Tujina

Bivši policist vdrl v vrtec in umoril več kot 30 ljudi, večinoma otroke

Bangkok, 06. 10. 2022 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ni.Š., U.Z., STA
Komentarji
0

S Tajske poročajo o pretresljivi tragediji. Moški je v kraju Utthai Sawan na severovzhodu države ubil 38 ljudi, med njimi 22 otrok. 34-letnik, nekdanji policist, je najprej vdrl v vrtec, kjer je začel svoj pokol, z avtom pobegnil s prizorišča, nato pa doma ubil še svojo ženo in otroka ter si sodil sam, je potrdila policija. Nekatere žrtve je ustrelil, druge pa zabodel.

Napad se je zgodil na podeželju, v provinci Nong Bua Lamphu. Po navedbah policije je bil 34-letni napadalec Panya Khamrab oborožen s puško, pištolo in nožem. 

Vodja vrtca Nanthicha Punchum je za agencijo AFP povedala, da je napadalec okoli 12.30 po lokalnem času nemudoma po prihodu začel streljati na zaposlene zunaj vrtca, nato pa vstopil v prostore vrtca, kjer je z nožem napadel več otrok. 

Ena od ubitih vzgojiteljic je bila v osmem mesecu nosečnosti, poroča agencija Reuters. "Ljudje so sprva mislili, da gre za ognjemet," je dejal Jidapa Boonsom, ki je delal v bližini, in dodal, da je moški nato vdrl v zaklenjeno sobo, kjer so spali otroci. 

 Po besedah lokalnega poveljnika policije Jakkapata Vijitraithaye je bilo v napadu ranjenih še 12 ljudi.

Policija je objavila fotografijo napadalca in podatke ter pozvala vse, naj sporočijo, če ga opazijo, hkrati pa naj bodo previdni, saj je moški oborožen. Nekaj ur po napadu pa so lokalni tajski mediji sporočili, da so policisti napadalca našli mrtvega, pred usodnim strelom pa je ubil še svojo ženo in otroka. Novico o njegovem samomoru je potrdila tudi tajska policija.

 34-letni Panya Khamrap
34-letni Panya Khamrap FOTO: Profimedia

Motiv grozljivega pokola še ni znan. Kot je povedal šef tajske policije Damrongsak Kittiprapat, je imel moški težave s prepovedanimi drogami, zaradi česar je bil še kot policist januarja suspendiran, junija pa odpuščen. Ob tem je dejal, da bi se po njegovih informacijah napadalec moral v petek zglasiti na sodišču prav zaradi postopka v zvezi z drogami. Policijski šef je še dodal, da je bil napadalec v času napada v maničnem stanju, a da bo šele analiza njegove krvi pokazala, če je bil tudi pod vplivom prepovedanih substanc.

Tajski premier Prayut Chan-O-Cha je družinam po dogodku izrazil sožalje, policiji pa odredil, naj pospeši preiskavo. Prizorišče zločina bo obiskal v petek, je dejal novinarjem.

Množična streljanja na Tajskem sicer niso pogosta. Današnji zločin sicer sledi nedavnemu incidentu v vojaškem oporišču v Bangkoku, kjer je eden od pripadnikov vojske ustrelil dva kolega. Zadnji pokol pa se je zgodil pred dvema letoma, ko je vojak ubil 29 ljudi in jih ranil več kot deset v mestu Nakhon Ratchasima.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja