Tujina

V Kaliforniji kamere ujele ognjeni tornado

Tennant, 10. 07. 2021 18.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
4

V mestu Tennant v severni Kaliforniji, kjer divja gozdni požar, je bil posnet redek vremenski fenomen – ognjeni tornado. Gre za pojav, ki nastane, ko se v požaru ob za to ugodnih vetrovih in temperaturah oblikuje vrtinec zraka. Vrtinci večinoma izginejo po nekaj minutah, čeprav so znani tudi primeri, ko je t. i. ognjeni vrag divjal po pol ure.

"To je eden najnovejših znakov ekstremnih vremenskih razmer na zahodu ZDA, ki se trenutno sooča s hudo sušo in rekordno visokimi temperaturami," poroča BBC. 

Čeprav so redki, so podobne pojave v zadnjih nekaj letih na tem območju že opazili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ognjeni tornado, znan tudi pod imenom ognjeni vrag ali ognjeni vrtinec, je redek fenomen, pri katerem ogenj ob ustreznih pogojih – predvsem gre za temperaturo zraka in zračne tokove – pridobi zmožnost navpičnega vrtinčenja in oblikuje tornadu podoben vrtinec. Večina največjih ognjenih vrtincev vznikne iz gozdnih požarov kot posledica dviganja toplega zraka in kroženja zračnih tokov navzgor. Običajno so ti vrtinci visoki od 10 do 50 metrov in široki nekaj metrov, obstojni pa so le nekaj minut. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot smo že poročali, je ameriški pacifiški severozahod prejšnji teden zajel rekordni vročinski val, število smrtnih žrtev pa je doseglo skoraj 200. Zaradi vročinskega vala, ki je prizadel tudi zahodno Kanado, naj bi medtem v Britanski Kolumbiji umrlo že okoli 500 ljudi. Ponekod v Kanadi so namerili celo 46 stopinj Celzija.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Delavec_Slo
10. 07. 2021 19.37
+2
A je Amerika tudi na tem svetu, sem mislil da je samo hr....
Nace Štremljasti
10. 07. 2021 18.31
+2
ameri pravijo da nič ne vpliva na vreme sedaj pa imajo kar so sejali pa obilno žetev jim želim
Wahl
10. 07. 2021 18.30
+4
V obsežnih požarih v Avstraliji je bil ognjeni tornado oziroma kot pravijo sami 'firenados' eden glavnih razlogov za tako naglo širitev in se spomnim, da sem kasiral minuse, ker sem napisal to besedo, čeprav so povsod objavljali fotke ognjenega tornada, proti kateremu tudi zračna cisterna poklekne.
Kimberley Echo
10. 07. 2021 18.41
+5
Drži, v njih naraste temperatura do okoli 1100 stopinj in sežge vse na svoji sicer kratki poti. Za minuse se pa ne sekirat, pač nekaj veste kar drugi ne.