Tujina

Obsežen požar pri Trogirju povzročila iskra na daljnovodu

Trogir, 03. 08. 2021 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Švajger, STA, Maja Pavlin
Komentarji
27

Čeprav je hrvaškim gasilcem požar, ki je zajel širše območje hrvaškega mesta Trogir, zjutraj uspeli omejiti, pa se je ta po zadnjih informacijah ponovno aktiviral. Hrvaška policija je medtem razkrila, da naj bi požar zanetila iskra na daljnovodu. Gasilci so vso noč dežurali na mestih, kjer jim je požar uspelo omejiti, medtem ko je na večini prizadetega območja zjutraj še vedno gorelo. V določenih predelih pa se je celo razširil, zaradi česar so za nekaj časa zaprli Jadransko magistralo.

Hrvaški gasilci se še vedno borijo z ognjem, ki je zajel območje naselja Seget Gornji. Požar, ki je včeraj zvečer izbruhnil v trogirskem zaledju, so gasili vso noč, do jutra pa je zgorelo več sto hektarjev pretežno nizkega rastlinja in borovega gozda, so sporočili iz županijskega gasilsko-operativnega središča v Splitu.

Gasilci tako ostajajo dežurni še eno noč. Še naprej se trudijo omejiti požar."Ponekod je veliko dima, bliža se noč in kmalu bomo nadomestili obstoječe sile s svežimi gasilskimi četami," je povedal glavni gasilski poveljnik Slavko Tucaković. Dodal je, da so v pripravljenosti tudi gasilci, nameščeni v Divuljah, ki jih bodo aktivirali jutri zjutraj.

Območje požara pri Trogirju. Na spletni strani projekta EFFIS (sestavni del službe Copernicus za upravljanje z nujnimi situacijami) je zabeležena tudi približna ocena območja požara oziroma površine, ki je zagorela. To določajo s pomočjo kamer in dronov, požar lahko spremljajo v realnem času, na velikem območju pa jim pri tem pomagajo tudi satelitski posnetki in druge informacijske baze.
Območje požara pri Trogirju. Na spletni strani projekta EFFIS (sestavni del službe Copernicus za upravljanje z nujnimi situacijami) je zabeležena tudi približna ocena območja požara oziroma površine, ki je zagorela. To določajo s pomočjo kamer in dronov, požar lahko spremljajo v realnem času, na velikem območju pa jim pri tem pomagajo tudi satelitski posnetki in druge informacijske baze. FOTO: 24ur.com

Hrvaška policija je medtem že odkrila mikrolokacijo, od koder se je razširil požar. Kot pravijo ni nobenega suma, da bi bil požar podtaknjen. Po ugotovitvah preiskovalcev naj bi požar povzročila gradbena dela na širšem območju naselja Seget Gornji. Med deli naj bi se poškodoval daljnovod, kratek stik na njem pa je ustvaril iskro, ki naj bi povzročila ta obsežen požar, poroča Index.hr.

 

Poveljnik gasilcev: Potrebna velika previdnost, napovedan je jugo

"Situacija je v tem trenutku precej boljša. Odprtega ognja ni več, na jugovzhodnem delu požarišča se še občasno pokadi. Ponoči se je ogenj razširil in grozil objektom. Nemudoma smo angažirali dodatne moči z območja Makarske. Lahko rečemo, da je bilo po zaslugi velikih naporov gasilcev vse hitro pod nadzorom in ni nevarnosti za ljudi in imetje," je okoli 9. ure zjutraj za spletni portal Dalmacija Danas dejal Tucaković.

Skupno je doslej pri gašenju sodelovalo 167 gasilcev z 49 vozili iz kar 16 gasilskih društev. Gre za najzahtevnejše gašenje letos. Zagorelo je včeraj nekaj po 10. uri, gašenje pa sta še dodatno oteževala močan veter in nedostopen teren.

Kljub temu pa je po njegovih besedah še vedno potrebna velika previdnost, saj meteorologi napovedujejo jugo. "Resnično so se gasilci vso noč zelo trudili. Angažirali smo tudi gasilce iz makarskega primorja, zjutraj pa smo moči zamenjali, da si ljudje odpočijejo. Potrebna je velika previdnost, da ne bi znova zagorelo, čez dan spet napovedujejo jugo in jugozahodni veter," je dodal Tucaković, meščane in turiste pa pozval k previdnosti.

Prizorišče naj bi danes po napovedih obiskala notranji minister Davor Božinović in obrambni minister Mario Banožić. Razmere na terenu naj bi si ogledal tudi načelnik Glavnega štaba Oboroženih sil Hrvaške Robert Hranj.

Gasilcem sta se pri gašenju že okoli 6.15 pridružila tudi dva kanaderja. "Že zgodaj zjutraj želimo sanirati čim večjo površino in upamo, da bomo v dan vstopili brez odprtega ognja," je navsezgodaj še dejal načelnik gasilcev Tucaković.

Na poziv gasilcev so okoli 00.30 za ves promet zaprli tudi Jadransko magistralo (DC-8) – med bencinsko črpalko Perić in zavojem proti mostu Čiovo, promet pa je bil preusmerjen skozi Trogir. Okoli 5.15 je promet na magistrali znova deloma stekel. Kot je sporočila policija, je promet, ki je bil popolnoma prekinjen, zdaj vzpostavljen izmenično, po enem voznem pasu, vozila pa usmerjajo policisti.

Cisterna iz Makarske, ki je hitela na pomoč, udeležena v prometni nesreči

Gasilcem je na pomoč zjutraj iz Makarske hitela tudi gasilska cisterna z vodo, a je bila okoli 7.00 v Podstrani udeležena v prometni nesreči. Splitska policija je prijavo glede trčenja terenskega vozila in osebnega avtomobila prejela ob 7.10. Po prvih informacijah ni poškodovanih.

Za gasilci naporna noč: ogenj se je približal hišam in bencinski črpalki

Požar se je ponoči sicer precej približal državni cesti D-8, plameni so bili v enem trenutku tudi v bližini hiš in bencinske črpalke, a jih niso ogrožali, zato prebivalcev ni bilo treba evakuirati, poroča portal Dalmacija News. Tudi bencinska črpalka na trogirski obvoznici ni bila ogrožena.

"Zdaj sem obiskal naše prostovoljno gasilsko društvo. Žal se je, kot lahko vidite, ogenj deloma spet razplamtel," pa je situacijo ponoči komentiral župan Trogirja Ante Bilić. Najresneje je bilo na območju proti obvoznici, dodatno pa je delo gasilcem oteževal veter.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri gašenju požara je že včeraj čez dan sodelovalo osem protipožarnih zrakoplovov – štirje airtractorji, trije kanaderji in helikopter sestava Protipožarnih namenskih organiziranih sil Oboroženih sil Republike Hrvaške, so sporočili s hrvaškega obrambnega ministrstva. Včeraj je bilo na požarišče napotenih še 26 pripadnikov gasilskih sil iz vojašnice Kneza Trpimirja Divulje, so dodali.

