Tujina

V most na meji med Hrvaško in Srbijo trčila tovorna ladja

Osijek, 05. 01. 2024 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
7

Na hrvaško-srbski mediji je minulo noč v most čez reko Donava trčila tovorna ladja, so sporočili iz policijske uprave Vukovarsko-sremske županije. Zaradi ogrožene varnosti v cestnem prometu so začasno zaprli mejni prehod Ilok na hrvaški strani meje. V vodo je potonil del tovora, gre za 1000 ton umetnega gnojila, zato analizirajo tudi vzorce vode.

Nemška tovorna ladja, ki je po Donavi plula iz Avstrije proti kraju Smederevo v Srbiji, je trčila v steber mostu, ki povezuje mesto Ilok na vzhodu Hrvaške in Bačko Palanko na severu Srbije. V nesreči ni bil poškodovan nihče od članov posadke.

Ladja je po navedbah hrvaške policije v pristojnosti Srbije, ki tudi preiskuje nesrečo. 

Vodja pristaniške kapitanije iz Novega Sada Miroslav Činčurak je za srbski RTS dejal, da se je nesreča zgodila okoli 23.30. Pojasnil je, da sta se oba motorja ladje ugasnila zaradi drevesnih debel in rastlin, ki jih je s seboj nosila Donava. "Potopljena barža se nahaja na 1296. kilometru, bližje srbski obali, torej levemu bregu Donave, in ne predstavlja ovire za redni potek vodnega prometa," je dodal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz mesta Ilok so na družbenem omrežju Facebook medtem sporočili, da je ladja ob trku poškodovala del mostu, potonil pa je tudi del tovora, in sicer 1000 ton umetnega gnojila.

Dodali so, da bo most zaprt za promet, dokler ne bodo ugotovili stopnje poškodb in če te vplivajo na stabilnost mostu. 

Iz srbskega ministrstva za okolje so sporočili, da bodo njihovi inšpektorji za vode vzeli tudi vzorce vode in jih analizirali.

Činčurak je za RTS ocenil, da ni pomembno, ali je bilo gnojilo, ki je bilo na barki, pakirano v vrečah ali v razsutem stanju, saj je bila barža popolnoma potopljena.

'Najpomembneje je, da se izognemo ekološki katastrofi'

"Na terenu so vse pristojne službe s hrvaške in srbske strani. Mislim, da je zelo pomembno, da obe državi situacijo vzameta zelo resno in da s skupnimi močmi skušamo pomagati, da se situacija čim prej razreši. Najpomembneje je, da se izognemo ekološki katastrofi. Verjamem, da imamo še čas, da nekaj naredimo in zmanjšamo njene razsežnosti," je za HRT dejala županja mesta Iloka Marina Budimir.

Županja verjame, da je most stabilen, vendar je poudarila, da to morajo potrditi tudi strokovne službe na terenu. "Poškodbe se ne vidijo z golim očesom," je poudarila. 

Županja je dejala, da vse okoliščine nesreče še ugotavljajo. Mejni prehod Iloka-Bačka Palanka je zaradi nesreče do nadaljnjega zaprt.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1918
05. 01. 2024 17.28
-1
no problem, saj se itak ne marajo
Nace Štremljasti
05. 01. 2024 16.19
+4
novinarji na 24 piši kao što govoriš ane
marmilan
05. 01. 2024 14.55
+10
če to čitaš, je res sramota za novinarje, kako obvladajo slovenščino!!!
Rudar
05. 01. 2024 15.11
+4
Sramota je, da sploh objavijo tak članek. To ni pomembno za Slovenijo.
gasper111
05. 01. 2024 14.46
+7
"....most čez reko Donava trčila....". Sklanjatve pa niso ravno najmočnejša avtorjeva stran.
bohinj je zakon
05. 01. 2024 14.42
+4
zmerni pesimist
05. 01. 2024 14.38
+2
Kake ribe bojo