Tujina

Okronani kraljevi par nepregledno množico pozdravil z balkona

London, 06. 05. 2023 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Karmelina Husejnović, STA
Komentarji
589

V Westminstrski opatiji so pred približno 2300 povabljenimi gosti okronali britanskega kralja Karla III. in njegovo soprogo Camillo. Na ulicah v središču Londona se je ob tem pomembnem zgodovinskem dogodku za britansko monarhijo zbralo na tisoče ljudi. Karl III. je sicer prestol zasedel že ob smrti Elizabete II. septembra lani. Slovesen obred pa simbolično predstavlja začetek njegovega vladanja. Med visokimi gosti na ceremoniji je bila tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bog obvaruj kralja!
    04:09
    Iz 24UR: Bog obvaruj kralja!
  • Iz 24UR: Vklop iz Londona
    01:17
    Iz 24UR: Vklop iz Londona

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

16.35

Množica zapušča prizorišče

Po končanem obredu kronanja in pozdravu z balkona Buckinghamske palače se je končal uradni del današnje slovesnosti. Množica ljudi, ki se je zbirala že od jutra, je počasi začela zapuščati prizorišče.

16.10

Princ Harry takoj po obredu na letalo

Mlajši sin kralja Karla III., princ Harry, ki na kronanju ni imel nobene formalne vloge, se ni pridružil ostalim družinskim članom v Buckinghamski palači. Iz Westminstrske opatije se je namreč z avtomobilom takoj odpravil na letališče. Še danes bo odpotoval nazaj v ZDA na praznovanje rojstnega dne svojega prvorojenca Archieja.

15.53

Iz sveta se vrstijo čestitke okronanemu kralju Karlu III.

Po končanem obredu kronanja v Westminstrski opatiji se iz sveta že vrstijo čestitke britanskemu kralju Karlu III. in njegovi soprogi Camilli. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je kronanje označila za "dokaz trajne moči britanske monarhije", ameriški predsednik Joe Biden pa je poudaril pomen trajnega partnerstva med državama.

15.42

Studijskega dela prenosa je konec

Naši komentatorji kronanja Ota Roš, Nika Ambrožič Urbas in Matjaž Ambrožič so zaključili s studijskim delom prenosa kronanja. Še vedno pa lahko spremljate sliko v živo z londonskih ulic.

15.30

V Mojstrani kronanje proslavili s pesmimi legendarnih Beatlesov

Skupina The Beatles je ena najbolj znanih britanskih glasbenih skupin v zgodovini, zato so z njihovimi uspešnicami v Mojstrani proslavili kronanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vrata Westminstrske opatije so za povabljence odprli že okoli 8. ure po lokalnem času (ob 9. uri po našem času). Svetovni voditelji so na prizorišče začeli prihajati okoli 9.30 (10.30 po našem času). 

Kralj Karl III. se je s soprogo okoli 9.20 ure po lokalnem času danes prvič pokazal v javnosti, ko se je iz bližnjega domovanja Clarence House zapeljal po promenadi do Buckinghamske palače.

Okoli 10.20 pa je kraljeva procesija zapustila Buckinghamsko palačo in se podala na približno dva kilometra dolgo pot krenil vzdolž promenade The Mall do trga Trafalgar, nato se bodo zapeljali po ulicah Whitehall in Parliament Street ter zavili na trg pred parlamentom, pot pa se bo zaključila pred Westminstrsko opatijo. 

Kralj Karl III. in kraljica Camilla sta se v kraljevi procesiji do Westminstrske opatije vozila v diamantni kraljevi kočiji. Njuno pot pa je spremljalo 1000 pripadnikov vojske. Kočija je bila izdelana leta 2012 ob 60. obletnici vladanja kraljice Elizabete II. Gre za sodobnejšo različico kraljeve kočije z okni na električni pomik, hidravličnimi blažilniki in klimatsko napravo. 

Slovesnost v opatiji se je začela ob 11. uri (ob 12. uri po našem času), trajala pa bo približno dve uri. Spremlja pa jo glasba, ki jo je izbral kralj, z 12 novimi skladbami, med drugim tudi eno skladatelja Andrewa Lloyda Webberja

V okviru obreda je canterburyjski nadškof Justin Welby Karela III. zbranim predstavil z besedami "predstavljam vam kralja Karla, vašega nespornega kralja". Ti so odgovarjali z besedami "Bog naj obvaruje kralja". Moderator škotske cerkve je nato kralju izročil posebej za to priložnost izdelano Biblijo.

