Tujina

V luči Pandorinih dokumentov poziv k preiskavam, strožjim ukrepom in novim zakonom

Bruselj, 21. 10. 2021 19.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski parlament je pozval k podrobni preiskavi nepravilnosti v jurisdikcijah EU, ki so jih razkrili Pandorini dokumenti. Evropsko komisijo pa so poslanci pozvali, naj presodi, ali je treba predlagati dodatno zakonodajo, in naj ugotovi tudi, ali je treba proti nekaterim državam članicam uvesti sodni postopek.

Evropski poslanci so ogorčenje izrazili že na oktobrskem plenarnem zasedanju, ki je potekalo dva dneva po objavi prvih informacij iz Pandorinih dokumentov, zdaj pa so pripravili še resolucijo.

To so sprejeli danes, v njej pa nacionalne organe članic EU pozvali, naj uvedejo podrobne preiskave nepravilnosti, ki zadevajo njihove jurisdikcije in ki so jih razkrili Pandorini dokumenti. To vključuje revizijo premoženja vseh posameznikov, omenjenih v teh dokumentih, so sporočili iz Evropskega parlamenta. Po mnenju evropskih poslancev bi tudi Evropsko javno tožilstvo moralo oceniti, ali je zaradi razkritij treba uvesti posebne preiskave.

Evropski parlament
Evropski parlament FOTO: Dreamstime

Več kot 600 novinarjev iz 150 medijev, tudi iz Slovenije, je v okviru projekta Pandorini dokumenti začelo razkrivati sporne finančne posle svetovnih voditeljev in vplivnežev v davčnih oazah v začetku oktobra.

Še posebej kritični so bili poslanci v današnji razpravi do predsednika češke vlade Andreja Babiša, ciprskega predsednika Nikosa Anastasiadisa, nizozemskega ministra za finance Wopkeja Hoekstre, nekdanjega britanskega predsednika vlade Tonyja Blaira ter nekdanjega malteškega ministra in evropskega komisarja Johna Dallija, ki jih omenjajo Pandorini dokumenti. Resolucija prav tako neposredno kritizira predsednika Azerbajdžana Ilhama Alijeva in Črne gore Mila Djukanovića.

Parlament je v resoluciji države članice in Evropsko komisijo pozval, naj storijo več, da bi prepoznali dejanske lastnike in delili informacije o njih, saj imajo korist od slamnatih podjetij prav ti. Prav tako bi morala komisija preganjati države članice, ki zamujajo z izvajanjem veljavnih pravil, ki naj bi preprečila pranje denarja in izogibanje davkom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jp20
21. 10. 2021 20.57
Pa ja de. Da bodo ugotovil, kje so naredil napako, da so jih dobil in jo popravili. Pa gremo dalje kopičiti denarce. Barabe požrešne, nikol jim ni dovolj.
Generacija56
21. 10. 2021 20.37
Dobro, da so se omejili na svoje gnilo tkivo... Čeprav, Azarbejdžan?
ata_jez
21. 10. 2021 20.28
+5
Za crknit smešno ... ujamejo vodilne politike in njihovo sorodstvo ... in rešitev naj bi bila v novih zakonih, ki jih bodo sprejeli isti ti politiki?