Tujina

V Izraelu dosežen koalicijski dogovor brez Netanjahuja

Jeruzalem, 30. 05. 2021 21.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Izraelu so dosegli dogovor o sestavi koalicije, po katerem vlade prvič po letu 2009 ne bo vodil Benjamin Netanjahu. Izraelski predsednik Reuven Rivlin je po Netanjahujevem neuspehu mandat za sestavo vlade podelil vodji opozicije Jairju Lapidu iz stranke Atid. Ta se je zdaj povezal s stranko Jamina Naftalija Beneta.

Lapid, ki vodi sredinsko stranko, je iskal raznoliko zavezništvo, ki so ga izraelski mediji poimenovali "blok sprememb". Našel ga je v skrajno desni verski nacionalistični stranki Jamina, s katero bodo sestavili vlado narodne enotnosti. Lapid pričakuje tudi podporo članov arabskih strank. Lapid mora sestaviti koalicijo z najmanj 61 poslanci do srede do 23.59 po lokalnem času. Benetu je Lapid v pogajanjih obljubil deljeno premiersko funkcijo, tako bo predsednik vlade prvi dve leti Benet, naslednji dve pa Lapid, še poročajo tuje tiskovne agencije.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu FOTO: Dreamstime

Na dogovor se je odzval tudi Netanjahu, ki je dejal, da bi bila takšna koalicija nevarna za izraelsko varnost.

Po volitvah 23. marca, že četrtih parlamentarnih volitvah v zadnjih dveh letih, je mandat za sestavo nove vlade prvi dobil dolgoletni premier Netanjahu. A do roka, ki se je iztekel 4. maja ob polnoči, mu ni uspelo sestaviti vladne koalicije. Zato je izraelski predsednik Reuven Rivlin mandat za sestavo nove vladne koalicije podelil vodji opozicije Lapidu.

Netanjahu je na položaju premierja že 12 let, v zadnjih mesecih je vodil začasno vlado. Poleg političnih težav se sicer sooča tudi s sodnimi, saj se mora zagovarjati pred obtožbami o korupciji, ki jih zavrača. Tožilstvo mu očita zlorabo položaja, med drugim sprejemanje neprimernih daril ter urejanje regulatornih ugodnosti medijskim mogotcem v zameno za pozitivno poročanje.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

My name
31. 05. 2021 09.29
+1
Lažne "domoljubne"neoliberalne stranke pod krinko domoljubja sodelujejo pri globalizaciji, kot npr.naša "domoljubna" oblast...prave domoljubne stranke v EU se bodo kot v Izraelu krepile...
Daichi Sawamura
31. 05. 2021 08.20
+1
"ter urejanje regulatornih ugodnosti medijskim mogotcem v zameno za pozitivno poročanje." To so tiste fore ko mediji in novinarji potem govorijo in lajajo da so nevtralni in svobodni. Bruham
Belabreza
31. 05. 2021 08.08
+0
Upam samo, da je naš maršal že čestital Netanjahu za zmago. Ker to bi bil pa že presedan, če tega ne bi storil 🤣🤣🤣
Nace Štremljasti
30. 05. 2021 21.54
+2
kdaj jajo obesi zastavo
My name
30. 05. 2021 21.53
+0
Zdaj pa bo...tudi v EU bodo domoljubne stranke se krepile...👍🇮🇱🤝🇪🇺
MojsterSplinter
30. 05. 2021 21.55
-2
Mahanje z zastavo in značke na suknjiču so svetlobna leta daleč od domoljubja. Pravo domoljubje je, da skrbiš, da se družba razvija v pozitivno smer.
Jožajoža
30. 05. 2021 21.53
-2
7.12,2020 nepreremier janša v Izraelu krepi odnose med državama. imel je tudi srečanje z Netanjahujem.sramota.