Tujina

V Kabulu zaradi padca z letala umrl nogometaš, športnice v strahu uničujejo opremo

Kabul, 20. 08. 2021 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
164

V kaosu na letališču v Kabulu, ko so ljudje v paniki plezali celo na letala, ki so že vzletala, je umrl tudi nogometaš mladinske reprezentance Zaki Anwari. Ta je namreč po vzletu padel z ameriškega letala Boeing C-17. Medtem se številne afganistanske športnice, ki ne morejo zapustiti države, bojijo za svoja življenja. Poskušajo izbrisati svojo identiteto, uničujejo pa tudi svojo športno opremo.

Množice ljudi, ki želijo pobegniti iz Afganistana, so se v preteklih dneh zgrnile na letališče v Kabulu. Fotografije in posnetki so v objektiv ujeli kaotične prizore, ko so se nekateri skušali vkrcati kar na premikajoča letala, ki so se pripravljala na vzlet. Med njimi je bil tudi nogometaš afganistanske mladinske reprezentance Zaki Anwari.

Po poročanju afganistanske tiskovne agencije Ariana je 19-letni nogometaš mladinske reprezentance v ponedeljek padel z ameriškega Boeinga C-17. Njegovo smrt je potrdil tudi generalni direktorat za šport.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po poročanju naj bi nogometaš umrl potem, ko se je skušal oprijeti zunanjega dela ameriškega vojaškega letala. Medtem pa je ameriško letalstvo že sporočilo, da že ugotavljajo, kaj se je pred vzletom letala pravzaprav zgodilo.

Športnicam svetujejo, naj uničijo športno opremo in se izogibajo družbenim omrežjem

V četrtek je medtem nekdanja kapetanka ženske nogometne reprezentance v Afganistanu Kalida Popal ekipo pozvala, naj iz varnostnih razlogov zdaj, ko je Afganistan pod talibansko oblastjo, izbrišejo družbena omrežja ter poskušajo izničiti svojo identiteto. Prav tako jim je svetovala, naj uničijo tudi svojo športno opremo.

"Za aktivistko, za nekoga, ki je naredil vse, da bi to identiteto dosegel, je to zelo boleče. Bili smo zelo ponosni, ko smo si prislužili značko na prsih, ko smo imeli pravico igrati in zastopati svojo državo," je dejala.

Popalova, ki se trenutno nahaja v Kobenhavnu, je dejala, da so militanti v preteklosti že ubijali, posiljevali in kamenjali ženske, nogometašice. Nogometašice so zaradi tega prestrašene, saj ne vejo, kaj bi jim lahko prinesla prihodnost.

Kalida Popal
Kalida Popal FOTO: AP

Oglasil se je tudi tiskovni predstavnik Fife, ki je dejal, da delijo zaskrbljenost in sočutje z vsemi tistimi, na katere vplivajo trenutne razmere. "V stiku smo z afganistansko zvezo in drugimi zainteresiranimi stranmi, še naprej bomo spremljali lokalne razmere. Prav tako bomo v naslednjih tednih in mesecih še naprej ponujali svojo podporo," je dejal.

Podobno kot Popalova so svetovali tudi članicam kolesarske zveze. Dejali so jim, naj ostanejo doma in naj se za vsako ceno izogibajo objavam na družbenih omrežjih, poroča The Guardian. Te naj bi bile sicer trenutno na varnem, vendar pa ne more nihče zagotoviti, da bo tako tudi ostalo.

Neimenovan vir, ki ga navajajo, pravi, da je hitrost, s katero so talibani prevzeli oblast, ženskam preprečila, da bi lahko pobegnile. "V 48 urah se je vse spremenilo. Nikomur ni uspelo pobegniti. Če bi imeli vsaj en teden, bi jih poslali v sosednje države, vendar pa se je vse zgodilo istega dne," je dejal.

Že pretekli mesec so kolesarke izrazile skrb, da bi talibani prevzeli oblast ter jim prepovedali kolesarjenje. "Molim, da bi bila dežela varen kraj za takšne ženske, kot smo me, ter da bi lahko kolesarile po ulicah," je dejala ena med njimi ter dodala, da talibanske skupine ženskam ne bodo nikoli dovolile študija, dela ali zaposlitve. Zato je prepričana, da jim tudi kolesariti ne bodo dovolili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že v sredo pa so državo zapustile tudi članice skupine za robotiko, stare med 12 in 18 let. Dekleta so lani dobila priznanje za izdelavo ventilatorjev iz starih avtomobilskih delov za covidne bolnike. 

Ustanoviteljica ekipe in afganistanska tehnološka podjetnica Roja Mahbob je dejala, da so nekatera dekleta odšla v Katar, da bi tam nadaljevala z izobraževanjem. Vendar pa so druge članice ostale v Afganistanu. "Talibani so obljubili, da bodo omogočili izobraževanje deklet, kolikor to dovoljuje šeriatsko pravo," je povedala ter dodala, da bodo morali še počakati in videti, kaj to pravzaprav pomeni.

V času zadnje vladavine talibanov, ki je bila med letoma 1996 in 2001, ženskam ni bilo dovoljeno delati, dekleta pa niso smela hoditi v šolo ali se ukvarjati s športom. Ob odhodu iz hiše so morala nositi burke, spremljati pa jih je moral tudi moški sorodnik.

Družbena omrežja uvajajo varnostne ukrepe za zaščito prebivalcev v Afganistanu

Družbeno omrežje Facebook je medtem ob talibanskem prevzemu oblasti uvedlo nove varnostne ukrepe za uporabnike, ki jih skrbi njihova varnost v Afganistanu. Pravijo, da so odstranili "možnost ogleda in iskanja po seznamu prijateljev" za profile v Afganistanu, s čimer želijo zaščititi tamkajšnje ljudi, ki bi lahko postali tarča talibanov.

Dodatne varnostne ukrepe je včeraj napovedal Facebookov vodja varnostne politike Nathaniel Gleicher. "Zagnali smo orodje, s katerim lahko ljudje v Afganistanu hitro zaklenejo svoj račun. Ko je njihov profil zaklenjen, ljudje, ki niso njihovi prijatelji, ne morejo prenesti ali dati v skupno rabo fotografije na profilu ali videti objav na njihovi časovnici," je zapisal na spletu.

Številna družbena omrežja uvajajo omejitve, da bi zaščitila Afganistance.
Številna družbena omrežja uvajajo omejitve, da bi zaščitila Afganistance. FOTO: Shutterstock

Tehnološki gigant je že pred tem potrdil, da bo še naprej prepovedoval objavo talibanskih vsebin na svoji platformi, saj meni, da gre pri skupini za teroristično organizacijo.

Na Instagramu, ki je v lasti Facebooka, prav tako uvajajo določene ukrepe. "Uvajamo opozorila s posebnimi koraki, kako zaščititi svoj račun," so dejali ter dodali, da podjetje tesno sodeluje tudi z ostalimi podjetji, civilno družbo in vlado ter da si prizadeva zagotoviti kakršno koli podporo pri zaščiti ljudi.

Varnostne ukrepe je sprejelo tudi družbeno omrežje Linked IN ter prekinilo povezave vseh v državi, poroča BBC. Sumijo namreč, da bi lahko talibani za iskanje in spremljanje nasprotnikov uporabljali družbena omrežja. "Naša ekipa pozorno spremlja pogovore o dogajanju v Afganistanu in ukrepa glede vseh vsebin, ki ne sledijo naši politiki strokovne skupnosti. Sprejeli smo tudi nekaj začasnih ukrepov, vključno z omejevanjem vidnosti povezav za svoje člane v državi," so dejali v podjetju.

