Tujina

'Že v ponedeljek bodo nazaj vsi problemi'

Berlin, 25. 09. 2021 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
15

Nemški volivci imajo le še danes čas, da razmislijo o tem, komu bodo na jutrišnjih volitvah zaupali glas – s tem pa za nekaj časa začrtali pot ne le Nemčije, ampak tudi Evropske unije in geopolitična razmerja. Odločiti se bo treba po kampanji, ki je v en glas obljubljala, da se ne bo veliko spremenilo – in da bo vse drugače, prav tako pa je preskočila veliko ključnih težav, ki s tem sicer niso rešene.

Nemška politika po 16 letih Angele Merkel išče svojo (novo) identiteto in vizijo.
Nemška politika po 16 letih Angele Merkel išče svojo (novo) identiteto in vizijo. FOTO: Dreamstime

"Če bi iskali naslov za tokratno volilno kampanjo, bi lahko zapisali: brez eksperimentov. Paradoksalno je to posledica velike negotovosti med ljudmi. Podnebne spremembe, pandemija, digitalizacija v resnici grožnja staremu načinu življenja še nikoli ni bila tako velika. Toda odgovor večine strank je bil nikar preveč nerazumnih zahtev. To bi se lahko še maščevalo," tako o medli kampanji, kjer je bilo težko najti velike razlike med strankami pri nekaj glavnih izpostavljenih temah, piše komentator focus.de Ulrich Reitz.

V svoji oceni je šel še nekoliko dlje in vse skupaj primerjal z otroškim razumevanjem sveta, kjer otrok meni, da če zapre oči in pošasti ne vidi pošasti ni. Seveda je pošast še vedno tam in v primeru nemške politike, bodo, kot oceni, "že v ponedeljek nazaj vsi problemi", ki niso dominirali kampanje pa bi jo morali, čeprav jim potrebne pozornosti niso posvečali ne politiki, ne mediji, ki so postavljali vprašanja. 

Med domačimi zapostavljenimi temami volivci in analitiki pravijo, da so želeli kaj več slišati o inflaciji in višjih cenah. Ko gre za temo okolja, pa so želeli slišati bolj jasne odgovore. Tako je  v zraku obviselo vprašanje, kako draga bo zelena transformacija zares, kdo jo bo plačal, kaj se bo zgodilo, ko bodo zahteve okoljske politike trčile ob potrebe sociale. Pa tudi kako realni so načrti, potem ko je Nemčija na hitro zapustila jedrsko energijo, zdaj pa ne najde rešitev, kako jo cenovno in okoljsko sprejemljivo resnično nadomestiti, medtem ko se veliki tekmici Rusija in Kitajska obračata prav k jedrski energiji.

Na podobno veliko kritik so naleteli prazni politični odgovori na geopolitična vprašanja, kjer je denimo Annalena Baerbock (Zeleni) dejala, da "bi v zunanji politiki želela več morale in človekovih pravic". Toda, kot ugotavlja Reitz, Kitajska je zdaj najpomembnejši nemški izvozni trg. Kaj bo torej prevladalo, ko bo šlo zares nemška delovna mesta ali pravice muslimanske manjšine Ujguri? Poleg tega Kitajske dosledno ne ganejo tuja razmišljanja. Ob zunanjepolitični naivnosti je morda skozi celotno kampanjo v oči še bolj bodla odsotnost geopolitične vizije. 

Slišali smo denimo Evropa mora postati bolj neodvisna, tudi vojaško. Ideja, ki jo poslušamo že nekaj časa. In ne tudi tokrat bolj konkretnih načrtov nismo slišali. Ne, ko gre za strateško, gospodarsko in še kakšno neodvisnost, kaj šele, ko gre za konkretne obrise evropske varnostne politike. 

Zanimivo je precej ob strani ostalo tudi vprašanje migracij, kjer je bilo veliko slišati o "reguliranem" ali "kvalificiranem" priseljevanju, kar je recimo izpostavil FDP-jev Christian Lindner, izognili pa so se temam, ki se občasno vendarle pojavljajo na Danskem in v Franciji torej družbenim posledicam migracij. Ali kot že nekaj časa menijo nekateri bolj kot se poudarja "regulirano priseljevanje" glasnejši je molk o nezaželenem priseljevanju. 

V nemški politični trgovini z dragocenim porcelanom tako preden bodo stranke sklenile koalicijsko kupčijo, lomasti ne le en, ampak veliko zelo velikih slonov, ki so jih v času kampanje le nekoliko zakrili in olepšali, da se jih ne bi jasno videlo. Ključno vprašanje pa je, do kdaj si bo politika nemška in evropska še lahko zatiskala oči pred tem, kako nepomembna s svojo neodločnostjo in popolno vsebinsko praznino postaja na svetovnem zemljevidu in kaj to pomeni za prebivalce kontinenta. 

"Bodite pripravljeni"

Rezultati predvolilnih anket sicer kažejo, da se največ podpore obeta socialdemokratom SPD, ki naj bi uživali 26-odstotno podporo, krščanski demokrati CDU/CSU 22-odstotno, potem ko je bila razlika že tudi večja, Zeleni pa so padli na 16 odstotkov, kar sicer poznavalcev ne preseneča, saj prednost Zelenih običajno precej skopni, ko se dejansko približajo volitve. 

Kdo bo vodil prihodnjo vlado, tako še ni povsem jasno, mnogi pa menijo, da bodo koalicijska pogajanja naporna in da celo ni nujno, da bo stranka, ki bo na volitvah zbrala največ glasov, tudi tista, ki bo sestavila vlado. 

"Če želi Nemčija ostati stabilna, mora Armin Laschet postati kancler, CDU/CSU pa ostati najmočnejša stranka," je pred volitvami sporočila Angela Merkel, ki se po 16. letih poslavlja. 

"Koalicijskim partnerjem sporočam bodite pripravljeni," pa je dejal Laschet, ki se, čeprav mu ni uspelo razgreti tradicionalne baze volivcev še ni odrekel misli na kanclerski stolček. 

S tem se najbrž ne bi strinjal SPD-jev Olaf Scholz, njegova stranka stavi prav na to, da ga Nemci želijo za prihodnjega kanclerja, kar sicer kažejo tudi ankete. Ob odsotnosti vsebine je bila to namreč predvsem kampanja všečnosti kandidatov, čeprav kar nekaj analitikov meni, da Scholzu ne kaže dobro, ker je med kampanjo tako blestel, ampak ker konkurenca ni blestela. 

Med kampanjo je bilo slišati veliko gesel, kako se bo po 16 .letih tokrat spremenilo vse. S temi pozivi je kampanjo zaključila tudi Baerbockova: "Na teh volitvah je vse v igri. Svobodni smo, da se znova odločimo in v tem je lepota demokracije: ali nadaljujemo s to veliko koalicijo, tako kot doslej, in se umikamo, kadar je težko, ali končno uspemo z novim začetkom?" Toda prav Baerbockova bi rada vladala s partnerjem iz očitno osovražene velike koalicije SPD. Prav tako pa volivcem ni znala pojasniti, kdo bo nov začetek plačal. Težko je namreč verjeti, da bo za to dovolj dosledno preganjanje davčnih utajevalcev, kar je bila ena od idej, ki smo jih slišali. 

Če strnemo predvolilne obljube, so nemški politiki za prihodnje obdobje obljubili gospodarsko stabilnost in napredek, zeleno transformacijo, odprto družbo, socialno družbo, Evropo, ki bo bolj govorila v en glas, ki bo izboljšala svojo obrambo in geopolitični položaj. Do prihodnjih volitev bodo imeli zdaj čas, da dokažejo, da se je za izjavami skrivalo tudi tisto, česar v kampanji, od katere je večina upravičeno pričakovala veliko več nismo videli. Konkretni načrti. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tinkob
25. 09. 2021 13.47
+4
Nemci že dolgo sanjajo balkan in vse manj si jih ga lahko privošči za kakšen teden...mi bi pa tako radi bli, kot oni
Kloven
25. 09. 2021 13.45
+6
Hvala bogu da nisem Švabo, ker ko že misliš da se bolj z drek ne moreš pogreznit ti bog takoj dokaze da to ni res
boyman
25. 09. 2021 13.20
+5
Pa kakšno okolje? Komu to lažejo?Kdo naseda temu? Sistem bumbarji!!! sistem!! kapitalizem uničuje ljudi in naravo. Pa države nazaj k državam in nobenih unij več.Kaj ni jasno ?
ValterUdovernik
25. 09. 2021 16.21
+1
Drzave so samo se zato, da sluzijo korporacijam. Temu se sicer upira Kuba, zdej se bo poiskusal upirati se Avganistan, Kitajci sicer mislijo, da jih imajo pod kontrolo, pa se ene par.
uleda
25. 09. 2021 13.17
-1
EJ NJemačka moja. BMW na pune po avtoban.
natmat
25. 09. 2021 13.13
+5
Vse verske stranke in z njimi turbokapitalizem strogo ukinit pa se bodo stvari normalizirale!!!
obožeobože
25. 09. 2021 13.00
+6
Če zmaga levica ali zeleni se Nemčiji ne piše nič dobrega.
ŠKIS
25. 09. 2021 15.31
-1
Madžaroš
25. 09. 2021 12.53
-5
Upajmo da zmagajo levičarji pa eu čim prej razpade… mi pa potem hitri priklop v višegrajsko skupino
Salting
25. 09. 2021 14.51
+1
ValterUdovernik
25. 09. 2021 16.24
-1
Verjamem, da Orban in Jansa, po vzoru Orbanovega poslanca z nago ritjo sredi Bruseljske noci, preizkusata razlicne nacine priklapljanja.
Butalec8
25. 09. 2021 12.12
+4
Z vetrnicami pa kitajskimi solarni plošcami ter uvozom Nedelovne sile iz azije ter afrike bi radi ostali ekonomska sila , ja sanjati ni greh
Christi Miles
25. 09. 2021 11.36
+7
V bistvu bi v EU morali jutrišnji dan oklicati za praznik, saj smo se končno rešili te vešče
stylo
25. 09. 2021 11.30
+6
Rdeca, rdeča,zelena koalicija bo začetek kolapsa Eu. Kar po eni strani ni slabo. Vsaj ljudje bodo videli,kaj se zgodi ko zeleni vodijo ekonomsko velesilo
Borec21
25. 09. 2021 11.07
+4
Angleca je celo EU popeljala v gosp krizo kot je še ni bilo, dober na račun drugih je lahko biti