Tujina

V napadu na univerzo ubitih 22 študentov, odgovornost prevzela Islamska država

Kabul, 02. 11. 2020 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Urša Vrečar
Komentarji
7

V napadu na univerzo v afganistanski prestolnici je bilo ubitih 22 ljudi, vsaj še 22 je ranjenih. Oboroženi strelci so vdrli na kampus, sledilo je večurno obstreljevanje z varnostnimi silami, v katerem so bili ubiti trije napadalci. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država.

Trije oboroženi napadalci so v dopoldanskih urah vdrli v prostore univerze v Kabulu, ubili so najmanj 22 ljudi. Univerzo so napadli ravno v času, ko naj bi tja prispeli vladni predstavniki na odprtje knjižnega sejma z iransko književnostjo. Ranjenih je vsaj 22 oseb, številni so v kritičnem stanju, število smrtnih žrtev napada bi se tako lahko še povečalo, poroča BBC

Potem ko so moški, oblečeni v vojaške uniforme, vstopili na kampus, so zavzeli položaje na eni od fakultet. Sledilo je večurno izmenjavanje ognja s pripadniki elitne enote afganistanske vojske, v katerem so bili ubiti trije napadalci. "Vpleteni so bili trije napadalci. Eden je razstrelil svoj eksploziv, dva pa so ubile varnostne sile," je po koncu napada sporočil tiskovni predstavnik afganistanskega notranjega ministrstva Tarik Arian.

Napad na univerzo v Kabulu

Podporo afganistanskim silam so nudili tudi pripadniki zveze Nato, ki delujejo v misiji Odločna podpora, je povedal ameriški častnik. Podrobnosti ni pojasnil.

Po pričevanjih študentov je streljanje povzročilo kaos in zmedo na univerzi. Posnetki dogodka prikazujejo študente, ki bežijo iz prostorov univerze, od koder je slišati streljanje. Nekateri so preplezali čez obzidje, da bi pobegnili na varno. "Študirali smo v svojih predavalnicah, ko smo nenadoma slišali strele na univerzi," je povedal 23-letni Frajdun Ahmadi. Dodal je, da je bil skupaj z več drugimi študenti več kot dve uri ujet na univerzi, preden so jih rešili.

"Bili smo zelo prestrašeni, mislili smo, da je to morda zadnji dan našega življenja (...) fantje in dekleta so kričali, molili in klicali na pomoč," je dodal.

Odgovornost za napad je v sporočilu na aplikaciji Telegram prevzela regionalna veja skrajne skupine Islamska država. Sporočili so, da sta bila v napad vpletena dva njihova borca, kar sicer ne sovpada z uradnimi navedbami afganistanskih oblasti, ki so že pred tem poročale o treh napadalcih. 

V zadnjih letih so izobraževalne ustanove v Afganistanu napadali predvsem borci Islamske države. Ta skupina je prevzela tudi odgovornost za napad pred kabulsko univerzo leta 2018. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

OrodniK
03. 11. 2020 09.55
+3
Islamistom seveda cilj opravičuje sredstva. Pripravljeni so pobijati svoje v svojih državah, z namenom da svoje prebivalstvo ustrahujejo in poženejo v beg proti Evropi z namenom OKUPACIJE! Nehote se mi postavi vzporednica z našo povojno revolucionarno oblastjo, ki je za svoj cilj in oblast šla tudi preko trupel tisočev svojih nedolžnih ljudi.
dante
03. 11. 2020 09.51
+0
Terorist se ne rodiš, naredi te nekdo ki to plača, te oboroži in pokaže cilj. Ti so vedno neznani, praviloma naročniki dogodka in lahko so domači.
DuhSaSjekirom
02. 11. 2020 19.36
+6
Zalostno. Islamska drzava pobija muslimane. Se bog ne ve kaj so hoteli s tem dosezt.
Kirchner
02. 11. 2020 19.13
+7
Ni čudno, da ljudje bežijo iz Afganistana ... le kdo bi želel biti večna potencialna tarča skupine fanatikov, ki ne poznajo niti svoje lastne svete knjige :(
OrodniK
03. 11. 2020 09.48
+3
Evropa te fanatike- oz. novinarsko ˝korektno˝ prebežnike, spušča k sebi in jih redi s socialo. Rejenje kače na prsih...
felix59 drugič
02. 11. 2020 19.07
+1
Tole pa ni v redu
devlon
02. 11. 2020 19.00
+7
alah ful velik. samo brez pušk je pa nemočen, a ne