Tujina

V mestu Bahmut potekajo srditi boji, ruske sile ga intenzivno obstreljujejo

Bahmut, 13. 02. 2023 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Ukrajinski predsedniški urad je sporočil, da pred mestom Bahmut potekajo srditi boji, ruske sile pa naj bi z močnim obstreljevanjem in napadi pehote urno napredovale. Boj za mesto v regiji Doneck, ki je v vojni dobilo simbolen pomen, je najdlje trajajoča bitka od začetka ruske invazije, Rusija pa zavzetje predstavlja kot enega svojih glavnih vojaških ciljev. Moldavska predsednica medtem obtožuje Rusijo, da želijo v Moldaviji narediti državni udar.

V severnem predmestju Bahmuta, Paraskovivka, so razmere z vsako uro težje, saj ruske sile še naprej intenzivno obstreljujejo območje, skoraj enako pa je tudi v bližnjem mestu Vugledar, ki je prav tako tarča močnega bombardiranja. "Obstreljevanje se stopnjuje, Rusi pa zbirajo več sil za napad na mirna mesta," je dejal donecki guverner Pavlo Kirilenko. "Priča smo zelo trdemu boju, v katerem Rusi ne varčujejo ne sebe ne nas."

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so njihove sile zavzele vas Krasna Hora, ki leži ob Paraskovivki. Glede na njihove navedbe so jo zavzele "prostovoljne enote" ob pomoči ruskega topništva, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vse to je potrdil tudi Jevgenij Prigožin, voditelj zloglasne skupine Wagner. Ukrajinske sile se tako znotraj mesta Bahmut borijo od ulice do ulice.

Drugačne informacije pa prihajajo z ukrajinske strani. "Trditev, da so Rusi zavzeli Krasno Horo, ni resnična," je za CNN dejal tiskovni predstavnik vzhodnih ukrajinskih sil, Serhij Čerevatij. "V mestu potekajo spopadi. Ohranjamo ga pod našim nadzorom." Ukrajinsko obrambno ministrstvo je v sporočilu na Telegramu sporočilo, da se "bitka za Bahmut nadaljuje".

"Sovražnik nenehno spreminja taktiko. Včasih napada z majhnimi napadalnimi skupinami, včasih za napad uporabi več deset mobiliziranih vojakov. Včasih ponoči okrepi obstreljevanje, sistematično z raketami obstreljuje zaledna mesta, terorizira civiliste in spodkopava civilno infrastrukturo," so zapisali. "Včasih se zdi, da je okupator močnejši in številčnejši. Vendar pa ima eno veliko slabost: igra na tujem igrišču in se bori za tujo zemljo. In to je tisto, kar okupatorju obeta velik neuspeh."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V sosednji Luganski regiji pa so se ruske enote po več dneh intenzivnih spopadov v bližini ključnega mesta Kremina umaknile, čeprav so še vedno zelo pri moči, je dejal guverner Luganske regije Sergij Gajdaj. Pod udarom je tudi delno zasedena južna regija Herson, v kateri je artilerijski ogenj v zadnjih 24 urah prizadel več kot 20 mest in vasi, vključno z istoimensko regionalno prestolnico, ki so jo ukrajinske sile ponovno zavzele novembra. V eni izmed vasi sta življenje izgubila dva moška, ki sta z avtomobilom zapeljala čez mino.

O smrtni žrtvi poročajo tudi iz regije Dnipropetrovsk, v regiji Nikopol je namreč umrla ena oseba, ranjeni pa sta dve osebi. V obstreljevanju je poškodovana tudi stanovanjska stavba, objekt za čiščenje vode in fakulteta. 

"Rusija v napadu na Vugledar izgubila celotno elitno brigado"

Rusija naj bi po besedah ukrajinskega uradnika Alekseja Dmitraškivskega izgubila celotno elitno 155. brigado marincev pri poskusu zavzetja mesta Vugledar. Umrli naj bi številni vojaki, vključno s poveljniškim osebjem. Pred napadom naj bi elitno rusko brigado sestavljalo približno 5000 vojakov, ki pa so zdaj ubiti, ranjeni ali ujeti. Med poskusom zavzetja Vugledarja naj bi izgubili tudi 130 kosov opreme, vključno s 36 tanki.

