Tujina

V Kazahstanu izredne razmere, na ulicah spopadi med vojsko, policijo in protestniki

Almaty, 05. 01. 2022 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Mirko Vorkapić
Komentarji
65

V Kazahstanu se nadaljujejo nasilni protesti zaradi zvišanja cen energentov. Predsednik Tokajev je razglasil izredne razmere za vso državo. Na ulici je tudi vojska. Zaradi protestov je odstopila vlada, Moskva, Washington in ZN pa so medtem pozvali k dialogu in končanju izgredov. Protesti so zahtevali tudi smrtne žrtve. V spopadih na letališču sta bila ubita dva kazahstanska vojaka, umrlo pa je še osem policistov, 317 je ranjenih.

Spopadi v Almatiju so se močno zaostrili. Mediji poročajo o obstreljevanju med vojsko, policijo in protestniki, med katerimi naj bi bile tudi oborožene skupine. V mestu naj bi se zgodilo tudi več ropov trgovin in drugih poslovnih prostorov. Za nekaj časa je bil v državi tudi prekinjen dostop do interneta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Protestniki so za nekaj časa prevzeli celo nadzor nad letališčem. Temu je sledila "protiteroristična akcija" vojske, ki je obnovila nadzor nad letališčem. Pri tem sta umrla dva vojaka, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Protestniki so se dopoldne zbrali na enem od mestnih trgov v gospodarski metropoli na jugovzhodu države in se odpravili proti glavnemu upravnemu poslopju v mestu. Policija je v mestu, kjer so sicer v veljavi izredne razmere, proti protestnikom uporabila šok granate, vendar jim ni mogla preprečiti vdora v mestno hišo. Protestniki so napadli in zavzeli tudi več drugih pomembnih zgradb v mestu.

Lokalni mediji so poročali o uničevanju oken restavracij ter blokadah cest in železniških povezav. Na fotografijah je videti tudi goreče avtomobile. Spopadi med policisti in protestniki so v Almatiju izbruhnili že ponoči. Po navedbah oblasti je bilo ranjenih 190 ljudi, med njimi 137 policistov. 40 ljudi so morali prepeljati v bolnišnice. Pridržanih je bilo več sto ljudi.

Proteste, ki so se začeli v nedeljo, je sprožila rast cen utekočinjenega plina. Protestnikov ni pomirilo niti znižanje cen, ki ga je odredila vlada premierja Askarja Mamina.

Tokajev Moskvo poziva na pomoč

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev je danes sprejel odstop vlade. Obenem je v Almatiju in pokrajini Mangistau, kjer so izbruhnili protesti, razglasil izredne razmere, ki bodo trajale do 19. januarja. Vključujejo nočno policijsko uro in omejitev gibanja. Rusijo poziva, naj jim pomaga v boju proti terorističnim združbam, ki stojijo za protesti.

"Bili so mrtvi in ranjeni. (...) Dogajanje ogroža varnost vseh prebivalcev Almatija. Tega ne moremo tolerirati," je Tokajev sporočil svojim sodržavljanom. Obenem je napovedal odločno ukrepanje varnostnih sil proti izgrednikom. Po njegovih besedah gre za kršitve, ki morajo biti kaznovane. Kazahstanski predsednik je sporočil še, da bo javnosti kmalu predstavil predloge za politično prenovo države.

Kazahstanski predsednik je pozval članice Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO), varnostno zavezništvo pod vodstvom Moskve, naj pomagajo pri zadušitvi protestov. "Danes sem pozval vodje držav CSTO, naj pomagajo Kazahstanu pri premagovanju te teroristične grožnje," je dejal na državni televiziji. Dodal je, da so bile "teroristične združbe", ki vodijo proteste, "deležne obsežnega usposabljanja v tujini". Članice organizacije za kolektivno varnost so sicer poleg Rusije in Kazahstana tudi Belorusija, Armenija, Kirgizistan in Tadžikistan.

Tokajev se je pred tem izogibal ostri retoriki ter obljubil, da bo upošteval vse legitimne zahteve in pozive protestnikov. Na jutranji seji vlade je naročil, naj za leto dni preložijo odločitev o prenosu trgovine z utekočinjenim plinom na elektronske borze in platforme. Vlada je sicer nato odstopila.

