Tujina

V potresu na Japonskem umrle štiri osebe, več kot sto je ranjenih

Tokio, 17. 03. 2022 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
4

V silovitem potresu, ki je v sredo stresel Japonsko, so umrle najmanj štiri osebe, več kot sto pa jih je ranjenih. Tla so se tresla v prefekturah Fukušima in Mijagi, ki ju je uničujoči potres prizadel že leta 2011. Takrat je umrlo okoli 18.000 ljudi, potres pa je povzročil škodo tudi na jedrski elektrarni.

Več videovsebin
  • Potres na Japonskem
    01:08
    Potres na Japonskem
  • Posnetek tresenja sobe med potresom na Japonskem
    00:40
    Posnetek tresenja sobe med potresom na Japonskem

Potres z magnitudo 7,4 se je zgodil na globini 60 kilometrov ob obali prefekture Fukušima. Oblasti so nemudoma izdale opozorilo o nevarnosti cunamija, ki pa so ga kasneje odpravile. Z nekaterih območij so poročali o dvigu morske gladine.  

V jedrski elektrarni Fukušima Daiči, ki je bila poškodovana v potresu pred 11 leti, niso zabeležili nenavadnih aktivnosti, čeprav so oblasti sprva sporočile, da se je v elektrarni sprožil protipožarni alarm. 

Tudi uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost je v sredo okoli 16.15 po našem času po sistemu nujnega obveščanja ob izrednih dogodkih Mednarodne agencije za atomsko energijo prejela obvestilo, da je bil na Japonskem močan potres. Ta na jedrskih objektih ni pustil posledic z vplivom na jedrsko varnost, so ugotovili. 

Takoj po potresu so japonski upravni organi proučevali posledice potresa na treh jedrskih elektrarnah: Onagava, Fukušima Daiči in Fukušima Daini. Vse tri jedrske elektrarne ne obratujejo od potresa in cunamija leta 2011 in takratne nesreče v jedrski elektrarni Fukušimi Daiči. Po pregledu so našli napako na eni od črpalk v bazenu z izrabljenim gorivom v jedrski elektrarni Fukušima Daiči, ki pa so jo že odpravili. Situacija je trenutno brez posebnosti. Vplivov na okolje ni bilo, so še dodali pri upravi za jedrsko varnost. 

Po potresu je brez elektrike ostalo več deset tisoč gospodinjstev, oskrba z električno energijo je ponekod še vedno motena. Brez elektrike so ostali tudi v nekaterih delih Tokia, toda tam jim je po treh urah uspelo rešiti težavo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Potres je posegel tudi v delo večjih tovarn, ki se ukvarjajo s proizvodnjo čipov, večinoma za avtomobile. Že tako moten trg z mikročipi bi lahko imel zdaj še večje težave.  

Med tresenjem tal so z nekaterih objektov na ulico padali deli ometa, udirale so se strehe, padala so drevesa, za nekaj časa pa so obstali tudi metroji. Japonski premier Fumio Kišida je dejal, da je vlada v visoki pripravljenosti zaradi možnosti, da se bodo močni potresi v naslednjih dneh ponovili.  

Tla so se zatresla ob 23. uri in 36 minut po lokalnem času, to pa je zbudilo prebivalce Fukušime, pri katerih je še vedno živ spomin na uničujoč potres 11. marca 2011. Epicenter je bil v bližini glavnega otoka Honšu, izmerjena magnituda potresa je bila približno 9,0. To je bil najmočnejši potres na Japonskem in četrti najmočnejši potres na svetu od začetka meritev leta 1900. Tla so se tresla kar šest minut. Sledilo je na stotine popotresnih sunkov. Potres je poleg velike materialne škode povzročil tudi cunami, ki je kopno dosegel približno 50 minut po uničujočem potresu oziroma okoli 15.42 po našem času. 

Ta je uničil več kot 400 kvadratnih kilometrov kopnega in segel do deset kilometrov v notranjost otoka Honšu. Ko je trčil ob obalo, je poškodoval nuklearko Fukošima Daiči in povzročil še najhujšo jedrsko nesrečo po Černobilu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

karamba34
17. 03. 2022 13.35
+1
Japonci bodo hitro vse porihtali, to so delavni ljudje, ne kot naše janševe komunjare lene
flojdi
17. 03. 2022 18.08
aja … kaj ni nekaj teklo iz jedrske v morje
Aijn Prenn
17. 03. 2022 09.27
+0
Če bi bil tak potres v SLO, je pol stavb poravnanih z zemljo.
ne rabimo predsednika
17. 03. 2022 09.05
+4
zanimivo kakšni high-tech metli imata una dva strica, stara šola