Slovenija

V jeseniški bolnišnici odprli nove intenzivne enote

Jesenice, 12. 02. 2024 17.51 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Splošni bolnišnici Jesenice so slovesno odprli nove intenzivne enote. Kot so poudarili, gre za pomembno pridobitev za bolnike in za zdravstveno osebje, ki je dolga leta intenzivno dejavnost kirurške in internistične službe izvajalo v premajhnih in neustreznih prostorih.

Kot je povedala v. d. direktorja bolnišnice Petra Rupar, je že dlje časa kazalo, da Gorenjska glede na število obravnav potrebuje večjo kapaciteto intenzivnih enot. Problem premajhnega intenzivnega bloka in pomanjkanje možnosti izolacije pa se je posebej izrazil v času epidemije covida-19.

"Takrat se je vodstvo bolnišnice odločilo, da je izgradnja novih intenzivnih enot prioriteta naše bolnišnice. Projekt in gradbeno dovoljenje smo imeli, nismo pa še imeli vira financiranja in izvajalca. Takrat se je začela pozitivna izkušnja, ki je v javnem sektorju ne vidimo tako velikokrat, kako hitro in učinkovito se lahko zadeve izpeljejo," je povedala Ruparjeva.

Kot je pojasnila, so v začetku leta 2021 za pomoč zaprosili ministrstvo za zdravje, ki se je zelo hitro odzvalo. Tako so junija istega leta že imeli izbranega izvajalca gradbenih del. Dela so stekla jeseni istega leta, projekt pa bi moral biti po prvotnih načrtih končan že poleti 2022. Izvedba se je nato podaljšala in podražila z 2,3 na 3,7 milijona evrov, saj v osnovi v projekt niso bila zajeta vsa potrebna dela in oprema.

Končna vrednost del, financiranih s strani države, je znašala 2,5 milijona evrov, medicinska oprema in pohištvo pa sta stala 1,2 milijona evrov. K temu je za obrtniška in nekatera dodatna dela še 900.000 evrov prispevala tudi bolnišnica. Dela so bila končana novembra, januarja so pridobili uporabno dovoljenje.

Splošna bolnišnica Jesenice
Splošna bolnišnica Jesenice FOTO: Damjan Žibert

'Gre za zelo pozitivno zgodbo'

Tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, ki se je skupaj s predsednikom vlade Robertom Golobom udeležila današnjega odprtja novih intenzivnih enot na Jesenicah, je izvedbo projekta izpostavila kot primer dobre prakse. "Gre za zelo pozitivno zgodbo," je poudarila.

Kot je dejala, sta z izgradnjo prizidka zagotovljena koncentracija vseh intenzivnih enot bolnišnice in približevanje standardom sodobne medicinske tehnologije. Zagotovljena bo kakovostnejša zdravstvena oskrba in boljša procesna organizacija ter izkoriščenost kadrovskih virov. Združitev obeh enot intenzivne terapije na isti lokaciji omogoča združevanje ekip medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov, kar omogoča tudi lažje pokrivanje odsotnosti in pomanjkanje kadra.

Enota za intenzivno terapijo operativnih strok po izgradnji prizidka meri 230 kvadratnih metrov, kar je 120 več kot prej, pridobila je tudi dodatno posteljo. Enota intenzivne internistične terapije pa je pridobila popolnoma nove prostore in dodatno izolacijsko posteljo ter sedaj meri 207, prej pa je merila 60 kvadratnih metrov.

Tako ima sedaj jeseniška bolnišnica v dveh etažah 12 intenzivnih postelj, vsaki pa pripada bistveno več prostora kot prej, kar ustreza evropskim standardom zdravstvene oskrbe, je poudarila Ruparjeva. Da pridobitev pomeni višji standard obravnave kritično bolnih in boljše delovne pogoje za zaposlene, je izpostavil tudi v. d. predstojnika internega oddelka Igor Rus.

Ta je danes opozoril, da bi Gorenjska nujno potrebovala tudi invazivno kardiološko diagnostiko. Pozval pa je tudi k čim prejšnji določitvi lokacije za novo gorenjsko bolnišnico. Ministrica je povedala, da glede lokacije ni še nič novega. "Seveda pa na tem delamo in bomo sporočili v kratkem, takoj ko bo," je poudarila.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
13. 02. 2024 09.02
+1
Ob rezanju traku mi Golob ni deloval navdušen. Nekdo ga je poparil. Precej povoženo je bilo videti to slavje. Naprej mi je prišla pesem. Le nasmeh je bolj grenak. 😀😀😀😀😀
smuuki
13. 02. 2024 09.04
+1
Vse kaže, da je orkester že utrujen pa tudi plesalcev ni več videti. Misel na dva mandata po moje že opušča. Ta hip še ni prepričan kako bi enega dokončal. 😀😀😀😀
Rast112
12. 02. 2024 20.07
+1
Če bodo stavkali v novi bolnišnici jo naj kar zaprejo, da ne bo stroškov ogrevanja elektrike itd.
niktalop
12. 02. 2024 19.46
+1
In kdo bo stavkal v teh novih prostorih ?
Moncsa
12. 02. 2024 19.35
+1
Za kaj je to v kategoriji TUJINA??? Sem kaj zamudila? XD
METKA102
12. 02. 2024 19.27
+1
Jeseniska je bolnišnica je zakon.
smuuki
13. 02. 2024 09.06
+2
Očitno ti je pogovorni jezik blizu potem je pa še bolnica zakon

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.