Tujina

V notranjosti Hrvaške zaradi snega težave v prometu, na obali orkanska burja

Zagreb, 19. 01. 2024 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaško so zajele napovedane snežne padavine. Sneg, ki je prekril tudi prestolnico, povzroča težave v prometu v notranjosti države, ob obali pa vremenoslovci opozarjajo na orkansko burjo. Popoldne je začelo snežiti tudi v notranjosti Istre. O obilnejšem sneženju poročajo tudi iz Srbije ter Bosne in Hercegovine.

V Zagrebu, kjer prebivalci niso več vajeni snega, ne delujejo nekatere linije mestnega prevoza, na terenu pa je 240 ekip zimske službe.

Vedno več dela v prestolnici imajo tudi gasilci, ki morajo posredovati predvsem zaradi podrtih dreves. Dopoldne jih je na ceste, parkirišča, avtomobile in stavbe padlo skoraj 30. Pred polomljenimi vejami in podrtimi drevesi je danes opozorila tudi uprava največjega mestnega parka Maksimir in do nadaljnjega odsvetovala obisk.

Obilne snežne padavine so zajele več delov države, zaradi njih pa je državni hidrometeorološki zavod za danes izdal rumeno ali oranžno vremensko opozorilo. Za območje Reke in Kvarnerja medtem velja rdeče vremensko opozorilo zaradi orkanske burje, katere sunki bi lahko dosegli tudi do 180 kilometrov na uro. Za Gospić v Liki enako opozorilo velja zaradi močnega vetra in obilnih snežnih padavin.

Popoldne je začelo snežiti tudi v notranjosti Istre in na Učki, okoli 17. ure pa so po poročanju vremenskega portala Istramet prve snežinke padle tudi v Pulju in Fažani. V Istri sicer danes piha tudi močna burja, ki doslej ni povzročila večjih težav ali gmotne škode, temperatura zraka pa se je čez dan spustila za okoli deset stopinj Celzija, poroča Hrvaška tiskovna agencija Hina.

Največ snega bo po napovedih vremenoslovcev zapadlo v osrednjem delu države in goratih predelih, kjer pričakujejo tudi do pol metra snega.

Zaradi orkanskega vetra velja prepoved prometa za vsa vozila na delu avtoceste od Zagreba proti obali, in sicer med Svetim Rokom in Posedarjem. Prav tako je promet za vsa vozila prepovedan na delu jadranske magistrale, med Senjem in Sveto Marijo Magdaleno, je sporočil hrvaški avtoklub (Hak).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi zimskih razmer v Gorskem kotarju, Liki, na severozahodu države in v delu zadrske županije velja prepoved prometa za tovorna vozila s priklopniki in vlačilce s polpriklopniki ter za vozila brez zimske opreme.

Hak je sicer poročal tudi o več prometnih nesrečah na avtocestah v notranjosti države. Za vožnjo brez predpisane zimske opreme je zagrožena denarna kazen od 660 do 1990 evrov.

Sneg otežuje tudi vožnjo po cestah v Srbiji

Hladno vreme in sneg otežujeta tudi vožnjo po cestah v Srbiji, je sporočila srbska avto-moto zveza. Obenem je opozorila na nevarnost zemeljskih plazov na cestah. Sneženje in veter sta povzročila več nesreč ob avtocesti v smeri Beograd–Zagreb. 

Sneženje je medtem doseglo tudi BiH, kjer je sneg že pobelil Krajino na zahodu države. Do sobote bo sneženje po napovedih vremenoslovcev zajelo tudi preostale dele države.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IvanJaJo
19. 01. 2024 16.57
+2
Proti nesposobnim ljudem.. Eto proti temu pa ni cepiva 🤣
KREN49
19. 01. 2024 14.13
+0
kaj pomeni ralica po hrčevsko...
Panter 63
19. 01. 2024 14.41
+0
duhccc
19. 01. 2024 13.54
+2
pisejo kaj je na hrvaskem pa nemciji pa kaj nas zanima kasn kaos imajo oni sicer hocjo preusmerit clovesko pamet... itak nam ze perejo mozgane bomo kmal k robotki ja vodilni imajo vse prav ...tko k AMERIKA PERE MOZGANE EVROPI..kmal bojo naredili tako sranje da bomo evropejci bezali v druge drzave ,,,
Potouceni kramoh
19. 01. 2024 13.53
-1
Moramo biti na tekočem da vemo da purgerji pa imajo v primerjavi z nami vse spluženo vzorno.
Delavec_Slo
19. 01. 2024 13.34
+5
Aja, sam mi živimo v sloveniji!
Panter 63
19. 01. 2024 13.47
+1
Panter 63
19. 01. 2024 13.24
+1
Super, glavno da je pri nas vse tekoče. Spodnje fotografije so stare cca 1 mesec. V vednost avtorju članka. lp
celjan2
19. 01. 2024 12.38
+6
ja. dajmo preusmeriti pozornost s Štajerske avtoceste na Hrvaško!