Tujina

V Nigeriji ugrabili okoli 200 učencev

Tegina, 31. 05. 2021 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
4

Nigerijske oblasti so sporočile, da so oboroženi moški iz islamske šole v Nigeriji ugrabili številne učence. Gre za zadnjega v vrsti tovrstnih napadov na šole.

Ugrabitev se je zgodila v nedeljo v mestu Tegina, so za BBC potrdile nigerijske oblasti, učitelj pa je povedal, da pogrešajo 150 učencev, medtem ko druga poročila govorijo o okoli 200 pogrešanih.

Ugrabitve, ki jim sledi odkupnina, so v severnih državah vse pogostejše. Spomnimo samo, da so februarja iz internata v Jangebeju v zvezni državi Zamfara oboroženi moški odpeljali skoraj 300 deklet. Večino so pozneje osvobodili.

V zadnjem incidentu so priče, ki jih je citirala spletna stran News Day, povedale, da so oboroženi moški na motorjih vdrli v mesto in brez razlogov začeli streljati. Ko so ljudje pobegnili, so napadalci odšli v islamsko šolo in ugrabili otroke. Šolo obiskujejo tako dečki kot deklice, stari od 6 do 18 let. Oblasti so sporočile, da sta bili med napadom ustreljeni dve osebi, ena pa je umrla. Po poročanju naj bi bili ugrabljeni tudi številni ljudje, ki so potovali v avtomobilu.

Dopisnica BBC iz Nigerije pravi, da so ugrabitve za odkupnino v zadnjih mesecih pogostejše po vsej Nigeriji. Napad v Tegini se je sicer zgodil le dan po izpustu 14 ljudi, ugrabljenih z univerze v sosednji državi Kaduna.

Napadi na šole v Nigeriji so vse pogostejši.
Napadi na šole v Nigeriji so vse pogostejši. FOTO: AP

Tegina sicer leži nedaleč od mesta Kagara, kjer so februarja ugrabili 27 študentov. Na severozahodu in v osrednji Nigeriji je bilo od decembra vsaj šest ugrabitev študentov, ugrabljenih pa je bilo več kot 800 študentov in uslužbencev.

K napadom na šole v Nigeriji je svetovno javnost leta 2014 usmerila skrajna islamistična organizacija Boko Haram, vendar naj bi bili nedavni napadi delo kriminalnih združb.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
31. 05. 2021 16.47
-1
Šola ni zaščitila učencev, so enako krivi kot ugrabitelji.
Al83
31. 05. 2021 15.17
+1
To je pač del življenja v muslimanskih državah.
semtvojavest
31. 05. 2021 14.50
+1
zivali... nic drugega ne morem reci
Wolfman
31. 05. 2021 15.03
+4
Ma žival je plemnito bitje naspram takšnih škodljivcev.