Tujina

V Mjanmaru iz zapora izpustili ameriškega novinarja

Nepjido, 15. 11. 2021 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.V., STA, K.K.
Komentarji
4

Ameriškega novinarja Dannyja Fensterja so izpustili iz zapora v Mjanmaru, potem ko ga je tamkajšnje vojaško sodišče prejšnji teden obsodilo na 11 let zapora. Mjanmarska hunta ga je pridržala maja letos, za krivega pa je bil spoznan zaradi kršenja zakona o priseljevanju, nezakonitega združevanja in spodbujanja nestrinjanja z vojsko. Preden je zapustil državo, so ga pomilostili.

37-letnega ameriškega novinarja Dannyja Fensterja, ki je bil glavni urednik spletne strani Frontier Myanmar, so maja letos pridržali na mednarodnem letališču Jangon,  ko je skušal zapustiti državo in se vkrcati na let v ZDA. Je eden od številnih lokalnih novinarjev, ki so jih pridržali po februarskem vojaškem udaru. Po poročanju Frontierja je Fenster prej delal za Myanmar Now, neodvisno stran z novicami, ki je bila kritična do vojske vse od državnega udara. 

Od pridržanja je bil zaprt v zloglasnem mjanmarskem zaporu Insein, ki je znan po mučenju zapornikov. 37-letnega novinarja je hunta še dodatno obtožila terorizma in spodbujanja nemirov. Njegov odvetnik je prejšnji teden opozoril, da mu grozi dosmrtna zaporna kazen.

Danny Fenster je lahko zapustil državo.
Danny Fenster je lahko zapustil državo. FOTO: AP

Zakaj in kako so ga izpustili, še ni znano, toda BBC navaja, da naj bi bil v Mjanmaru nekdanji ameriški veleposlanik Bill Richardson, ki se je pogajal o njegovi izpustitvi. Fotografi so ju celo skupaj ujeli na letališču, ko sta zapuščala državo. Richardson je sporočil, da se bosta v domovino vrnila preko Katarja. 

Mjanmarska hunta je sporočila, da so Fensterja pomilostili, preden so ga izgnali iz države. Iz zapora so ga izpustili po pogajanjih z nekdanjim ameriškim diplomatom in japonskima odposlancema, so dodali.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je pozdravil izpustitev novinarja. "Veseli nas, da bo Danny kmalu združen s svojo družino in še naprej pozivamo k izpustitvi vseh drugih, ki so nepravično zaprti v Mjanmaru," je povedal.

Mjanmar so po državnem udaru v začetku februarja, ko je vojska zrušila civilno oblast, zajeli množični protesti, na katere se je vojaška oblast odzvala z represijo. Ubitih je bilo več kot 1200 civilistov, približno 10.000 so jih aretirali, med njimi so številni novinarji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

creh
15. 11. 2021 12.23
+3
opa, opa majstr pije laško
sloZebra
15. 11. 2021 12.06
+1
takoj je eno laško kupil
MiskoPol
15. 11. 2021 11.59
+6
Ti Mjanmarci spreminjajo odloke skoraj tako hitro kot naša vlada.
tovarišinajuriš
15. 11. 2021 12.03
+2
...eni na nagovor Rusov,drugi na nagovor madžarov,členononožci nevretenčarski pač...