Medtem pa so pri Twitterju dejali, da je njihova glavna prioriteta varovanje ljudi ter da ostajajo pozorni. "Razmere v Afganistanu se hitro razvijajo. Prav tako pa opažamo, da ljudje v Afganistanu Twitter uporabljajo tudi za iskanje pomoči," so dejali.

To družbeno omrežje je bilo sicer v preteklosti zaradi ravnanja z vsebino, povezano s talibani, že pod drobnogledom. Predstavniki talibanov so namreč med prevzemom oblasti platformo uporabljali za osveščanje svojih privržencev.

Afganistanci so pokončni, pošteni ljudje, a vojna ima v tej skoraj 40-milijonski državi že državljansko pravico. Prihodnost tistih, ki so 20 let upali in sodelovali s koalicijskimi silami, da bi vendarle že zaživeli človeka vredno življenje, je zdaj strašljivo mračna. Zakaj je bila morala afganistanske vojske tako nizka, da se 300.000 mož ni uspelo ali hotelo postaviti po robu 60.000 Talibanom? Kje se je zalomilo, kdo je odgovoren in kaj so tam počeli Slovenci in Slovenke. Pričanja iz prve roke, v nedeljo v 24UR Fokus.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nebanebo
21. 08. 2021 11.19
Odtenek slabše kot pri nas... bomo še malo potrpeli..
ervirus
21. 08. 2021 09.25
Končno svoboda v avganistanu
Tone 12345
21. 08. 2021 08.00
+1
Vsi tisti ki so bili tam in tam żiveli ali afganistanci ali tujci ,vojaki in vsi so vedeli s kakšnimi imajo opravka!zatorej brez panike
0005
20. 08. 2021 20.12
+0
Po drugi svetovni vojni so tudi naši državljani množično bežali na zahod pred KP eno od oblik talebanov , ponosni nasledniki zopet dvigujejo glave in grozijo s smrtjo
Joakim
20. 08. 2021 21.30
+1
Na zahod so bežali samo iz...,in to pred člani svetovne protifašistične koalicije.
borjac
20. 08. 2021 17.44
+5
Brez skrbi Afganistanci, Tonin, Janša, Hojs, general Glavaš bodo vse uredili, oni imajo velike prijatelje in zaveznike v NATU , to je najmodernejša vojska na svetu, opremljena z supermodernih orožjem, ki pa je bila sedaj popolnoma poražena od Talibanov v OPANKAH, super oborožitev NATA je postala vojni plen Talibanov, koliko drago plačanih Slovenskih vojnih vozil so zaplenili , kolikor vemo so Slovenski super vojaki zbežali "v gatah" domov, in ta super vojaška sila NATA naj bi se zoperstavila Kitajcem in Rusom, bravo Nato, Tonin, Janša, general Glavaš, Hojs.... vi ste nepremagljivi v bežanju, to je dokazal že Horvat, ki je šišal vse v begu iz DZ ob potresu.
darmr
20. 08. 2021 20.17
-1
Tone 12345
21. 08. 2021 08.02
+1
123maradona
20. 08. 2021 16.05
+2
Če bi jim povedal da jih bodo peljali v Slovenijo in ne DE ali USA, b vsi iz aviona skočili. 🤔😉😅🤣😂😂
Uporabnik1095190
20. 08. 2021 20.11
+1
Senca6
20. 08. 2021 15.02
+2
mali ni bil najbolj brihtn ne,da se je hoto letala držat vuni ...aja nogometaš je bil...je gledal preveč misije nemogoče
mmickica
20. 08. 2021 14.51
+8
To je huje kot pri nas v Evropi pred 500 leti, ko so ljudi, predvsem zenske, kurili na garmadi, ce so bili prevec pametni in napredni. Talibani iscejo carovnice v 21.stoletju, ne mores verjet!
