Tujina

Množica na pogrebu Navalnega, oblasti pridržale 67 ljudi

Moskva, 01. 03. 2024 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, K.K., M.S.
Komentarji
664

Na pokopališču na obrobju Moskve so pokopali vodjo ruske opozicije Alekseja Navalnega. Po pravoslavni pogrebni slovesnosti v cerkvi, pred katero se je kljub svarilom Kremlja pred protesti in ob grožnji aretacij zbralo več tisoč ljudi, so se od njega poslovili na pokopališču Borisov. Ko so pripeljali krsto, je množica zaploskala in glasno vzklikala: "Ne bojimo se!" Ruske oblasti so po navedbah organizacije OVD-Info doslej po državi pridržale 67 ljudi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Branko Soban o Alekseju Navalnem
    13:04
    Iz 24UR ZVEČER: Branko Soban o Alekseju Navalnem
  • Iz 24UR: Pogreb Alekseja Navalnega
    02:43
    Iz 24UR: Pogreb Alekseja Navalnega
  • Iz SVETA: Pogreb Alekseja Navalnega
    03:32
    Iz SVETA: Pogreb Alekseja Navalnega

Pogreb na pokopališču v bližini obrežja reke Moskva na jugovzhodu ruske prestolnice je sledil pogrebni slovesnosti v bližnji cerkvi, od koder so pripeljali zaprto krsto z Navalnim. Ko so jo polagali v grob, je v ozadju igrala skladba Franka Sinatre My Way, nato pa še naslovna skladba filma Terminator 2, ki je bil po besedah tiskovne predstavnice Navalnega Kire Jarmiš njegov najljubši film.

Številni so se že pred tem zbrali pred cerkvijo, posvečeno Mariji, v moskovskem okrožju Marin, kjer je več let z družino živel Navalni. Že tam, pa tudi pozneje ob pokopališču, so vzklikali, da jih ni strah in da ne bodo pozabili, prihod krste Navalnega pa so pozdravili z aplavzom in vzkliki.

V zbrani množici pred cerkvijo so bili tudi tuji diplomati, med njimi veleposlaniki ZDA, Francije, Nemčije, vodja misije EU v državi in tudi slovenska veleposlanica Darja Bavdaž Kuret. Vstopa v cerkev jim sicer niso dovolili. 

Darja Bavdaž Kuret
Darja Bavdaž Kuret FOTO: MZZ

Dogajanje je spremljala okrepljena prisotnost policije. Kot je sporočila nevladna organizacija OVD-Info, je ruska policija aretacije izvedla na shodih v spomin na opozicijskega voditelja Navalnega na dan njegovega pogreba. Zaenkrat so našteli 67 aretacij, od tega šest v Moskvi in 18 v Novosibirsku.

Kremelj je pred pogrebom posvaril pred morebitnimi protesti."Kakršno koli nedovoljeno zbiranje bo v nasprotju z zakonodajo in tisti, ki bodo sodelovali, bodo odgovarjali," je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Samega obreda se razen družinskih članov, tudi staršev Ljudmile in Anatolija, ni udeležilo veliko ljudi. V skladu s pravoslavnim obredom je bila tam na ogled odprta krsta, ki jo je prekrivalo več deset belih in rdečih rož, zbrani okrog nje so držali prižgane sveče. 

Julija Navalna, ki z dvema otrokoma trenutno živi v tujini, se pogreba v Moskvi zaradi varnostnih pomislekov ni udeležila. Pokojnemu možu se je poklonila v objavi na družbenem omrežju Instagram, v kateri se mu je zahvalila za "26 let čiste sreče". 

"Ne vem, kako naj živim brez tebe, a se bom potrudila, zato, da boš ti, tam zgoraj, srečen in ponosen name. Nekoč se zagotovo srečava," je dodala. 

Ob robu slovesnosti je bilo sicer po poročanju tujih tiskovnih agencije danes slišati tudi izraze nasprotovanja vojni in predsedniku Vladimirju Putinu.

Oblasti truplo izročile več kot teden dni po smrti

Ruske oblasti so več kot teden dni po smrti Navalnega njegovo truplo v soboto končno izročile materi Ljudmili Navalni. Ta je pred tem Moskvo obtožila, da jo skuša prisiliti, naj sina pokoplje na skrivaj. Podporniki Navalnega so nato več dni iskali prostor za pogrebno slovesnost in se pritoževali, da jih ruske oblasti pri tem ovirajo.

Navalni, eden najglasnejših kritikov Putina, je umrl 16. februarja med prestajanjem 19-letne kazni v kazenski koloniji na severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan. Številne zahodne države odgovornost za njegovo smrt pripisujejo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Tudi zunanja ministrica Tanja Fajon je izrazila prepričanje, da je odgovornost za smrt na strani Putina. V luči tega je Slovenija opravila pogovor z ruskim veleposlanikom v Ljubljani Timurjem Ejvazovom ter mu izrazila skrb in ogorčenje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3