TUJINA

Vdrl v ruski bunker in naletel na tovariša, za katerega je mislil, da je mrtev

Kijev, 14.03.2023, 14:47 | Posodobljeno pred 15 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Novozelandski prostovoljec Kane Te Tai, ki se bori na strani Ukrajine, je med napadom na rusko oporišče naletel na sestradano podobo človeka, ki je vpil: "Ja Ukrajinec!" Stopil je nanj in ga začel preiskovati, ko so se njune oči srečale. "New Zealand! New Zealand!" je zakričal človek. Bil je njegov ukrajinski bojni tovariš, za katerega je mislil, da je padel pred dvema mesecema. "To je bila najboljša stvar, ki se mi je zgodila v tej od boga pozabljeni vojni," je dejal Tai.

Nekdanji novozelandski vojak Kane Te Tai se v sklopu tuje izvidniške enote na strani Ukrajine bori od lanskega julija. Tai je avgusta v neuspešnem napadu na rusko oporišče izgubil prijatelja in rojaka Dominica Abelena

Tokratni napad na neko drugo rusko oporišče pa se je končal povsem drugače. Tai, ki je posnel napad, je v ruskem bunkerju našel človeka, za katerega je mislil, da je umrl pred dvema mesecema. "Napadli smo ruske položaje in po kratki bitki smo začeli čistiti bunker in klet. ''Ja Ukrajinec,'' je klical človek pod stopniščem. Soborcem sem preprečil, da bi vrgli granato in najprej poslal Ukrajince, da bi z njim komunicirali."

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Bili so skeptični, pravi, vendar so vseeno nadaljevali s preiskovanjem prostorov. "Stopil sem na človeka in ga začel preiskovati. Obrnil sem ga s trebuha na hrbet, ko so se najine oči srečale. ''Nova Zelandija! Nova Zelandija,'' je zakričal. Pogledal sem dol in ga prepoznal. Bil je moj tovariš, za katerega sem mislil, da so ga ubili Rusi, ko so napadli njegovo hišo. Bil je močno sestradan, moral je piti hladilno tekočino za njihovo zabavo, komaj je bil videti kot človek, ki sem ga poznal pred meseci. Vendar to je najboljša stvar, ki se mi je zgodila v tej od boga pozabljeni vojni," je dejal Tai.

"Imeti priložnost rešiti svojega prijatelja je nekaj, kar se skoraj nikoli ne zgodi, vendar sem hvaležen in se počutim blagoslovljenega, da smo mu ravno mi lahko pomagali iz te peklenske luknje."

Novozelandec je povedal, da je njegov tovariš pred vojno živel v Črni gori, ob začetku ruske invazije pa se je vrnil v domovino. Na fronti sta postala prijatelja, združila pa sta jo Ukrajinčevo navdušenje nad serijo filmov Gospodar prstanov in želja po obisku Nove Zelandije. 

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.