Nebittokbrihtni
20. 08. 2021 13.42
+6
Hotel ste talibane pa jih mejte. Ce matere ne znajo svojih sinov naucit spostovanja do zensk ze zadnjih tisoc let, jim ocitno tako stanje ustreza. Kva se jokate sploh
JAZsemTI
20. 08. 2021 13.12
-8
Brez digitalne tehnologije se da živeti. Celo bolje. Ostalo se bodo pa že pomenili. Talibani so dali jasno vedeti, da se ne bodo maščevali ain zdaj bo zanimivo spremljati kaj nam bodo po naročilu velesil, ki so pobegnile, servirali mediji.
JApajaDAja
20. 08. 2021 13.16
-2
servirali bodo marsikaj, od nas bo odvisno kaj bomo konzumirali in plačali :-)
SLObunkeljn
20. 08. 2021 13.25
+9
inside1
20. 08. 2021 13.07
+4
tule dol bo sramota za svet kar se dogaja....nelogično je, da država pade v parih dneh, ko je Ami odločil da gre ven iz države, dvomim, da bi Trump to naredil. A so pa kalkulacije zadaj, pa bo to kmalu spet bojišče, vhod_zahod...
JApajaDAja
20. 08. 2021 13.17
-2
umik agresorjev-bravo.....način umika-katastrofa, sramota!
20. 08. 2021 12.30
+0
Spet bo red v Avganistanu 👍
+6
ŠpriCAR
20. 08. 2021 12.10
-1
123maradona
20. 08. 2021 11.51
+4
To Kalido na sliki pa kar jaz vzamem.
patogen
20. 08. 2021 13.16
-3
Boš res potreboval kakofonijo. Poraščene so od glave do pet po telesu. Z črnimi dlakami.
123maradona
20. 08. 2021 15.33
+1
Patogen, imajo 3000 let tradicijo nege in depilacije. Raje dlakavo in depilirano kot pa 200 kg svinjskega špeha.
ne rabimo predsednika
21. 08. 2021 09.23
Anonymus2562
20. 08. 2021 11.45
+7
Vsi tisti ki so se tolkli po prsih kako je Amerika vsemogocna ko so naredili sr.... sedaj lahko vsak sprejme enega afganistanca v svoj dom 😅😅😅
Aijn Prenn
20. 08. 2021 11.37
-4
No, tako se red dela, ne pa neka emancipacija, pa feminizem, pa dons ne morem, se slabo počutim... Ni tega, red mora bit. ;-))
tutp
20. 08. 2021 11.35
+45
Nič dobrega se tem ljudem ne obeta. Dva dni nazaj so ljudi skakali na Ameriško letalo. Med vzletom. 2 padla iz neba na tla. Ojoj. V SLOVENIJI JE PA TAKŠNO STANJE...jaz v Ljubljani več ne slišim Slovenski jezik. Evo.......Berem da ste jezni na Velenje in Kranj. Da so postali drugi kosovo oziroma albanija. Hehe. V našem bloku v bs3 jih je v stanovanju 13. Prijavljenih je 3. Oče pa spi v lokalu, ki ga ima v bloku. JA HALLLOOO ČE JIM GRADITE 500 STANOVANJ. Oče pride..dela tukaj..pripelje vso žlahto..vso. Ukapirali so nas. Dobijo socialno podporo...vrtec zastonj..z rutami hodijo po btc zjutraj MEDTEM KO SLOVENKE DELAJO. Slovenska družina na teh razpisih ne doeže kvoruma in izvisi. HOJS IN JANEZ naredita konec temu. DOST JE. Varnostnik dela za 700 eur Slovenec in plačuje vrtec 340 eur. Tile vse zastonj. Enako kot zaščitena vrsta v naši deželi. OBUP.
medo90
20. 08. 2021 11.37
+26
res je. prve generacije 50let + niti besede na zna slovensko in je državljan,......
Ana Sols
20. 08. 2021 11.44
-14
Nobeden ne bo konec naredil temu, ugasni se že.
Ana Sols
20. 08. 2021 11.50
-13
Ti si navaden trol z več računi. Pob er se, hvala.
123maradona
20. 08. 2021 11.56
-11
AMG, če plačuje prispevke sme pripeljati svojo družino? Kaj naj tebi za pijačo nameni svoje prihodke. Primi se dela fant. Svet je multikulturalen..... hočeš ali nočeš. Pa kaj se zanimaš kaj kdo dela v svojem stanovanju? Glej svoja posla. Ta tip ima za vsakega družinskega člana 1000 eur profita...torej če je žena in 2 otroka ima 4000 eur neto...če ima pa 5 otrok pa 7 000 eur neto. Ta denar ti dobiš na letni ravni od sociale.
BeGood
20. 08. 2021 11.58
-2
123maradona
20. 08. 2021 11.59
-8
Medi90, in kaj če ne zna slovenščine? Meni so hišo naredili super, 2x manj sem jim plačal. Pa še čakali so 3 leta da sem jim plačal. Ni mi bilo treba dvignit kredita. Pridn8 in pošteni.
123maradona
20. 08. 2021 12.26
-5
Amg....700 eur plače varnostnik in 340 eur vrtca? Ne laži...
Robertinhox
20. 08. 2021 13.35
+3
aham 3 leta so čakali ti si tudi pravi pacient, ja več črnega kesa obrnejo ko marsi kdo
Sebix
20. 08. 2021 13.38
+5
Kakofonija, se mi zdi da si ti eden izmed njih...
123maradona
20. 08. 2021 13.59
-4
Sebix, ja in z 7000 eur neto plače in svojim podjetjem. Požri se.
Tone 12345
21. 08. 2021 08.15
+1
S 65 żal je tako! In żal je to vse skupaj neustavljivo in żal że zdavnaj prepozno
Tone 12345
21. 08. 2021 08.19
Kolofonija pravišda si veliki podjetnik!pa imaščas viset na portalu in filozofirat
glasNI
21. 08. 2021 09.29
Pusti male duše Slovenceljske, goveja juhca pa goveja juhca kultura, to je njihov domet. Zato bo slovenski narod izginil, ker nimamo spoštovanja do drugih.
ska1
20. 08. 2021 11.19
+2
Iz 2% od bdp-ja se bo dalo narediti kar nekaj sandal, a ne? Ne bo potrebno več orožja nabavljat...
jutri_pa_res
20. 08. 2021 11.18
+11
Kako pa je kaj sedaj v Saudski Arabiji? Kolikor se spomnim, so ženske komaj pred letom ali dvema smele začeti voziti avto, ob moški spremljavi seveda. Prav tako pa nikamor ne smejo same, glede šolanja in služb pa ne vem.
peglezn
20. 08. 2021 11.42
+3
Ti povem jaz iz prve roke, ker sem bil tam in se veliko pogovarjal z njimi (moškimi seveda); ženske tam lahko hodijo v šole in imajo službe, glavni razlog je pa v tem, da se dejansko ne smejo družit z moškimi. Pomeni, da imaš šole in bolnice in vse, kjer so izključno ženske učiteljice, zdravnice itd. Ker, kam bi pa zgledalo, da pride kakšna na ginekoliški pregled k moškemu... V resnici pa samo za ženske ne obstaja nič, družabno življenje imajo lahko samo poročene (ob spremstvu). V McDonaldsu imaš npr. vrsto in jedilni plac ločen za families in single men. Single women ni...
baldahin
20. 08. 2021 11.15
+8
Supersonični lovci, nevidna letala, droni, atomske podmornice, tomahawki, lasersko, biološko, kemično orožje, super pehotna oprema, roboti....ob vsem tem arzenalu orožja, bodo nam mešali štrene ušivoglavi talibani s sandali na glivičnih stopalih in z nožem med zobmi? Resno? In Slovenija je članica te super sposobne naveze, ki ohranja mir v svetu? Resno?
ne rabimo predsednika
21. 08. 2021 09.26