Tujina

'Putin želi ponovno vzpostaviti nekdanjo Sovjetsko zvezo. Za to gre'

Kijev/Moskva, 24. 02. 2022 06.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Pavlin, Maruša Slana, Tina Hacler, Urša Zupan, STA
Komentarji
2339

Ukrajinska vojska je znova prevzela nadzor nad vojaškim letališčem Hostomel na severnem obrobju Kijeva, ki je bilo zaradi spopadov že v ruskih rokah. Ruska vojska je med drugim zasedla tudi jedrsko elektrarno v Černobilu. Čeprav o žrtvah ali uničenju od tam še ne poročajo, se predsednik Zelenski, ki je napad na Černobil označil za "napoved vojne celi Evropi", boji, da se bo ponovilo leto 1986. Ker so ruske sile na pragu Kijeva, so oblasti prebivalce pozvale, naj poiščejo zavetje v zakloniščih in razglasile policijsko uro med 22. in 7. Biden verjame, da ima Putin veliko večje ambicije, ki presegajo meje Ukrajine.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Razmere v Ukrajini
    13:30
    Iz 24UR ZVEČER: Razmere v Ukrajini
  • Iz 24UR: Cilji vojne v Ukrajini
    02:30
    Iz 24UR: Cilji vojne v Ukrajini
  • Situacija v Ukrajini
    00:48
    Situacija v Ukrajini
  • Izjava Vladimirja Putina o napadu na Ukrajino
    00:59
    Izjava Vladimirja Putina o napadu na Ukrajino
  • Premik ruskih enot
    00:50
    Premik ruskih enot
  • Napadi na Ukrajino
    01:01
    Napadi na Ukrajino

"Odločil sem se za vojaško operacijo," je v nočnem televizijskem nagovoru dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Napovedal je maščevanje vsakomur, ki se bo uprl. Ukrajince je pozval, naj se ne upirajo in naj odložijo orožje. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je za celo državo razglasil vojno stanje. Sporočil je, da Rusija napada "vojaško infrastrukturo" in obmejno stražo.

Kmalu po sprožitvi vojaške operacije so iz več mest po Ukrajini poročali o eksplozijah, med drugim iz prestolnice Kijev, pristaniškega mesta Mariupol na vzhodu, Odese na jugu in Harkova. Predstavnik administracije ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je sporočil, da je v prvih urah ruske invazije na Ukrajino umrlo več 40 ukrajinskih vojakov in okoli deset civilistov.

Nato so se spopadi stopnjevali in zaostrovali tako v okolici prestolnice Kijev kot tudi drugod po državi. Ruska vojska je prodrla do dveh večjih mest, Harkova in Černigova, na jugu pa do Dnepra in se tako vse bolj približuje ukrajinski prestolnici. V luči vse bolj napetih razmer se iz Kijeva vijejo kolone bežečih ljudi. V državi je zavladal kaos, vrste se vijejo tudi na črpalkah in pred bankomati. 

Ukrajinske sile trdijo, da je Rusija z več smeri z letali, topništvom in manevrirnimi izstrelki napadla civilno in vojaško infrastrukturo, zdravstveni minister Viktor Ljaško je povedal, da ciljajo tudi bolnišnice. Tamkajšnje oblasti pravijo, da so od začetka ruske invazije v jutranjih urah do popoldneva našteli 203 napade.

Vodja ukrajinske humanitarne organizacije Proliska Jevgenij Kaplin je dejal, da se napadi in spopadi odvijajo vzdolž celotne frontne črte, ki ločuje ukrajinske sile od enklav v rokah proruskih separatistov. "Ofenziva poteka vzdolž celotne demarkacijske črte v regijah Lugansk in Doneck," je dejal. "Povsod potekajo spopadi, informacij o žrtvah pa še ne moremo dobiti, saj je to območje povsem odrezano od vseh komunikacij," je dodal. 

 Ljaško je pozneje potrdil, da je umrlo 57 Ukrajincev – ta številka vključuje vojaške in civilne žrtve, 169 ljudi pa je ranjenih.

"Ruske oborožene sile so doslej nevtralizirale 74 kopenskih objektov ukrajinske vojaške infrastrukture. Med njimi je tudi 11 letališč zračnih sil," pa je za medije dejal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva, generalmajor Igor Konašenkov. Po njegovih besedah in navedbah ruske tiskovne agencije Tass so sestrelili tudi vsaj en ukrajinski vojaški helikopter in štiri brezpilotna letala, ob tem pa uničili še tri poveljniške točke, bazo ukrajinske mornarice in 18 radarskih postaj za raketne sisteme S-300 in Buk-M1.

V času napada na letališče je približno 20 kilometrov južno od Kijeva strmoglavilo ukrajinsko vojaško transportno letalo Antonov An-26. Na letalu naj bi bilo 14 ljudi, od tega jih je zadnjih informacijah v nesreči umrlo najmanj pet, je sporočila ukrajinska državna agencija za civilno zaščito. Vzrok nesreče še preiskujejo.

Letališče v bližini Kijeva spet v ukrajinskih rokah

Ruske in ukrajinske sile so se borile tudi za nadzor nad vojaškim letališčem Hostomel na severnem obrobju Kijeva, je povedal visoki ukrajinski častnik, medtem ko se je nad območje zgrnilo več deset bojnih helikopterjev. Civilist Aleksander Kovtonenko, ki živi v bližini letališča, je za agencijo AFP povedal, da sta dve letali ob začetku napada izstrelili rakete na ukrajinske kopenske enote. "Nato se je začelo streljanje, ki je trajalo tri ure. Kmalu so priletela še tri letala in prav tako začela s streljanjem," je še dejal. 

Zelenski je pozneje sporočil, da so ruske enote prevzele nadzor nad letališčem, vendar je prisegel, da jih bodo obkolili in zatrli. In res, v večernih urah so sporočili, da je letališče spet "popolnoma pod nadzorom ukrajinske vojske".

'Rusija je uničila ukrajinsko zračno obrambo' 

Neimenovani visoki predstavnik zahodne obveščevalne službe v Bruslju je sicer dejal, da je Rusija praktično uničila ukrajinsko zračno obrambo in kopiči svoje sile okoli Kijeva. "Ukrajinci nimajo več ustrezne zračne obrambe, da bi se lahko zoperstavili ruskim napadom. Njihova obramba je onesposobljena, nimajo več letalskih sil," je dejal. "Dejansko imajo zdaj Rusi popolno zračno premoč nad Ukrajino."

Po njegovi oceni bo veliko odvisno od nadaljnjega ukrajinskega odpora, vendar bodo ruske sile verjetno v prihodnjih urah močno pritiskale okoli Kijeva. Obveščevalni podatki po njegovih besedah nakazujejo, da se bodo Rusi poskušali znebiti Zelenskega ter likvidirati druge politične nasprotnike.

V Kijevu razglasili policijsko uro

Ker so ruske sile že na pragu prestolnice Kijev, so se morali prebivalci po navodilih oblasti zateči v zaklonišča. Župan Vitalij Kličko je napovedal tudi uvedbo policijske ure z namenom zagotavljanja večje varnosti prebivalcev. "Policijska ura bo trajala od 22. ure do 7. ure zjutraj," je povedal. Dodal je, da javni prevoz v tem času ne bo deloval, vendar bodo postaje podzemne železnice ves čas odprte, da bodo v primeru morebitnih bombnih napadov lahko služile kot zatočišče.

Napadi na Kijev
Napadi na Kijev FOTO: AP

Padla tudi jedrska elektrarna v Černobilu: 'To je napoved vojne celi Evropi'

Razmere so napete tudi na jugu države, predvsem v bližini polotoka Krim in na severozahodu države v okolici mesta Harkov, boji pa potekajo tudi v bližini odlagališča jedrskih odpadkov pri elektrarni Černobil, je sporočil uslužbenec ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Geraščenko. "Okupatorske enote so na območje černobilske elektrarne vstopile iz Belorusije. Pripadniki nacionalne garde, ki varujejo odlagališče, se vztrajno upirajo," je zapisal na družbenem omrežju Telegram. Zelenski, ki je napade na Černobil označil za "napoved vojne celi Evropi", je sporočil, da se boji, da se bo ponovilo leto 1986. 

Nekaj ur pozneje je Ukrajina potrdila, da so ruske sile prevzele nadzor nad jedrsko elektrarno. "Po hudem boju smo izgubili nadzor nad območjem Černobila. Stanje nekdanje jedrske elektrarne in skladišča jedrskih odpadkov ni znano. Nemogoče je reči, da je jedrska elektrarna po popolnoma nesmiselnem napadu Rusov varna," je povedal Mihajlo Podoliak, svetovalec vodje predsednikovega urada. Dodal je, da gre za eno najbolj resnih groženj, s katero se danes sooča Evropa.

Ruske sile so prevzele nadzor nad območjem jedrske elektrarne Černobil.
Ruske sile so prevzele nadzor nad območjem jedrske elektrarne Černobil. FOTO: Miro Majcen

Kljub temu, da o žrtvah ali uničenju od tam niso poročali, je Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) sporočila, da z zaskrbljenostjo spremlja razmere v Ukrajini. Pozvala je k "maksimalni zadržanosti", ki bo zaščitila jedrska območja v Ukrajini. Po besedah generalnega direktorja Mariana Grossija je bistvenega pomena, da černobilsko izključitveno območje, kjer je radioaktivna kontaminacija z jedrskimi odpadki največja in je dostop javnosti in prebivanje omejeno, ni "na noben način prizadeto ali moteno".

