Tujina

V potresu izgubila vse učence: 'Ne spim, še vedno sem v šoku. Vsi so umrli'

Marakeš, 16. 09. 2023 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Predstavljala sem si, kako v rokah držim list prisotnosti svojega razreda, na njem pa črtam imena, enega za drugim. Na koncu so prečrtana vsa," po uničujočem potresu, najhujšem v nedavni zgodovini Maroka, pripoveduje učiteljica Nesreen Abu ElFadel, ki je v naravni katastrofi izgubila celoten razred. "Zdaj so vsi mrtvi," pove skrušena. Medtem se reševalne in iskalne akcije nadaljujejo, čeprav je upanja vse manj. Pomoč – tako v obliki sredstev kot v obliki osebja in mehanizacije – pa prihaja tudi iz tujine. Slovenska karitas je že nakazala prvih 5000 evrov za pomoč ob potresu v Maroku, zbiranje sredstev pa še vedno nadaljuje.

"Naša zadnja ura je bila v petek zvečer, natanko pet ur pred potresom. Učili smo se maroško himno in nameravali smo jo peti pred vso šolo v ponedeljek zjutraj," teden dni po uničujočem potresu v Maroku za BBC pripoveduje skrušena učiteljica arabskega in francoskega jezika Nesreen Abu ElFadel. V času katastrofe je bila sama v Marakešu, vasica Adaseel, v kateri so bili šola in njeni učenci, pa je bila veliko bližje epicentra potresa, ki je ponoči stresel z magnitudo 6,8.

Učiteljica se je nemudoma vrnila v malo gorsko vasico in začela iskati otroke. Ti so bili takrat njena prva misel. A tam na žalost ni našla tega, na kar je upala. "Šla sem tja in začela spraševati po otrocih. Kje je Somaya? Kje je Youssef? Kje je to dekle ali tisti fant?" Čez nekaj ur je prejela odgovor: vsi so mrtvi.

"Predstavljala sem si, kako v rokah držim list prisotnosti svojega razreda, na njem pa črtam imena, enega za drugim. Na koncu so prečrtana vsa," je žalostno povedala. Najbolj so bila prizadeta območja južno od Marakeša, kjer so bile številne gorske vasi popolnoma uničene. Adaseel je bil eden od teh krajev, 32 otrok pa je postalo del skoraj 3000 smrtnih žrtev potresa v Maroku.

Med žrtvami je bila tako tudi šestletna Khadija. Reševalci so jo našli, kako je ležala poleg svojega brata Mohameda in še dveh sester, Mene in Hanan. V času potresa so bili vsi štirje v svojih posteljah, vsi so obiskovali šolo, v kateri je delala učiteljica ElFadelova. "Khadija je bila moja najljubša. Bila je zelo prijazna, pametna, aktivna, rada je pela. Prihajala je k meni domov, z njo sem se učila in pogovarjala," je povedala.

Opisuje, da so bili njeni učenci pravi angeli, spoštljivi otroci, ki so se želeli učiti. Kljub boju z revščino in hudo krizo življenjskih stroškov so otroci in njihove družine menili, da je šolanje "najpomembnejša stvar na svetu". Še vedno ne more razumeti, kaj se je zgodilo njenim učencem in njeni šoli. "Ne spim. Še vedno sem v šoku," pravi. Dodaja, da ljudje pravijo, da je ena od srečnežev, ki so preživeli: "Vendar ne vem, kako naj še naprej živim v svoje življenje."

Pripoveduje tudi, da je bilo oba jezika težko učiti, a da so bili otroci zelo bistri in so skoraj tekoče govorili tako arabščino kot francoščino. Svojo kariero namerava nadaljevati. Upa, da bodo oblasti obnovile Adaseelovo šolo, ki je bila med potresom porušena.

Po uradnih podatkih naj bi bilo sicer v času potresa v Maroku uničenih 530 izobraževalnih ustanov, nekatere med njimi so se popolnoma porušile ali utrpele resne strukturne poškodbe. Maroška vlada je na najbolj prizadetih območjih začasno ustavila pouk. "Mogoče se bomo lahko nekega dne, ko bodo obnovili šolo in se bo pouk spet začel, spominjali teh 32 otrok in povedali njihovo zgodbo," je še dejala ElFadelova.

Slovenska karitas je nakazala prvih 5000 evrov za pomoč ob potresu v Maroku

Potres v Maroku je v Marakešu in okolici prizadel več kot 380.000 prebivalcev in povzročil ogromno materialno škodo. Številni že tako ranljivi prebivalci so ostali brez domov in vsega imetja. Karitas v Maroku je takoj po potresu obiskala prizadeta območja in se odzvala s pomočjo z osnovnimi življenjskimi potrebščinami in začasnimi bivališči. Pomoč je dostavila tudi v odročne in težko dostopne gorske vasice Atlasa, kjer so porušeni številni domovi, ponekod cele vasi. Slovenska karitas je v prvem tednu zbrala 5000 evrov za pomoč po potresu v Maroku in jih že nakazala Karitas v Maroku. Nadaljuje z zbiranjem sredstev in prosi za solidarnost.

Pomaga lahko tudi Slovenija. "Svoj dar lahko posredujete s SMS-sporočilom CLOVEK5 ali CLOVEK10 na 1919 in darovali boste 5 oziroma 10 evrov. - Slovenska karitas

"Hvala za vašo hitro pomoč in solidarnost," se je ob nakazilu Slovenske karitas zahvalil Oskar Arturo Padilla, direktor Karitas Rabat v Maroku, ki je skupaj s sodelavci v ponedeljek najprej obiskal kraj Amzmiz z okoli 20.000 prebivalci, približno 55 kilometrov jugozahodno od Marakeša. "Škoda je ogromna. Ljudje so nam povedali, da trenutno najbolj potrebujejo generator, da bi imeli ponoči elektriko in za komunikacijo z zunanjim svetom, več šotorov za prenočevanje, ležišča, odeje, preprosto opremo za prvo pomoč, hrano itd. Nemoč in krhkost prebivalcev sta očitni. Pogledi na obrazih ljudi kažejo utrujenost in zaskrbljenost," je povedal.

Sodelavci Karitas v Maroku so po obisku zagotovili prvi konvoj pomoči za eno od uničenih vasi, ki je vsebovala generator, oblačila, pločevinke hrane in krompir, stole, mize, vodo, plinske jeklenke, prvo pomoč, zdravila in šotore. V naslednjih dneh pa je s polnimi avtomobili zagotovila podobno pomoč še v nekaj drugih prizadetih vaseh. Karitas pomaga tudi v Marakešu, enako z zagotovitvijo osnovnih potrebščin, poiskala je tudi že nastanitev za 30 oseb, ki so izgubili dom. Karitas Maroko na pomoč pri odzivu po potresu prihajajo tudi sodelavci Karitas Španije in Karitas Anglije in Walesa (CAFOD).

Denarna sredstva se lahko žrtvam potresa v Maroku nakaže s poslanim SMS-sporočilom CLOVEK5 ali CLOVEK10 na 1919 ali na z nakazilom na:

 

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Namen: POTRES MAROKO

Sklic: SI00 860

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
17. 09. 2023 11.40
+3
Ubogi narod ki umira po nedolžnem!
GGMU!
16. 09. 2023 15.28
+5
cirenij
16. 09. 2023 14.24
+7
Groza, groza.......!
VelikoVedro
16. 09. 2023 12.50
+31
Najdejo se desetine, stotine milijard za raznorazne neskončne vojne, stotine milijonov za bahav, prazen prestiž. Za pomoč sočloveku pa ...
Bosanac123
16. 09. 2023 12.40
+20
Nepredstavljivo.