Prvi predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev je danes sporočil, da zapušča mesto predsednika varnostnega sveta, zadnjega od ključnih mest v državi, ki ga je obdržal po prenosu vodenja vladajoče politične stranke Nur Otan na Tokajeva novembra 2021. Tokajev v svojem nagovoru prebivalcem ni pojasnil razlogov za to odločitev. Tokajev je medtem "finančno motivirane zarotnike" obtožil vplivanja na nemire in napovedal sprejetje najstrožjih možnih ukrepov.

"Kot vodja države in od danes naprej predsednik varnostnega sveta nameravam delovati čim ostreje," je dejal. Po njegovih besedah gre za vprašanje varnosti Kazahstancev in njihove države, pri tem pa izrazil prepričanje, da ga bodo ljudje podprli.

Rusija poziva Kazahstan k dialogu, ZDA oblasti pozivajo k zadržanosti

Rusija je danes pozvala k dialogu v nekdanji sovjetski državi Kazahstan, potem ko so v državi zaradi zvišanja cen energentov izbruhnili nasilni protesti. Prav tako so v Moskvi izrazili upanje, da se bodo razmere v Kazahstanu čim prej normalizirale. "Pozorno spremljamo dogajanje v bratski sosednji državi," so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva. Dodali so, da podpirajo mirno reševanje vseh težav znotraj zakonskega in ustavnega okvira ter z dialogom, ne z uličnimi izgredi in kršenjem zakonov.

Kazahstan je kot gospodarski partner za Rusijo ključnega pomena, njegov dolgoletni voditelj Nursultan Nazarbajev pa je tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je kazahstanske oblasti po razglasitvi izrednih razmer v državi pozvala k zadržanosti. Podoben poziv pa je izdal tudi tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric, ki je dodal, da Združeni narodi z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje v državi. Psakijeva je dejala, da ZDA podpirajo pozive k miru in menijo, da bi morali protestnikom dovoliti mirno izražanje mnenj. Kazahstanske oblasti je zato pozvala k zadržanosti.

Psakijeva je obtožbe Rusije, da za množičnimi demonstracijami stojijo ZDA, razglasila za nore ter povsem skregane z resnico in del standardnih ruskih dezinformacij.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

urtika
06. 01. 2022 08.47
+4
Če bo šlo tako naprej pričakujte tako stanje tudi pri nas in pri sosednjih državah
sannja5
06. 01. 2022 08.41
+1
tako se je začelo v arabskih deželah, plačanci. Zdaj gredo nad Ruse, kar bo zrušilo našo civilizacijo.
Škrinca
06. 01. 2022 08.36
+1
do vsega tega je privedel samo pohlep vladajočih, glede na to da ima kazahstan dovolj lastnih zalog plina in se črpanje in delovna sila niso podražili je nerazumljivo zakaj so podražili plin za 100% čeprav so tam cene energentov smešno nizke v primerjavi z evropo....
ap100
06. 01. 2022 08.42
+0
seveda lastnim državljanom bi bilo treba kar šenkati ali kaj - sicer pa si odgovor podal sam -cene so še vedno smešno nizke
Jermen
06. 01. 2022 08.48
+2
Misli da so v evropi in drugje po svetu smesno visoke
HujUkropiji
06. 01. 2022 08.57
+1
"Tokajev je v pogovoru z vršilci dolžnosti članov kabineta ukazal njim in guvernerjem provinc, naj ponovno vzpostavijo nadzor nad cenami LPG in jih razširijo na bencin, dizelsko gorivo in drugo "družbeno pomembno" potrošniško blago, poroča agencija France-Presse (AFP). Vladi je tudi naročil, naj pripravi zakon o osebnem stečaju in razmisli o zamrznitvi cen komunalnih storitev ter subvencioniranju najemnin za revne družine." Vir DailySabah. Vlada je ugodila, izgredi pa se stopnjujejo? Ne saj ne, da bi ISIS?! Ruske dezinformacije pravijo v beli hiši.
Mirkoca
06. 01. 2022 08.35
+0
Kakor hitro je nekomu ime Nursultan, veš da bodo težave.
Jenkec
06. 01. 2022 08.30
+3
To so pravi protesti ne pa te mavrične parade pri nas
HujUkropiji
06. 01. 2022 08.29
+0
Tokajev je že zaprosil Rusijo in ODKB (Организация Договора о коллективной безопасност) za pomoč. Pod nosom se bodo obrisali NATO fašisti tako kot v Belorusiji!
Bolfenk2
06. 01. 2022 08.21
-6
Potem pa so se nekateri zgražali, ko je Hojs proti huliganom uporabil malo več solzilca. Kaj bi radi, da bi divjaki razbili Ljubljano kot so Kazastan?
BildiTheEmperor
06. 01. 2022 08.24
+4
Aha. Zato je solzivec uporabil preventivno? Za to bo do smrti v zaporu
Mister iks
06. 01. 2022 08.30
-4
Ni res. Hojs bo večna legenda, heroj, ki je preprečil genocid.
Rodion Raskolnikov
06. 01. 2022 08.15
-6
Kdo se bo v Evropi streljal s policisti in zakaj? Zaradi najvišjega standarda do sedaj, najnižje brezposelnosti, najvišjega GDP na glavo,… O tem gobcajo lenuhi na kavčih, ki se jim ne ljubi delat imeli bi pa denar in standard. Kavčarji nehajte se izgovarjat na sistem, politiko, vlado, Eu….in se lotite dela!!!
BildiTheEmperor
06. 01. 2022 08.16
+7
BildiTheEmperor
06. 01. 2022 08.17
+8
Ostalo (največja depresija v zgodovini človeštva) pa še pride ;)
BildiTheEmperor
06. 01. 2022 08.20
+6
lenuh .... :) Ti bi že davno umrl če bi toliko delal kot jaz (in vlagal itd). Dva dni nebi zdržal takih pritiskov
Rodion Raskolnikov
06. 01. 2022 09.24
vlagal…a hahahahaha…si se mal pohvalil😀
Jenkec
06. 01. 2022 08.09
+1
Tudi mi bomo morali ubrati to pot
ap100
06. 01. 2022 08.10
+3
Mamica 27
06. 01. 2022 08.06
+11
Zaradi protestov vlada tam odstopila. Kaj čaka naša? 🙃
MojsterSplinter
06. 01. 2022 08.11
+8
ap100
06. 01. 2022 08.06
+6
joj ko bi bil pri nas plin tako poceni
Viejo cabron
06. 01. 2022 08.03
+3
Vladajoča klika protestnike in lastne državljane imenuje teroriste. Potem vemo za kakšen sistem gre.
HujUkropiji
06. 01. 2022 08.12
+3
Od ZDA in NATA uvožene ISISovce pa res. Meidan 2.0 približevanje Rusiji z juga.
HujUkropiji
06. 01. 2022 08.01
+8
Naivenži res mislijo, da je tole zaradi povečanja cen energentov. Plin in nafta so tam po smešnih cenah. Bencin 0.4 eur, Plin po 0.24 eur po podražitvi. Povrhu vsega pa je vlada protestnikom ustregla in znižala cene. Dobro organizirani nasilni protesti pa se nadaljujejo. Za kaj takega bi v demokratičnem zahodu preštevali mrtve protestnike ne pa policistov.
Patriot78
05. 01. 2022 21.54
+14
Naj si Evropski voditelji ogledajo, kaj ji lahko doleti...tudi našega Vodjo...
Alissa58
05. 01. 2022 21.54
+0
Oblast v Kazahstanu je že 30 let ista, v Slovenije je 3 leta.
BildiTheEmperor
06. 01. 2022 08.22
preprostež
05. 01. 2022 21.48
+0
Zakaj se to bere kot da so policisti vredni manj od vojakov?
Bombardirc
05. 01. 2022 21.37
+10
To se zgodi takrat, ko vlada dela svojo politiko proti volji ljudstva.
aghr
05. 01. 2022 21.35
+7
Ne si misliti, da je bilo v Sloveniji 5. oktobra (na dan solzivca) tako zelo drugače. In bojim se, da bo v prihodnosti pri nas šlo še bližje kazahstanskemu scenariju.
levidesničar
05. 01. 2022 21.15
+0
Borat je to zakuhu.
Zmaga Ukrajini ...
05. 01. 2022 21.21
+3
Borat je razpredal, da je Kazahstan svetovno znan, ker pridela največ kalija in ima najboljše prostitutke🤣
Kiki Kris
05. 01. 2022 21.06
+7
to nas ne zanima...zanima nas slovenija ...kaj strasite ljudi,da se gredo cepit...tisti,ki se je se je ostale pa puste na miru
aljoteam
06. 01. 2022 08.12
+1
To nas zanima, vec novic bi moralo biti iz sveta (in ne samo naravnih nesrec, tragicnih stvari iz crne kronike ter neredov, temvec predvsem dobre novice) in manj clankov od kraljeve druzine in kardasianovih, ki jih je vsaj 200 na leto...