V drugem delu je sledila prisega kralja, ki je med drugim obljubil, da bo ohranjal anglikansko cerkev in vladal v skladu z zakoni. Welby je nato podal pridigo, v kateri je med drugim dejal, da "smo tu, da kronamo kralja in kralja kronamo, da bi služil".

Več o kraljevi družini si lahko pogledate tudi v seriji dokumentarnih filmov na Voyo.

V nadaljevanju je sledilo maziljenje kralja z oljem, ki je bilo v določeni meri skrito pred očmi javnosti. Olje, izdelano v Jeruzalemu, je narejeno po skrivnem receptu, ki med drugim vsebuje vrtnice, jasmin in cimet. Olje, narejeno za Karla, ne vsebuje nobenih sestavin živalskega izvora, medtem ko je bila doslej v njem tradicionalno tudi ambra, ki nastaja v črevesju kita glavača.

Kralj se je nato pomaknil do stola kralja Edvarda, posebnega stola za kronanje, narejenega leta 1300, ki naj bi bil najstarejši kos pohištva v Združenem kraljestvu, ki še vedno služi originalnemu namenu. V njem je bilo kronanih vsega skupaj 26 monarhov.

Karlu so nato različni visoki predstavniki države izročili regalije, med drugim kraljevski meč, kraljevo ogrinjalo, vladarsko jabolko, prstan, štolo, žezlo, palico in krono.

V nadaljevanju obreda so  ob 12.01 (ob 13.01 po našem času) kralja nato kronali z znamenito krono svetega Edvarda, ki je iz čistega zlata in okrašena s številnimi dragimi kamni. Gre za simbol monarhove avtoritete, ki je bila narejena leta 1661, uporablja pa se zgolj ob samem kronanju. Krono je 74-letnemu kralju na glavo položil Welby. 

Obred se je zaključil z ustoličenjem, ko je kralj sedel na prestol in so mu zbrani, na čelu z Welbyjem in princem Williamom, izrekli prisego zvestobe. Tokrat so prvič pozvali ljudi po vsem Združenem kraljestvu in v državah, ki so pod britansko krono, naj prav tako izrečejo prisego zvestobe.

Sledilo je še kronanje Karlove soproge, Camille, s krono kraljice Marije. Odslej bo znana kot kraljica, medtem ko je od septembra nosila naziv kraljica soproga.

V tradicionalni obred vpeljali nekaj novosti

Kljub tradicionalni simboliki je kralj Karl III. želel v obred vpeljati tudi nekatere posodobitve. Med drugim prvič sodelujejo škofinje, voditelji verskih manjšin v državi, pomembno vlogo igrajo tudi keltski jeziki. V skladbah med obredom je bilo slišati tako angleški kot valižanski, škotski in irski jezik. Del glasbe je bilo v počastitev Karlovega očeta, princa Philipa, tudi grške pravoslavne.

Kot kralj je namreč Karel III. tudi vodja anglikanske cerkve, a vodi versko in etnično veliko bolj raznoliko državo, kot jo je ob kronanju prevzela njegova mati. Ob visokih gostih poleg tega prvič sedijo tudi običajni predstavniki javnosti, ki so vabila prejeli zlasti zaradi udejstvovanja na področju dobrodelnosti.

Kronanje kralja Karla III.
Kronanje kralja Karla III. FOTO: AP

Med govori in molitvami, ki so se vrstili v opatiji pred kronanjem, so bili glasbenimi vložki. Med drugim je skladbo "Aleluja, aleluja" zapel zbor Ascension. To je prvič v zgodovini, da je obred kronanja spremljala gospel glasba oziroma črnska duhovna glasba.

Teme kronanja po novem odsevajo Karlova vseživljenjska prizadevanja na področju biotske raznovrstnosti in trajnostnega razvoja. Westminstrsko opatijo so tako okrasili s sezonskim cvetjem z več koncev britanskega otočja, v obredu uporabljajo ceremonialna oblačila s prejšnjih kronanj, olje za maziljenje pa je vegansko.

Vrhunec dogajanja: pozdrav z balkona Buckinghamske palače

V sprevodu je sodelovalo skoraj 4000 pripadnikov britanskih oboroženih sil, od katerih jih večina na dobra dva kilometra dolgi poti koraka pred kraljem.

Po končani ceremoniji v opatiji je kronani kraljevi par zapustil svoja prestola in se podal v kapelo svetega Edvarda, kjer je Karel III. snel krono svetega Edvarda (ki se uporablja zgolj ob kronanju) in si nadel imperialno krono. Nato sta se pridružila procesiji, ki se je ob zvokih nacionalne himne podala iz opatije.

