Tujina

'V naslednjih dneh je možen povračilni iranski napad na Izrael'

Teheran/Tel Aviv, 12. 04. 2024 14.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vse več poročil in groženj je slišati iz Irana, da je napad na Izrael neizbežen. Izraelski napad in pričakovani iranski povračilni ukrepi pa so ob divjanju vojne v Gazi, krepitvi napetosti in pozivih k deeskalaciji sprožili velike strahove pred vojno v večjem obsegu na Bližnjem vzhodu. Izraelska vojska je že sporočila, da so popolnoma pripravljeni na napad, številni mednarodni akterji pa svarijo Iran pred napadom. Naše ministrstvo za evropske in zunanje zadeve zaradi zaostrovanja političnih napetosti v regiji in razmer v državi iz varnostnih razlogov odsvetuje vsa potovanja v Iran. Na spletni strani so v posodobljenih priporočilih še zapisali, da velja najvišja stopnja previdnosti.

ZDA menijo, da je v naslednjih dneh precej možen neposreden iranski napad kot povračilni ukrep za domnevno izraelsko bombardiranje iranske konzularne stavbe v Damasku 1. aprila, v katerem so bili ubiti visoki general Islamske revolucionarne garde in šest drugih častnikov.

In potem ko je ameriška obveščevalna služba opozorila, da bi lahko Teheran v naslednjih nekaj dneh ukazal napad na vojaške in vladne cilje v državi, se Izrael vse bolj pripravlja na morebitno zaostritev spora z Iranom. Izraelski ministri niso čakali, nemudoma so obljubili, da bodo v primeru neposrednega vojaškega posredovanja Teherana odgovorili s silovitimi napadi na iransko ozemlje. A kot se bojijo mnogi, bi to lahko odprlo vrata za obsežno regionalno vojno na Bližnjem vzhodu.

Po poročanju Telegrapha ocene ameriških obveščevalnih služb razkrivajo, da je Iran morda pripravljen izvesti zelo natančne napade z balističnimi raketami ali brezpilotnimi letali. Vir, ki je govoril za Bloomberg, je dejal, da je vprašanje, "kdaj bodo napadli in ne, če bodo napadli".

Tudi ameriški predsednik Joe Biden pričakuje, da bo Iran "prej kot slej" napadel Izrael. Ob tem je obljubil, da bodo ZDA Izraelu v oporo in jim pomagale pri obrambi, poroča BBC. 

Uničena iranska ambasada v Siriji
Uničena iranska ambasada v Siriji FOTO: AP

Kot je še razkril Bloomberg, vse kaže na to, da se Iran pripravlja na napad, začenši z napadom na Kiryo, sedež izraelske vojske v Tel Avivu. Druge možne tarče so tudi letalske baze, kot sta Palmahim v osrednjem Izraelu ali Meron na severu, ter kneset in urad predsednika vlade v Jeruzalemu. Vendar pa bi bil Jeruzalem izredno tvegan cilj za napade. Deloma zaradi palestinskega prebivalstva v vzhodnem delu, deloma pa tudi zaradi očitnega verskega pomena mesta.

Iran poseduje tudi kar nekaj orožja. Največjo moč iranskih raket dolgega dosega predstavljajo modeli Fateh, Khaebar in Dezful, ki imajo domet 1000 kilometrov in več. Iran je pred kratkim tudi predstavil nov model brezpilotnega letala dolgega dosega Mohajer 10, za katerega so zatrdili, da lahko "Izrael zbombardira nazaj v kameno dobo". 

Izstrelitev takšne rakete z iranskega ozemlja bi predstavljala nekakšen preizkus dosega iranskega arzenala, saj je razdalja od jugozahodnega Irana do Izraela približno 1700 kilometrov. Izrael je tako teoretično na dosegu iranske raketne moči. 

Vendar ali se bo napad res zgodil? Strokovnjaki so za Telegraph poudarili, da so zelo skeptični do možnosti neposrednega napada iz Irana, saj bi se s tem porušila dolgoletna politika podpihovanja sporov z Izraelom na daljavo. "Iranski režim je previden in se izogiba neposrednemu spopadu, vendar so bili zdaj precej bolj izzvani kot običajno," je razložil Steven Wagner, predavatelj mednarodne varnosti na univerzi Brunel. "Izraelski napad v Siriji bo zagotovo ustvaril občutek, da je potreben povračilni ukrep." A kot je dodal, so morda politiki odločili, da imajo dovolj in da je smiselno le podati malce dramatično izjavo.

Se bo konfliktu mogoče izogniti?

Kot je predlagala iranska misija pri Združenih narodih, bi se lahko izognili morebitnemu vojaškemu odgovoru na smrtonosni izraelski zračni napad na iranski konzulat v Damasku le v primeru, če bi Varnostni svet ZN obsodil Izrael. 

"Če bi VS ZN obsodil zavržno dejanje agresije cionističnega režima na naše diplomatske prostore v Damasku in storilce pripeljal pred sodišče, bi se Iran lahko izognil potrebi po kaznovanju tega zločinskega režima," je iransko predstavništvo zapisalo na družbenih omrežjih.

Iranski zunanji minister Hossein Amir-Abdollahian se je že pogovarjal s katarskim, savdskim, emiratskim, iraškim in nemškim kolegom. Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock ga je posvarila pred nadaljnjimi napetostmi.

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej
Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej FOTO: AP

Da se stvari zaostrujejo, dokazuje tudi dejstvo, da je nemški letalski prevoznik Lufthansa podaljšal prekinitev letov v Teheran, zaostaja pa ne niti Rusija. Svoje državljane so posvarili pred potovanji na Bližnji vzhod, zlasti v Izrael, na palestinsko ozemlje in v Libanon. 

ZDA, ki imajo svoje sile nameščene po vsej regiji, so Iran posvarile pred napadi na Izrael in obljubile podporo svoji zaveznici, poroča Al Jazeera. "Naša zavezanost varnosti Izraela pred grožnjami Irana in njegovih pooblaščencev je trdna," je dejal ameriški predsednik Joe Biden. "Storili bomo vse, kar je v naši moči, da zaščitimo varnost Izraela."

Tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken je izraelskemu obrambnemu ministru Yoavu Gallantu obljubil pomoč. "Sekretar Blinken je ponovil, da Združene države podpirajo varnost Izraela, in jasno povedal, da bodo ZDA stale ob strani Izraelu v boju proti vsem grožnjam od Irana in njegovih posrednikov," je v izjavi zapisalo ameriško zunanje ministrstvo.

Medtem je izraelski premier Benjamin Netanjahu že zagrozil Iranu in poudaril, da je država pripravljena na "izzive na vseh področjih", ne le na vojno v Gazi. "Določili smo preprosto pravilo: Kdor škoduje nam, bomo mi škodovali njemu. Pripravljeni smo izpolniti vse varnostne potrebe države Izrael, tako obrambne kot napadalne," je dejal premier.

Izraelska vojska sicer že leta napada z Iranom povezane cilje v Siriji, toda napad na iranski diplomatski objekt v Damasku je obveljal za še posebej drznega. Obsodili so ga tako na Bližnjem vzhodu kot tudi drugod po svetu. "Konzulati in veleposlaništva v kateri koli državi veljajo za ozemlje te države. Ko napadejo naš konzulat, to pomeni, da so napadli naše ozemlje," je po poročanju iranske tiskovne agencije Mehr v sredo dejal iranski vrhovni voditelj Ali Hamenej.

"Cionistični režim je naredil napako in mora biti kaznovan ter bo kaznovan."

Zunanje ministrstvo odsvetuje vsa potovanja v Iran

MZEZ Slovencem v Iranu svetuje, da v primeru kakršnih koli incidentov spremljajo medijska poročila in upoštevajo nasvete lokalnih oblasti ter lokalnih stikov, kot so hotelsko osebje ali organizatorji izletov. Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo Republike Slovenije.

Kot dodajo na spletni strani, so politične razmere v Iranu tudi sicer nestabilne. Protesti in demonstracije lahko izbruhnejo kadarkoli, zato svetujejo, da se izogibate vsem zbiranjem večjih množic. V primeru, da se znajdete v bližini protesta, se čim prej umaknite na varno, saj lahko pride do nasilnega odziva varnostnih organov. Iranske oblasti lahko v vsakem trenutku omejijo mobilni internet.