Tujina

V letu 'ženskih volitev' Američanke zapuščajo Trumpa

New York, 26. 10. 2020 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
365

"Predmestne ženske! Imejte me rade, prosim," je Donald Trump pred slabim tednom moledoval z govornice v Pensilvaniji. Toda bele Američanke iz predmestij se vse manj menijo za klice oranžne sirene. Predsednik morda nima 99 težav, toda ženske so zagotovo ena od večjih. In starejši. In mladi. Zvesti mu ostajajo neizobraženi beli moški, ki jih je vse manj.

Oktobrski val ženskih protestnih pohodov proti Donaldu Trumpu po ameriških mestih je bil še en znak  vse nižje podpore predsednika pri ameriških volivkah.
Oktobrski val ženskih protestnih pohodov proti Donaldu Trumpu po ameriških mestih je bil še en znak vse nižje podpore predsednika pri ameriških volivkah. FOTO: AP

Juliann Bortz iz Pensilvanije je pred štirimi leti menila, da je čas za nov, poslovni pristop k politiki in da ne more škoditi, če bo glasovala za Trumpa. "Nisem imela prav. O, fant, kako sem se motila," te dni ugotavlja 71-letna demokratka iz doline Lehigh, delavskega območja, ki vedno niha med republikanci in demokrati. Po njenih besedah so jo laži, sejanje razdora in Trumpovi napadi na veterane prepričali, da bo znova glasovala za demokrate. Podobno razmišljajo številni njeni prijatelji in sosedje, ki se odrekajo republikancem. "Norčujemo se, da bi morali ustanoviti skupino 'žal nam je'," se le na pol šali Bortzova.

Trump je 2016 dobil podporo 50 odstotkov belih volivk Pensilvanije (Hillary Clinton 47 odstotkov), sedaj različne ankete kažejo, da njegov tekmec za Belo hišo Joe Biden pri njih vodi za 13 odstotnih točk. Podobna zgodba se ponavlja po vseh ZDA, naraščajoči odpor žensk do Trumpa se je razširil tudi na rdeče države (v ZDA je rdeča barva konservativnega pola), zaradi česar se majejo tudi Iowa, Georgia in celo Teksas. Morda sta na vrhu glasovnic dva bela sedemdesetletnika, toda 2020 bodo ženske volitve, ugotavljajo politični analitiki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Američanke so daleč najbolj zanesljiv del volilnega telesa, že od 1984 vedno presežejo moške po številu oddanih glasov, zato je njihovo politično razpoloženje ključnega pomena za zmago. Še posebej, ker se v državi poglablja spolni prepad – moški se še vedno v večji meri opredeljujejo kot republikanci, ženske vse bolj kot demokratke. Dr. Keesha Middlemass iz univerze Howard v Washingtonu ob tem opozarja, da volivke niso monolit, pač pa preplet različnih ras, porekel, z različnimi dohodki in različno izobrazbo. Toda vsem je vse bolj skupno, da glasujejo proti predsedniku. Najbolj odločno temnopolte Američanke, po anketi organizacije Pew jih Bidna podpira kar 91 odstotkov, nekoliko manj enostranska je prednost pri latino volivkah (za Bidna jih je 67 odstotkov), Trump ima še vedno 3 odstotne točke prednosti pri belih Američankah. Toda to gre na račun podeželank, v predmestjih (57 odstotkov za Bidna) in v mestih (73 odstotkov za Bidna) krepko izgublja.

'Kaj smo storile'

Mnoge grize slaba vest, Becky iz Iowe je bilo žal že nekaj tednov po volitvah 2016, na katerih je podrla nekdanjega zvezdnika resničnostne televizije. "Začela sem razmišljati: 'O, moj bog, kaj sem storila? Kaj smo storile vse me? Kaj je bilo tako groznega pri Hillary'," je dejala za The Guardian. Po njenih besedah je Trump izvrsten lažnivec, prepričal jo je, da je Clintonova nevredna zaupanja. Te dni ga imenuje antikrist in trdi, da bi glasovala za kogar koli, samo da kandidira proti njemu.

Rožnate čepice so že dan po prisegi Trumpa postale univerzalen znak ženskega upora proti njemu.
Rožnate čepice so že dan po prisegi Trumpa postale univerzalen znak ženskega upora proti njemu. FOTO: AP

Na tisoče Američank je že pozimi 2017 vneto pletlo rožnate čepice in se nato dan po prisegi Trumpa množično podalo na protestni pohod po Washingtonu. Od takrat število zgroženih in jeznih volivk samo še narašča, prepad med moškimi in ženskami pa še nikoli ni bil tako velik. Že leta ga poganja pokroviteljski in ponižujoč odnos predsednika do žensk, sodu je dno izbil njegov odziv ob pandemiji koronavirusa, ki je ZDA spremenil v najbolj prizadeto državo na svetu. "Ženske so naveličane, da morajo prenašati najtežje udarce njegovih neuspehov, neuspehov kot moški in kot predsednik," meni kolumnistka Washington Posta Monica Hesse. In naj še tako prosjači, ga niso pripravljene uslišati.

Njegova toksičnost se širi tudi navzdol po volilni listi, zaradi česar se majejo stolčki številnim republikanskim senatorjem, ki so se še nekaj mesecev nazaj zdeli povsem varni. Nekdanji astronavt Mark Kelly je prepričljivo v ospredju v Arizoni, dobro kaže Calu Cunninghamu v Severni Karolini, Theresa Greenfield vodi na glasovnicah v Iowi, Sarah Gideon ima prednost v Mainu, vsi štirje se za to lahko zahvalijo predvsem podpori med volivkami. Ankete v Montani in Koloradu v analizah volivcev ne ločujejo po spolu, toda verjetno lahko tudi guvernerja Steve Bullock in (nekdanji v Koloradu) John Hickenlooper svoje resne možnosti za zmago pripišeta podobni politični dinamiki.

Pomoč prepričljive kandidatke

Ta se odraža tudi pri denarju. Donacije povprečnih Američanov postajajo pomembne ne samo kot vir denarja za kampanjo (njihov delež je med dobro tretjino in slabo polovico vseh do sedaj zbranih dolarjev), pač pa tudi kot znak kredibilnosti, da kandidata s polnjenjem žepov ne kupujejo le premožni donatorji in lobisti. Ženske so vse bolj radodarne pri finančni podpori politikov, tudi pri tem ima Biden precejšnjo prednost, kar 48 odstotkov vseh njegovih donacij so mu namenile volivke (Trump je od Američank prejel 37 odstotkov vseh svojih donacij).

Slab odziv ameriške vlade na pandemijo koronavirusa je še poglobil nezadovoljstvo Američank s predsednikom.
Slab odziv ameriške vlade na pandemijo koronavirusa je še poglobil nezadovoljstvo Američank s predsednikom. FOTO: AP

Demokratu pomaga, da je na listi z njim podpredsedniška kandidatka Kamala Harris. "Ženske spodbujajo številne teme, ki niso nujno povezane s spolom, toda pogosto jih navduši prepričljiva in karizmatična kandidatka," je pojasnila Sally Susman, izkušena organizatorka političnih nabirk pri demokratih. Minili so časi, ko so politični analitiki glasovanje volivk opisali kot – "kar so jim (možje) doma naročili prejšnji večer". Sedaj so gonilo političnega boja, "morda so že one tiste, ki vplivajo na izbiro v družini", meni demokratska poslanka iz Pensilvanije Susan Wild. Če to drži, se predsedniku ZDA piše še slabše, kot pravijo napovedi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (365)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
01. 11. 2020 19.42
Sevničanka se ga pa drži kot klop zadnje žverce! Bedno punca, bedno nižje ne gre!
Betuul
27. 10. 2020 14.18
+2
Morda bi bil g. Tramp ženskam vUSA dopadljivejši z kakšnim preprostim gospodinjskim receptom iz SLO dežele Melanje recimo “ žgančki z zeljem in ocvirki “ pa njami ! poceni hitro sveže preprosto
resslovenka
27. 10. 2020 14.07
+1
Medtem ko JJ twita in pošilja "naše" želje za, vnovično izvolitev g. Trumpa za predsednika ZDA, mu ameriška javnost zabrusi: "Kdo si ti JJ, da se vtikas v naše volitve. Tace proč." Pa, še kar nekaj drugih, res neprijaznih odzivov. Grdo mar ne. Dobil je kar je zaslužil. 😎
kojnusar
26. 10. 2020 21.57
+2
Donald je premocan za Bidna. in raje kot male otroke ima zenske. Donald bo zmagal in vsem zaprl zlobna usta. in v amerki bo bistveno vec reda. morda naredi ograjo do naše juzne meje.
Al83
26. 10. 2020 21.01
+1
Eno stvar ste pa nezavedno dokazali z vsem tem članki. Ljudje so ali za Trumpa ali proti njemu. Nikomur, absolutno nikomur ni niti malo mar za Beidna. Beiden-Haris induziazm je na nič ali pa celo pod njo.
nikhrast
26. 10. 2020 21.42
-1
Precej uglednih republikancev ne podpira Trumpa, samo poglej Lincoln Project. Nekateri pa pravijo da ne bodo glasovali za nobenega, to je rekel tudi Bush Jr. Vprašanje je tudi če bodo glasovali za vse ostale republikance na listi, lahko se zgodi da republikanci izgubijo še senat, spodnji dom sigurno ne bodo dobili, verjetno bodo izgubili tudi kakšnega guvernerja.
Stajerc22
26. 10. 2020 20.53
+3
Poglejte njegov dokumentarec, Trump je leta 1980 zaposlil inženirko Barbaro Res kot vodjo projekta za gradnjo Trump Towerja, in postala je prva ženska, ki je "zgradila" nebotičnik v New Yorku. Proti Trumpu so samo tako imenovane "karen's" feministke. Biden nima nobenih možnosti za zmago, saj samo govori kaj bi on vse naredil, toda glavno vprašanje je, zakaj vsega tega NI naredil, ko je bil kar 8 let podpredsednik Zda?! Trump je eden izmed redkih ljudi, ki naredi tisto kar obljubi. Naredil je mir na bližnjem vzhodu za kar mu po mojem mnenju AVTOMATSKO pripada najmanj Nobelova nagrada za mir!
nikhrast
26. 10. 2020 21.24
-1
Folk pa zanima zdravstveno zavarovanje in Covid-19, tu pa je Trump poden.
gorencdask
26. 10. 2020 20.41
+0
Morajo imet pa precej neizobraženih belih moških, da bo Trump spet zmagal.... dajte no 24ur, a lohk ne s propagando dan na dan? Sramota, da se sploh katera šola v Sloveniji še upa poimenovati novinarska....
medus
26. 10. 2020 20.10
-3
Na zadnjem soočenju je Trump rekel, da je treba živeti svoje življenje in ne biti zaprt zaradi strahu pred virusom. Biden pa je napovedal lockdown in obvezne maske za celo ameriko. Takrat je Biden izgubil volitve.
bohinj je zakon
26. 10. 2020 19.49
+1
Sloveniji je v interesu, da bo Doni še naprej prezident.........Upam, da bodo tajne službe kaj postorile.
David Peterka
26. 10. 2020 19.30
-4
Agitprop xd. Tolk laži, manipulacij in usmerjenega poročanja kot tu je samo še na Novi 24. Ko so za blokirali Sandersa so demokrati pokazali svoj pravi jaz.
Karel Car
26. 10. 2020 19.29
+2
Trmp bo zmagal zagotovo saj ima za protikandidata dementnega starčka ki ga vodijo demokratski zločinci drugače pa je realnost čisto drugačna kot jo prikazujete na POP tv-ju malo se boste morali vgriznit za jezik ko bo zmagal Tramp sicer se itak ve čigava tv ste
Betuul
26. 10. 2020 19.27
+2
Ženskam volilkam za prsUSA bi bil bolj prepričljiv s prikazom gospodinjskih sposobnosti. g. Trampu predlagam udeležbo v oddaji svetovno znane Ameriške kuharice mrs g. MARTHA STEWART. Tramp Za štedilnikom in spredpasnikom bi prepričal ženske USA
janmar1234
26. 10. 2020 19.17
+12
In ko bo Trump zmagal, bodo opice spet skakale v prazen bazen...
kure bedne
26. 10. 2020 18.26
+5
Spet tukaj anti Trump propaganda. Kajpak. Še se boste posipali s pepelom.
staridida
26. 10. 2020 18.41
-1
janmar1234
26. 10. 2020 19.18
+1
In ko bo Trump spet zmagal, bodo opice skakale v prazen bazen....
Maki3322
26. 10. 2020 18.10
+2
Zaradi podpore Orbana in Janše so se ženske organizirala in ne bodo volile Trumpa. ODLIČNO
Blaz Aaron Godec
26. 10. 2020 18.03
+0
Donald je zmagovalec! Vse je že dogovorjeno!
Kollerik
26. 10. 2020 19.45
+2
hahahahaha, ...jutri do jutra se boš že nekako streznil... :))
Aerys Targaryen
26. 10. 2020 17.44
+0
..da v trampu vidiš karkoli pozitivnega moraš res biti neinteligenten, slaboumen ali pa pokvarjen. ...kar se melanje tiče, mislim da nam prej sramoto kot karkoli drugega dela.
nightifly
26. 10. 2020 17.59
-1
Aerys II Targaryen, imenovan tudi Nori kralj ,,, hmmmm ,lep nick . Predvsem pa vobleki tega kralja ne morete drugih imenovati kot ste jih , ali ste nas , ker vam to vasa norost najbrz ne daje habilitete za tovrstne trditve . Kar malo vas pomilujem ,ce tako na lahko jemljete demokracijo , se posebej pa vas odnos do ljudi katere niti ne poznate .
Karel Car
26. 10. 2020 19.31
-2
Kaj pa vidiš v Baidnu,predsednik take države kot je USA mora bit ded ne pa človek ki mora nosit plenice ker mu pač že uhaja malo po malo
Kapkap
26. 10. 2020 20.36
+1
Sta samo dve leti razlike, tako da potem tudi oranžni nosi plenice.
mooja
26. 10. 2020 16.44
+2
vsi komentarji, kako žalostno, kaj imajo mnenja posameznikov z levičarsko srenjo, kaj je tako narobe, da vsak posameznik, poda svoje mnenje. G. Žižka sem poslušala, brala, pa tudi v vsem nima prav, ima pa pravico, izraziti svoje mnenje. Ga spoštujem, vendar oprostite glede Trumpa je v zmoti , ali ne, jaz ga nikoli ne bi podprla. Predsednik države mora biti pokončen in stati za svojimi besedami, kar on sigurno ni. Oprostite tako razmišljam , nisem levičarka , kakor tudi ne desničarka.
ina5785
26. 10. 2020 18.06
+3
mooja - Se zelo strinjam z vami glede podpore bilokateremu predsedniku in imam ista merila kot vi, zato NIKOLI NE bi volila trumpa zaradi njegovih laži, afnanja, utaje davkov. . . . . . . . . . Žižek je pa zame zared NEnadkriljiv, redko srečaš takšen um. Dialog-debata ŽIŽEK - PETERSON je bila neverjetno dobra. Povsem sem se strinjala z Žižkom, pa ne ker je NAŠ. Peterson je kar močan desničar, kar mi ni ravno pri srcu. . . . . . . . . . .
nightifly
26. 10. 2020 18.10
+1
mooja , , moj nasvet - za svoje lastne misli in poglede se ni treba nikoli in nikomur opravicevati . Razen ce po krivem nekoga obtozite za nekaj kar ne veste . Jasno,da vsega nihce ne ve absolutno , se posebno ne ,ce tisk manipulira s podatki in dokumenti ter prikraja resnico . Samo intelekt ,pa tudi izkusnje cloveka lahko v osebi tvorijo eno kolikor toliko pravilno sliko ljudi ali dogodkov . Toda hec je prav v tem , da je vecina od nas odvisna od medijev . In tako se tudi vecina od nas na podlagi napisanega v medijih odloca tudi na volitvah . In kaj so volitve ? Nasa bodocnost . Je tako ? No ,zdaj si pa sami pri sebi odgovorite ,kaj se je dogajalo od leta 2016/17 ko je postalpredsednik Trump in prej ,ko so bili drugi predsedniki .V cem se je kaj spremenilo . Ni treba meni odgovoriti , jaz sem si usodo in novo zivljenje odlocil urediti 30 let nazaj , vi pa morate to storiti sami ,ali pa ste si jo ze .
CestniKolesar370Wattov
26. 10. 2020 18.20
-4
Kdaj je Trump utajil davke? Obstaja kakšen dokaz ali kaj podobnega?
nightifly
26. 10. 2020 18.40
+1
ina5785 26.10.2020, 18:06:58Peterson je kar močan desničar, kar mi ni ravno pri srcu. . . . . . . . . . .///////////// Vedno sem v zivljenju skual razumeti celoten univerzum , torej svetlo in temno plat nasega sistema . Osebno mislim , da si clovek lahko ustvari optimalno podobo sveta samo z razumevanjem in analizo vseh dejavnikov , ki na cloveka vplivajo . Ker nas nas um loci od zivalskega sveta predvsem po neznosni lahkosti medsebojnega pobijanja za NIC , je jano nasa naloga , da v sebi najdemo ravnovesje in kot razmisljajoce bitje zacutimo v sebi socutje do socloveka . In to socutje je vedno v kontradiktu z interesi, ki jih vsak clovek ima . Kot prvo je vazno prezivetje vsakega od nas . In tu se ze pojavi sebicnost , socutje in mehko srce se umakneta potrebi po prezivetju . In iz tega se je rodil pohlep . Pohlep omogoci bogatenje , bogatenje pa prinese cloveku moc ,ki spet omogoci zatiranje drugih - ter izkoriscanje . In spet bogatenje . Kaj dobimo ? Svet ko je zdaj . Ina ,,,,Slovenija ,Slovenci smo se takrat ,leta 1990 odlocili prenehati biti narod solidarnosti in izvolili cisto nov sistem -kapitalizem . Nic si ni treba zatiskati oci -to je resnica . Slovenec je deklarativno postal kapitalist ,torej je vsako sprenevedanje odvec . Jaz pravi m , bodimo posteni ,akrkoli smo ze . (Tudi ) kapitalisti imajo srce ,mozgane , so posteni , dobri in socutni . Me pa cudi , da se je treba o tem pogovarjati sredi Evrope ,leta 2020 . Slovenci bi morali te stvari prehoditi ze zdavnaj .
janmar1234
26. 10. 2020 19.27
-3
Večina Slovencev je v svetovnem merilu dobro stoječih kapitalistov, vsaj kar se tiče lastništev svojih bivališč, tudi po dohodku spadamo med bogataše, tudi je res da je večina premoženja v rokah levičarjev, ki so znali pravi čas pokrasti premoženje in tudi zakonodajo so si znali prilagoditi, vsi so zdaj javno zdravstvo(državno), javno šolstvo, državna podjetja, ko pa jim zagusti pa takoj vzamejo privat odvetnika....pa saj je brez veze, da vam odgovarjam...
Kollerik
26. 10. 2020 19.47
+1
Res je... najbolje da jih greš "razsvetljevat" na noro Tv, tam te bodo takoj razumeli...
nikhrast
26. 10. 2020 16.42
-1
Problem tu ni izobrazba, v Severni Ameriki tituli sploh niso pomembni, saj titula kot magister sploh ne obstaja. Titulo doktor uporabljajo samo zdravniki. Tu se samo govori da precej naivnega folka ki podpira Trumpa, takšni ljudje pa v večini nimajo visoko izobrazbo in ne upravljajo kakšno pomembno službo. Poglej koliko oboževanja je dobil Al Capone sto let nazaj, pa kako uspešen je bil...
Ost1234
26. 10. 2020 17.16
+5
abmam
26. 10. 2020 17.23
+4
@nikhrast, kam pa ti spadaš? Glede na to, da sploh ne znaš uporabljati rodilnika, si kar mislim kam.
nikhrast
26. 10. 2020 21.31
+0
Univerzo sem naredil v angleščini, v Sloveniji sem pa končal osnovno šolo. Diploma ti samo prinese delo, potem pa moreš pokazati kaj znaš, drugače te odpustijo, tako da titula ne pomeni nič.
omega _v6
26. 10. 2020 16.36
+1
Pazite,da ne bo tako kot pred štirimi leti tudi takrat so vsa levičarska trobila odpisala Trumpa!! Nato ste pa utihnili kot politi cucki!!
nightifly
26. 10. 2020 18.19
+4
omega ....... malo bi vas samo popravil -vsaj tako sam mislim .Niti niso levicarska trobila , ker je Prava Levica vedno bila in mora biti demokraticna ,torej uravnana v svojih odlocitvah . Taka trobila ,na katera vi kazete so vsaj zame oportunisticna neo - liberalna trobila ,ki svoj zasluzek nabirajo na skrajen kapitalisticen nacin , brez milosti . To je tista potvorjenost in pokvarjenost , ki je jaz ne prenesem . Pravij Levih medijev je zelo malo .