8°C

V Nemčiji pet mesecev pred volitvami vodi stranka Zelenih

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Kaya Kamenarič /
KOMENTARJI
8
Javnomnenjske raziskave, ki so jih izvedli le pet mesecev pred nacionalnimi volitvami v Nemčiji, stranko Zelenih postavljajo pred vladajočo Krščanskodemokratsko unijo Angele Merkel. Nemška zvezna kanclerka je sicer na oblasti že četrti mandat, vse od leta 2005. Kot pravijo analitiki, rezultati raziskav tako nakazujejo na "zgodovinsko spremembo" v državnem političnem vrhu.

Glede na rezultate ankete, ki jo je objavil tržni raziskovalec Pollytix Strategic Research, Zeleni vodijo prvič po juniju 2019. Nemška strankarska krajina je v primerjavi z evropskimi sosedami bolj odporna na nenadne pretrese, pri čemer je Krščanskodemokratska unija (CDU) ohranila status vrhovne politične moči države. Njeni sestrski stranki v Franciji in Italiji sta medtem zdrsnili v pozabo, poročaThe Guardian.

A kot kažejo najnovejše javnomnenjske raziskave, bi bili lahko konservativci, ki so Nemčijo vodili zadnjih 16 let, 26. septembra odstavljeni. Šest od desetih anket, objavljenih v zadnjih dveh tednih, kaže prednost za Zelene, ki so se na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2017 uvrstili na peto mesto. Raziskava, ki sta jo v nedeljo objavila tržni raziskovalec Kantarin časopis Bild am Sonntag, kaže, da Zeleni s 27 odstotki vodijo za tri točke.

Annalena Baerbock
Annalena BaerbockFOTO: AP

Kot kaže, bi se lahko kandidatka ekološke strankeAnnalena Baerbockznašla v ugodnem položaju, kjer bi lahko izbirala med različnimi potencialnimi koalicijskimi partnerji, in sicer s pogodbami o delitvi moči s CDU, Socialdemokratsko stranko (SPD) in svobodnimi demokrati ali pa s SPD in levičarsko stranko Die Linke.

Stefan Merz, direktor Inštituta za politične raziskave Infratest Dimap, je dejal, da bi morale trenutno izražene namere glasovanja takšne ostati vsaj dva do tri tedne, da bi jih lahko smatrali kot zanesljive. "Po letih zelo majhnih sprememb v hierarhiji nemških političnih strank zdaj obstaja možnost, da bi se dejansko zgodil večji preobrat. Lahko bi bili na pragu zgodovinskega trenutka," je Merz dejal zaGuardian.

Z rezultati anket se je pokazala nestanovitnost nemške družbe, ki se, zaradi dolgotrajnih, a neučinkovitih ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa in uvedbe cepljenja, ki so razkrili slabo stanje digitalnih storitev in birokracije v državi, čedalje bolj usmerja proti vladi. 

PREBERI ŠE
Protestniki v Berlinu zažigali smetnjake in metali petarde, poškodovanih 50 policistov

Kandidat stranke CDU za najvišjo funkcijo je tokrat 60-letniArmin Laschet, ki je januarja letos prevzel tudi vodenje stranke. Odhajajoča kanclerka tako po poročanjuThe Guardiana v svojem 16-letnem vodenju vrha največjega evropskega gospodarstva še nikoli ni bila videti bolj nemočna in brez idej.

40-letna diplomantka LSE Baerbock, ki je bila sicer tri leta sovoditeljica Zelenih, a izkušenj na višjih položajih nima, je svojo kampanjo začela s sporočilom o reformi in predlagala omejitev kanclerskega mandata. "Izkušnje nas lahko nehote vežejo na preteklost,"je o kandidaturi Baerbockove zapisal Der Spiegel. "Nove, vizionarske ideje pogosto pridejo iz mladih umov."

Njena kampanja trenutno temelji na tem, da je Nemčija bolj inovativna od svojega političnega razreda. To trditev je prejšnji teden na nek način podprlo nemško ustavno sodišče, ki je presodilo, da vladni podnebni cilji niso dovolj ambiciozni. 

Koronavirus pasica nova