Dodal je, da bi si želel, da "orožje pride čim prej, saj bi tako imeli možnost ne samo, da se zaščitimo in ohranimo ozemlje, ampak tudi, da končno preženemo sovražnike".

Berlusconi za vojno v Ukrajini krivi Zelenskega

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je ukrajinskega predsednika obtožil krivde za invazijo, s čimer pa se je zopet znašel v sporu s premierko Italije Giorgio Meloni, ki ostaja zvesta Kijevu.

Berlusconi, čigar stranka je del Melonijeve desničarske koalicijske vlade, je dolgoletni prijatelj in zaveznik Putina. Dejal je, da do vojne nikoli ne bi prišlo, če bi Zelenski nehal napadati obe avtonomni republiki Doneck in Lugansk. Ravnanje Zelenskega je ocenil kot "zelo, zelo negativno". Na njegovem seznamu kritik se je znašla tudi premierka Melonijeva, ki se po njegovem mnenju ne bi smela sestati z Zelenskim. 

Silvio Berlusconi in Vladimir Putin
Silvio Berlusconi in Vladimir Putin FOTO: AP

Urad premierke je odvrnil, da je njihova "podpora Ukrajini trdna in neomajna tako v vladni politiki kot v parlamentu, kar se kaže v dobavi orožja ukrajinskim silam". Melonijeva je Berlusconija že opozorila glede njegovega prijateljstva s Putinom ter pokazala proevropsko stališče glede ruske vojne v Ukrajini. 

Berlusconi pa zopet po svoje, v zadnjem svojem govoru je dejal, da bi ameriški predsednik Joe Biden moral končati spopade tako, da bi Zelenskemu ponudil milijarde evrov sredstev za obnovo, podobno Marshallovemu načrtu, ki je bil namenjen obnovi po drugi svetovni vojni. 

"Le kaj takega bo prepričalo tega dotičnega gospoda, da privoli v prekinitev ognja," je dejal Berlusconi.

Moldavska predsednica Maia Sandu obtožila Rusijo državnega udara

Moldavska predsednica je Rusijo obtožila, da s pomočjo "tujih državljanov" želi strmoglaviti njeno vladavino. V petek je namreč imenovala novega predsednika vlade Dorina Receana, ki je tako kot predsednica povsem naklonjen evropskemu stališču glede ruske invazije.

Zarota proti vladi naj bi vključevala "proteste opozicije, katere cilj je zrušiti ustavni red", vključuje pa državljane Rusije, Črne gore, Belorusije in Srbije.  Sandujeva je moldavski parlament pozvala, naj sprejme zakone, ki bodo obveščevalni in varnostni službi ter tožilcem zagotovili "potrebna sredstva za učinkovitejši boj proti grožnjam". Poskusi Kremlja, da bi v državo vnesel nasilje, ne bodo uspeli, je sklenila.

Predsednica Moldavije Maia Sandu in predsednik vlade Dorin Recean.
Predsednica Moldavije Maia Sandu in predsednik vlade Dorin Recean. FOTO: AP

Glavni moldavski socialistični in komunistični opozicijski blok je tesno povezan z Moskvo. Predsedničin predhodnik, Igor Dodon, ki je vladal med letoma 2016 in 2020, si je vselej prizadeval za tesne vezi z Rusijo.

Moldavija se je zaradi ruske invazije znašla pod velikim pritiskom. Že tako ena izmed najrevnejših evropskih držav, stisnjena med Romunijo in Ukrajino, je sicer lani postala kandidatka za članstvo v EU, vendar se v zadnjem času srečujejo s povečanim prihodom beguncev iz Ukrajine in povečanimi napetostmi s Pridnjestrjem, odcepljeno prorusko regijo, v kateri je nameščeno 1500 ruskih vojakov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3