Tujina

Letni nagovor Vladimirja Putina: Nehajte piti, začnite smučati

Moskva, 29. 02. 2024 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vladimir Putin je imel v Moskvi že svoj 19. letni nagovor o stanju v državi. V prvem delu govora, ki je trajal kar dve uri, se je zavzel za izboljšanje zdravja naroda, do leta 2030 želi pričakovano življenjsko dobo podaljšati s sedanjih 73 na 78 let. Ob tem je državljanom namenil staro geslo iz sovjetskih časov: "Nehajte piti, začnite smučati." V govoru je kritiziral Zahod, ki želi po njegovem mnenju uničiti Rusijo. Govor so predvajali tudi v kinodvoranah in na ogromnih zaslonih na ulicah Moskve, kjer se bodo izseki govora predvajali tudi v naslednjih dneh.

"Ta govor je pogled v prihodnost," je letošnji govor začel Putin, ki je dejal, da je govoril z Rusi po vsej državi, vključno z učitelji, prostovoljci in vojaki. Napovedal je, da se bo letos osredotočil na domačo dogajanje, ob tem pa je brez omembe Ukrajine izrazil podporo "našim bratom in sestram v želji, da bi bili z Rusijo".  Po začetnih minutah govora je sledila minuta molka za padle ruske vojake.

Po njegovih besedah so ruska podjetja v zadnjih dveh letih v dobrodelne namene namenila že več milijonov rubljev, pakete pomoči pa na fronto vojakom pošiljajo tudi ostali, kar da je dokaz, da imajo vojaki podporo celotne države. Vojno v Ukrajini je Putin še vedno poimenoval kot "posebno vojaško operacijo".  "Bojne zmogljivosti oboroženih sil so se večkratno povečale. Samozavestno napredujejo na številnih področjih," je glede vojne v Ukrajini še poudaril Putin. 

Trditve, da namerava Rusija napasti Evropo, je označil za "nesmiselne", vendar je hkrati opozoril, da bi lahko Rusija zahodne države napadla z jedrskim orožjem.

Spomnil je tudi na 10. obletnico priključitve Krima. "Samo enotni lahko naredimo vse, kar smo si zamislili," je dejal Putin in dodal, da je Rusija dokazala, da je pripravljena odgovoriti na vsak izziv. 

"Rusija je danes največje gospodarstvo po BDP-ju v Evropi in peto na svetu," s pohvalami na račun domačega gospodarstva ni skoparil Putin, obljubil je tudi nižje davke za mala in srednje velika podjetja. Podatki Svetovne banke, ki se nanašajo na leto 2022, Rusijo sicer uvrščajo na osmo mesto po BDP na svetu in na tretje mesto v Evropi, za Nemčijo, Združenim kraljestvom in Francijo. Domače gospodarstvo se sicer po njegovih besedah sooča še s pomanjkanjem delovne sile. Številni vojaki so namreč trenutno v Ukrajini. 

Kritike na račun Zahoda

Dodal je, da je ključni steber Rusije politična enotnost, zato ne bo nikomur dovolil, da bi se vmešaval v notranje zadeve države, ki so jo "stoletja enotnosti pripeljale do nepremagljivosti". Ob tem je Zahod obtožil, da skuša uničiti Rusijo in ruski narod, govor povzemajo pri BBC. 

Okaral je Združene države Amerike, ki si po njegovem mnenju prizadevajo, da bi premagale Rusijo in jo zato želijo "potegniti v oboroževalno tekmo".  "ZDA so vedno zainteresirane za pogajanja le, če imajo od tega jasno korist."

Zahodne države, ki morda razmišljajo o napotitvi vojakov v Ukrajino, je posvaril, da "imamo tudi mi orožje, s katerim lahko zadenemo cilje na njihovem ozemlju," Rusi pa da so žrtve tako "rusofobije".

Na drugi strani je besede hvale namenil zaveznikom Rusije in poudaril, da upa na nove stične točke z arabskimi, latinskoameriškimi in afriškimi državami.

Ruse je pozval k aktivnemu življenju in jih spodbudil, naj začnejo smučati.
Ruse je pozval k aktivnemu življenju in jih spodbudil, naj začnejo smučati. FOTO: AP

Poziv Rusom: Imejte več otrok in poskrbite za zdrav življenjski slog

Kot enega glavnih izzivov vidi spodbujanje družinskih vrednot in števila rojstev. "Rusija mora v naslednjih šestih letih zagotoviti stabilno rast rodnosti." Po njegovih besedah vlada namenja veliko sredstev prav za programe, ki finančno pomagajo mladim družinam. Omenil je, da bodo povečali denarno izplačilo materam, ki imajo vsaj dva otroka in nove davčne olajšave za družine s tremi otroki. "Rusija ostaja steber tradicionalnih vrednot," je dodal in izrazil željo, da bi Rusi večino svojega časa namenili družini. 

Obljubil je, da bodo zgradili več kot 100 vrtcev in 150 šol, učiteljem pa obljubil višje plače. Prizadeval si bo tudi za zagotovitev hitrega internetnega omrežja po vsej državi, na področju umetne inteligence pa mora Rusija postati "samozadostna in neodvisna", je dejal. 

Zavzel se je tudi za izboljšanje zdravja naroda, do leta 2030 želi pričakovano življenjsko dobo podaljšati s sedanjih 73 na 78 let. Ob tem je državljanom namenil staro geslo iz sovjetskih časov: "Nehajte piti, začnite smučati."

Putinov nagovor predvajajo tudi v kinematografih.
Putinov nagovor predvajajo tudi v kinematografih. FOTO: Profimedia

Govor predsednika je predpisan tudi z ustavo, ki določa, da predsednik "nagovarja oba domova ruskega parlamenta z letnimi poročili o razmerah v državi ter o smernicah notranje in zunanje politike države".

Letošnji Putinov govor so v 17 ruskih mestih brezplačno predvajali tudi v kinematografih, poroča BBC. Lani se je Putin v govoru osredotočil predvsem na vojno v Ukrajini, ukrepe za stabilizacijo gospodarstva in socialne politike za podporo družinam. 

V Moskvi bo sicer v petek potekal pogreb umrlega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Njegova vdova Julija je odgovornost za smrt pripisala prav Putinu, ki Navalnega v govoru ni omenil. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja