Tujina

Ameriški kongres potrdil zmago Bidna, Trump napovedal miren prenos oblasti

Washington, 07. 01. 2021 06.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Urša Zupan, STA, Maruša Slana
Komentarji
835

Ameriški kongres je v nadaljevanju zasedanja, ki je bilo za nekaj časa prekinjeno zaradi nasilnega vdora privržencev predsednika Donalda Trumpa v Kapitol, potrdil zmago demokrata Joea Bidna za predsednika ZDA in Kamale Harris za podpredsednico. S tem je končan postopek potrjevanja izida volitev, Biden bo prisegel 20. januarja. Trump je sporočil, da odločitev "predstavlja konec najboljšega prvega predsedniškega mandata v zgodovini". "Čeprav se ne strinjam z izidom volitev, bo 20. januarja prišlo do mirnega prenosa oblasti," je napovedal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bidnova administracija
    01:33
    Iz 24UR: Bidnova administracija
  • Iz 24UR: Zakaj je pomemben miren prenos oblasti?
    03:07
    Iz 24UR: Zakaj je pomemben miren prenos oblasti?
  • Iz 24UR: Naposled potrdili Bidnovo zmago
    02:44
    Iz 24UR: Naposled potrdili Bidnovo zmago
  • Iz SVETA: V izgredih umrli štirje ljudje
    05:43
    Iz SVETA: V izgredih umrli štirje ljudje
  • Iz SVETA: Odzivi iz Slovenije
    03:07
    Iz SVETA: Odzivi iz Slovenije
  • Iz SVETA: Ostri odzivi s celega sveta
    03:24
    Iz SVETA: Ostri odzivi s celega sveta
  • Iz SVETA: Nataša Briški o razmerah v Washingtonu
    05:33
    Iz SVETA: Nataša Briški o razmerah v Washingtonu
  • Nasilni Trumpovi podporniki vdrli v Kapitol
    01:14
    Nasilni Trumpovi podporniki vdrli v Kapitol
  • Znotraj kongresa odjeknili streli policistov
    00:40
    Znotraj kongresa odjeknili streli policistov
  • Izgredi v Kapitolu
    01:41
    Izgredi v Kapitolu
  • Protestniki vdrli v kongres
    00:17
    Protestniki vdrli v kongres
  • Nemiri pred Kapitolom
    01:04
    Nemiri pred Kapitolom

Oba domova kongresa, senat in predstavniški dom, sta se v sredo sešla na skupnem zasedanju, da bi v skladu z ameriško ustavo še enkrat preštela elektorske glasove in razglasila zmagovalca ameriških volitev. Volilne izide predsedniških volitev 3. novembra lani so pred tem že sredi decembra potrdili elektorji. Demokrat Joe Biden je osvojil 306 elektorskih glasov, republikanec Donald Trump pa 232.

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je za pravosodnega ministra ZDA danes uradno imenoval Merricka Garlanda. Slednji velja za veterana na ministrstvu za pravosodje, trenutno pa deluje na vplivnem prizivnem sodišču zveznega okrožja Kolumbija.

Izide je danes razglasil še podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je predsedoval skupnemu zasedanju obeh domov. S tem se je končal postopek potrjevanja izida volitev. Biden bo tako lahko 20. januarja prisegel kot 46. predsednik ZDA. Podpredsedniški položaj bo zasedla temnopolta Kamala Harris, ki bo prva ženska na tem položaju.

 Izide je razglasil podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je predsedoval zasedanju.
Izide je razglasil podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je predsedoval zasedanju. FOTO: AP

Biden: Odziv policije bi bil drugačen, če bi bili protestniki temnopolti

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je sredin vdor podpornikov odhajajočega predsednika Donalda Trumpa v ameriški kongres danes označil za enega najmračnejših dni v zgodovini ZDA. Kot je dejal v Wilmingtonu v zvezni državi Delaware, napadalci niso bili protestniki, ampak domači teroristi.

 Spregovoril je tudi o odzivu policije, kateri mnogi očitajo, da se je prepozno odzvala. Ocenil je, da bi bil ta odziv drugačen, če bi bili protestniki temnopolti. Včerajšnji protestniki so bili večinoma belopolti, policija pa se proti njim ni odzvala agresivno. 

"Nihče mi ne more reči, da bi bili protestniki skupine Black Lives Matter deležni enakega odziva policije," je dejal Biden. 

Vdor v ameriški kongres je po Bidnovem mnenju posledica dolgotrajnih Trumpovih napadov na demokracijo. Kot je dejal Biden, je Trump v štiriletnem mandatu zalo jasno dal vedeti, da prezira demokracijo v Ameriki in že od začetka napadal demokratične institucije.

Trump napovedal miren prenos oblasti, pred koncem mandata bi pomilostil samega sebe

Potrditev Bidnove zmage zaključuje sporna prizadevanja Trumpa in njegovih najbolj zvestih podpornikov za spremembo izida volitev, ki so potekale novembra lani. Trump je namreč do zadnjega vztrajal, da je prišlo do volilnih prevar, ki da so ga oropale zmage, za kar pa ni predstavil nikakršnih dokazov. Njegove pritožbe so doslej zavrnila še vsa sodišča.

Po formalni potrditvi Bidnove zmage na volitvah je Trump zapisal, da odločitev predstavlja "konec najboljšega prvega predsedniškega mandata v zgodovini". "Čeprav se nikakor ne strinjam z izidom volitev, bo 20. januarja prišlo do mirnega prenosa oblasti," je napovedal. 

"Vedno sem govoril, da se bomo borili za to, da se bodo šteli samo zakoniti glasovi. Čeprav je to konec najboljšega prvega predsedniškega mandata v zgodovini, je šele začetek našega boja, da bi Amerika spet postala velika," je še zapisal po poročanju CNN.

New York Times medtem poroča, da je predsednik svojim svetovalcem izrazil željo, da bi v zadnjih dnem svojega mandata pomilostil samega sebe. Če bi uresničil svoje napovedi, bi po pisanju časnika šlo za eno največjih zlorab predsednikove moči v ameriški zgodovini. 

Trumpa je zanimalo tudi, kakšne posledice bi imela morebitna pomilostitev nanj. S svojimi svetovalci je o pomilostitvi bojda debatiral še pred vdorom njegovih privržencev v kongres, kakšne bodo njegove poteze v naslednjih dneh, pa ni jasno. 

Donald Trump je kljub nasprotovanju volilnemu izidu napovedal miren prenos oblasti.
Donald Trump je kljub nasprotovanju volilnemu izidu napovedal miren prenos oblasti. FOTO: Dreamstime

Štetje glasov zasenčilo nasilje Trumpovih podpornikov 

Zasedanje v ameriškem kongresu je sicer za več ur prekinil nasilen vdor Trumpovih podpornikov v kongresno palačo. Pri tem so umrle štiri osebe, je sporočil šef policije Washingtona Robert Contee. Policija je potrdila, da so zaradi nemirov aretirali najmanj 52 protestnikov, 26 od teh v stavbi Kapitola. V prerivanju je bilo ranjenih najmanj 14 policistov, od tega dva huje. 

Kaos ob vdoru Trumpovih podpornikov v ameriški kongres je glavna novica na naslovnicah po vsem svetu, ki so dogajanje med drugim povzele z naslovi "Oblegana demokracija" in "Udar norosti". V veliki meri tisk krivdo pripisuje Trumpu, češ da je spodbujal nasilje. 

Nasilni vdor v kongres je resda pretresel Washington in svet, vendar procesa potrditve Bidnove zmage nad Trumpom ni ustavil. Nekaj ur zatem je namreč kongres obnovil skupno zasedanje obeh domov. 

Pence je na odprtju senatnega dela zasedanja nasilnežem sporočil, da niso zmagali in niso dosegli ničesar. "Tistim, ki ste danes uničevali prestolnico: Niste zmagali, nasilje nikoli ne zmaga, svoboda zmaga," je dejal. 

