Tujina

V Nevadi prepričljivo slavil Sanders, a v demokratski stranki zaskrbljeni

Las Vegas, 23. 02. 2020 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
50

Prepričljiva zmaga Bernia Sandersa v Nevadi skrbi vodstvo demokratske stranke. Pred tem je senator iz Vermonta zmagal tudi New Hampshiru, v Iowi je bil drugi. "Dobili bomo te volitve, ker so Američani naveličani predsednika, ki nenehno laže," je dejal 78-letnik. Mnogi pa se medtem sprašujejo, ali morda ne bi bilo bolje, da Trump še enkrat zmaga, da se Amerika ne premakne preveč v levo.

Senator iz Vermonta Bernie Sanders je v ameriški zvezni državi Nevada včeraj prepričljivo zmagal na strankarskih zborovanjih za demokratsko predsedniško nominacijo. Navdušil je privržence in še bolj preplašil vodstvo stranke, ki se boji, da samorazglašeni socialist na predsedniških volitvah ne bo mogel premagati Donalda Trumpa.

Senator iz Vermonta Bernie Sanders
Senator iz Vermonta Bernie Sanders FOTO: AP

Po nepopolnih podatkih se je na drugo mesto uvrstil nekdanji podpredsednik ZDA Joseph Biden. Sledijo župan iz Indiane Pete Buttigieg, senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, milijarder Tom Steyer in senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar.

Skoraj vsi so Nevado že zapustili. Klobucharjeva je doma v Minnesoti trdila, da je njena kampanja presegla pričakovanja in zagotovila, da bo z njo nadaljevala. Biden je ošvrknil tako Sandersa kot nekdanjega župana New Yorka, milijarderja Michaela Bloomberga, ki v Nevadi ni bil na glasovnicah. "Nisem socialist, nisem denarni mogotec, sem demokrat in ponosen sem na to," je dejal.

Buttigieg je Sandersu čestital za zmago, a obenem posvaril Američane pred "neprilagodljivo ideološko revolucijo", ki pušča za seboj večino demokratov, pa tudi Američanov.

Sanders je zmagi v New Hampshiru in drugemu mestu za Buttigiegom v Iowi dodal zmago v Nevadi, ki v veliko večji meri odseva etnično oziroma rasno raznolikost ZDA. Prvi državi sta bili skoraj povsem beli, v Nevadi pa se je demokratskih zborovanj udeležilo okrog 29 odstotkov Latinoameričanov, deset odstotkov temnopoltih in devet odstotkov Azijcev.

"Združujemo ljudi. V Nevadi smo oblikovali večgeneracijsko in večrasno koalicijo, ki bo počistila po ZDA. Dobili bomo te volitve, ker so Američani naveličani predsednika, ki nenehno laže," je dejal 78-letnik v Teksasu, kjer je proslavljal zmago v Nevadi.

Teksas in Kalifornija sta med 14 državami, ki bodo skupaj z Ameriško Samoo ter demokrati v tujini izvedli strankarska zborovanja in volitve na tako imenovani 'super torek' 3. marca. Takrat bo za proporcionalno razdelitev na voljo 1357 od skupaj 3979 zaobljubljenih delegatov za demokratsko konvencijo julija v Wisconsinu. Kalifornija jih deli 415, Teksas pa 228.

Delegati morajo oddati svoje glasove na konvenciji tistim kandidatom, ki so jih osvojili. Za zmago je potrebnih 1991 delegatov. Če tega števila do konvencije ne bo uspel zbrati noben od kandidatov, bodo nastopili tako imenovani super delegati, to so strankarski veljaki, ki se lahko odločijo po svoji vesti. Teh je okrog 770.

Bodo demokrati spet ostali doma?

Če bo Sanders vodil in mu bodo na konvenciji super delegati odvzeli zmago, se obeta Trumpova zmaga, saj bodo najbolj zagrizeni Sandersovi demokrati tako kot leta 2016 ostali doma.

Do Nevade je od 87 podeljenih delegatov prepustil le enega nekdanjemu guvernerju Massachusettsa Billu Weldu, republikanci Nevade pa so se odpovedali strankarskim zborovanjem in so podporo vseh 25 delegatov namenili Trumpu. Podobno so se odločili republikanci v Južni Karolini, kjer bodo 29. februarja naslednje strankarske volitve.

V Nevadi se med demokrate proporcionalno razdeli 36 delegatov. Sanders jih je uvodoma dobil najmanj sedem, kar zanj skupaj z Iowo in New Hampshirom nanese šele 28 delegatov.

Sandersove zmage se je veselil Trump.
Sandersove zmage se je veselil Trump. FOTO: AP

Vendar pa je bila zmaga v Nevadi dovolj, da je sprožila paniko na demokratom naklonjeni televiziji MSNBC, kjer so jo primerjali s kapitulacijo Francije v drugi svetovni vojni, in ugibali, ali morda ne bi bilo bolje, da Trump še enkrat zmaga, da se Amerika ne premakne preveč v levo.

Kar je za Američane skrajno levo, je za druge sredinsko, saj Sanders ne zagovarja ničesar bolj 'socialističnega' kot splošno javno zdravstvo in zastonj šolanje na javnih univerzah.

Režiser volilnih zmag Billa Clintona James Carville je po Sandersovi zmagi dejal, da je teorija o Sandersovih možnostih za zmago proti Trumpu politični samomor. Sandersu naj bi se zgodilo podobno kot Georgu McGovernu, ki je leta 1972 navduševal levico, nato pa pogorel na volitvah proti Richardu Nixonu. Carville trdi, da to potrjuje vsa politična znanost, čeprav je ta ista znanost leta 2016 trdila, da Trump nima možnosti za zmago.

Gneča na sredini, razdor med demokrati, Trump pa še dodatno priliva olja na ogenj

Po Nevadi na demokratski strani še ni tistega sredinskega demokrata, na katerega bi lahko stavilo vodstvo stranke, da bo ustavil Sandersa. Biden se je slabo odrezal v Iowi in New Hampshiru, Buttigieg se je slabše odrezal v Nevadi, enako tudi Klobucharjeva.

Bloomberg se ni izkazal na prvem televizijskem soočenju, ki se ga je udeležil v Nevadi, v tekmo pa vstopa šele na super torek. Warrenova se je začela umeščati malce bolj na sredino, kar ji odžira glasove levice, na sredini pa je že velika gneča.

Sandersove zmage se je v soboto veselil Trump, ki je tvitnil: "Kaže, da se je nori Bernie dobro odrezal v Nevadi. Ostali delujejo šibko. Čestitam, Bernie, in ne dovoli jim, da ti to vzamejo," je svoj prispevek razdoru med demokrati dodal še Trump.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maks Novak
24. 02. 2020 09.26
Prazno upanje,zmagovalec že zagotovljen in to je Tramp.
Millady
23. 02. 2020 18.02
+1
Sanders je zelo v redu, škoda, da je toliko star..
nightifly
23. 02. 2020 18.36
+0
Sanders je v redu ,,,,, bojim pa se ,kaj vse in kdo vse je za njim ,ki bi v trenutku prevzeli vse v svoje roke . To me pa zazebe . Analogijo lahko poiscete v bivsi Jugi . Cisto enak scenarij ,drugi ljudje . Socializem , ustava ,zakoni , zelja in volj a tistih ,ki so vodili drzavo je bila ,da vsak clovek dobi nagrado za svoje delo , da je dostojen in ponosen clovek ,obenem pa drzava preko socialnega subsidarnega sistema poskrbi tudi za vse ostale na dnu , takih pa je bilo v Jugi malo morje . Veliko se je naredilo , toda pohlep nima meja . Cisto vsi ,iz vseh socialnih razredov so to drzavo vzeli za svojega talca in jo dobesedno oropali kolikor se je dalo . Mali clovek je jemal malo , privatniki pa vec ,ker so vec sluzili na crnoin vec pokradli in nic davkov placali . Cloveku lahko das vse ,pa bo se to zapravil . In ni cudno , ce na debatah v ZDA ,jer govorijo o Sandersu in socializmu povdarjajo prav dvoje stvari - kako je delitev dobrin v socializmu v bistvu ropanje pridnih in ustvarjalnih , ce recem na grobo , kot drugo pa , s socializmom bo pritej zavesti ljudi tekmovalnost in konkurenca v najkrajsem casu spravila drzavo v ´´ler´´ in pposledicno v bankrot ,ter izropanje lastnine . Ze videno -Jugoslavija . Vcasih se clovek vprasa ,ali je res bolje nekomu uloviti ribo ali mu dati nasvet kako jo uloviti ,da ne bo lacen . Vsak naj si misli kar hoce ,jaz sem od vekomaj zelel sam uloviti ribo ,Sram bi me bilo , ce bi moral prositi vbogajme . To bi pomenilo mojo nicvrednost na tem svetu.
nightifly
23. 02. 2020 18.50
+0
.............pa ne samo Juga . Pomislite kje je venezuela , drzava ,ki je 4. po zalogah nafte na svetu . Narod umira od lakote . Clovek ne more verjeti . In ni nic cudnega , ce vecina drzav zahteva menjavo oblasti ,kar je tudi upraviceno ,saj ljudje trpijo ob takembogastvu ,ki je pod zemljo ,in je last Venezuelcev . Sramota .
nikhrast
23. 02. 2020 17.14
-2
Na koncu ne verjamem če bi Sanders res bil nominiran, nekateri ga smatrajo preveč ekstremnega. V Ameriki si socialist če predlagaš univerzalen zdravstveni sistem, pa višje davke za bogate, pa olajšave študentom pri šolninah..., vse to je normalno v Evropi, v Ameriki pa ne. Sanders bi verjetno končal kot sta McGovern in Goldwater leta nazaj. Volitve bodo pa tudi odvisne od udeležbe demokratov, če se jih ne udeležijo, bo zmagal Trump, to se je zgodilo leta 2016. Republikanci bodo pa verjetno pogoreli v spodnjem domu in senatu, kot so že dva leta nazaj.
Balki30
23. 02. 2020 16.21
+2
A natasa briski je ze kj powedala al bo tokrat raje tiho?....pa to
Mauzahecmauzares
23. 02. 2020 13.35
-13
Sanders pozitivni starček je trn v peti bogati razvajeni eliti demokratov in steklim psom republikanske horde.
nightifly
23. 02. 2020 13.08
+2
Se dva zanimiva in nezanemarljiva podatka : Trump je prvic zdaj v svojemmandatu dobil od Americanov vec % zadovoljnih glasov z njegovim upravljanjem gospodarstva in ekonomije , kot onih drugih . Tudi vec kot njegovi predhodniki . Se en podatek ,ki je neverjeten - Gallupova anketa je prikazala rezultate vprasanja -ali bi Americani raje socializem ali kapitlizem , in je tak razlika v % samo 7do 8 % . Zelo majhna razlika , kar je pravo presenecenje . Ker pa je Amerika tradicionalno nepredvidljiva bomo pocakali na rezultate ,da vidimo kaj je resnicno v koruzi .
nightifly
23. 02. 2020 12.43
Zgoraj je pravilno napisano,da je T.cestital Berni -ju .Res je .Trump kolikor je videti se najbolj ceni Bernije-a , pa tudi Klobucarjevo ( ki jo v desnem tisku zelo pohvalne omenjajo). Ce bi bila recimo ona v GOP -u ,kdo ve ,ce ne bi uspevala .
Salamandros
23. 02. 2020 12.35
-9
Kdor kol bo boljši kot lažnivec in klovn Trumpet. Skrajni čas, da se šekaniranje in nabijanje carin zaveznicam konča. ZDA sploh ne bi obstajale brez Evrope...
nightifly
23. 02. 2020 12.45
+8
Salamandr ..........brez zamere , ampak vi pa res niste za eno clovesko kulturno debato tu gor . Ne uztrezate ne vsebinsko (jezus kaj st napisal) ,ne kulturno .
nightifly
23. 02. 2020 12.34
+9
Dokler Trump zmaguje , je to samo znak ,da v ZDA znaguje folk ,narod , ne pa kartel multimiliarderjev ,ki si kupujejo volitve ,oblast , in vse ostale vzvode . Ne glede na to ,da je Trump predstavnik republikancev ,ki ,da bo cisto jasno ,niso zadrti konservativci , ampak tezijo h vrednotam klasicne mescanske demokracije na republikanski osnovi in ne na komuni , je tako veliko bolje ,kot da oblast prevzamejo avanturisti razno- raznih ideoloskih sekt in skupin ,ki so nasle sicer skupen jezik v enem delu demokr. stranke, v sebi pa nosijo naboj fundamentalizma , bilo rasnih ali religioznih vzvodov delovanja . Popoln absurd .V nekaterih mestih Texasa ,Arizone in SVzhoda ZDa ,kjer so mesta ze skoraj popolnoma islamska , zdaj mestni sveti ze javno brez sramu zahtevajo uvedbo seriatskih zakonov na njihovem podrocju . Fanaticni islam se siri kot pozar vsepovsod . Te ljudi ne briga kaj veliko kje so , kako zivijo , nakaksen nacin zivijo , ne bruiga jih ali s tem motijo nacin zivljenja drugih ljudi ,ki so tam ze stoletja in so zgradili drzavo ,ki jim je pisana na kozo . Se vec , enkrat ustaljeni nekje , se ta islam.populacija siri kot pozar . Vzrok , absurdno visoka nataliteta ,ki rusi vse pred seboj in susi drzavne blagajne vsepovsod . Tako je bilo tuidi na Kosovu v Jugi . Iz nekja stotisoc albancev ob koncu 2. vojne , , se je populacija do 1991 povecala 10 kratno . To pa vemo kaj pomeni .Revscina ,kriminal , droga ,razpad sistema , vojna . Ki se je tudi zgodila . To pa pomeni smrt . Zdaj pa izbirajmo .
nikhrast
23. 02. 2020 17.02
-3
nightifly
23. 02. 2020 18.43
+2
Rad bi vas videl ziveti v drzavi ,kjer so trije jeziki ,oz. stirje uradni jeziki te drzave , angleski jezik pa tako ali tako Uporaben z akontakt.s svetom . No , verjetno niste nikoli tipkal v francoscini ,italij ., nemscini in anglescini v enem dnevu . Pardon , se v slovenscini . Veste kaksne so tipologije key-boards za vsak jezik ? Potem je tu se uporaba ´´mobile´´ , ki ima spet svoje ............No , da ne bom razglabljal - ce zelite prebrati kaksen moj sestavek ga preberite , drugace pa -just pass over .!ciao .
nikhrast
24. 02. 2020 16.20
-3
nighty, klikni spodaj levo na Setting, potem greš v Time&Language, potem v Language in nastavi Slovenski. Na tipkovnico se boš pa moral naučiti kje so črke, mao drugače so nastavljane če tipkaš v slovenščini, francoščini…, samo navadiš se, samo malo bolj paziti moreš ko tipkaš v angleščini, slovenščini ali francoščini. Spodaj na desni pa lahko stalno spremeniš tipkovnico iz enega jezika v drugi.
igy02
23. 02. 2020 12.08
+14
Bog naj jim pomaga. Demokratom.
Cesar Millan - Vodja krdela
23. 02. 2020 12.09
+13
Sanders je zrel za dom upokojencev ali vrtec !! Trnulčica !!!
nightifly
23. 02. 2020 12.56
+3
cesar ,,, res je , je star .Toda Bernie je dober clovek , eden redkih dobrih in postenih ljudi na povrsju . Po eni strani bi bilo lepo ,cee bi zmagal ,to mu prizelim , ce ne drugega ,pa da izgubi dostojno in gentlemansko . Jaz se bojim njegove zmage ,ker bi jo prevzeli v roke ljudje iz njegovega tabora , ki bi izigrali vse volilce, ki so stali za Sandersom. V spilu je ogromno , in se bojim ,da vsi ti silni ljudje ,ki so se zvrstilli za Sandersom bi naredili tako stalo v sami Ameriki in zunaj ,da si je to tezko predstavljati .
Shisui
23. 02. 2020 12.06
+27
Rekordna ekonomija, padec legalnih in ilegalnih migracij, zid se postavlja pa če se še tako laže da se ne... Sanders ni slab kandidat ampak letos mu ne bo uspelo. Trump ima preveč asov v rokavu.
M teorija
23. 02. 2020 11.52
-11
Če zmaga Sanders se bodo odnosi med ZDA in zaveznicami Nata spet normalizirali!?
nightifly
23. 02. 2020 12.16
-5
Ne z Natom , ne z Ukrajino ,ne z Moskvo . Ni problem Sanders ,problem so tisti ,ki so v jedru njegove kampanije . Kolikor spremljam dogajanje tam cez , sta od demokratov se najbolj cenjena Sanders in Klobucarjeva , ki ima bolj umirjeno in kvalitetno kampanijo -program .
Shisui
23. 02. 2020 12.21
+11
M teorija
23. 02. 2020 12.35
-1
nightifly
23. 02. 2020 12.48
+0
Shisui 23.02.2020, 12:21:51//////////ce ste jo poslusal , ´nasa´ Amy niti ni slaba ,ji je pa ,kot drugim , v trenutku vzel glasove padalec in placanec Bloomberg . Sramota.
MrKrmar
23. 02. 2020 11.38
+13
A bo Sanders dočakal volitve..m
M teorija
23. 02. 2020 12.04
-3
acco98
23. 02. 2020 11.23
+3
Kje je bil prejšne čase, /zdaj je,, srota,, na koncu svojih moči.
nightifly
23. 02. 2020 12.20
+14
Ce se spomnite ,je bil kandidat tudi 4 leta nazaj ,pa ga je lasten demokr. kongres Clintonovega staba na surov nacin ustavil ,ga onemogocil . To samo pove ,kako pokvarjena je ona sama in sponzorji , miliarderji ,ki jo finansirajo . Letos so se usmerili na bidena ,upajoc ,da bodo preko njega dosegli preboj v vlado ZD ,torej zasedli pred. mesto in kasneje obe veji legislature . Pa se jim ne izide.
Kollerik
23. 02. 2020 11.18
-9
Levici manjka mladih, udarnih kapacitet, ter konkretnega programa. In talanje priborjenih drobtinic iz mize miljarderjev in milijonarjev & pravičen socialni občutek do revnih je v današnjem svetu barab tipa orban, erdogan, trum.... premalo.
crazy but true
23. 02. 2020 11.22
+18
Manjka jim "zdrave kmecke logike".. znajo lagat in manipulirat, tudi izobrazevalni sistem je njihov. Teoreticno bi morali vladati, v praksi pa jih imajo ljudje polhn k....
llluuullliii
23. 02. 2020 13.02
-3
Common_sense
23. 02. 2020 11.17
+19
Kakor nadaljujejo demokrati, bo imel Trump tokrat bistveno lazje delo. Saj ne vem ali je to smesno ali zalostno.
crazy but true
23. 02. 2020 11.19
+22
Smesno in pravilno. Teli levi kozle je treba ustaviti preden naredijo se vec skode..
Mauzahecmauzares
23. 02. 2020 11.16
-22
Slovenci smo lahko ponosni na Klobučarjevo..
Common_sense
23. 02. 2020 11.15
+11
Bernie (akoravno se zavzema za v Evropi normalne stvari) v ZDA nima sans. Trump bo vladal se 4 leta. Bloomberg bi imel vec sans. Kruta realnost.
Brakedirt
23. 02. 2020 11.34
-11
se 4 leta ti bo nabijal carine, ti mu bos pa ploskal.
nightifly
23. 02. 2020 11.34
+4
Bloomberg ne sme zmagati ,ker bi bila to cista kraja oz. nakup volitev . Njega je Mocvirje ,v katerem je tudi Hilariy in vsi ostali lop***ovi poslalo v bitko,ker je Biden slab konkurent in izgublja ,do sedaj pa je Bloom . za medijsko oglasevanje ponucal cez 400 mio v zelo kratkem casu .Ogabno . Preskocil je celo primarni proces ,in samo zaradi svojih miliard in tega ,ker so v Demokr.stranki cez noc spremenili pravila , vskocil v volilno tekmo . No, ce ne drugega , sem vesel ,da so se uresnicile vse moje dolgoletne napovedi,da je ta demokrat.stranka , vsaj njen del ,ki jo nadzoruje ,v bistvu pokvarjena nedemokrat. dr....*al . To je danes zdaj ze cisto jasno in ni treba vec ugibati . Bernie je (zal) zanesenjak , socialist ,ki je svoje porocno potovanje opravil v SSSR , verjetno ima lepe in zlahtne namene , se pa bojim ,da je v krempljih brezobzirnih ,napadalnih predstavnikov manjsin ,(omar,tlaib , AOC , in ostalih ,ki svoje ekstremisticne in neosnovane zahteve skusajo realizirati prav preko Bernija , ker najbolj sovpadajo z njegovimi programi . Skoda za bernija ,ker bodo te coprnice vse unicile .Tudi njega in mogoce tista svetla nacela socializma ,ceprav je za vse veliko prezgodaj. Tudi zato v brk vsem tem ekstremisticnim skupinam migrantov predvsem iz muslim. sveta je bolje ,da zmaga Trump in gre naprej z enim stabilnim programom ,ter drzi svet v ravnovesju . Za primer ---poglejte samo Evropo zadnjih deset let -in to samo glede migrantske politike , kako zelo je UE zgresila ,se posebno Nemcija ,ki je sebicno potegnila napacne poteze . (to je dozivela tudi slovenija ,ki jo je v zelo kratkem casu preplavilo pol miliona ljudi ,k sreci pa vecina presla Slovenijo. In ce bi se kaj zalomilo ,da bi ostali v Sloveniji ?
Common_sense
23. 02. 2020 11.41
+6
Brake: ne ploskam nobenim carinam. Nikdar in nikoli. A pravim: ce bo Trump:Bernie, je zadeva jasna. To je vse.
nightifly
23. 02. 2020 11.10
+7
Zanimivo bi bilo videti ,ce bi zmagal Sanders . Po moje zanimivo samo iz stalisca nekega novega poskusnega projekta .Zdaj bi lahko preigravali razlicne scenarije , toda zelje Levice in Sandersa so tako megalomanske v stroskih ,kjer bi samo zdravstvena reforma kostala tja do 30 Ti soc miliard $ , to pa pomeni sesutje vec ali manj celotnega gospdoarstva , se tiste firme pa,ki delujejo v ZDA zaradi eskalacije davkov in nestabilnega trga usle ven in drzave . Posledicno bi se sesuli trgi po svetu ,to pa vodi vemo kam . Tudi ce pregovorni sovrazniki ZDA zivijo prav na tem sovrastvu , so vsa njihova gospodarstva in ekonomija tako ali drugace povezana z Ameriko in od nje odvisna. ,ce ne drugega vsaj po nacelu reciprocnosti . Da ne govorimo o evropi . Torej je treba zmago Sandersa gledati cisto sebicno s stalisca financnih zmoznosti in ne toliko ideolosko . Da o moznostih nemirov zaradi nezadovoljstva in financnega propada ljudi ,druzin ,majhnih gospodarstev in privatnikov ne govorimo . Zato sam vedno pravim ,da en glas na volitvah ni tako neumna stvar .Je Zelo Zelo odgovorna ,ker prav tisti glas lahko prevaga in povzroci v imenu izvolitve stranke ali posameznika tektonske premike in propad . To pa samo pomeni,da se morajo ljudje cimbolj tudi politicno izobrazevati in sodelovati pri oblikovanju drzave .
Laki je malo nervozan
23. 02. 2020 11.05
-5
V tekmo z Krampom bo šel že na pol senilni Biden.
crazy but true
23. 02. 2020 11.07
+15
Bloomberg mece stotine miljonov v kampanijo, vendar denar spet ni vse, kot je Hilary ugotovila.. Bieden in Sanders pa tako ali tako nimata sans proti Trumpu..
nightifly
23. 02. 2020 11.12
+2