28°C

Da bi preprečili sušo, v Mehiki bombardirajo oblake

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
M.R. /
KOMENTARJI
42
Medtem ko se ponekod v Evropi borijo z nenavadno hudimi poplavami, se na drugem koncu sveta, v Mehiki, bojijo izrazite suše. Da bi preprečili škodo, so v mehiški državi Chihuahua aktivirali svoje zračne sile, ki bombardirajo oblake. Izstreljevanje srebrovega jodida, okolju prijaznega reagenta, v nebesne gmote namreč povzroči večje količine dežja.

O bombardiranju oblakov lahko slišimo vse pogosteje. Gre za posebno metodo, ki jo uporabljajo tudi mehiške zračne sile, in sicer z namenom, da bi preprečili večjo sušo. Trenutno takšne akcije potekajo v mehiški državi Chihuahua.

Kot je povedal tamkajšnji poročnik Victor Torres, je reagent v osnovi sestavljen iz srebrovega jodida in okolju prijazen. Posipavajo ga po spodnjem delu oblaka, od koder ga potegne v notranjost, kjer je, poenostavljeno povedano, tovarna dežja. Oblak na nek način "ožamejo kot gobo"

Po Torresovih besedah sta na letalu dva rezervoarja, en za reagent, ki je v tekoči obliki, drugi pa za zrak. "Največkrat se takšne akcije lotimo, da bi preprečili sušo, smo pa jo uporabili že tudi ob drugih priložnostih," je povedal Torres. Na ta način so med drugim že preprečili obsežnejše požare v naravi.

Koronavirus pasica nova