Tujina

V nesreči kombija, ki je prevažal 29 prebežnikov, najmanj deset mrtvih

Austin, 05. 08. 2021 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ameriški zvezni državi Teksas se je zgodila huda prometna nesreča, v kateri se je prevrnil kombi, ki je prevažal nezakonite migrante. V prenapolnjenem vozilu je bilo 30 oseb, najmanj 10 jih je umrlo.

Na južni teksaški obvoznici se je včeraj zgodila huda prometna nesreča, v kateri se je prevrnilo preobremenjeno kombinirano vozilo, ki je prevažalo nezakonite migrante.

V kombiju je bilo poleg voznika še 29 prebežnikov, ko se je okoli 16. ure (po lokalnem času) na avtocesti 281 v Encinu, majhni skupnosti, okoli 80 kilometrov severno od McAllena, prevrnil. Umrl je tudi voznik, 20 potnikov pa je poškodovanih – vsi resneje oziroma huje, poroča Sky News.

V kombiju, registriranem za 15 oseb, jih je bilo enkrat več

Šerif okrožja Brooks Urbino Martinez je povedal, da je bil kombi registriran za prevoz le 15 potnikov. Poleg tega, da je bil občutno preobremenjen, je tudi vozil prehitro. Voznik je ob tem nad vozilom izgubil nadzor in kombi se je prevrnil. Martinez je zanikal, da bi vozilo preganjala policija ali mu sledila in bi zato vozil nad omejeno hitrostjo.

Identitete žrtev še niso sporočili javnosti, policija še vedno namreč išče in skuša kontaktirati njihove svojce. Prav tako niso razkrili še nobenih informacij o vozilu, na primer tega, kdo je lastnik.

Časnik The Dallas Morning News ob tem navaja, da so – sodeč po poročilih – vozniki, ki prevažajo nezakonite migrante, pogosto mladi. Sprovajalci jih novačijo za vožnjo občutno prenapolnjenih vozil, na drugi strani pa jim prebežniki za to plačajo zelo visoke vsote denarja.

Victor Manjarrez, direktor Centra za pravo in vedenje na teksaški univerzi v El Pasu, je za časopis povedal, da kriminalne združbe osebe, ki bi bile pripravljene prebežnike prepeljati čez mejo, pogosto iščejo in rekrutirajo iz teksaških mest, v preteklosti pa tudi iz Latinske Amerike. Kot pravi, vozniki tudi sami pogosto iščejo varen prehod čez mejo v ZDA, vodje združb pa jim ponujajo popust, če se strinjajo s tem, da bodo mejo prečkali za volanom. "Rečejo jim: Če te dobijo, bo zate slabo," dodaja Manjarezz. A, kot dodaja, so to pogosto mladi ljudje, neizkušeni v vožnji, ki vozijo občutno nad omejeno hitrostjo. Vse to pa je v preteklosti že večkrat vodilo v hude prometne nesreče.

Podobna se je zgodila marca letos, ko je tovornjak s polpriklopnikom, ki je prevažal 25 migrantov, v Kaliforniji trčil v športno vozilo. Umrlo je 13 ljudi.

Le nekaj tednov pozneje je v trčenju dveh tovornih vozil v teksaškem Del Riu umrlo osem prebežnikov. Nesreča se je zgodila med policijskim pregonom ob meji – policija je skoraj 50 kilometrov preganjala tovornjak s prebežniki, ta pa je nato trčil v drugega.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
05. 08. 2021 10.22
-1
Mehičani so vedno lahko prišli v ZDA, sedaj, ko se pa uvaja covid restrikcija, se pa to dogaja, saj tudi s potnim listom ne moreš, če nisi cepljen.
Millady
05. 08. 2021 13.06
+2
Prav obratno je, Biden jim dovoli prehod meje brez papirjev. V Texas pride na mesec več desettisoč, pa ne samo Mehičanov..
Lajf je borbaaaaaaa
05. 08. 2021 09.14
+6
10:0 za ameriko torej
Millady
05. 08. 2021 10.01
+1
Grdo si napisal. Tudi njihovi migranti so žrtve manipulativne politike ta istih "demokratov", ki dr ekajo po Bližnjem vzhodu. S "svojimi" migranti želijo spremeniti strukturo volilcev v republikanskem Texasu in Floridi.
MUNGATUMBA
05. 08. 2021 12.06
+1
JA lej, pa ne migrirajo vsi ! Eno so lepo doma, pa delajo in živijo, eni se pa hočjo frajerisat pa mamile+ kriminal špilat+ ilegalno bogatet, pa gredo ilegalno v Svet.. legalno pa končajo