Malo pred 13. uro (ob 14. uri po našem času) sta se tako odpravila nazaj v Buckinghamsko palačo. To pot sta se zapeljala v 260 let stari zlati kraljevi kočiji, ki so jo uporabljali pri vseh kronanjih od kralja Viljema IV. Britanskega naprej. V sprevodu so jima v še treh kočijah sledili princ William s soprogo Kate in njunimi tremi otroki, Georgeom, Charlotte in Louisom, pa tudi princ Edvard z družino ter Karlova sestra, princesa Anne, ki v sprevodu jezdi konja. V zadnji kočiji se pelje soprog princese Anne, Tim Laurence, z njim pa še bratranec Elizabete II., vojvoda gloucesterski s soprogo. Princ Harry je prizorišče zapustil v BMW-ju.

Kronanje je bilo nekoliko skromnejše od zadnjega leta 1953, ko je bila okronana Elizabeta II., tako v številu gostov in udeležencev kot dolžine sprevoda. Leta 1953 je bilo tako denimo v opatiji približno 8000 gostov, pot sprevoda pa je bila veliko daljša.

Okoli 14. ure je procesija kronanja zaključila svojo pot pri Buckinghamski palači, kjer so kralja in kraljico najprej pozdravili s tremi glasnimi vzkliki. 

Vrhunec današnjega dogajanja pa je sledil malo pred 14.30 (15.30 po našem času), ko sta kralj Karl III. in kraljica Camilla pozdravila nepregledno množico z balkona Buckinghamske palače. Ob kraljevem paru so bili tudi drugi člani kraljeve družine, med drugim princ William in princesa Kate ter njuni trije otroci Charlotte, George in Louis. Nebo nad njimi so preleteli helikopterji in letala. A je bil njihov prelet zaradi slabega vremena precej okrnjen.

Kot zanimivost: letala so se pred dnevi urila v Zadru. V ponedeljek, ko obeležujemo dan britansko-slovenskega prijateljstva, pa se bo ta flota letal predstavila tudi v Gornjem Suhorju v Sloveniji, od koder bodo nato poletela do vojaškega letališča v Cerkljah. Prireditve v Gornjem Suhorju se bo udeležila tudi predsednica republike. 

Na zgodovinskem dogodku številni svetovni voditelji

V opatijo je bilo povabljenih 2300 ljudi, med katerimi je približno 100 svetovnih voditeljev in članov drugih kraljevih družin. Med prvimi gosti, ki so vstopili v Westminstrsko opatijo so bili sprva predvsem poslanci zgornjega doma britanskega parlamenta, fotografi pa so pozneje med drugim ujeli tudi francoskega predsednika Emmanuela Macrona s soprogo, nekdanjega ameriškega zunanjega ministra in posebnega odposlanca za podnebje John Kerryja, monaškega kneza Alberta, ameriško prvo damo Jill Biden, ki je prišla v spremstvu vnukinje, pa londonskega župana Sadiqa Khana.

V opatiji sta tudi nastopajoča na nedeljskem velikem koncertu ob kronanju, pevka Katy Perry in pevec Lionel Richie. Tam je tudi igralka Emma Thompson ter pevec Nick Cave

Britanski premier Rishi Sunak se je na Twitterju pohvalil, da nobena država ne bi mogla pripraviti tako osupljivega spektakla. "Vendar to ni le predstava. To je ponosen izraz naše zgodovine, kulture in tradicije," je nadaljeval in kronanje označil za "cenjen obred, s katerim se bo rodilo novo obdobje". Kronanja so se udeležili tudi nekdanji britanski premierji David Cameron, Boris Johnson in Liz Truss

Predsednica republike kronanje Karla III. izkoristila tudi za srečanja z državniki

Med povabljenci je bila tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki se je kronanja udeležila s soprogom Alešem Musarjem. "Čestitke kralju Karlu III. in kraljici Camilli ob današnjem zgodovinskem dogodku. Novemu kralju želim pri vladanju veliko modrosti in razuma ter zdravja," je po kronanju sporočila predsednica in izrazila prepričanje, da se bodo odlični odnosi med Slovenijo in Združenim kraljestvom nadaljevali tudi v času vladanja novega kralja.

Že v petek se je Pirc Musar s soprogom udeležila sprejema kraljeve družine za voditeljice in voditelje v Buckinghamski palači. Tam se je kralj Karel III. ob pozdravnem srečanju s predsednico republike po njenih besedah spomnil na obisk v Sloveniji leta 1998 ter dejal, da imamo lepo deželo s čudovito naravo. Tako petkov sprejem kot čas pred današnjim kronanjem je predsednica izkoristila tudi za srečanja s številnimi svetovnimi voditeljicami in voditelji.

Kot so sporočili iz njenega urada, se je srečala s predsednicama Evropske komisije in Evropskega parlamenta, predsednicami Moldavije, Madžarske, Slovaške, Grčije, Gruzije in Kosova, pa tudi s predsedniki Islandije, Avstrije, Italije, Albanije, Črne Gore, Severne Makedonije, Latvije, Litve, Estonije, Islandije, Romunije, Libanona, Iraka, Poljske, Cipra, Armenije, Romunije ter z britanskim zunanjim ministrom, britansko šolsko ministrico in tunizijskim zunanjim ministrom.

V ospredju pogovorov je bilo predvsem aktualno dogajanje v regiji Zahodnega Balkana, pa tudi drugi mednarodni izzivi, povezani z vojno v Ukrajini, soočanjem z lažnimi novicami in dezinformacijami ter kandidaturo Slovenije za nestalno članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Nekateri na prizorišču taborili že več dni pred kronanjem

Na ulicah Londona, zlasti ob poti sprevoda, v katerem se je kraljevi par popeljal v opatijo in nato nazaj v Buckinghamsko palačo, se je kljub slabemu vremenu zbralo na tisoče ljudi, tako Britancev kot turistov. Nekateri so se ob poti zbirali že več dni pred samim dogodkom.

Na trgu Trafalgar Square se je zbrala tudi manjša skupina nasprotnikov monarhije. Skupina Republic, ki se zavzema za ukinitev monarhije, je pozvala k protestu, na katerem pričakuje do 2000 ljudi.

Slovesnosti na Otoku pa se bodo nadaljevale tudi v nedeljo s prazničnim programom. V ponedeljek pa bo v Združenem kraljestvu dela prost dan. Kronanje pa spremlja tudi obsežna varnostna operacija, v okviru katere je samo danes za varnost skrbelo več kot 11.500 policistov.

Poostrena varnost na kronanju Karla III. v Londonu
Poostrena varnost na kronanju Karla III. v Londonu FOTO: AP

Iz sveta se vrstijo čestitke okronanemu kralju Karlu III.

Po končanem obredu kronanja v Westminstrski opatiji se iz sveta že vrstijo čestitke britanskemu kralju Karlu III. in njegovi soprogi Camilli. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je kronanje kralja Karla III. označila za dokaz trajne moči britanske monarhije ter simbol stabilnosti in kontinuitete. "Čestitam kralju Karlu III. in kraljici Camilli," je še zapisala v objavi na Twitterju.

Tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel je čestital britanskima monarhoma ob njunem kronanju. Ob tem pa je dodal, da ceni "kraljeve bogate izkušnje pri spodbujanju razumevanja in spoštovanja, ter njegova neutrudna prizadevanja za trajnost našega planeta".

Ameriški predsednik Joe Biden je ob čestitki poudaril pomen trajnega partnerstva med ZDA in Združenim kraljestvom. Partnerstvo je označil za vir moči za oba naroda in dodal, da je ponosen, da "prva dama Jill Biden ob tej zgodovinski priložnosti predstavlja ZDA".

Jill Biden na kronanju Karla III.
Jill Biden na kronanju Karla III. FOTO: AP

Kitajski predsednik Ši Džinping je v čestitki pozval k okrepljenemu sodelovanju med državama in izvajanju dolgoročne strategije za mir.

Nemški kancler Olaf Scholz pa je pohvalil predvsem prizadevanja kralja za varnost okolja. "Zame je zelo pomembno, da gre za nekoga, ki se zavzema za tesno sodelovanje med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo ter ima tudi svoj program za spodbujanje podnebne varnosti," je dejal Scholz.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je medtem spomnila, da so mozaik cosmati v Westminstrski opatiji, na katerega je bil danes postavljen kronski prestol, pred približno osmimi stoletji izdelali italijanski obrtniki.

"Danes je še vedno tam, da osuplja svet in pripoveduje zgodbo o zgodovinskem in plodnem sodelovanju med Italijo in Združenim kraljestvom, za katerega smo prepričani, da se bo s kraljem Karlom III. še okrepilo," je dodala Meloni.

