Tujina

V nekdanjem staroselskem internatu v Nebraski umrli 102 osebi

Genoa, 14. 11. 2021 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
12

Raziskovalci ugotavljajo, da so odkrili imena 102 domorodnih študentov, ki so umrli v državnem internatu v Nebraski. Ko so šolo zaprli, so bili številni dokumenti uničeni, nekateri so bili raztreseni po vsej državi, zato so številna imena, povezana s tem internatom, odkrili s pomočjo časopisnih arhivov. Veliko otrok je umrlo zaradi bolezni, med katerimi je bila tudi tuberkuloza. Za nekatere druge smrti je bila medtem kriva tudi utopitev.

Kruta zgodovina zlorab v šolah je zdaj predmet preiskav po vsej državi.
Kruta zgodovina zlorab v šolah je zdaj predmet preiskav po vsej državi. FOTO: AP

Šola v Genoi je bila ena največjih v sistemu 25 državno vodenih internatov za domorodne Američane. Kruta zgodovina zlorab v šolah je zdaj predmet preiskav po vsej državi, poroča AP News.

Sodirektorica projekta digitalne sprave v domorodnih šolah v Genoi in profesorica zgodovine na Univerzi Nebraska-Lincoln Margaret Jacobs je dejala, da so nekatera od doslej ugotovljenih imen morda dvojniki, vendar pa je ob tem poudarila tudi, da je resnična številka smrtnih žrtev verjetno še veliko večja. Kot pravi, je veliko otrok umrlo zaradi bolezni, vključno s tuberkulozo. Takratni časopisi pa so poročali tudi o nekaterih drugih smrtih, na primer zaradi utopitve.

Ko so šolo zaprli, so bili številni dokumenti uničeni, nekateri so bili raztreseni po vsej državi. Njihovo lociranje se je izkazalo za velik izziv. Številna imena, povezana z Genoo, so bila najdena v časopisnih arhivih, vključno s šolskimi študentskimi časopisi, je dejala Jacobsova.

Odkritje prihaja ravno v času, ko s posebno tehnologijo prodirajo v zemljo v okolici šole, ki je v Genoi delovala med letoma 1884 in 1934. Ob tem iščejo tudi pokopališča številnih otrok, vendar pa do zdaj še niso našli nobenega groba.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mateo Charles von Pavlovi?
14. 11. 2021 17.22
+0
In prekleman 24. Ur res sramota zato pa mediji sploh nič ne pomagajo samo dajajjo laži in razkol med ljudmi. 24 nora tv prva v lažeh. In se vidi sa so da so desni. 24. Ur pa takoj za. Njimi. Vidi ste da str bolj levi. Nesnago treba vse dol spraviti. Vi pa tu o cerkvah v drugih državah mene bili za druge države treba rešit našo. Nesposobneži. Bolanci. Pritlikavci. Revežev he veliko vi pa tu o nekem pop inu in zvezdnikih. Kaj me briga z a jih res. Če že dajte samo slovenske zvezdnike. Če dovolj je da imamo samo Ameriske filme na tvju. Denar pa si nekam vtaknite. Samo še kregate pljuvate naredit pa nič. Že 30 let je Janez na prostosti pol Janković. In tkao dalje. Mi Slovenci smo hujši kot hlapci. Če je komu ti mar za pol ta treba vedno misliti na njih. In pomagati njim. Koliko pač gre. Če bi en evro vsak šal revežem v Sloveniji pol bi se našlo kaj za njih. Dajte politikom medijem. Te smao delajo depresivne in pol nič ne znajo. Sem star 18 drugače samo Da veste.
ina5785
14. 11. 2021 20.53
Mateo Charles von - +++++++++++++++++++++++++++++++
borjac
14. 11. 2021 17.11
+2
Čudovita je ta Zahodna demokracija, čestitke Kanadskemu predsedniku gospodu Trudeu, ali so organi, Policija , Sodišča , Sam Predsednik Trudeu sploh zganili z ritjo, praktično so pobili skoraj vse domorodske otroke, ampak nič za to, kot je videti s strani Kanadskega predsednika in vseh organov, jih prav dosti to ne zanima, že jutri bodo ti veliki demokrati kazali s prstom na države tretjega sveta ali Rusije ali Kitajske ali ...... le kdo jim daje to pravico, če svojih žrtev niso sposobni pošteno priznati, se opravičiti domorodcem, jim plačati odškodnino .......
JOCR1255
14. 11. 2021 20.04
+5
Počasi, zelo počasi gre ista zgodba tudi v EU v javnost. Kaj se je dogajalo za zidovi samostanov, cerkva... je temni list ki ga želijo imeti za vedno zaprtega.
nikhrast
14. 11. 2021 20.17
+3
Samo poglej medije v Kanadi, skoraj vsak dan zgodba o teh rezidenčnih šolah. Samo malo se je govorilo o tem, na površje je vse to prišlo šele v zadnjih desetletjih, tako se ti grobovi odkrivajo šele zdaj.
ina5785
14. 11. 2021 20.55
+1
borjac - Trudeu se je izkazal za velikega demagoga oz. lažnjivca. Smeje se tako sladko, a laže in se spreneveda kot naši politiki!
nikhrast
15. 11. 2021 16.00
-1
iny, tu v Kanadi ne vidim da imajo liberalci kakšne večje probleme. Trudeau vodi manjšinsko vlado, opozicija pa ne bo sprožila nobene nezaupnice. Zadnje volitve pred dvema mesecema so bile nepotrebne, po volitvah pa status quo.
tirolec
14. 11. 2021 17.00
+8
Znova otroci in verjamem, da želijo vsi vključno s cerkvijo zadušiti vso resnico...po toliko letih krutosti...Grozljivo.
nikhrast
14. 11. 2021 16.35
+4
V Kanadi še večji problem zaradi rezidenčnih šol, to so bili internati kjer so hoteli poangležiti avtohtono mladino. Zdravstvo in izobrazba pa je seveda bilo takrat v rokah cerkve, to je katoliške in protestantske. No, zdaj pa mea culpa, iskanje grobišč, pa milijarde avtohtonemu prebivalstvo, še papež prihaja z opravičilom.
gaber62
14. 11. 2021 16.16
+5
Tudi v sirotišnicah, kjer so bili drugi otroci vseh ras - tudi belih- so bile ponekod razmere in zlorabe grozljive, pa se krivda ne prenaša na današnjo družbo. Seveda pa se krivda prenaša na sirotišnice, ki jih je upravljala cerkev. Cerkev pa danes je na prangerju zaradi zlorab, ki jih je storila po današnjih merilih v preteklih stoletjih. Zanimivo pa je, da današnjih psihiatrov, psihologov, sociologov nobeden ne krivi za grozljive zlorabe, morije, evgenike kar se je vse dogajalo v psihiatričnih bolnišnicah - včasih je bil povsam legalen naziv norišnica.
Ost1234
14. 11. 2021 16.46
+8
Cerkev je bila v teh zadevah vodilna! Ustanova ki besediči o bratski ljubezni do vsakega živega bitja tega sploh nikdar ne bi smela početi! Pa je! In ne samo to! Pokristjanjevala je dobesedno z ognjem in mečem! Pa danes? Neposrednega pobijanja se ne poslužuje več, Še vedno pa je tiho ko gre za spolne zlorabe otrok! Pokristjanjevanje pa izvaja z izkoriščanjem lačnih v Afriki in Južni Ameriki! Malo riža in sendvič za prestop v katolištvo! Kot kažejo podatki je prirast katolištva ( predvsem RKC) v revnih državah sveta. V razvitih pa močno stagnira! In ne pozabit - še vedno obstajajo samostani RKC, kjer se skrivajo njeni najhujši prekrškari. Namen? Da jih ne doseže posvetna roka pravice! Bog jim pa bo tako ali tako vse odpustil. Za dva očenaša ali zdrava merije! Torej RKC je spremenila način, cilj pa ostaja!
gaber62
14. 11. 2021 17.25
-4
Današnji moralisti malo razmislite, kako kruta je bila družba do zavrženih ali zapuščenih otrok do 20. stoletja. Zapuščenih otrok je bilo ogromno in nikogar , še najmanj pa državo, ni skrbelo kaj bo s temi otroci. Prve državne sirotišnice so se pojavile šele v devetnajstem stoletju in so bile še mnogo slabše od tedanjih cerkvenih. Danes je nepošteno očitati zlorabe cerkvi, ki je v zgodovini pravzaprav edina poskrbela za osirotele otroke. Danes pa zdravniki poskrbijo že pred rojstvom za bodoče zavržene, zapuščene otroke. Moje telo, moja pravica