Tujina

'Grozljiv smrtni davek' – hud požar v Bronxu vzel 17 življenj

New York, 10. 01. 2022 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.R., STA, T.H.
Komentarji
0

Požar, ki je v nedeljo izbruhnil v 19-nadstropnem stanovanjskem bloku v newyorškem Bronxu, je zahteval številne smrtne žrtve. Prva poročila so govorila o 19 smrtnih žrtvah, a so predstavniki mestnih oblasti število zdaj popravili na 17. Med njimi je bil devet odraslih in osem otrok. Požar je najverjetneje izbruhnil zaradi iskre, ki jo je sprožil pokvarjen prostorski grelnik v dvojnem stanovanju v drugem in tretjem nadstropju.

Gasilski komisar Daniel Nigro je dejal, da se preiskava najbolj smrtonosnega požara v mestu v zadnjih 30 letih osredotoča na omenjeni prostorski grelnik. Povedal je, da je požar izbruhnil v stanovanju v drugem in tretjem nadstropju.

Gasilci so našli vrata stanovanja odprta, kar je dimu omogočilo, da se je začel hitro vzpenjati navzgor po poslopju. Ogenj je zaradi hitrega posredovanja okrog 200 gasilcev uničil le bližnjo okolico stanovanja, v katerem je zagorelo.

Stanovalce, med katerimi je po besedah župana New Yorka Erica Adamsa veliko priseljencev iz Gambije, je zajel gost črn dim, ki jim je otežil evakuacijo. Nekateri so potem odpirali okna stanovanj in polagali mokre brisače pod vrata.

Ljudje, ki so se prebili na prosto iz poslopja, zgrajenega leta 1973, so bili prekriti s sajami, reševalci pa so morali številnim pomagati s kisikom. Ranjenih je bilo približno 63 ljudi.

"Smrtni davek je grozljiv. To bo eden najhujših požarov, ki smo mu bili priča v sodobnem času," je novinarjem na prizorišču tragedije nekaj ulic zahodno od živalskega vrta v Bronxu povedal Adams.

Sprva je sicer govoril o 19 smrtnih žrtvah, a so predstavniki mestnih oblasti število kasneje popravili na 17. Med njimi je bil devet odraslih in osem otrok.

Gasilci so našli trupla in reševali ranjene v skoraj vsakem nadstropju poslopja. "To je nekaj, kar je v našem mestu brez primere," je dejal Nigro in potem požar vseeno primerjal s tistim iz leta 1990 v družabnem klubu Happy Land, prav tako v Bronxu, južno od znamenitega živalskega vrta. Požar je namerno zanetil moški, ki se je sprl z nekdanjim dekletom in ki so ga vrgli iz kluba.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.