Zaradi požara so popoldne za dobro uro zamaknili tudi pristanek letala na splitskem letališču, letala pa so nato preusmerili na letališči v Zadru in Zagrebu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MihaGliha
03. 08. 2021 21.09
Škoda narave že tako je v slabem stanju potem pa požar in gašeno s slano vodo in to vsako leto enako
TistoPravo
03. 08. 2021 20.42
+1
Iskra na daljnovodu....kaj nimajo posekano spodej
Don Jr.
03. 08. 2021 16.26
-2
Zemlja gori, poplave ubijajo, potresi radirajo. Dr. Fauci in kolega Gates pa rešujeta probleme katere sta ustvarila. Malokoga pa zanima pojav grand solar minimum. Preveč za prebavit.
Nace Štremljasti
03. 08. 2021 16.13
-1
bodo prišli farji potomci NDH Požeg ali pa bo iz kamna pognala trava
ervirus
03. 08. 2021 14.16
No zdaj naj zorjejo in kaj posadijo
spectator935
03. 08. 2021 13.00
-1
Bliža se obletnica oluje in požari gorijo
Roky123
03. 08. 2021 12.50
-2
Pop TV spet reklama za hrvaško
Žac
03. 08. 2021 12.59
-1
A ti zelis da bi bile taksne reklame za Slo? Jaz ne.
Roky123
03. 08. 2021 21.52
V italiji sta 2 turista zgorela ko poskušala rešiti psa...o tem ni nič ker najbolj pišejo o Hrvaški... pač gori ni pa treba vsaki dan posebej članek zgolj o dogajanju na Hrvaškem
Uporabnik483970
03. 08. 2021 12.31
-1
Joj tem Hrvatom bodo res na koncu ostale samo še smeti v morju in smrad kanalizacije v večina malo večjih vaseh, mestih,...
Žac
03. 08. 2021 12.44
+2
Glavno da nimajo po celi drzavi smrdece blato. Model,pometaj pred svojim vhodom. Po tem se delaj norca z drugih. Pa tudi o rdeci zastavi na zusterni bi se moglo kaj povedati glede da omenjas plastiku in morje.
taurus111
03. 08. 2021 10.51
+0
Bravo Hrvati, požar je nekdo podtaknil , baje sosed....
Žac
03. 08. 2021 12.05
+0
"Baje" je beseda nic vedeti samo nabijati nekaj brez veze. Dej vire za to svojo"baje". Ce nimas po tem utihni,butalec.
Žac
03. 08. 2021 13.57
Butalec,zdaj so dali vzrok pozara. Tam so se odvijala gradbena dela,po tem je pozar prejel daljnovodni stolp in se zacelo iskriti. Tako da tvoj "baje" je hinavsko in z sovražnosti napisan.
ervirus
03. 08. 2021 14.19
Tavrus je bik!? Že odvržena steklenica ogabne zuje povzroči pozar
Težeklojz
03. 08. 2021 18.38
Žac...po tem je požar prejel daljnovodni stolpin...hmm....kaj?
kivzfccz
03. 08. 2021 09.14
+19
Fantje bijejo hude muke. Vročina in zaščitna sredstva te skurijo brez migati. Kapo dol vsem sodelujcim
TechnoX
03. 08. 2021 09.03
+6
Lahko bi skupaj z Italijani naredili eno floto gasilskih letal, recimo 100 letal in bi take požare zelo hitro obvladali v obeh državah.. Vse skupaj bi bilo verjetno cenejše od enega Eurofighterja..
manolo31
03. 08. 2021 12.06
+2
Hrvaska ima svojo floto 14 kanaderjev in svoje pozare zelo hitro obvlada. Poleg tega ima operacijski center in opazovalnice na vsako nekaj kilometrov ob obali z strazarji 24ur/dan. Vseh skupaj je nekaj cez 350 takih opazovalnic. Prav tako vse nadzira z droni. Pozare s svojimi letali gasi tudi v drugih drzavah, denimo v Izrealu.
ervirus
03. 08. 2021 14.23
Dzabe opazovalec pana fonu kot naši reševalci iz vode
brabusednet
03. 08. 2021 08.49
+11
Sem pred leti dopustoval v Seger gornji zadnji vrsti hiš pod hribom.To je kakih 500 metrov zračne linije nad znanim hotelom Medena.Ves hrib za to hišo je bil včasih borov gozd z mogočnimi bori mi je pripovedoval lastnik apartmaja.Pa je en vaščan namerno podtaknil požar.Pri njem je takrat bil na dopustu nek Nemec,ki je bil poklicni gasilec.In on mu je rešil hišo,da mu ni pogorela.Saj so bili veliki bori kakih 30 metrov od hiše in ogen se je bližal.Ta Nemec je predlagal,da hitro poderejo najbljižne bore.Sam je z motorno žago to tudi storil.Tako so obvarovali hišo in od takrat so prijatelji in vsako leto pridejo k njemu v apartma.Sedaj na tistem velikem hribu je samo grmovje in golo skalovje.Se spomnim v 70 letih prejšnjega stoletja.Od Zadra do Splita in naprej vsi ti hribi so bili poraščeni z mogočnimi borovimi gozdovi.Takrat je bilo čudovito za videt.Danes pa smo grmovje z ostanki pogorelih gozdov in vse črno.Ne vem,kje je vzrok za te ogromne požare in zakaj tega včasih ni bilo toliko.
TistoPravo
03. 08. 2021 11.24
+2
AbrA0_KadaBRa
03. 08. 2021 08.49
+2
Više apartamna, za letala nema dnara
manolo31
03. 08. 2021 12.08
+1
Hoces reci da podalpske rovte nimajo denarja za niti kadra za letala? Hrvaska ima svojo floto 14 kanaderjev in svoje pozare zelo hitro obvlada. Poleg tega ima operacijski center in opazovalnice na vsako nekaj kilometrov ob obali z strazarji 24ur/dan. Vseh skupaj je nekaj cez 350 takih opazovalnic. Prav tako vse nadzira z droni. Pozare s svojimi letali gasi tudi v drugih drzavah, denimo v Izrealu.
Špartanec
03. 08. 2021 08.37
+5
Plac delajo za nove apartmane
Nimasmisla
03. 08. 2021 08.22
+6
in potem gasijo z morsko vodo tako da bo kmalu ostalo samo kamenje
DEEP
03. 08. 2021 19.03
Tretja doza te mogoče, reši! In pole se čudiš ko vas kelner vu konobi, ignorira!