Tujina

Napadalec z nožem ranil več otrok, za napad ni bilo terorističnega motiva

Pariz, 08. 06. 2023 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ni.Š., N.V.
Komentarji
7

V napadu z nožem v mestu Annecy v francoskih Alpah je bilo ranjenih več oseb, od tega več otrok. Moški je malo pred 10. uro v mestnem parku napadel sprehajalce. Posredovala je policija, ki je moškega pridržala. Obsodbe grozljivega dejanja se vrstijo tudi iz evropskih prestolnic. Zgroženost ob napadu, ki je pretresel Francijo, sta med drugim izrazila predsednik Evropskega sveta Charles Michel in nemški kancler Olaf Scholz.

Francoska predsednica vlade Élisabeth Borne je na tiskovni konferenci pojasnila, da je dogodek pretresel celotno skupnost Annecyja. Tožilka je dejala, da je bil moški aretiran in da za napad ni terorističnega motiva. Potrdila je, da so poškodovani štirje otroci in dva odrasla, nekateri od njih so na intenzivni negi. Eden od šestih je bil "lažje poškodovan".

Otroci so v "težkem stanju", je povedala novinarjem in dodala, da je imel osumljenec ob prihodu policije pri sebi nož. Dodala je, da trenutno ni nobenih podatkov o motivaciji napadalca.

Napad je potrdil tudi francoski notranji minister Gerald Darmanin, ki je tvitnil, da so napadalca zahvaljujoč hitremu odzivu varnostnih sil že aretirali. 

Francoski predsednik Emmanuel Macron je napad označil za dejanje strahopetneža. "Francija je v šoku," je na Twitterju zapisal Macron.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Osebe v parku naj bi napadel sirski prosilec za azil, tri osebe pa naj bi bile v kritičnem stanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Napadeni otroci naj bi bili stari okoli tri leta, v smrtni nevarnosti pa naj bi bila dva otroka in en starejši moški, poroča BBC.

Eden od otrok, ranjenih v napadu, je britanski državljan, je sporočil britanski zunanji minister James Cleverly. Dodal je, da so britanski konzularni uradniki odpotovali v Annecy, da bi pomagali britanski družini, katere otrok je bil zaboden.

Zunanji minister je dejal, da je britanska vlada pripravljena podpreti francoske oblasti in da so njegove "misli z žrtvami in družinami".

"In seveda smo v tem groznem času zelo solidarni s prebivalci Francije," je sklenil. Pred kratkim je tožilka povedala še, da je ena od žrtev je nizozemska državljanka.

Mesto Annecy leži v Savoji na severni obali istoimenskega jezera.
Mesto Annecy leži v Savoji na severni obali istoimenskega jezera. FOTO: AP

Vse kaže, da je storilec, ki naj bi bil star 31 let, napadel skupino otrok, ki je bila v parku na sprehodu s svojimi varuškami. Nato naj bi napadel še en starejši par, ko je opazil Policijo, pa je začel bežati, a so ga ustrelili v noge in ga onesposobili. 

Eden od posnetkov iz parka, ki je bil objavljen na Twitterju:

Poslanci v nacionalnem parlamentu so po novici o napadu prekinili sejo in se ranjenih spomnili z minuto molka.
Poslanci v nacionalnem parlamentu so po novici o napadu prekinili sejo in se ranjenih spomnili z minuto molka. FOTO: Profimedia

Gre za sirskega prosilca za azil, ki doslej Policiji ni bil znan, je potrdila premierka. V Franciji je za azil zaprosil novembra lani, v vmesnem času pa so mu že odobrili status begunca na Švedskem, navedbe policijskih virov povzemajo francoski mediji. Le Parisien poroča, da je ob vložitvi prošnje za azil v Franciji na dokumentih navedel, da je kristjan iz Sirije. Ob aretaciji naj bi okoli vratu nosil krščanski križ. Bil naj bi poročen s Švedinjo, z njo ima tudi triletnega otroka, še dodajajo. 

Po Evropi se vrstijo obsodbe napada v Annecyju

Obsodbe napada, katerega žrtve so bili tudi otroci, stari okoli tri leta, pa tudi izrazi solidarnosti s Francijo, so prišli iz več evropskih prestolnic. Šokiran ob napadu je bil tudi predsednik Evropskega sveta Michel. "Popolna strahopetnost, ki jo je storilec pokazal pri napadu na otroke, nas je vse pretresla," je zapisal na Twitterju in dodal, da je v mislih z žrtvami in njihovimi družinami.

Da je šokirana nad napadom, je sporočila tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, ki je žrtvam zaželela čim prejšnje okrevanje.

Po incidentu v Franciji
Po incidentu v Franciji FOTO: AP

Nemški kancler Olaf Scholz je francoskemu predsedniku Macronu sporočil, da je Nemčija v mislih z žrtvami in njihovimi družinami ter celotnim francoskim narodom. "Nemčija je šokirana nad tem nečloveškim in prezira vrednim dejanjem," je zapisal v tvitu.

Britanski premier Rishi Sunak je napad označil za "resnično strahopetno dejanje" in dejal, da je v mislih s prizadetimi zaradi napada. Ob tem je na Twitterju sporočil, da sta se "Združeno kraljestvo in Francija vedno borila proti nasilnim dejanjem in to počnemo tudi danes".

Podpredsednik italijanske vlade in zunanji minister Antonio Tajani je prav tako izrazil solidarnost s Francijo zaradi napada. "Pridružujem se žalosti družin žrtev brutalnega napada v Annecyju," je zapisal na Twitterju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja