Tujina

Na pogrebu Gorbačova več tisoč ljudi, med njimi tudi Orban

Moskva, 03. 09. 2022 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H., N.L., STA
Komentarji
210

Na moskovskem pokopališču Novodevičje so pokopali zadnjega voditelja Sovjetske zveze Mihaila Gorbačova, ki je po dolgi bolezni umrl v torek. Pokopan je bil po javni slovesnosti v prestolnici. Pogreba se ruski predsednik Vladimir Putin ni udeležil. Od zahodnih voditeljev pa je bil prisoten le madžarski premier Orban.

Na tisoče ljudi se je danes v Domu sindikatov blizu Kremlja v Moskvi poklonilo zadnjemu sovjetskemu voditelju in Nobelovemu nagrajencu za mir Mihailu Gorbačovu.

Dvorana se je odprla ob 10. uri po lokalnem času in bi se morala zapreti dve uri pozneje, vendar so ljudje tudi po tem še vedno potrpežljivo čakali, da se poklonijo Gorbačovu, zaradi česar so slovesnost podaljšali. V bližini Doma je bila zaradi dogodka povečana policijska prisotnost.

Ljudje, stari in mladi, Rusi in tujci, so pred odprto krsto z nekdanjim sovjetskim predsednikom, ob kateri je stala častna straža, polagali rdeče nageljne, poroča britanski BBC. "Ti ljudje so prišli h Gorbačovu, da bi rekli 'Hvala gospod Gorbačov. Dali ste nam priložnost, vendar smo jo izgubili'," je tako velik obisk komentiral ruski politik Grigorij Javlinski.

Zgodaj popoldne so nato Gorbačova pokopali na moskovskem pokopališču Novodevičje ob njegovi ženi Raisi Gorbačov, ki je preminila leta 1999.

Irina Virganskaja, hčerka Gorbačova
Irina Virganskaja, hčerka Gorbačova FOTO: AP

Pogreb zadnjega sovjetskega voditelja je po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova vseboval "elemente državnega pogreba", vključno s častno stražo, vendar pa bo veliko bolj umirjen, kot je bil pogreb Putinovega predhodnika Borisa Jelcina, ki je umrl leta 2007.

Portret Mihaila Gorbačova na sedežu njegove fundacije v Moskvi
Portret Mihaila Gorbačova na sedežu njegove fundacije v Moskvi FOTO: AP

Kljub Gorbačovovi veličini in častni straži ob krsti današnji pogreb ni bil državniški, kar priča o nenaklonjenosti Kremlja zadnjemu sovjetskemu voditelju. "Gorbiju" so številni Rusi očitali uvedbo ekonomskih reform, ki so po njihovi oceni povzročile gospodarski kaos, in nadalje, da je dopustil razpad Sovjetske zveze. Znano je, da sta imela Putin in Gorbačov napete odnose - nazadnje naj bi se srečala leta 2006. Ruski predsednik je razpad Sovjetske zveze označil za "največjo geopolitično katastrofo stoletja".

Žalne slovesnosti in pogreba se, tako kot je napovedal, ni udeležil ruski predsednik Vladimir Putin, ki se je od pokojnika s šopkom rož poslovil že v četrtek zjutraj. 

Na pogreb pa je prišel njegov zaveznik Dmitrij Medvedjev, ki je pozneje Zahodu očital, da si prizadeva za razbitje Rusije, ter novinar in Nobelovec Dmitrij Muratov, navaja španska tiskovna agencija EFE.

Pogreba se je udeležil Orban

Kljub velikemu spoštovanju Gorbačova na Zahodu se zaradi ruske invazije na Ukrajino in recipročnih sankcij med Moskvo in zahodnimi državami noben vodilni evropski politik ni udeležil pogreba. Izjema je bil le madžarski premier Viktor Orban, ki je v Moskvo z delegacijo prispel danes, in veleposlaniki zahodnih držav v Moskvi.

Orban se je pogreba udeležil v spremstvu delegacije, med obiskom pa ni načrtovanega srečanja med njim in Putinom. "Kolikor nam je znano, bo priletel le, da se poslovi od Gorbačova. Želje po srečanju ni bilo," je prihod madžarskega premierja komentiral tiskovni predstavnik Kremlja Peskov.

Viktor Orban na pogrebu Gorbačova
Viktor Orban na pogrebu Gorbačova FOTO: AP

Mnogim zahodnim voditeljem, kot na primer britanskemu premierju Borisu Johnsonu, je vstop v Rusijo prepovedan. Nemški kancler Olaf Scholz je dejal, da ni prejel vabila, njegova predhodnica Angela Merkel pa ga je zaradi poškodbe kolena zavrnila.

Kljub temu bodo na pogrebu prisotni veleposlaniki in diplomati nekaterih zahodnih držav. Francoskega predsednika Emmanuela Macrona bo zastopal francoski veleposlanik v Moskvi Pierre Levy, Scholza namestnik nemškega veleposlanika Geze Andreasa von Geyra, medtem ko bo Washington zastopal veleposlanik ZDA v Rusiji John Sullivan.

Zadnji sovjetski voditelj, ki je dopustil miren padec železne zavese

Mihail Gorbačov je bil zadnji sovjetski voditelj. V zgodovino se je zapisal kot človek, ki je pomembno vplival na konec hladne vojne z Zahodom, ki je dopustil miren padec železne zavese in komunizma v vzhodnem bloku ter osamosvojitev narodov v Sovjetski zvezi. A zaradi slednjega je v Rusiji tudi osovražen.

Mihail Gorbačov
Mihail Gorbačov FOTO: AP

Čeprav je bil Gorbačov zvest sovjetski državi, je začel izvajati reforme, ki so bile po njegovem mnenju nujne za njeno nadaljnje preživetje. Zavzemal se je za decentralizacijo odločanja, predvsem na gospodarskem področju, ter za svobodo medijev in govora.

Odločil se je za konec sovjetskega posredovanja v Afganistanu in za začetek pogovorov s tedanjim ameriškim predsednikom Ronaldom Reaganom, kar je vodilo do več sporazumov o omejitvi strateškega orožja in kasneje v konec hladne vojne.

Sovjetska zveza je kmalu zatem razpadla, nasledstvo je prevzela Rusija, njeno vodenje pa Boris Jelcin. Gorbačov se je nato umaknil iz aktivne politike, a je bil glasen kritik tako Jelcina kot njegovega naslednika, sedanjega ruskega predsednika Vladimirja Putina. 

Moskovska bolnišnica, kjer je v torek umrl Gorbačov, je sporočila le, da je 91-letni nekdanji voditelj trpel zaradi dolge in hude bolezni, medtem ko točnega vzroka smrti ni razkrila. Junija so tuji mediji sicer poročali, da so ga v bolnišnico sprejeli zaradi težav z ledvicami.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (210)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zvizi
04. 09. 2022 17.09
Sramota...Ruska kapelica, v spomin vojakom izpred več kot sto leti, ni obiska politične smetane. Gorbačov, politik miru, ni politične smetane na pogrebu. Sramujte se vsi, ki ste se pred tem nastavljali fotografom, danes pa se skrivate v vaši bedi.
ACC0
03. 09. 2022 21.52
+0
Orban spet presegel samega sebe.
borjac
03. 09. 2022 21.24
+5
Na pogreb Gorbačova Nemcev ne bo, Merklovo boli koleno, Scholz pa nima poštnega nabiralnika, pa še glava ga boli od strašnih miselnih problemov, če bi kdo MORAL iti na pogreb, bi morali iti Nemci, kajti brez Gorbačova bi tekli potoki krvi v Nemčiji, ampak tudi Nemci niso več tisto kar so bili, postali so eni navadni kalkulanti.
User768643
04. 09. 2022 14.47
+1
V kateri pravljici ti živiš? Kdo od evropskih voditeljev, razen izdajalskega Orbana, bo sedaj hodil v Rusijo?
Jožajoža
03. 09. 2022 20.37
+5
Komunist Janša ni pustil komunisti Pahorju,da bi položil venec komunistu Gorbačovu
mbtukaj
03. 09. 2022 19.57
+12
Sramota da ni bilo polagala vencev Lepega Boruta.
marre
03. 09. 2022 19.47
+4
Način na katerega se je Gorbačov lotil "reform" Sovjetske zveze, so lahko vodile v samo dve smeri.. Mirni razpad, oziroma kravi razpad SZ... Pač ne moreš neko državo, ki temelji na enopartijskem sistemu, popolni podrejenosti medijev, represiji, zapeljat v komplet drugo stran in pričakovat, da bo obstala... Tako kot je naš vrli politkomisar Ivan Matija Maček slavno rekel... "Če bi vam jst po resnici povedal kakšno je blo stanje v SZ 39 leta, bi se vsi boril proti komunistom"... Pač kot vsak totalitarn sistem grajen na represiji, laži in strahu, tudi ta brez tega ni mogel preživeti... Dam pa kapo dol, ker po mojem mnenju se imajo milijoni danes živečih zahvaliti politiki tega človeka, ki je preprečil Jugoslovanski scenarij in 10x večjo smrt, uničenje, bedo... Naj počiva v miru...
Frane Šajn
03. 09. 2022 19.34
+5
Bravo Orban kako pa bivši kolega Janša ni zmogel toliko jajčk, da bi se podal na Rusko stran!??? Pa tudi naši ta novi vladarji z nove vlade mislim ne zmorejo požreti besede, za pogreb gre ritke! Ritke so vedno bile ritke in taki bodo odšli v pozabo. Svet ni za hlapce, svet je za pokončne ljudi! Upam, da vsaj Ivo Vajgel zasede mesto predsednika države in pokaže malce pokončne drže!!!!!
NNNNNN
03. 09. 2022 19.33
+13
Evropski voditelji vsi po vrsti z našimi vred se lahko sramujejo , ker so se posrali in niso upali na pogreb.
sociedadreal1
03. 09. 2022 19.56
+9
v Kijev, beri Poljsko so se pa hodili kazat!dvoličneži!
MN75
03. 09. 2022 20.02
+0
Če ne bi Vladimir Putin zakuhal takega sranja bi bili na Gorbačovovem pogrebu vsi svetovni politiki.
Gabiula
03. 09. 2022 20.29
+3
SREBRNIBREG.
03. 09. 2022 20.44
+9
Ni Putin zakuhal ampak Zeleni, Ameri in EU kateri se niso zganili že pred 10 leti, da bi rešili vprašanje Rusov v Ukrajini. Vse je bilo lepo dogovorjeno pa je Zeleni na željo kavbojev vse zavrgel.
Gabiula
03. 09. 2022 19.33
+11
Oseba ki je dobila Nobelovo nagrado si zasluži spoštovanje.Kaksna gnila inteligenca nam vlada.Naj počiva v miru,zasluži si.
bema1201
03. 09. 2022 19.09
-3
Kaj pa naš Kučan, ga tudi ni bilo.
SREBRNIBREG.
03. 09. 2022 19.10
+5
Kakšno funkcijo v vladi ta stric opravlja, da je dolžan oditi na pogreb?
Kollerik
03. 09. 2022 19.28
+2
Frane Šajn
03. 09. 2022 19.37
-2
Pride na tvojega če ne bo drugače zadržan!
sociedadreal1
03. 09. 2022 19.03
+6
A mici, gici, Pahi si ni vzel časa za pogreb?
Apoteka
03. 09. 2022 18.52
+2
No,to se pa res ne spodobi..
Bpultimate
03. 09. 2022 18.45
+21
Orban edini od evropskih politikov, vsi ostali politiki v EU nimajo pirhov, da bi šli.
Abrams
03. 09. 2022 18.36
-24
Orban je navaden klečeplazec, ki bi druge brez vesti potisnil v prepad, samo da pride do kupčka dr.... Takih se je za izogibat. Upam, da s pomočjo slovencelnev naš slobodan ne rata tak. Ima malo tega v sebi poslušajte njegove nizkotne govore. In tolk ga hvalte da bi znal dokončno prebudit tole stanje duha.
SREBRNIBREG.
03. 09. 2022 18.40
+23
Orban dela za svoj narod ne kot ostali evropski politiki z Von Lajno vred za Ameriške uničevalce Evrope. Pa še normalen je postal v trenutku, ko je zapustil sds sekto.
Kollerik
03. 09. 2022 19.29
-1
Zato pa imajo 805 evrov povprečka plače, daj se odselte tja če vam v Sloveniji kaj ne paše.
SREBRNIBREG.
03. 09. 2022 19.30
+4
Kollerik- ta vaš na njihovo žalost spada v rubriko : bilo je nekoč.
Maister1
03. 09. 2022 18.23
+19
Tukaj se vidi da so vsi Evropski voditelji hinavsko prijazni do izvolitve potem pa sklepajo kravje kupčije z ZDA-narod pa za prvim ovinkom vse pozabi -sramota
royayers
03. 09. 2022 18.21
-4
Rusofil Orban, Janšev bestich. Takle mamo, JJ je Rusofil
Maister1
03. 09. 2022 18.21
+17
Evropski voditelji da vas ni sram
Pocen jajc
03. 09. 2022 18.21
+4
Kje pa je dipsi rupsi 😆😆
Frane Šajn
03. 09. 2022 19.36
-2
rdeča petokraka
03. 09. 2022 18.14
+19
Edini pametni predsednik je Orban ! Za pogreb pa res ni treba povabila. Ali naj bi povabil Gorbačov ?
Gabiula
03. 09. 2022 18.09
+24
Orban je šel na pogreb, kjer ga je spoštoval kot osebo.