Tujina

V Nemčiji znova preložili sojenje Winterkornu v primeru dieselgate

Frankfurt, 27. 03. 2021 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Deželno sodišče v nemškem Braunschweigu je v tem tednu ponovno preložilo sojenje nekdanjemu prvemu možu Volkswagna Martinu Winterkornu. Sojenje, na katerem se bo moral Winterkorn zagovarjati zaradi goljufije, bo steklo 16. septembra.

Martin Winterkorn
Martin Winterkorn FOTO: AP

Winterkorn bi moral na zatožno klop sesti že februarja, a je zaradi pandemije covida-19 sodišče začetek postopka prestavilo na 20. april. Zaradi novega zaostrovanja pandemije v Nemčiji je sedaj novi datum postavljen šele septembra.

Nemške oblasti so ta teden sklenile, da trenutne omejitve javnega življenja podaljšajo do 18. aprila. S tem naj bi zajezili tretji val okužb.

Obtožbe o organizirani komercialni goljufiji in izogibanju plačevanja davkov

Sojenje Winterkornu bo osrednje sojenje v okviru afere dieselgate. Winterkorn in štirje njegovi nekdanji sodelavci pri Volkswagnu bodo na zatožni klopi sedeli zaradi obtožb o organizirani komercialni goljufiji in resnega izogibanja plačevanju davkov. Sojenje naj bi trajalo do julija 2023.

Leta 2015 je Volkswagen priznal, da je okoli 11 milijonov dizelskih vozil po vsem svetu opremil z goljufivo programsko opremo, ki jim je pomagala prestati okoljske teste. Winterkorn je kmalu po izbruhu škandala odstopil.

V pravnih procesih se poraja zlasti vprašanje, ali je Winterkorn za sporno programsko opremo vedel ter je z molkom zavajal vlagatelje in druge deležnike. Njegova pravna ekipa vse obtožbe na njegov račun zavrača.

Winterkorn ima po navedbah obrambe težave z zdravjem, zato je vprašanje, kako redno bo prisoten na sojenju.

Volkswagen je sicer ta teden sporočil, da bo od Winterkorna in nekdanjega prvega moža Audija Ruperta Stadlerja s tožbo zahteval plačilo odškodnine zaradi vpletenosti v škandal dieselgate.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Quatflow
27. 03. 2021 12.22
+1
Ubogi clovek. In agenda 2030!
Andree
27. 03. 2021 12.05
+2
Na koncu bo tako kot je bilo na sojenju Berniu Ecclestonu v Munchenu. Frajer je v bavarski prestolnici opral 2 mrd evrov in dobil kazen v višini 30 mio evrov
abc123def456
27. 03. 2021 11.24
+1
drago podcenjevanje ameriskih regulatorjev....