Kot je znano, je bil Černobil, ki leži severno od Kijeva blizu beloruske meje, leta 1986, ko je eksplodiral eden od njegovih štirih reaktorjev, prizorišče najhujše jedrske eksplozije v zgodovini. Poškodovani reaktor je zdaj zavarovan z jeklenim sarkofagom, več kot 4000 kvadratnih kilometrov veliko območje okoli objekta pa je zapuščeno.

Putin: Rusija ni imela druge izbire 

Putin je na srečanju z ruskimi poslovneži v Moskvi, ki ga je prenašala televizija, dejal, da Rusija ni imela druge izbire, kot da napade Ukrajino in si tako zagotovi varnost. "Zaradi tega, kar se je dogajalo, nismo imeli druge izbire. Ustvarjena varnostna tveganja so bila takšna, da se ni bilo mogoče drugače odzvati," je dejal in okrivil nepopustljivost Kijeva in Zahoda do ruskih varnostnih zahtev. "Lahko bi nas izpostavili takšnim tveganjem, da ne bi vedeli, kako bo država preživela." 

Zagotovil je še, da želi Rusija ostati del svetovnega gospodarskega sistema in da mu ne namerava škoditi ter ga spodkopati. Izrazil je željo, da Rusija ne bi bila izključena iz mednarodne gospodarske skupnosti. "Menim, da bi naši partnerji morali to razumeti in si ne zadati naloge, da nas izrinejo iz tega sistema," je dejal. Zatrdil je, da je Rusija pripravljena na nove sankcije proti svojemu gospodarstvu, poslovneže pa pozval k solidarnosti z rusko vlado.

Vladimir Putin je začetek vojaške operacije naznanil na televiziji.
Vladimir Putin je začetek vojaške operacije naznanil na televiziji. FOTO: AP

Moskva trdi, da želi z vojaškim posredovanjem le oslabiti ukrajinsko vojsko in da ni ciljala na mesta ali civiliste. Kremelj ob tem ni odgovoril na vprašanje, kako daleč v Ukrajino nameravajo napredovati.

Biden: Njegove ambicije so veliko večje

Ameriški predsednik Joe Biden je povedal, kako so vedeli, da se Putin pripravlja na napad. "Na ukrajinsko mejo je namestil 175.000 vojakov, vojaško opremo, priskrbel je zaloge krvi in ​​zgradil terenske bolnišnice. To je ves čas govorilo o njegovih namenih." Dejal je še, da verjame, da ima Putin veliko večje ambicije, ki presegajo meje Ukrajine. "Ponovno želi vzpostaviti nekdanjo Sovjetsko zvezo. Za to gre". 

Sporočil je tudi, da je uvedel nove sankcije proti ruskim bankam in pripadnikom ruske elite ter prepoved izvoza visoke tehnologije v Rusijo. 

.

pasica vojna v Ukrajini

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

00.44

Prebivalci Kijeva se bojijo bližajočega se ruskega napada

Prebivalci Kijeva so dejali, da so šokirani nad ruskim napadom na Ukrajino. Anna Dovnya, prebivalka Kijeva, je dejala, da "nikoli ni mislila", da bo ruska invazija vključevala tudi Kijev. V bližini ruske prestolnice je namreč slišati več eksplozij. "Do zadnjega trenutka nisem verjela, da se bo to zgodilo. Mislila sem, da bo invazija obsegala samo Doneck in Lugansk," je dodala.

00.06

Zelenski: Ruske diverzantske skupine so vdrle v Kijev. Ne bojimo se Rusije

Ukrajinski predsednik je v svojem govoru dejal, da bo ostal v glavnem mestu, prav tako tudi njegova družina. "Usoda naše države je odvisna od naše vojske in ljudi," je dodal. Sporočil je še, da so v Kijevu ruske "diverzantske skupine". "Po naših informacijah me je sovražnik označil za tarčo številka ena, mojo družino kot tarčo številka dve. Ukrajino želijo politično uničiti z uničenjem vodje države," je še dodal.

23.47

137 smrtnih žrtev

Predsednik Zelenski je sporočil, da je prvi dan ruske invazije umrlo 137 Ukrajincev, 316 pa je ranjenih.

23.16

Ukrajina napovedala splošno mobilizacijo

Predsednik Volodimir Zelenski je podpisal odlok, ki narekuje mobilizacijo vseh vojaških obveznikov in rezervistov v vseh ukrajinskih regijah. V skladu z odlokom, objavljenim na spletni strani ukrajinskega predsedstva, bo ukrep veljal 90 dni.

23.06

Prebivalci so se pred ruskim napadom na prestolnico zatekli v podzemne železnice

"Ne vemo, kako dolgo bomo tukaj spodaj. Mogoče samo čez noč, mogoče dlje. Noben ne ve," je dejala 24-letna Jekaterina, ki je sedela na tanki spalni blazini na tleh podzemne železnice. Nekateri prebivalci so se pred rusko invazijo zatekli v podzemlje. S seboj so prinesli oblačila, odeje, zdravila, hrano in svoje hišne ljubljenčke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3