajo zagotoviti osnovne dobrine, poroča britanski BBC. Po navedbah Agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) se lačni prebivalci več mesecev oblegane Gaze sami skušajo dokopati do hrane na tovornjakih, zaradi česar je pomoč skoraj nemogoče razdeliti, BBC.

Mejni prehod Kerem Šalom; fotografija je bila posneta 25. maja 2021.
Mejni prehod Kerem Šalom; fotografija je bila posneta 25. maja 2021. FOTO: AP

Odprtje mejnega prehoda na jugovzhodu območja Gaze blizu meje z Egiptom naj bi povečalo dnevno količino humanitarne pomoči, ki prispe na območje. Zaradi katastrofalnih humanitarnih razmer na zaprtem območju Gaze je Izrael v zadnjem času pod vse večjim mednarodnim pritiskom, tudi ZDA.

Po navedbah UNRWA je na območju Gaze na begu skoraj 1,9 milijona ljudi - več kot 85 odstotkov prebivalstva.

V izraelskem napadu na Zahodnem bregu ubitih pet Palestincev

V mestu Tulkarem na Zahodnem bregu je bilo v napadu izraelske vojske ubitih pet Palestincev, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Po podatkih izraelske vojske je bilo v izraelskem zračnem napadu ubitih več oboroženih Palestincev, ki so pred tem streljali na vojake in metali eksplozivne naprave.

Po navedbah palestinskega ministrstva za zdravje je bilo v vojaški operaciji, ki je trajala več ur, ubitih pet moških. Sprva ni bilo jasno, ali je bilo vseh pet ubitih v zračnem napadu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vojska je sporočila, da so med operacijo prijeli štiri iskane osumljence. Poleg tega je bilo zaseženih več kosov orožja in eksplozivnih naprav, pripravljenih za uporabo.

Napad na Zahodni breg
Napad na Zahodni breg FOTO: AP

Kot poroča palestinska tiskovna agencija Wafa, so izraelske obrambne sile med operacijo v begunskem taborišču izvedle obsežne aretacije in poškodovale infrastrukturo. Sprva so sicer poročali o štirih ubitih Palestincih.

Po navedbah prebivalcev begunskega taborišča so izraelske varnostne sile območje zapustile, reševalne ekipe pa iščejo morebitne žrtve.

Razmere na Zahodnem bregu so se močno poslabšale od začetka vojne med Izraelom in skrajnim gibanjem Hamas na območju Gaze. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo od takrat na Zahodnem bregu ubitih 285 Palestincev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja