Tujina

Aretirali svetovalca člana stranke AfD zaradi domnevnega vohunjenja za Kitajsko

Berlin, 23. 04. 2024 14.23 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po novici, da so v Nemčiji aretirali tri nemške državljane, zdaj odmeva še nov primer vohunjenja. Aretirali so tudi tesnega svetovalca vodilnega člana nemške skrajno desne populistične stranke AfD. Sumijo ga vohunjenja za Kitajsko, zaposlen pa naj bi bil pri vodilnem kandidatu AfD za evropskega poslanca.

Moški, imenovan Jian G, je bil obtožen "hudega primera" vohunjenja, so sporočili tožilci po njegovi aretaciji, piše Guardian. Jian G naj bi delal za kandidata AfD za evropske volitve Maximiliana Kraha. Ta naj bi za aretacijo svojega zaposlenega izvedel iz medijev.

"Več informacij nimam," je dejal Krah in dodal, da gre za resne obtožbe, ki bi, če bi bile dokazane, privedle do takojšnje odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Aretiran je bil v Dresdnu, kjer živi z družino, le teden dni po tem, ko je nemški kancler Olaf Scholz obiskal Kitajsko, da bi vzpostavil dvostranske gospodarske odnose in razpravljal o politični in logistični podpori Pekinga Rusiji v vojni proti Ukrajini. 

Policija na domu osumljenega vohuna
Policija na domu osumljenega vohuna FOTO: AP

Tožilstvo je navedlo, da je osumljeni star 43 let in ima nemško ter kitajsko državljanstvo, že več let pa naj bi vohunil za kitajske tajne službe. Preiskovalci so Jiana obtožili, da že več let vohuni za kitajskimi opozicijskimi predstavniki, ki živijo v izgnanstvu v Nemčiji, pri čemer se je tudi sam izdajal za disidenta in informacije, ki jih je pridobil, posredoval tajnim službam. 

"Obtožen je posebno hudega primera vohunjenja za tujo tajno službo," je tožilstvo zapisalo v izjavi, ki je bila posredovana nemškim medijem. 

Jian je pred približno desetimi leti svoje storitve ponudil tudi nemškim obveščevalnim organom, vendar je bil zaradi suma, da namerava delovati kot dvojni agent, zavrnjen. 

V Nemčijo je Jian prišel kot študent, pozneje je delal kot poslovnež, med drugim tudi za podjetje, ki se ukvarja s sončnimi paneli, leta 2019 pa je postal Krahov pomočnik v Bruslju, ko je ta postal član Evropskega parlamenta. Kmalu zatem je Kraha spremljal na potovanju na Kitajsko, v tem času pa naj bi delal tudi kot vohun. 

Jian naj bi ves čas odkrito občudoval Ši Džinpinga, aktivno sodeloval pri kritikah ljudi, ki so protestirali proti kitajskemu režimu, ustanovil pa je tudi organizacijo Neue Seidenstraße (Nova svilna pot), ki je bila po mnenju preiskovalcev le interesna skupina za vplivanje na Nemčijo v imenu kitajske vlade.

Odzvala se je že notranja ministrica Nancy Faeser in dejala, da bodo obtožbe "temeljito preiskane". Če bi se izkazalo, da gre za resnične obtožbe, bi po njenih besedah šlo za "napad na evropsko demokracijo od znotraj". Dodala je tudi, da bi lahko krivdo pripisali Krahu in stranki AfD, saj so takega uslužbenca zaposlili. Tiskovni predstavnik AfD je sicer aretacijo označil za "zelo zaskrbljujočo" in dodal, da bo stranka "storila vse, kar je v njeni moči, da bi pomagala pri preiskavi".

Po poročanju nemških medijev aretacije treh nemških državljanov, ki naj bi vohunili za Kitajsko, niso povezane s tem primerom. Vendar je vodja domače obveščevalne agencije dejal, da bi lahko bile te aretacije "le vrh ledene gore" vohunskih krogov, ki delujejo v Nemčiji. Kitajsko zunanje ministrstvo je sicer zavrnilo poročila o kitajskem vohunjenju v Nemčiji in dejalo, da je namen Nemčije diskreditirati Kitajsko. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
24. 04. 2024 12.59
+1
Kot da EU že nima dovolj zunanjih sovražnikov (kitajci, putinisti, američani)! Skrajni desnuhi kot tudi skrajni levičarji-putinoloverji so razbijalci EU od znotraj. EU bi se morala zasčitit in jih vse po vrsti strogo prepovedat!
Janez23
24. 04. 2024 09.27
+1
Recept za uspeh na volitvah in večno imuniteto pred sodišči je jasen. V Nemčiji moraš biti priti AfD, v Sloveniji pa proti Janši. Scholz in Janković to že dolgo vesta.
Jejzus
23. 04. 2024 17.28
+6
Član skrajno desne stranke DOMNEVNO vohunil za Kitajsko? Resno ali se samo malo hecajo?
zdravkob
23. 04. 2024 15.54
+7
Tole deluje čisto po tendencah diskreditirati AfD, ker jim narašča podpora. Demokracija v Evropi se hudo maje. Tole bo morala biti ekspresna sodba, sicer nihče ne bo verjel, da je obtožba resnična.
4556
23. 04. 2024 15.49
+3
Skrajni desničarji in skrajni levičarji so zlo vsake države .
patogen
23. 04. 2024 15.38
+7
Gre za običajne levičarske metode odstranitve političnih nasprotnikov.
Ivar The Boneless
23. 04. 2024 16.14
+8
Dejansko se strinjam in je res. Enako delajo povsod. Zdaj si pač vohun, če sistemu ne pašeš.
trdovrat
24. 04. 2024 09.36
-1
Vse to pa niti slučajno ne velja za "kvazi desničarje", posebno naše, ki so vendar vzor čistosti in bogaboječnosti! SMRT FAŠIZMU
Kollerik
24. 04. 2024 13.00
-1
Orbi ma zelo rad putkota in vi morte po komandi imeti zelo radi orbana.