Tujina

V napadu ubitih najmanj šest kurdskih borcev, Rusi ZDA obtožili agresije

Damask, 06. 02. 2024 06.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V napadu brezpilotnega letala na ameriško oporišče v vzhodni Siriji je bilo ubitih najmanj šest kurdskih borcev, ki jih podpirajo ZDA. Odgovornost za napad je že prevzela milica, ki jo podpira Iran in je bila nedavno tarča ameriških zračnih napadov. Medtem se je v New Yorku, na pobudo Rusije, sestal Varnostni svet ZN, da bi se pogovorili o napadih ZDA na proiranske cilje v Siriji in Iraku.

Sirske demokratične sile (SDF), pod kurdskim vodstvom, ki se v Siriji borijo proti džihadistom Islamske države, so sporočile, da je bilo šest borcev ubitih v napadu na njihovo oporišče v ameriški bazi na naftnem polju al-Omar v vzhodni sirski provinci Deir ez-Zor. Še 18 drugih je bilo ranjenih, piše Guardian. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Milice, ki jih podpira Iran, so območja v Deir ez-Zoru pod nadzorom sirskega režima uporabile kot prizorišče za teroristični napad," so sporočili iz SDF-ja.

Al-Omar je največje oporišče v Siriji ameriško vodene koalicije, vključno z SDF, ki je bila ustanovljena leta 2014 za boj proti Islamski državi, potem ko so sunitski džihadisti zavzeli prostore v Iraku in sosednji Siriji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nemudoma je odgovornost za napad prevzela skupina Islamski odpor v Iraku, ki je bila nedavno tarča napada pod vodstvom ZDA kot povračilni ukrep za uboj treh ameriških vojakov v napadu brezpilotnega letala na ameriško oporišče v Jordaniji. Skupina je sicer frakcija zveze proiranskih borcev, ki nasprotujejo prisotnosti ZDA v Siriji in Iraku. 

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je opozoril, da so napadi na milice, ki jih podpira Iran, začetek napada, s katerim bi oslabili zmožnost Islamskega odpora v Iraku in iranske revolucionarne garde, da še naprej napadajo ameriška oporišča in njihovo osebje. Teheran sicer trdi, da si ne želijo zaostrovanja, vendar ZDA s svojimi napadi "kršijo nacionalno suverenost Sirije, Iraka in Jemna ter poskušajo pozornost javnosti preusmeriti od osrednje palestinske krize". 

Pod okriljem operacije "Inherent Resolve" je v Iraku še vedno nameščenih približno 2500 ameriških vojakov, v Siriji, kjer Bašar al Asad še vedno ne nadzoruje vseh delov države, pa približno 900. Spori po Bližnjem vzhodu se hitro širijo od začetka vojne med Izraelom in Hamasom in kažejo na vse manj predvidljive posledice za stabilnost v regiji.

ZDA in Rusija ne želita stopnjevanja in širjenja vojne

Rusija je ZDA obtožila agresije proti Iraku in Siriji, katere cilj naj bi bilj ohraniti globalno prevlado in rešiti "Bidnovo podobo" pred ameriškimi volitvami, poroča AP. Vendar so obtožbe naletele na gluha ušesa. ZDA so dejale, da njihov vojaški odziv na neupravičene napade na ameriške sile ni le zakonit, temveč se bo tudi še nadaljeval.

Ruski veleposlanik v ZN Vasilij Nebenzija je ZDA obtožil, da kršijo mednarodno pravo in "sejejo kaos in uničenje na Bližnjem vzhodu". Dodal je, da se je nasilje ZDA in njenih zaveznikov razširilo od palestinskih ozemelj vse do Libanona, Rdečega morja in Jemna ter "izničuje mednarodna prizadevanja za ponovno vzpostavitev miru na Bližnjem vzhodu". Ob tem je vse države pozval, naj obsodijo ta "nesmiselna dejanja".

"Tudi London bi moral odgovarjati za sodelovanje pri provokacijah velikega brata v Washingtonu," je o vlogi Združenega kraljestva dejal Rus in dodal, da ZDA namerno vlečejo Iran v regionalni konflikt.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija
Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija FOTO: AP

Kot je pojasnil namestnik ameriškega veleposlanika Robert Wood, so imele ZDA vso pravico do samoobrambe, sprejeti ukrepi pa so bili "potrebni in sorazmerni". Varnostnemu svetu je zagotovil, da so milice, ki jih podpira Iran, več kot 165-krat napadle ameriške in koalicijske sile v Iraku, Siriji in Jordaniji, ZDA pa so zgolj odgovorile na napade. 

Obe državi, tako Rusija kot ZDA, sta se sicer strinjali vsaj v eni stvari. Nobena si ne želi nadaljevanja vojne med Izraelom in Hamasom, številni drugi člani pa so izrazili bojazen pred naraščajočim konfliktom, ki je zašel onkraj meja Izraela in Gaze. 

Ostre besede je namestnik ameriškega veleposlanika izmenjal tudi z iranskim veleposlanikom. ZDA so pozvale članice Sveta, zlasti tiste, ki imajo neposredne stike z Iranom, "naj pritisnejo na iranske voditelje, da omejijo svoje milice in ustavijo napade". "Prav tako bi morali pritisniti na sirski režim, da Iranu ne bi več dajal priložnosti za destabilizacijo regije," je dodal. 

Namestnik iraškega veleposlanika države Abas Kadhon Obaid al Fatlavi je obsodil vse napade na iraškem ozemlju ter pozval Varnostni svet, naj zaščiti ozemeljsko celovitost držav. Veleposlanik Sirije Kusaj al Dahak je kot glavni vzrok konfliktov v regiji navedel uničujočo politiko ZDA, ki da slepo podpirajo izraelsko okupacijo Palestine. ZDA je obtožil, da si napačno razlagajo 51. člen ustanovne listine ZN, ki govori o pravici držav do samoobrambe.

Iranski veleposlanik Amir Saeid Iravani pa je opozoril, da so "vse odporniške skupine v regiji neodvisne in imajo kot take legitimno pravico, da končajo nezakonito prisotnost ZDA v Iraku in Siriji, ustavijo pobijanje v Gazi in končajo izraelsko okupacijo palestinskih ozemelj".

Na stran Nebenzije je stopil tudi kitajski veleposlanik Džang Jun, in s prstom pokazal na ZDA. "Trdijo, da si ne prizadevajo za ustvarjanje konfliktov na Bližnjem vzhodu ali kjer koli drugje, v resnici pa počnejo ravno nasprotno," je opozoril. "Vojaški ukrepi ZDA nedvomno podpihujejo nove nemire v regiji in povečujejo napetosti."

Tudi arabski predstavnik v Svetu, alžirski veleposlanik Amar Bendjama je izrazil zaskrbljenost zaradi ameriških napadov. "Potencialno lahko to privede do nadaljnjega stopnjevanja," je opozoril. "Trdno smo prepričani, da sila ni in nikoli ne bo sredstvo za mir in stabilnost."

Slovenski predstavnik Samuel Žbogar je bil mnenja, da je najboljši način za ustavitev nasilja v regiji, mir v Gazi. "Še naprej verjamemo, da je najboljši način za zaustavitev spirale nasilja v regiji, mir v Gazi. Bombardiranje Gaze je potrebno ustaviti, kakor tudi napade na Izrael," je dejal Žbogar in vse v regiji pozval, naj delajo na zmanjšanju napetosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini.
06. 02. 2024 13.20
+4
Moskviči so navadna parodija od naroda. Mafijska cganarija bi rada zdaj druge učila o mednarodnem pravu. Piše, da je umrlo 6 kurdskih borcev, kar je vsekakor žalostno, vendar je pa še bolj žalostno in skrajno nemarno od neke kvazi države (ki je postala navadno mafijsko leglo), da svojih umrlih, katerih trupla so posejana po ukrajinskih travnikih, poljih in drugih površinah, sploh ne pridejo iskat in tako ta trupla več mesecev ležijo kar tam, kjer so nesrečniki izdihnili. Nato pridejo lisice, ... grozljiv prizor. Pač enako nemarni so pri vseh svojih vojakih - tudi tistih, ki bi preživeli, če bi se ti nagravžni poveljniki le odločili za kakšno hitro reševalno akcijo. Nedavno je bil tak primer pred nekaj dnevi ob Krimu potopljene moskovitske vojaške ladje s 40 vojaki na krovu. Gotovo jih je nekaj preživelo, vendar pa seveda niso mogli prav dolgo zdržat hipotermije, ko so padli v Črno morje. Moskvičem na kraj pameti ni padlo, da bi jih prišli hitro rešit. Enako kot pred mnogimi leti v nesreči podmornice Kursk - veliko podmorničarjev bi bilo mogoče rešiti, če bi putler rekel samo eno besedico: "ja", ko so tujci ponudili pomoč, saj so imeli dovolj naprednih tehničnih zmožnosti za to. Zato je tole nabijanje Nebenzije naravnost odvratno, še zlasti ob upoštevanju, da so prav oni financirali, podpirali in pomagali mnogim terorističnim združbam, ki so povzročili nemire na Bližnjem vzhodu. Najprej naj nemarni packi naredijo red v svojih vrstah,... ter tako z dejanji pokažejo kako spoštujejo mednarodno pravo in sicer preprosto tako, da odložijo orožje in izginejo s sosednjega ozemlja, kjer že skoraj dve leti izvajajo zločine.
real....
06. 02. 2024 14.33
-1
Lej jest recimo podpiram teritorialno integriteto Ukrajine,ampak,da Ruski narod i drugi pravtako zivijo v miru in svobodno v Ukrajini...zdaj pa lahko poves se kaj o zlocinih Ukrajincev,da bos verodostojna oziroma nepristranska.
Zmaga Ukrajini.
06. 02. 2024 16.05
+3
Lej, jest ti lahko še miljavžentkrat povem, da so moskviči vse doslej živeli normalno in brez težav v obeh regijah - Donetsk in Lugansk, pa te to v tvoji ideološki opranosti in smešnem verovanju v putlerjevo propagando ne bo prav nič premaknilo. Igor Girkin je javno priznal svojo vlogo v načrtnem spodbujanju nasilja in odcepitvenih teženj regij Lugansk in Donbas, ampak ti tega ne vidiš in ne slišiš in boš pač pe naprej nabijal o nekih kvazi zločinih Ukrajincev. Lej, četudi bi bilo res, da bi naj bile manjšine zatirane, nobena, ampak res NOBENA normalna država ne bi šla takole napast sosednjo državo, ampak bi poskušala zadevo rešiti po diplomatski poti, ... PRAV V NOBENEM PRIMERU pa ne bi šla pobijat sosednjega civilnega prebivalstva ter si izmišljevat bizarnih zgodb o nacijih, itd. Poglej kakšne slike o porušenih ukrajinskih mestih, razbitih megalomanskih blokih, popolnoma porušenih vaseh, in potem nabijaj dalje o "boju z naciji". Tako bizarno smešni ste... zagovarjate popolnoma nacistične metode (zanimivo, kako se zgodovina ponavlja - moskovija je skupaj z nemškimi naciji napadla Poljsko) danes pa se "isti" naciji (spet) izgovarjate na "boj proti nacistom". Res patetično...
real....
06. 02. 2024 18.25
Tak kar jaz zagovarjam ti verjetno ne bos nikoli in nikakrsnih nacistov ipd..tako Rusi kot Ukrajinci in tudi ostali so nase sestre in bratje kristjani.
Zmaga Ukrajini.
06. 02. 2024 20.43
-1
Upam, da res ne. Upam tudi, da nimaš brata, ki bi takole "bratsko" delal s tabo, kot dela putler z Ukrajino, ker potem sovražnika res ne potrebuješ. Še samo dva meseca pred zahrbtnim napadom je putler krulil točno to, kar ti blebetaš danes - da so "Ukrajinci naši (moskovitski) bratje". Pred nekaj časa pa je zakrulil, kako Ukrajina sploh ni država, in niti nima pravice obstajati. Tudi to propagando so tule limali (in še vedno limajo) zadrti rusofili. Pa te vprašam - če bi ti imel brata, ki bi ti pobil pol familije,... ali bi ga še smatral za brata? Če je odgovor pritrdilen, potem ti toplo priporočam eno orng seanso pri dohtarju "za te" bolezni,... če je sploh kaj upanja. In mimogrede - putler, ki je EDINI krivec za pol milijona mrtvih (od katerih je več kot polovica NJEGOVIH lastnih sodržavljanov !!!) , ki je EDINI krivec, da so milijoni ljudi zbežali od doma, ... ki je EDINI krivec za razbite družine in mrtve svojce,... bo plačal ! Še huje pa bodo plačali njegovi moskviči ! In prav je tako! Če ti misliš, da bodo po tej "akciji" ponižno rekli samo: "Ups, zmotili smo se" in to potem, ko je ta morilska eskapada trajala dve leti, ... mednarodna skupnost pa jim bo to velikodušno odpustila, se pač hudo motiš. Morda moskviči in rusofili res nimate nobenih moralnih zadržkov in pietete do umrlih,... no, drugi pač imamo. Če ti lahko mirne duše stopiš preko vseh teh stotisoče umrlih in jih odmisliš ter pozabiš, ker se je en zločinec pač zmotil,... to lahko storiš ti in tvoji "bratje". Drugi ne moremo in tudi ne bomo.
real....
06. 02. 2024 21.17
Moji so vsi kateri znajo pozitivno sodelovat in dobro delajo ne pa zlocinci kateri pobijajo otroke in nedolzne katerikoli nacionalnosti pripadajo oz. zemeljski delitvi...upam,da tudi obsojas napad hamasa na izraelce in njihove otroke ter druge,ker si pisala,da je Izrael treba zasut in da so zlocinci...pravtako pa pobijanje palestinskih otrok in nedolznih ne pride v postev..pravi kristjani zagovarjamo resnico,pozitivno sodelovanje in stojimo kot en sam!
Zmaga Ukrajini.
06. 02. 2024 21.56
Ti kar "pozitivno sodeluj",... stvari gredo svojo pot. Z moskovijo je konec, putler jo je preprosto ubil. In spomnil se boš teh besed, ko bo prišel čas. In mimogrede, ne laži (saj veš, to je greh, ko že omenjaš krščanstvo), nikoli nisem napisala takih antisemitskih besed, čeprav imam svoje mnenje do Izraelcev. Oni imajo vsaj "izgovor", bili so napadeni,... Vprašaj se raje kaj je mislil Hamas, oz. ali jim je putler dovolj plačal, da jim je bilo vredno takole izpostaviti lastne ljudi. Aja, vam je itak pomembno "sodelovanje", a ne? Nima veze, ... četudi z najhujšimi zločinci. Taki pač ste.
real....
07. 02. 2024 08.31
Itak,da bom pozitivno sodeloval z pozitivnim kul folkom tudi s teboj lahko ni problem samo,da je dobro..zlocinci,negativci so pa itak povsod v vse sferah druzbe,narodih,drzavah tudi v Sloveniji,Izraelu,Iranu...povsod..zal..sam po tvojih zapisih mi izgleda kakor,da vcasih kolektivno obsojas neke narode/ljudi...ne more biti nek komplet narod slab..ti si komentirala tudi pod nazivom Zmaga Ukrajini ... Z nami od:09.05.2019...recimo berem tudi kaj pisarijo na nova24tv i mi pride slabo pri dolocenih komentarjih.
Sickk 2
06. 02. 2024 13.19
+5
Haha rusi obsodil zda zarad agresije??
masai mara
06. 02. 2024 11.11
-3
hahaha...Rusi so jih obsodili agresije..Saj ni res, pa je. Sami so pobili v Ukrajini že pol milijona ljudi in zdaj bi druge obsojali. Seveda je vsaka agresija zavržno dejanje ampak oni so pa res zadnji, ki bi lahko kogarkoli obsojali. Raje naj se zazrejo vase.
tornadotex
06. 02. 2024 13.09
+6
Rusi se repenčijo v svoji nemoči...Kot sedaj ugotavljajo, je ruska vojaška tehnologija povsem na psu in desetletja v zaostanku za zahodom.. Putler je ogromno vlagal v promocijo svojih super Kindžalov, sedaj pa celo Kitajci ugotavljajo, da so to jajčka ,ki jih sestreli vsak patriot...
rdeča petokraka
06. 02. 2024 10.43
-4
Še dobro da so Rusi ! Da se vsaj kdo briga za nesrečne ljudi.
masai mara
06. 02. 2024 11.12
-2
Vsak dan gledamo kako se tvoji Rusi brigajo za nesrečne ljudi v Ukrajini...
Slava Rodu
06. 02. 2024 09.56
+2
Zanimivo Kurdi tam staroselci uradno nimajo države, Albanci, pa imajo dve državi. To ti je Đamerika demonkracija.
oježeš
06. 02. 2024 09.50
-6
Mislim, kakšna ironija. Rusi sklicali sejo v Varnostnem svetu, sami pa množično pobijajo ljudi v Ukrajini. Namerno veliko civilistov, infrastrukture, energetskih obratov, da ljudje v tem času ja ostanejo brez elektrike in ogrevanja. Prenehajo naj vojno v Ukrajini, potem pa ni problem se pritoževati nad dogajanji v tujini. Zgleda, da so jim zaustavili zadostno količino dobavo dronov in temu je treba narediti konec.
TVmindcontrol
06. 02. 2024 09.31
+11
Varnostni svet ZN je navadna komedija. Korupcija in kriminal
TVmindcontrol
06. 02. 2024 09.31
+5
Hellsrael
06. 02. 2024 09.24
+7
...da končajo nezakonito prisotnost ZDA v Iraku in Siriji, ustavijo pobijanje v Gazi in končajo izraelsko okupacijo palestinskih ozemelj"..... Vse je povedal. Tocno tako. Se ena zanimiva.....napad se je zgodil na v blizini naftnih polj hehehe glej ga zlomka, ameri in demokracija😆
Rudar
06. 02. 2024 08.41
+4
Rusi so ZDA obtožili agresije??? A samo so turisti v Ukrajini?
IskraLJ
06. 02. 2024 08.49
+4
Rudar: Amerosi so t(ero)risti po celem svetu, Rusi samo branijo svoje ljudi pred pokoli ukrijev.
Medo1964
06. 02. 2024 09.01
-4
IskraLJ@,,, daj spakiraj kovcke , pa adijo v Moskvo
OvcjiPastir
06. 02. 2024 08.38
+8
Kaj Rusi pa so v Ukrajino vstopili kot humanitarna organizacija?
IskraLJ
06. 02. 2024 08.51
-4
Ovca: ne kot branik pred pomori in teroriziranjem Ruske manjšine. Ameri so ''humanitarci'' po celem svetu.
Animal_Pump
06. 02. 2024 08.35
+4
Miroljubni vodkarji obtožujejo ZDA agresije😂. Sam čakam, da bodo zaceli z izjavmi kot naše putofilčine, da je ZDA izvedla agresijo na Ukrajino.
IskraLJ
06. 02. 2024 08.54
+1
Animal: tako rekoč jo je. Ukriji 8 let nazaj začeli s pobojom 18.000 tam živečih Rusov, potem pa so ameri samo še dali dovoljenje in navodila zelenemu, da naj vse skupaj zrežirajo kot, da so ubogi.
gozdar1
06. 02. 2024 08.59
+0
Medo1964
06. 02. 2024 09.02
+0
IskraLJ,@::: cuj kaj pa pokol 100.000 Rusov sredi Ljubljane.. a tega pa ne bos omenil
IskraLJ
06. 02. 2024 09.24
-3
Gozdar: Amerosi mečejo vsak dan kocko, koliko jih bodo ''porihtali''. Število s kocke pomnožijo s 1.000 in toliko jih. 5 = 5.000 nedolžnih
DesniNoGoLeviŠeManj
06. 02. 2024 08.25
+8
Rusi😅 komedija 🤦🏻
4556
06. 02. 2024 08.19
+3
RUSI bi morali biti kar tiho a napad na UKRAJINO pa ni agresija .
generaly
06. 02. 2024 08.23
-6
Rains
06. 02. 2024 08.28
+3
Torej je tudi ameriški napad na Irak, Sirijo, Afganistan, Jemen obramba!
generaly
06. 02. 2024 08.29
-6
Rains
06. 02. 2024 08.34
+2
Posteni
06. 02. 2024 08.36
+4
Gener.. fuzinko.. ti kr beri politiko pa telegraf.. 🤮
Animal_Pump
06. 02. 2024 08.39
+2
In pred čim se vodkarji branijk v tuji državi(Ukrajini). Pa ne mi s pravljicami, da ščitijo svoj narod tam...ker so vodkarji itak manjšina pa večinoma zdraharji.
generaly
06. 02. 2024 08.47
-2
shadow_777
06. 02. 2024 08.57
+1
oježeš
06. 02. 2024 09.55
+0
Putin si je zaželel spet veliko Rusijo. In to je glavni vzrok dandanašnjih dogajanj v Ukrajini. Potem bo šel počasi še na druge, dokler ne bo škripnil ali delal na stari veliki Rusiji.
Komunisti_povsod so
06. 02. 2024 08.17
+4
Alkohol (etanol), ki je odgovoren za učinke alkoholnih pijač, je psihoaktivna snov (droga), ki spremeni zaznavanje in doživljanje ter lahko povzroči, da poseganje po njem preide v navado. Raba alkohola se povezuje z več kot 200 bolezenskimi stanji, poškodbami in zastrupitvami. Prizadeti so lahko živčevje, prebavila, srčno-žilni sistem ter drugi organi in tkiva, povečano je tudi tveganje za razvoj nekaterih rakov. Poleg nastanka različnih kroničnih bolezni, je raba alkohola povezana tudi z večjim tveganjem za akutne zdravstvene posledice, kot so poškodbe, tudi zaradi prometnih nezgod, ter pomembno prispeva k neenakostim v zdravju in h slabši kakovosti življenja posameznikov in družbe kot celote. (To navaja naš NIJZ, Rusi imajo najbrž svojega.)
kiropraktik
06. 02. 2024 08.08
+1
Samo radirajte teroriste!
Rains
06. 02. 2024 08.03
+7
Agresor na Ukrajino obtožuje ZDA agresije. 😂😂