Ukrajinski premier Denis Šmihal je na Twitterju kronanje označil za zgodovinski trenutek. Poudaril je, da sta s soprogo ukrajinskega predsednika Oleno Zelensko počaščena, da lahko v Londonu predstavljata "pogumno in nepremagljivo" ukrajinsko ljudstvo. Ob tem pa je kralju zaželel dolgo in modro vladanje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (589)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Angelica007
07. 05. 2023 14.48
+2
Cudni casi...
KVAJSTABO
07. 05. 2023 14.23
+3
Filip je bil princ, zakaj ni bil soprog kralj, glede na to, da ima kamela zdaj takle naziv....???
ap100
07. 05. 2023 14.26
+1
zato da so obdržali nemsko linijo rodbine in niso rabili prevzeti grške linije - tako kot so habsburžani postali dejansko lotarinci za časa marije terezije
Mejduš
07. 05. 2023 13.27
+4
se vidi da ni vse pošlihtano v glavi Dijana je to videla in ji ni bilo mogoče da bi v takšni družbi bila ta nesreča kot je doživela Dijana je bilo načrtno
M_teoretik
07. 05. 2023 12.16
+6
Relikt neke preživele družbene ureditve!?
Kazimir Plemeniti
07. 05. 2023 12.53
+1
Kako preživele ureditve? Cel svet spremlja kronanje, tako da je očitno ta ureditev še zelo živa. Lahko ti je všeč ali ne, dogodki te družine so najbolj gledani na celem svetu😏
Arguss
07. 05. 2023 11.03
-1
Baje je korporacija USA pred bankrotom.To bo zelo vplivalo tudi na EU.Commonwealth je v zatonu.
asdfghjklč
07. 05. 2023 20.02
Joža_Gulikoža
07. 05. 2023 11.00
+3
Kje pa je bla naša pujsa pepa?
User2502728
07. 05. 2023 11.21
+1
Raček Pujsaček
07. 05. 2023 12.32
+1
Kje je bil pa Jamie Oliver svetovni kuh! Nigella; Gordon! A tud njih niso povabil!
Viejo cabron
07. 05. 2023 10.56
+0
Gre samo za veliki posel. Sicer pa dinozavri še niso izumrli.
brabusednet
07. 05. 2023 10.28
-6
Se da,kje slišat,kako Musarja molita očenaš v duetu za kralja hhhhhh aaaa.
Joža_Gulikoža
07. 05. 2023 11.02
+1
Dragica Cegler
07. 05. 2023 10.27
-3
Glavni_Baja
07. 05. 2023 10.43
+3
Dragica Cegler
07. 05. 2023 10.26
-4
ZDA pa že nehajte s to maškarada.
M_teoretik
07. 05. 2023 10.17
+1
Ampak rekorderja v igranju na harmoniko pa le nimajo!?
M_teoretik
07. 05. 2023 10.14
+5
Kastelčev Brane ima materiala za doživljensko lagodno življenje!?
Mnogo
07. 05. 2023 10.12
+3
Tu hodijo vsi v poklon, kraljevino SHS so pa pobili oziroma pregnali, poleg tega se jih obsojajo.
Omizje
07. 05. 2023 10.09
+1
če želiš da te zgodovina ne pozabi moraš naredit
M_teoretik
07. 05. 2023 10.09
+3
V sprevodu je bilo nešteto konjev in le ena kamela!? Am pak ne Borutova!?
RRfreak
07. 05. 2023 10.07
+2
Vsa tale ceremonijada s kralji, kraljicami, princi, grofi in retoriko, tipa, "God Save The King", sodi v srednjeveške čase. Sem sam čakal, da bo iz te kičaste zlate kočije stopila Pepelka ... :)
Abrnk
07. 05. 2023 10.03
+4
Naša buržoazija je v SDS,njihovi potomci skoraj zastonj dopustujejo v Vili Zlatorog,ki je državna,vsi dobijo "službe" v državnem Geoplinu...
son?ek11
07. 05. 2023 09.58
+4
Tako verovanje, kot birzuazija si se pojavili takrat jo je goljuf(lopov) srečal bedaka!!!! To sicer ni moja ugotovitev, je pa resnična!!!
FoXnCa
07. 05. 2023 09.57
+2
Nedeljske risane glejte na slo.1, in bo vam vse jasno.! 🤣🤣💆‍♀️💆‍♂️🧟‍♀️🧟💆🤣
FoXnCa
07. 05. 2023 09.50
+8
V Riu imajo vsakoletni Karneval, v Ptuju Kurentovanje, v Londonu občasno pa Kravljeval!?