Tujina

V požaru v Franciji umrli mati in sedem otrok

Pariz, 06. 02. 2023 17.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V požaru, ki je zaradi okvarjenega sušilnika za perilo izbruhnil v hiši v kraju Charly-sur-Marne v departmaju Aisne v Franciji, so umrli mati in sedem otrok, starih od dve do 14 let. Hudo opečenega očeta, ki je izven življenjske nevarnosti, so rešili, medtem ko so se mati in otroci zadušili zaradi dima.

Požar je zaradi okvarjenega sušilnika za perilo v pritličju hiše izbruhnil kmalu po polnoči. Mati in njeni otroci so se zaradi dima zadušili, medtem ko so bili ujeti na podstrešju, je dejal lokalni tožilec Julien Morino-Ros.

Partnerja umrle ženske in očeta treh od sedmih otrok je rešil gasilec, ki živi v bližini in je posredoval pred prihodom svojih kolegov. Ponesrečenec je utrpel hude opekline, ki pa niso življenjsko nevarne, in so ga odpeljali v bolnišnico.

Po besedah tožilca je poskušal pogasiti požar in je ženi ter otrokom – petim deklicam in dvema dečkoma – rekel, naj se pred plameni zatečejo na njihovo podstrešje v drugem nadstropju hiše. Na njej, kot je dejal, niso našli nobenih znakov, ki bi kazali na kakršnekoli varnostne pomanjkljivosti, čeprav je bila "nekoliko stara".

S požarom, ki je poškodoval tudi sosednjo hišo, se je spopadlo 80 gasilcev, gašenje pa je trajalo več ur.

Cvetje na vratih hiše, v kateri je umrlo osem oseb.
Cvetje na vratih hiše, v kateri je umrlo osem oseb. FOTO: ENEX - Posnetek zaslona

Zadnji podobni nesreči sta se v Franciji zgodili decembra lani. Najprej je sredi meseca v požaru, ki je izbruhnil v sedemnadstropni stanovanjski stavbi v predmestju Lyona, umrlo deset ljudi, med njimi štirje otroci. Dober teden zatem pa sta v požaru v kraju Pont-Audemer na severu Francije umrla dva otroka, še eden pa je bil huje poškodovan.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devlon
06. 02. 2023 20.08
7 otrok? Well..
Darko32
06. 02. 2023 18.12
+12
Če je res vzrok sušilni stroj se jaz ne čudim, da se je to zgodilo. Namreč gospodinje, katere perejo dobro vedo, da se zaradi dlak oziroma odpadov iz oblek zadela tudi filter pri pralnih strojih. Če pa gledamo sušilni stroj pa se dogaja isto. Namreč zelo težko je očistiti sušilni stroj deh odstankov dlak od oblek in anbirajo se znotraj sušilneg astroja. Posledično se nabirajo okrog grelca in ko pride do prevelike količine pa se vseskupaj vname in zagori. Zato bi bilo pošteno od proizvajalcev, da napišejo navodilo kako s enaj čisti notranjast sušilnega stroja. Jaz tega nisem videl, ker pišejo, da so samočistilni foltri in velikokrat ta navedba ne drži.
akmt
06. 02. 2023 19.36
+0
Filter se MORA ocistiti pred vsakim susenjem oz.po njem. Se je ze vnel zaradi drugega razloga-sumim na malo prevec perila. Pa zakasnjen vklop in.... se stroj vklopi ponoci, ko vsi spijo. Ker je prevec perila, ne zastarta, se pa zacne zgati motor....
Darko32
06. 02. 2023 21.44
+1
akmt Ali sikdaj pogledal ta sušilni stroj, ki je samočistilni filter od znotraj in pogledal malo bolj v detajle stanje prahu v njem. Poglej enkrat to pa boš videl zakaj gorijo sušilni stroji.