Vodja senatne večine, republikanec Mitch McConnell, je sporočil, da jih ne bo nič odvrnilo od potrditve izida volitev, in dodal, da so protestniki skušali ovirati demokracijo, ampak jim ni uspelo.

Vodja demokratske manjšine Chuck Schumer pa je povedl, da Trump nosi velik del odgovornosti za vdor drhali. 6. januar 2020 je označil za madež na ameriški demokraciji, ki ji bo v večno sramoto.

Ugovori na zmago Bidna zavrnjeni

Izkazalo se je, da so Trumpovi podporniki z nasiljem dosegli nasprotni učinek. Več republikancev, ki so nameravali vložiti ugovor na zmago demokrata Bidna, je sporočilo, da zaradi nasilja tega ne bodo storili. Premislila si je sveža poraženka senatnih volitev v Georgii Kelly Loeffller, ki sicer doslej svojega poraza proti demokratu Raphaelu Warnocku tudi še ni priznala. Loeffllerjeva je dejala, da ugovora ne bo vložila ravno zaradi nasilja. Senator iz Južne Karoline Lindsey Graham, ki se je iz ciničnega Trumpovega kritika leta 2016 prelevil v njegovega najdoločnejšega podpornika, je dejal, da je igre konec in Biden je legitimni predsednik ZDA. "Ne štejte me zraven. Kar je preveč, je preveč," je dejal. Senator Mitt Romney je kolege pozval, naj ne ugovarjajo, in raje volivcem povedo resnico, da je na volitvah pošteno zmagal Biden.

Senatorji so najprej z 93 glasovi proti šestim zavrnili ugovor na izid volitev v Arizoni, ki sta ga vložila senator Ted Cruz in kongresnik Paul Gosar. Enako so glasovali tudi v predstavniškem domu, kjer so ugovoru nasprotovali 303 člani, vključno z 82 republikanci, 121 pa ga je podprlo.

Ugovor na izide v Pensilvaniji je vložil senator Josh Hawley. V senatu, ki se je odpovedal razpravi, ga je podprlo le sedem članov, 92 jih je glasovalo proti. Predstavniški dom je nato o ugovoru sicer razpravljal, a ga na koncu prav tako zavrnil z 282 glasovi proti in 138 za.

Republikanci so nasprotovali tudi volilnim glasovanjem v Nevadi, Georgii in Michiganu, vendar njihovi predlogi niso uspeli. 

Tako so Trumpovi privrženci vdrli v stavbo ameriškega kongresa.
Tako so Trumpovi privrženci vdrli v stavbo ameriškega kongresa. FOTO: AP

Trumpovo ravnanje privedlo do odstopov

Trumpovo vedenje je zaskrbelo zaposlene v Beli hiši in ministre, ki že pripravljajo odstopne izjave. Namestnica tiskovne predstavnice Bele hiše Sarah Matthews je sporočila, da odstopa s položaja, in dodala, da ZDA potrebujejo mirno tranzicijo oblasti. Pred njo je odstop naznanila šefica kabineta prve dame ZDA Melanie Trump Stephanie Grisham

Odstope pripravljajo ministri, kar je zaskrbelo vodjo senatne večine Mitcha McConnella, ki jih je prek žene, ministrice za promet Elaine Chao zaprosil, naj ostanejo na položaju vsaj do četrtka, ko se bo položaj umiril. 

A Chao svojega moža ni upoštevala in je že sporočila, da odstopa s položaja prometne ministrice. "Včeraj je naša država doživela travmatično izkušnjo in dogodek, ki bi ga lahko preprečili," je zapisala v svoji obrazložitvi. 

Po nasilnih izgredih v Kapitolu je že odstopil namestnik svetovalca Bele hiše za nacionalno varnost Matt Pottinger, je za CNN potrdila oseba, ki mu je blizu. Kot je dejal, po vsem, kar se je zgodilo, ni imel veliko za razmišljati. Odstopno izjavo naj bi pripravljali tudi svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien, namestnik šefa kabineta Bele hiše Chris Liddell in McConnellova soproga Elaine Chao.

Nekdanji šef kabineta predsednika ZDA Donalda Trumpa Mick Mulvaney je danes sporočil, da odstopa kot posebni odposlanec za Severno Irsko. Kot je pojasnil za televizijo CNBC, v sedanjih okoliščinah ne more več delati za administracijo.

Obenem Trump izgublja podporo med republikanci in celo člani svoje administracije. Vršilec dolžnosti ministra za domovinsko varnost Chad Wolf je medtem pozval Trumpa, naj ostro obsodi sredino nasilje. Člani ameriške administracije, kot je Wolf, so sicer že razmišljali o odstopu, še preden se jim mandat konča 20. januarja, ko bo zaprisegel novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden. Po besedah analitikov ostajajo na položaj predvsem za to, da bi v administraciji ostalo še nekaj razumnih ljudi, saj nihče ne more predvideti naslednjih potez Trumpa, obkroženega zgolj z odvetnikom Rudyjem Giulianijem in sinom Donaldom Trumpom mlajšim.

Tako Giuliani kot Donald mlajši sta skupaj s predsednikom ZDA v sredo grozila kongresnikom, ki niso bili pripravljeni kršiti ustave in spreminjati volilnega izida v prid Trumpu. "Ostal bom na položaju, da zagotovim urejeno tranzicijo oblasti," je izjavil Wolf, eden v vrsti nekdanjih trdnih zaveznikov Trumpa, ki imajo dovolj.

Več ministrov ameriške vlade naj bi že v sredo razpravljalo o možnosti njegove odstavitve. V skladu z določili 25. amandmaja k ameriški ustavi bi Trumpa razglasili za nezmožnega vodenja države, oblast pa bi prevzel podpredsednik Pence. 

Danes je k takojšnji odstavitvi Trumpa pozval Chuck Schumer, vodja demokratov v senatu. "Kar se je včeraj zgodilo v Kapitolu, je upor proti ZDA, ki ga je spodbudil sam predsednik. Ta predsednik ne bi smel opravljati te funkcije niti en dan dlje," je dejal. Dodal je, da bi se Mike Pence moral sklicevati na 25. amandma, ki omogoča prenos moči s predsednika na podpredsednika. 

K odstavitvi Trumpa je pozval tudi republikanski kongresnik Adam Kinzinger iz Illinoisa. 

Dodaten udarec za Trumpa je prinesel izid torkovih ponovljenih volitev za senatna sedeža iz zvezne države Georgia. Kandidata ameriških demokratov sta namreč premagala republikanska tekmeca, kar pomeni, da bodo imeli demokrati poleg predstavniškega doma večino tudi v zveznem senatu in s tem nadzor nad kongresom. To pomeni, da bo Biden precej lažje uresničeval svoje prednostne naloge.

Trumpov račun na Facebooku in Instagramu blokiran za nedoločen čas

Kratka, 12-urna blokada Trumpovega računa na družbenem omrežju Twitter se je končala. Prepoved tvitanja se je Trumpu iztekla ob 7. uri po lokalnem času. Zaradi blokade je predsednikovo sporočilo glede napovedi mirne predaje oblasti javnosti predal namestnik vodje kabineta Dan Scavino. S Twitterjevo blokado se je sicer Trump tokrat srečal prvič v svojem štiriletnem mandatu. 

Račun ameriškega predsednika Donalda Trumpa na družbenih omrežjih Facebook in Instagram pa bo blokiran za nedoločen čas, najmanj pa prihodnja dva tedna, dokler v ZDA ne bo končan miren prenos oblasti, je danes sporočil ustanovitelj in izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg.

Facebook je Trumpov račun v sredo zaprl za 24 ur po njegovih objavah v zvezi z nasilnim vdorom njegovih podpornikov v ameriški kongres. Zuckerberg je danes na Facebooku pojasnil, da so blokado njegovega računa podaljšali, ker je njihovo omrežje uporabljal za podžiganje nasilne vstaje proti demokratično izvoljeni vladi. "Menimo, da bi bilo preveliko tveganje, če bi predsedniku dovolili uporabo družbenega omrežja v tem času," je še zapisal.

"Zato blokado njegovih računov na Facebooku in Instagramu podaljšujemo za nedoločen čas in za najmanj dva tedna, dokler ne bo končan miren prenos oblasti," je poudaril Zuckerberg.

Michelle Obama o državi, ki se mora zaceliti, ter nezrelem, nepatriotskem predsedniku

Na izgrede v Washingtonu se je v pismu odzvala tudi nekdanja prva dama Michelle Obama. Zapisala je, da je opazovala organizirano, nasilno tolpo, ki je vdrla v Kapitol in mahala z izdajalsko zastavo Konfederacije. "Dan so bile izpolnjene želje nezrelega in nepatriotskega predsednika, ki ne prenese resnice lastnega neuspeha," je zapisala o Trumpu.

Michelle Obama.
Michelle Obama. FOTO: Profimedia

Dodala je, da se je spraševala, kako bi se iztekli izgredi, če bi šlo za temnopolte protestnike. Spomnila je na poletne proteste za rasno enakost pod geslom Črna življenja štejejo, ko je policija bila nasilna, opravili pa so tudi ogromno aretacij, čeprav so bili protesti miroljubni. "Postalo je boleče jasno, da je Američanom dovoljeno blatiti zastavo in simbole našega naroda. Le izgledati morajo pravilno," je nadaljevala.

Poudarila je še, da sestavljanje pokvarjenih delov ZDA ni dela le enega politika ali politične stranke, temveč da morajo vsi narediti svoj del, ponuditi roko in prisluhniti. "Šlo bo za neprijeten, včasih boleč proces. A če vanj vstopimo z iskreno in neomajno ljubezen do države, se nam bo morda uspelo zaceliti," je zaključila skoraj dvostranski odziv. 

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.47

Biden bo predstavil kandidata za generalnega državnega tožilca

Biden namerava na položaj generalnega državnega tožilca predlagati Merricka Garlanda, ki ga je Barack Obama leta 2016 skušal imenovati na položaj vrhovnega sodnika ZDA po smrti sodnika Antonina Scalie. Njegovo imenovanje je glede na včerajšnje dogodke dobilo še večji pomen.

11.36

Nasilje obsodili vsi štirje še živi nekdanji predsedniki ZDA

Vsi štirje nekdanji predsedniki - Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton in Jimmy Carter - so obsodili nasilje, ki je pripeljalo do evakuacije senata ameriškega Kapitola. Poudarili so potrebo po mirnem prenosu oblasti.

11.33

Demokrati po zmagi v Georgii z večino tudi v senatu

Kandidata ameriških demokratov sta na torkovih volitvah za senatna sedeža iz zvezne države Georgia premagala republikanska tekmeca, kar pomeni, da bodo imeli demokrati večino tudi v zveznem senatu. Z večino sedežev razpolagajo tudi v predstavniškem domu, torej bodo imeli nadzor nad celotnim kongresom.

11.25
10.50

Kdo je potetovirani moški z rogovi, ki je zmagoslavno vkorakal v Kapitol?

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (835)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zanzibar1
08. 01. 2021 15.23
+1
meni gre na živce, da se na vsak prispevek ne glede na temo prispevka ali objave vedno eni in isti oglašajo na temo naše politike, politike jugoslavije itd. in ne na temo za katero je namenjen komentar. Naj 24ur odpre nek forum na temo Janša itd, in naj tam razpravljajo teli komentatorji.
Build NEK2
12. 01. 2021 17.55
Meni se tudi zdi, da sedanje politike preveč povezujemo z nacisti, fašisti, komunisti, domobranci. Zgodovina je zgodovina. Dobrodošli v sedanjosti.
Alexandra Blaži
08. 01. 2021 14.34
+1
Še dobro da obstaja JU-TUB in žvižgaći, ki posredujejo taprave rezultate in dogodke. Na ameriških tleh ni nobene predaje s strani trumpove administracije. Demokrati so fajn priredili napad na najbolj zaščiteno stavbo v zda poleg pentagona in Bele hiše. Dobro organiziran nasilni shod Antife in plačancev z izvalitvijo na Trumpa :) Trump in njegovi podporniki niso podporniki nasilja, nikoli bili in nikoli ne bodo :) Vi na 24 ur pa kr lepo lažite, bije zadnja ura medijev. Povedano iz prve roke z ameriških tal, bom prej verjela ljudem, ki so domačini, kot pa medijem.
M teorija
08. 01. 2021 10.56
-2
Čim manj se bo še pisalo otem zdraharju, prej bodo prišli do normalnega stanja v državi!?
Alexandra Blaži
08. 01. 2021 09.36
+1
Naturalnews.com :) Dobra stran z novicami <3
Karel Car
08. 01. 2021 08.48
+3
Kdo se veseli zmage pedofila je enako bolan kot je on
marmilan
08. 01. 2021 08.50
+0
Kaj tvoj lopovski svečkarski princ teme je že v arestu?
Zanzibar1
08. 01. 2021 15.29
-1
Kaj ima to veze s prispevkom "Ameriški kongres potrdil zmago Bidna, Trump napovedal miren prenos oblasti"
AlexReal
08. 01. 2021 08.44
+0
Kaj maršal twito je že čestital Bidnu za zmago ?
Zanzibar1
08. 01. 2021 15.29
Kaj ima to veze s prispevkom "Ameriški kongres potrdil zmago Bidna, Trump napovedal miren prenos oblasti"
User300173
08. 01. 2021 08.34
+0
Trump napovedal miren prenos oblasti? Zelo dvomim. Možno bo, ker se je prestrašil, da ga bodo zamenjali in to bi zanj bila največja sramota. Ta človek ne bo dal miru in še naprej potvarjal dejstva in širil polresnice, komentarje potegnjene iz konteksta, pomanjkljivo obveščanje in tolmačenje uradnih aktov ...itn. Doma imamo podobnega "manipulanta" in tviteraša Janšo in Počivalška. Polresnice in trganje iz kontekstov so stalnica manipulantov in hujskačev, v bistvu strahopetcev, ki se bojijo za svoj ego in položaj v družbi.
marmilan
08. 01. 2021 08.48
+0
Brakedirt
07. 01. 2021 21.36
+4
trumpa so vprasali twiter ali oblast. in se je odlocil. sedaj to v sloveniji vprasajte se komunajzla.
puspan
07. 01. 2021 21.33
+0
Je bilo to res treba? Namreč to, da je najprej napravil štalo, ko pa je videl, kakšne so posledice njegovega početja, se je pa sedaj, po domače povedano vsral v lastne hlače.
malaraja
08. 01. 2021 10.10
-1
Umrl je policist, takrat je trumpek utihnil. So mu povedali, da je potencialen morilec... če mu bodo sodili za smrt policista, bo šele štala. Bo imela vsaj Melanija mir pred njim.
Alexandra Blaži
08. 01. 2021 14.36
Kakšne bedarije kvasite :D o ljubi bog :D
Belibog
07. 01. 2021 19.48
-6
Biden še ne ve kaj ga čaka, on ima 2 leti časa, da se naravno umakne, če ne ga bodo njegovi pospravli, ker cilj je da Kamala postane predsednica.
Kollerik
07. 01. 2021 20.51
+3
Blokiran Drugi Človek
07. 01. 2021 21.20
+0
Levicarjikmeee
07. 01. 2021 19.26
-4
Lewaki o demokraciji ha haha.. jugoslavija?
Mr.
07. 01. 2021 19.37
+4
Če ne bi bilo juge ti tudi nadimka BUREK ne bi omel 🤣😂🤣😂
malaraja
08. 01. 2021 10.11
Če ne bi bilo Juge, vaš komunajzar ne bi prigural do PV. V komunizmu se je naučil politike in vladanja... 👍
Zanzibar1
08. 01. 2021 15.32
Kaj ima to veze s prispevkom "Ameriški kongres potrdil zmago Bidna, Trump napovedal miren prenos oblasti"!!
mlenn
07. 01. 2021 19.16
+6
A je twito že čestital Bidnu???? Sam vprašam
Zanzibar1
08. 01. 2021 15.32
Kaj ima to veze s prispevkom "Ameriški kongres potrdil zmago Bidna, Trump napovedal miren prenos oblasti".
xxyyyyyy
07. 01. 2021 18.54
+6
sds bo imela večmesečno žalovanje
Brakedirt
07. 01. 2021 21.37
+1
Špartanec
07. 01. 2021 18.52
-4
Zaprisega 20.1., potem naprej pa bo harala Kamalla. Biden ni sposoben stati.
kitzbill
07. 01. 2021 18.40
+0
ma sej ta starček itak ne bo nč ukazu, bo pa njegova podprecednica pršla na svoj račun, pa ne bom omenjal zaradi ........
malaraja
08. 01. 2021 10.16
Na Kumrovški šoli ste se novodobni komunisti naučili pisati precednica in precednik. Janezu k sreči drugi pripravljajo tekste, če mu prav pride, predsedniku. Dajte v SDS malo delavnic v pravopisu organizirat, da ne odbijete še tistih volilcev, ki bi vas kljub vsemu morda volili. Pravopisne napake so res moteče pri samooklicanih domoljubih. Hmmm, kateri član SDS bi lahko bil kitzbill? Vinko mogoče??? V njegovih zapisih je bilo vedno polno pravopisnih napak 🇸🇮
Zanzibar1
08. 01. 2021 15.41
kakšen starček neki. Če 4 leta bo Kramp starejši od Bidena in hoče kandidirati za predsednika. Moj oče je star 84 let, aktiven zdravnik in bolj brihten od mene pri 43. Kamalo je pa nastavil zato, da lahko gre v miru v penzijo po 4 letih z mirno vestjo, da ne bo spet amerika prišla v roke nekemu narcisoidnemu psihopatu. Glej, imelo so vse sorte predsednike, takšne in drugačne, črnca in na koncu psihopata. Naj bo enkrat predsednica ženska in da vidimo kaj bo naredila.
Cool8
07. 01. 2021 18.33
+7
Trump je pokopal politično samega sebe, z Janšo vred....kaj moremo !
Kollerik
07. 01. 2021 20.53
+2
Dokler ne bodo zaprli takšnih bolnih tipov, kot je trump in naš komunajzar, tako dolgo miru ne bo
puspan
07. 01. 2021 21.36
-2
Ne bi ravno to trdil, je pa to zelo dobra šola za našega PV. Upam, da se je iz tega tudi nekaj naučil, sicer še vedno naš najboljši od vseh mandatarjev doslej.
nnanna
07. 01. 2021 18.28
+6
trump je za miren prenos oblasti?! janša,ali te je tvoj idol kaj razočaral?
rovte
07. 01. 2021 18.18
-3
žobi fosil s pleničkami!
kakafonijaprava
07. 01. 2021 18.06
+4
Dumbi odhaja 19. januarja z avionom na Škotsko....
MladInPerspektiven
07. 01. 2021 19.18
+3
Mislim, da bo tudi Melani kmalu odfrčala ...kako leto in fijuuu od Trampa
ValterUdovernik
07. 01. 2021 17.29
+11
20. januarja bo sel Biden v Belo Hiso, Trump bo sel v bliznji prihodnosti v zapor, Janez Jansa pa bo sel v zgodovino z dolgim nosom, na katerem bodo vidni konkretni ostanki Trumpovega dreka.
abmam
07. 01. 2021 18.18
-8