Tujina

V obsežni operaciji proti kalabrijski 'Ndrangheti več kot 300 aretiranih

Rim, 19. 12. 2019 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Italiji so v okviru obsežne operacije proti kalabrijski mafijski združbi ’Ndrangheta aretirali 334 ljudi, ki so obtoženi umorov, izsiljevanja in pranja denarja. Preiskave so potekale tudi v Nemčiji, Švici in Bolgariji.

V Italiji so operacije proti mafiji sicer redno na dnevnem redu, a tokratna močno izstopa po obsežnosti. V operaciji je namreč sodelovalo 2500 policistov, osredotočila se je na okrožje Vibo Valentia v Kalabriji, zajela pa je tudi Lombardijo, Piemont, Benečijo, Ligurijo, Toskano, Sicilijo, Lacij in Emilijo-Romanjo.

V operaciji so aretirali 334 oseb, 260 jih je pristalo v priporu, za 70 ljudi pa je bil odrejen hišni pripor. Osumljencem očitajo izsiljevanje, umore, trgovino z drogami, pranje denarja in članstvo v mafijski organizaciji. Med prijetimi osumljenci so tudi politiki, podjetniki in celo policist.

V akciji so zasegli blago, vredno 15 milijonov evrov, mafijska mreža pa je bare, restavracije in hotele uporabljala za pranje denarja, v določeni meri pa je nadzirala celo pogrebe.

Nicola Morra, predsednik parlamentarne komisije za boj proti mafiji, je operacijo označil za "gigantski korak" v boju proti organiziranemu kriminalu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
18. 01. 2020 16.32
+1
Pri nas bi v podobni akciji lahko polovili celoten politični vrh vključno z opozicijo. Po tem bi se morali poloviti še romske lopovske oborožene formacije, pa albance ,jugovice, in ostalo pritepeno svojad....tu bi bilo kaj za pokazati....
Blallka
19. 12. 2019 14.11
+6
Tole mi pa res ni jasno. Od Italije do Švice in Nemčije - države se držijo skupaj. Potem pa iz Italije direktno v Bolgarijo? A ostale države je pa nimajo ali kako? Sploh če vemo, kaj je mafijec rekel za Slovenijo. Očitno je pol tle za mafijo tko kot za davčne utajevalce ciper. Pa Hrvaška, cela juga, celo Avstrija vse do romunije.
IKOSS
19. 12. 2019 13.48
+9
Dokaz o tem, kako dobro je založen črni trg na ozemlju nekdanje Jugoslavije, je na posnetku zaplenjena puška Zastava M70, najverjetneje model AB2. Ponovno, posebna zakonska regulacija sredstev ima zgolj izjemno omejen vpliv in družbeno najbolj problematični posamezniki, do želenih sredstev vedno uspejo priti! To seveda ne pomeni, da posebna zakonska regulacija tako ni smiselna, le njenih se je potrebno zavedati, prav tako pa ustrezno prilagoditi raven posebne zakonske regulacije.
Samo gasssss...
19. 12. 2019 14.36
+4
Bistvo je, da na vsak način hočejo spacat Zoro-2. Kateri bi oškodoval v veliki meri legalne uporabnike strelnega orožja. Na črni trg z avtomati pa tako ali tako ne bo vpliva.
IKOSS
19. 12. 2019 15.00
+6
Razlogov za neustrezen trend na tem področju je cela vrsta. Mednje spada tudi netočen način poimenovanja vseh ognjenih strelnih sredstev z izrazom orožje, pojavnost tematike v medijih, ki izpostavlja pretežno le družbeno problematično vlogo določenih sredstev, posebna zakonska regulacija sredstev ima bistveno manjši vpliv, kot je večina javnosti prepričana, ne nazadnje pasivnost strokovne in zainteresirane javnosti, ki se, namesto, da bi bila aktivna, vedno pasivno sprijazni z novimi okoliščinami v katero je postavljena. Tako se ni čuditi vedno novi eroziji s tem povezanih pravic. Ognjena strelna sredstva se uporabljajo v vrsti vlog, le ena izmed njih je tudi v vlogi orožja in celo v tej vlogi je le izjemno majhen del uporab družbeno problematičnih, vse ostale so družbeno neproblematične, ali celo koristne. Mediji tematiko predstavljajo pretežno docela izkrivljeno, delno zaradi svojega nepoznavanja področja, delno zaradi želje po senzacionalizmu, lahko pa gre tudi za čisto zavajanje zaradi nazorskih razlogov. Kot je bilo že mnogokrat omenjeno in kar dokazujejo tudi izkušnje, kdorkoli želi določeno sredstvo pridobiti, mu tega zakonske omejitve pretežno ne uspejo učinkovito onemogočiti. Žal strokovna in zainteresirana javnost do sedaj ni bila sposobna strokovno utemeljenega in enotnega stališča predstaviti ustreznemu številu ljudi, da bi se ta odrazila v ustrezno pripravljeni zakonodaji.
Uporabnik1842873
19. 12. 2019 13.28
+18
Tam jih dajo v zaport, Slo pa se veselo sprehajajo.
7Scythe7
19. 12. 2019 14.32
+8
seveda...ko bi ti vedel koliko je v Italiji mafije, 300 ni nič, pa še to je samo ena družina
korintos23
19. 12. 2019 13.04
-3
Fašizem in mafija a to je eno in isto?
pkj
19. 12. 2019 13.23
+6
žlikrofi
19. 12. 2019 17.59
+3
jansizem je hujsi ker kosovar psihično mori ko straš uboge none kaj bo če bo